Какво би означавал за Великобритания "мек" Брекзит

Какво би означавал за Великобритания "мек" Брекзит

© ReutersБрекзит не е един-единствен момент или ден. Той е дълъг процес, което води до въпроса къде ще се озове Великобритания в края му. Когато хората говорят за "мек" Брекзит, те обикновено имат предвид вида икономически връзки, които Обединеното кралство ще има с ЕС в бъдеще, отбелязва Би Би Си. По-голямата част от дебата се върти около две неща – членство в митническия съюз и членство в единния пазар на ЕС.


В понеделник вечерта британските депутати отхвърлиха само с три гласа разлика предложение правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за Брекзит. С 282 гласа "за" срещу 261 гласа "против" бе отхвърлено предложение Обединеното кралство да остане част от европейския единен пазар. Британският парламент ще проведе в сряда нова серия от гласувания за Брекзит.


Митнически съюз


Принадлежността към митническия съюз означава, че няма вносни мита за стоките, с които се търгува, и няма митническа инфраструктура. След като стоките, пристигащи от други държави, преминат външната граница на митническия съюз, те могат да се движат свободно без никакви митнически проверки или плащания.
За компаниите, които действат на европейски пазари, това носи огромни ползи – помага им да защитят сложните вериги за доставки, в които различни части пресичат границите по няколко пъти в рамките на производствения процес.


Премахването на вътрешните мита обаче означава също, че държавите - членки на митническия съюз, трябва да прилагат еднакви външни мита за стоките, пристигащи от останалата част на света. А след Брекзит това ще ограничи възможността на Великобритания да прилага напълно независима търговска политика. Обединеното кралство няма да може да сключва отделни търговски споразумения за стоки, но все пак ще може да сключва сделки в сектора на услугите.


Митническият съюз сам по себе си няма да доведе до избягване на "твърда" ирландска граница по всички обстоятелства. Той ще помогне, но има и други проверки, които ще трябва да се правят на границата и които нямат нищо общо с митниците.


Повече за ползите и проблемите за Великобритания от оставане в митническия съюз четете тук.


Единен пазар


Членството в единния пазар на ЕС означава, че всички правила за икономиката са еднакви – от разпоредбите за химикалите и фармацевтичните продукти до тези за безопасността на храните и хуманното отношение към животните.


Оставането в единния пазар ще значи, че всички тези правила ще са еднакви и Великобритания ще трябва да продължи да прилага четирите свободи на движение в ЕС – на стоки, услуги, капитали и хора.


Това ще е добра новина за сектора на услугите, съставляващ около три четвърти от британската икономика. Червената линия на премиера Тереза Мей обаче е може би именно нейната решимост да сложи край на свободното движение на хора от ЕС, а оставането в единния пазар (но извън ЕС) ще значи, че това е невъзможно. Има обстоятелства, при които то може да бъде ограничено - например, ако има рязък приток на пристигащи.


Единен пазар 2.0


Някои депутати искат членството в единния пазар да се комбинира с някакъв вид митническо споразумение, което неофициално би било митнически съюз. Това е предложението, познато като "Единен пазар 2.0", и е може би най-меката форма на Брекзит, която се обсъжда. То би решило проблеми на ирландската граница.


Една от големите разлики със сегашния статут на Великобритания ще е, че тя вече няма да бъде част от общите политики на ЕС за рибарството и селското стопанство. Според критици оставането в единния пазар и близкото митническо партньорство обезсмислят напускането на ЕС.


Нито едното


Много депутати консерватори биха предпочели излизане без сделка пред която и да било от горните опции.


В този случай първоначално търговията ще се осъществява според условията на Световната търговска организация (СТО), което означава, че за някои стоки ще има мита. Великобритания ще загуби всички търговски сделки, от които в момента е част като членка на ЕС. Освен митата ще има и допълнителни проверки по външната граница на единния пазар, което може да доведе до големи задръствания на някои пристанища.


Повечето консерватори, настояващи за "твърд" Брекзит (без сделка), искат споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на договореното между ЕС и Канада. Според тях, тъй като Великобритания ще бъде много по-важен търговски партньор на блока, ще може да получи по-добра сделка от Канада. Това би значело отмяна на повечето мита за стоки, но не и уреждане на други митнически аспекти като правилата за произход, тоест компаниите да трябва да доказват откъде идват всички части на продуктите им.


Евентуално споразумение за свободна търговия ще представлява много по-хлабаво партньорство в сравнение с членство в единния пазар или митническия съюз, или комбинация от двете. То ще позволи на Великобритания да има повече суверенитет над икономическите си решения, но ще направи търговията с ЕС по-трудна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Искат само, което им е изгодно на тях. Ама, няма го майстора.

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 477 Весело

  Аре бе, омекна ми вече :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Пазарят се като цигани и се опитват да въвлекат ЕС в техния пазарлък, в тяхната игра.

  ЗА ЕС обаче, ПАЗАРЛЪК НЯМА.

  Това е положението.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Нов отдел в научната фантастика би означавал мек брекзит. Тия излитат на 12-ти, ready or not

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "мек" Брекзит или "твърд" Брекзит – струва на британската икономика 600 милиона лири (700 милиона евро) на седмица след референдума от юни 2016 година.
  Това няма да събори Великобритания, но всички виждат какви са последствията като се заядеш с Русия.
  Санкции срещу Русия ще налагат, а?
  Хак да им е сега !

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "мек" Брекзит или "твърд" Брекзит – струва на британската икономика 600 милиона лири (700 милиона евро) на седмица след референдума от юни 2016 година.Това няма да събори Великобритания, но всички виждат какви са последствията като се заядеш с Русия.Санкции срещу Русия ще налагат, а?Хак да им е сега !
  —цитат от коментар 5 на ebf52574941


  Драго ми тролче,

  Какво общо има Русия в всичко това? Тя е една локална икономика, която дори и в 10те най-големи не е? може да прави мизерии на малки страни около нея, но до там... Къде се сети за тая слабо развита и бедна страна с проблеми като СПИН и хероин?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Борисов беше прав - най-вероятен е твърдия Брексит. Мей му е казала какви са целите на Британия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мекия брекзит по-леко ще го усетят. Твърдия обаче е съвсем друга работа...

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тия на локум сядали ли са?

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6117 Неутрално

  При мек, болката е по-малка, но срамът си остава същия...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  ЕС си беше единен пазар ,основан на чисто търгашеска основа. за къв им требваше да го правят и политически? ЕС никога няма да стане СЕЩ,то е ясно. в бъдеще ще се редуцира пак до ''ЕП'' и толкоз. пакистанското кралство и брекзита са симптом .

 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#6:"Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич"][/quote]

  Абсолютно, дет се вика - нерде Ямбол, нерде Стамбул😁

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  "Мек" Брекзит е възможен само ако преди 10 април отменят Брекзит, в камарата постигнат съгласие за два-три-пет варианта (за тази цел сигурно ще се наложат предсрочни избори), после да проведат една истинска разяснителна кампания относно ползите/вредите от тези варианти, после да организират нов референдум (само че този път за какъв вариант на Брекзит, не просто "да/не"), и чак тогава наново задействат член 50 и започнат нови преговори.
  Цялата процедурка ще протече за 5-6 години, не повече.

  Утре, дори и да прекарат някак си някакъв вариант, абсурдно е да се очаква ЕС да одобри ново споразумение до 10 април.

  Тъй че - "твърд" Брекзит, здравей, здравей!

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":

  Хайде да не ми обясняваш какво е ЕС, русофобе.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Какво общо има Русия в всичко това?
  —цитат от коментар 6 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  За всички е ясно, че Найджъл Фараж е получавал пари от Москва за да саботира ЕС (както Марин Льо Пен).


  До коментар [#6] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Весело

  "Оставането в единния пазар ще значи, че всички тези правила ще са еднакви и Великобритания ще трябва да продължи да прилага четирите свободи на движение в ЕС – на стоки, услуги, капитали и хора."

  Фактически остават в ЕС.
  С тази различа, че нямат право на европейски депутати, европейски министър и право на Вето.

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Митнически съюз е отличен вариант за Великобритания. Ще си правят компания с Турция:)

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Весело

  "Това ще е добра новина за сектора на услугите, съставляващ около три четвърти от британската икономика."

  Не толкова добра новина.
  Губят благинките от много европейски субсидии.
  В същото време си плащат вноските в ЕС като попове.

 19. 19 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Абе меко ли е, не ми го фали.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Весело

  "Една от големите разлики със сегашния статут на Великобритания ще е, че тя вече няма да бъде част от общите политики на ЕС за рибарството и селското стопанство."

  Изгореха европейските субсидии за лордовете и рибарите.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  русофобе ли ме нарече, хахахахаха

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Весело

  "Повечето консерватори, настояващи за "твърд" Брекзит (без сделка), искат споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на договореното между ЕС и Канада."

  Преговорите за СЕТА на ЕС с Канада продължиха повече от 7 години.
  Накрая Канада беше принудена да отмени визите за граждани на България и Румъния.

 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Не знам защо все си мислим, че ОК се стреми единствено и само към 18,5% от световния пазар, когато те правят всичко за да си уредят нещата с другите 80%

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  Дневник, то е ясно какво би означаволо "мек" Брекзит.

  Акта е осъществен, но у Великобритания все пак остава едно такова неприятно чувство на незадоволеност:)

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Чао бамбино сори

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 668 Весело

  Май няма брексита да е мек. По всяка вероятност ще е твърд и дебел.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  "Една от големите разлики със сегашния статут на Великобритания ще е, че тя вече няма да бъде част от общите политики на ЕС за рибарството и селското стопанство."
  —цитат от коментар 20 на palav_nik


  Тя и Исландия за това не иска да членува в ЕС - за да не се налага да споделя своята морска икономическа зона с друго страни от ЕС.

 28. 28 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Искала мек брекзит Тереза.....
  Но май ще има "късмет" с твърд!

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Британците: Ние не искаме почти нищо от ЕС. Само ние да печелим а вие да плащате! Толкова е просто!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK