Машинното гласуване - къде в Европа се използва

Машинното гласуване - къде в Европа се използва

© Юлия ЛазароваОт 2020 г. на всички избори в България ще трябва да се гласува само машинно. Изключение ще има единствено за малките секции и секциите в домове, болници и на кораби, както и секциите в чужбина. Промяната в закона се наложи заради опасения от манипулации, пише Красен Николов в публикация за блога Euelectionsbulgaria.com. Макар според международни организации изборите в България да са относително честни, досега е имало многобройни скандали с преброяването на бюлетините.


Един от основните опоненти на промяната бе зам.-председателят на Централната избирателна комисия Михаил Константинов. "Няма машинно гласуване в Европа, в цяла Европа, не само в ЕС. Страните, в които го имаше, като Германия, Холандия и Ирландия, го премахнаха. Не съм уверен в положителния ефект от въвеждането му в България", каза Константинов, след като парламентът промени закона.


Според проверка на Еuelectionsbulgaria.com, основаваща се на данни от Международния институт за демокрация и електорална подкрепа (IDEA – International Institute for Democracy and Electoral Assistance), твърденията на Константинов не са верни. IDEA е междуправителствена организация, специализирана в изучаването на електоралните системи по света и подпомагаща държавите в това отношение. В проверката са включени всички държави - членки на ЕС, плюс по-големите членки на Европейската икономическа зона – Швейцария, Исландия и Норвегия.
Три европейски страни използват различни вариации на машинното гласуване. В Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдуми. Използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет. Подобна технология е била прилагана и в България в някои секции.


В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет. Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчаха електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. заради киберзаплаха, но то не бе премахнато.


В Естония хората могат да гласуват онлайн.


Държавите, където машинното гласуване и гласуването по интернет никога не са били прилагани, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.


В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 676 Любопитно

  "Не съм уверен в положителния ефект от въвеждането му в България", каза Константинов, след като парламентът промени закона"
  "Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчаха електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. заради кибер заплаха, но то не бе премахнато"
  "Държавите, където машинното гласуване и гласуването по интернет никога не са били прилагани, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия."
  "В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността"

  Показателно! Накъде сме тръгнали?

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 2. 2 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 556 Гневно

  Михаил Константинов некомпетентен лъжец, това е ясно.
  КОЙ му плаща?

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#1] от "С С К":

  Нация "техническа" :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Голям зор с това машинно гласуване... Нищо няма да се промени за умнокрасивите, не хранете илюзии, проблема не в начина на гласуване, а липса на електорат.

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Машинното гласуване е като Брекзит - прието в резултат на истерията и фалшивите надежди създадени в обществото от една малка свръх креслива групичка. Ще завърши и като него, с голям хаос. За съжаление и с основните виновници за налагането на тази авантюра ще стане същото както с Брекзит - ще се измъкнат безнаказани.

  Крайно време е такива "активисти" да почнат да носят последствията и отговорността за действията си. Примерно залагат собствеността си, ако се окажат прави им се връща в десетократен размер. Ако грешат им се отнема и работят докато изплатят щетите. Аман от безотговорни лаладжии, защото няма наказание затова така са се развихрили.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Според мен разлика между машинно и немашинно гласуване няма ! първото изисква само още около няколко десетки милиона от нашите джобове ! Примери : Др.Румен Радев беше "избран " с книжни бюлетини по метода Решетников - спечели за наша всеобща РАДОСТ !
  Др.Мадуро беше избран МАШИННО - пак "спечели " ! И НАРОДИТЕ им също СПЕЧЕЛИХА !И те ПРОТЕСТИРАТ "от радост "!

 7. 7 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изумително е че авторите на статията в началото твърдят че Константинов не е прав, а в края на публикацията потвърждават извода му.

  Мирослав Владимиров
 8. 8 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Най- смешни бяха дрънкалата, които се обясняваха, че с машинното гласуване ще влизаме в 21 век. Да се чуди човек, къде е развития свят, в който никой не го ползва и, къде е третия свят, където е разпространено. После се чудят, защо никой не ги взема на сериозно.

 9. 9 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 402 Весело

  Докато не се преброим колко точно имаме право да гласуваме, всякаква форма на вот ще води само до едни и същи предпоставки за нарушения и съмнение в резултата от тях.

 10. 10 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Изумително е че авторите на статията в началото твърдят че Константинов не е прав, а в края на публикацията потвърждават извода му.
  —цитат от коментар 7 на Miroslav Vladimirov


  Ха, и на мен това ми направи впечатление!

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността."

  И съвсем основателно са взели това решение. Възниква въпросът щом тези развити технологично държави не могат да гарантират сигурността на електроният и машинен вот, то България (която за съжаление е технологично доста изостанала държава) дали е в състояние да направи това?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "Miroslav Vladimirov":

  Ами автора на статията явно може да мисли, ама му се налага да спазва партийната линия на Дневник...

 13. 13 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а Мишо Константинов отдавна си плю на малкото останал авторитет и интегритет. кат почна да обслужва Мафията/ГЕРБ. така че, "много е късно за умни неща..."

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  ,,....Държавите, където машинното гласуване и гласуването по интернет никога не са били прилагани, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.

  В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността....,,

  Ми то така е като си нямат умнокрасиви, няма да гласуват машинно, изостанали страни

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността."И съвсем основателно са взели това решение. Възниква въпросът щом тези развити технологично държави не могат да гарантират сигурността на електроният и машинен вот, то България (която за съжаление е технологично доста изостанала държава) дали е в състояние да направи това?
  —цитат от коментар 11 на Иво


  България е наистина технологично по-изостанала от Германия, Холандия, Финландия и Норвегия, но пък имаме такива велики капацитети като президента Радев, Корнелия Нинова и "автентичните десни", които настояват за машини за гласуване.
  От примерите за 3 държави, където имало електронно гласуване - Швейцария не е България, а и там наскоро обявиха конкурс за хакери, които да се пробват да им пробият системата за електронно гласуване. Не съм чул резултатите от теста.
  В Естония наскоро имаше парламентарни избори, гледах по Евронюз избирателните им секции, гласуваше се с хартиени бюлетини, нямаше машини. Гласуване по интернет има, не знам колко хора като процент го използват. За Белгия не знам, май имат гласуване с машини.
  Та от 28 страни от ЕС и 3 от EFTA две и половина използвали машинно гласуване. Та и ние да се наредим сред тези 3 страни, а и някоя наша фирма да се уреди с производство (май няма такава засега) или доставка на машини, и да се налапа с 70-80% от парите на данъкоплатците.

 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Всяко средство за изолиране на неграмотниците от СИК в манипулативното "преброяване" на бюлетините трябва да бъде приветствано или поне обмислено. Машинното гласуване е такова средство. Дистанционното електронно (ДЕГ) също. Проблемът е, че машинното гласуване е много скъпо удоволствие. ДЕГ е на порядъци по-евтино. Има обаче проблеми със сигурността. Основният аргумент на Михаил Константинов срещу двете форми, заместващи хартиеното гласуване е ДОВЕРИЕТО в преброяване на гласовете. Той обаче греши като си мисли, че преброяването на гласовете от хартиеното гласуване поражда доверие в избирателите. И това недоверие не е породено от компютърната обработка, за която той отговаря, а от купени членове на СИК.

  vesela
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Докато не се преброим колко точно имаме право да гласуваме, всякаква форма на вот ще води само до едни и същи предпоставки за нарушения и съмнение в резултата от тях.
  —цитат от коментар 9 на lyubos


  Вторият по разпространеност мит, че претъпканите с "мъртви души" избирателни списъци са виновни за изборните фалшификации. Говорят го хора които не са били нито един път член на избирателна комисия. Или пък злонамерени МАНИПУЛАТОРИ.

  Списъците са без значение защото се гласува с ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ! И за резултатите от изборите важат единствено и само ГЛАСУВАЛИТЕ. В списъка може да има 10 милиона мъртви души, ако гласуват само 1 милион този милион определя избраните.

  Няма как да се вкара несъществуващ човек сред избирателите ако комисията си върши работата и допуска до гласуване само хора с валидни лични документи. А в комисията има хора от различните партии, те се следят и контролират взаимно. Освен това има и наблюдатели от разни граждански сдружения.

  Така че това са глупости разпространявани от загубилите изборите за да оправдаят поражението си. Единственото което ще се подобри с изчистването на списъците е че ще се вдигне отчетената избирателна активност. Но победителите и избраните ще останат същите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "сидер":

  в нотариалният акт се пише данъчна, а не пазарна оценка.

  —цитат от коментар 235 на сидер


  ти па на кой кър си пасъл бе, гробарски трол умрял

  ЗАКОН за нотариусите и нотариалната дейност (Загл. изм. - ДВ, бр. 123 от 1997 г.)

  Чл. 25. (9) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2011 г., в сила от 1.07.2011 г.) При извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, участниците в нотариалното производство декларират в извършвания акт, че сумата, посочена в него, е действително уговореното плащане по сделката.

  ------------------------------

  До коментар [#235] от "сидер":

  знайш ли що всичките ви мекерета сключват на данъчна оценка - щото се подписва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА декларация за произхода на парите, а те не могат да ги докажат

  ей затва са и непрочетените нотариални актове, и заменките и всичките им там рвд-та и прочее простотии

 19. 19 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  А това, че в много европейски страни не се използва машинно гласуване, а се използва в страни от третия свят, говори само за едно. Европейските граждани ВЯРВАТ на изборните си комисии, а в третия свят - не. И това определя къде сме всъщност ние.

  vesela
 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  А това, че в много европейски страни не се използва машинно гласуване, а се използва в страни от третия свят, говори само за едно. Европейските граждани ВЯРВАТ на изборните си комисии, а в третия свят - не. И това определя къде сме всъщност ние.

  vesela
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Всяко средство за изолиране на неграмотниците от СИК в манипулативното "преброяване" на бюлетините трябва да бъде приветствано или поне обмислено. Машинното гласуване е такова средство. Дистанционното електронно (ДЕГ) също. Проблемът е, че машинното гласуване е много скъпо удоволствие. ДЕГ е на порядъци по-евтино.
  —цитат от коментар 16 на vesela

  При тези хакерски атаки които сриват цели индустрии само идиот може да настоява за дистанционното гласуване по Интернет.

  А машинното гласуване съвсем не е толкова защитено от грешки колкото ви се струва. Машините също подлежат на повреди и злонамерено манипулиране на софтуера им. Не случайно редица напреднали държави се отказват от тях а други въобще не ги поглеждат.

  Проблемите не са в броенето, то е елементарно. Броят двама души паралелно и се контролират един друг, такава е практиката. А в крайно усложнената процедура за отчитане на резултатите и объркването при попълването на протоколите. В това машинното гласуване не може да помогне.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 732 Любопитно

  А някъде другаде в Европа разнасят ли напред-назад чувалите с бюлетини, каквато е тукашната практика?

  А някъде другаде в Европа плащат ли, за да се гласува за определена партия?

  А някъде другаде в Европа стоварват ли цели маали пред избирателните секции, та да "пуснат" за управниците?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А това, че в много европейски страни не се използва машинно гласуване, а се използва в страни от третия свят, говори само за едно. Европейските граждани ВЯРВАТ на изборните си комисии, а в третия свят - не. И това определя къде сме всъщност ние.
  —цитат от коментар 19 на vesela


  Знаете ли какво означава "Трети свят"? Сигурно не. Това беше термин от епохата на студената война - Първият свят беше САЩ, Канада, Япония и Западна Европа. Вторият свят - СССР, сателитите му и Китай. Трети свят беше термин, употребяван за страните, които не попадаха в тези два блока. Между тях бяха например неутралните Швейцария, Финландия, Швеция, Югославия, за които не можеше да се каже, че са неразвити и бедни. Този термин вече не се използва.

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  Кой, каквото и да ви говори по този въпрос,
  няма никакво значение.
  Става дума само за усвояване на едни пари!
  Машинното и онлайн гласуването няма да промени никакви изборни резултати!

 27. 27 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  за машинно гласуване са радев и дб - значи е комунистическа уйдурма - готвят поредния кремълски костинброд - Дневник, естествено, им обслужва диверсионните цели

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 28. 28 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Радан, Бойкикиев и Мартинката ни проглушиха ушите с машинното гласуване сега си траят като пръдливи.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 29. 29 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Статията е бълвоч. Повечто хора в коментарите на правят разлика между машинно гласуване и гласуване по интерннет, и в статията също има такива проблеми.

  За България машинното гласува ще препоръчително, защото секционните комисии са все по-малко подготвени и имащи възможноста да преброят и да направят сложния СИК портокол, от там се изкривява вота и се губят гласове. Също така напълно ще се спре манипулирания вот, където комисията попълва съзнателно грешен секционен портокол. Също така ще намалее купения вот. Има и една друга особеност при машинно гласуване технически неграмотните лица, най-вече цигани и пенсионери ще бъдат много затруднени при гласуването. Машинното гласуване не може да му бъде повлияно чрез техническа намеса. За това тънкия момент е в лицензиране на машините и софтуера работещ в тях - държавата трябва да знае много ясно какво прави кода и този код да е публичен.

  За гласуването през интернет, не е добра идея за България има купища причини за това. Засилване на купения вот и много добри резултати на тези които го практикуват, за дадените пари те ще са абсолютно сигурни какво получават. Зад граница има определени лица , които само това и чакат да съботират едно такова начинание на България и е почти сигурно че ще успеят. Вота ще бъде компроментиран.

 30. 30 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 304 Весело

  Пълен тюрлюгювеч: Набъркани са машинно гласуване, електронно гласуване, дистанционно гласуване, гласуване "по интернет"...
  "Дневная правда", да бяхте написали в кои точно държави в ЕС и в цяла Европа има точно такова "машинно гласуване",, каквото се предвижда у нас.
  А иначе е класика в жанра "калпава пропаганда": Проверка показа, че Константинов не е прав. След което се изреждат данни, които доказват, че всъщност е прав като цяло с пренебрежимо малки коркции. И само за Швейцария може да се каже, че използва на своята територия И ТАКЪВ (но не само такъв) вид гласуване.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 31. 31 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  За да видите коментара кликнете тук.

  Пълен текст на коментара:

  До коментар [#15] от "aralambi":

  що е гробар, все е мърша...

 32. 32 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз ли не разбирам добре български език. Изреждат се едни факти, а се правят противоположни на фактите изводи.

  Човекът писал тази статия е за евтаназия. Сигурно е ужасно за живееш без грам мозък

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  За България машинното гласува ще препоръчително, защото секционните комисии са все по-малко подготвени и имащи възможноста да преброят и да направят сложния СИК портокол, от там се изкривява вота и се губят гласове. Също така напълно ще се спре манипулирания вот, където комисията попълва съзнателно грешен секционен портокол. Също така ще намалее купения вот. Има и една друга особеност при машинно гласуване технически неграмотните лица, най-вече цигани и пенсионери ще бъдат много затруднени при гласуването. Машинното гласуване не може да му бъде повлияно чрез техническа намеса.
  —цитат от коментар 29 на myspam


  НИЩО от изброеното не е вярно:
  - Машинното гласуване улеснява преброяването но не подобрява попълването на протоколите. Машината само брои, тя не попълва протокола с безбройните му графи и объркващи указания. Проблемите не са в броенето а в усложнените правила водещи до грешки в протоколите.
  - Съзнателно сбъркан протокол може да се попълни независимо от машинното гласуване. Какво ще попречи на корумпираната комисия да натисне колкото пъти трябва "правилните" бутони след краят на избирателният ден? Или с един скрита където трябва и съответно настроена машина да генерира фиш с "правилното" броене и с него да подмени истинският? Единствената преграда срещу корумпирана комисия е независим обществен контрол от наблюдатели.
  - Софтуера на машините също подлежи на манипулации. Цели държави години наред бяха лъгани за емисиите та едни машини от които никой нищо не разбира няма да им програмират "правилният" победител.
  -Купуването на вота по НИКАКЪВ начин не зависи от машините, то става предварително и извън секцията.
  .Неграмотните гласоподаватели има начин да бъдат инструктирани. За дългите бюлетини измислиха канап със съответната дължина да сочи "правилният" кандидат. Тук просто ще направят шаблон който да се слага върху клавиатурата.

  Наивни са надеждите да се поправят пороците на глупаво и продажно общество с машинното гласуване. НИКЪДЕ досега не са успели. Човека е по-умен от машината и винаги ще намери начин да я надхитри.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Гневно

  Трети свят беше термин, употребяван за страните, които не попадаха в тези два блока. Между тях бяха например неутралните Швейцария, Финландия, Швеция, Югославия, за които не можеше да се каже, че са неразвити и бедни.
  —цитат от коментар 25 на aralambi

  Категорично НЕ Е ВЯРНО! "Трети свят" е наложило се понятие за бедните и изостанали държави, главно в Африка. Швеция и другите които изброявате винаги са били част от Западният свят и е пълна дивотия да бъдат смесвани с мизерията в Африка. Лъжете съвсем по комунистически!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#23] от "b_52_strato":

  Колкото и невероятно да ви се струва чували с бюлетини се разнасят и в Европа, просто защото има бюлетини.

  Ако намеквате за фалшификации с подменяне на чували само показвате тоталната си НЕГРАМОТНОСТ за изборната технология. След преброяването на бюлетините и слагането им в чувала те повече не се използват и се работи САМО със секционните протоколи.

  И да, гласове се купуват и в Европа. Само че става по-хитро, с обещаване и даване на социални помощи. Много по-гадно от нашето защото нашите им дадат 20лв и ги забравят. А при тях тези със социалните помощи увисват за постоянно на гърба на обществото и го теглят към дъното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Кой, каквото и да ви говори по този въпрос,няма никакво значение.Става дума само за усвояване на едни пари!
  —цитат от коментар 26 на vagabond66

  И за политическа демагогия. Също отвличане вниманието от истинските проблеми в избора на депутати и начините за решаването им. Например мажоритарното гласуване като начин да се избяга от подредените според волята на Вожда партийни листи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#15] от "aralambi":

  Точно така. За това става въпрос. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "pag":

  jizz burgler

 39. 39 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "hhhuuunnnn":

  jizz burgler

 40. 40 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "aralambi":

  jizz burgler

 41. 41 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "О, ко ма напрай!":

  jizz burgler

 42. 42 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Медиен манипулатор":

  jizz burgler

 43. 43 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  jizz burgler

 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#16] от "vesela":  Всяко средство за изолиране на неграмотниците от СИК в манипулативното "преброяване" на бюлетините .............,............ от купени членове на СИК.
  —цитат от коментар 16 на vesela


  Твърдението ти не почива на никаква истина , на никаква логика ! ! ! ! !
  Това което си написала е абсолютна лъжа на човек не познаваш технологията на изборния процес! ! !
  И е подсъдно, и за обида и за набеждаване ! ! !

  Да ти го обясня та дано разбереш къде ти е грешката:

  1. Всяка СИК в зависимост от броя гласоподаватели в нея, се състои от минимум 5 до макс 10 члена, в това число са председателя , зам.пред. и секретаря на СИК !
  ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РАЗЛИЧНА ПАРТИЯ! ! !
  Членовете на СИК за разлика от членовете на ОбИК или РИК и другите нагоре изб. комисии НЕ СА ЩАТНИ ! ! ! Те са само за тези избори , за следващите избори са други и т.н.!!!!!!!!!!!!!!
  Освен членовете на СИК всяка една партия или организация която има кандидат за който се гласува има отделен свой представител и са непрекъснато в изборното помещение!!!
  Д
  След приключване на изборния ден ВСИЧКИ тези членове на СИК и ВСИЧКИ наблюдатели ЗАЕДНО извършват преброяването на бюлетините , изготвянето и се подписват на всички протоколи , заедно запечатват чувала/ите с бюлетините и други документи без протоколите ! ! !

  Та да те попитам как ги виждаш минимум 10 различни човечета в една СИК и наблюдателите, които нито се знаят , нито се познават да се сговорят ВСИЧКИТЕ и да фалшифицират нещо си ? ! ? !
  От тук нататък членовете на СИК носят чувала с бюлетините и протоколите в ОбИК или РИК , където се извършва проверка САМО НА ПРОТОКОЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!! ЗАПЕЧАТАНИТЕ ЧУВАЛИ С БЮЛЕТИНИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ И ОТВАРЯ ! ! ! ТЕ СЕ ЗАПАЗВАТ И МОГАТ ДА БЪДАТ ОТВОРЕНИ само АКО ИМА ПРОТЕСТ И СЕ ОТВАРЯТ И ПРОВЕРЯВАТ само СЛЕД СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ
  - = - = -
  Къде са проблемите за които ти обвиняваш без да знаеш но си чула нещо си и го повтаряш без да мислиш от НЕзнание ! ! !

  1. Първия проблем са КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ! ! ! Те лесно се разпознават - но много трудно се доказват !
  Във всяка СИК има часов протокол в който се отбелязват по колко броя са гласували гласоподаватели до този час ! И изведнъж, след като някой е съобщил как върви гласуването по екзит пула, изведнъж някъде към 17.00 часа се изсипват МАСА гласоподаватели, които даже не са и в списъка на тази СИК, НО ти си длъжна да ги пуснеш да гласуват след съответната декларация , че не са гласували на друго място, че даже до като не се извървят всичките не можеш и да прекъснеш изборния ден , защото имаш гласоподаватели и удължаваш изборния ден !!!!!!!!!!!!!

  2. Всички членове на РИК , на Обик и нагоре до Националната изборна комисия СА НА ЩАТНА РАБОТА ЦЕЛОДНЕВНО И ЦЕЛОГОДИШНО ! ! ! Това им е работата за мандата им! ! ! И колкото и да са от различни партии те по цял ден са заедно , заедно си пият кафето , заедно си гостуват, че някои са и роднини или приятелски семейства !!!!!!
  Именно в тези по-горни избирателни комисии стават далаверите и вмъкват мъртвите души ! ! !
  Това се знае , а и Григор Лилов го е доказвал многократно с чисто математически изчисления къде и как става фалшиментото , НО всичко отговорни фактори си траят ! ! !

  3. Изборния кодекс/закон го променят от време на време , НО
  технологичния процес на изборите не е променян от как е създаден от БСП, СДС и ДПС в началото на 90-те години ! ! !
  - = -
  Дано си разбрала и повече да НЕ МЕ ОБИЖДАШ ЛИЧНО , защото аз съм редовен член на СИК в Дома за стари хора Сливен, като представител на домуващите, иначе всички останали членове винаги са различни

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Някъде може и да са ги премахнали. Ама там не фалшифицират избори.

 46. 46 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":

  Браво за обяснението! Била съм член на СИК и всичко е точно така.

 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#46] от "marianaivanova76":

  Не за пръв път го обяснявам и все се намира някой многознайко, дето чул-не до чул,разбрал, ама не разбрал и без да вложи и грам мисъл и хвърля кал и обиди!
  В СИК нищо не може да стане, еле пък тук в нашта в Дома за стари хора Сливен!
  Още в събота , като нареждаме залата ги предупреждавам да си знаят и изобщо да не им идва и идея за нещо странично !
  Получил съм си името от дедите ми чисто искам да го предам чисто !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Потресаващо е, как Журналя и ПсевдоПолитици фриволно смесват и подменят термините МАШИННО и Електронно гласуване, ловко отъждествявайки ги едно с друго.
  При МАШИННОТО гласуване, една подобна на Принтер (КОПИР, КСЕРОКС) машина отпечатва Вашият глас, не се налага да се пълнят гушата на БСП собственици на печатници за по 1 милион бюлетини от вид. Този тип гласуване няма как да бъде манипулирано, ако кода (програмата) на принтера се пусне за свободно проучване. Пестят се МИЛИОНИ от печат на бюлетини
  При ЕЛЕКТРОННОТО , се изисква ИНТЕРНЕТ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС, дето за момента електората не е узрял да ги ползва, а дебелогъзите шефове в ДА не са компетентни да изберат, кой и как да направи системата.
  Но....... Важно е да се посочват Негативите от ЕЛЕКТРОННОТО гласуване, приписвани на МАШИННОТО.
  То затова навремето в Англия се е появил израза "Овцете изядоха хората".........

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK