Надвиснала ли е нова световна финансова криза

Надвиснала ли е нова световна финансова криза

© ReutersКоментарите за евентуална финансова криза, която е на път да избухне, изобилстват от известно време. Според макроикономическия анализатор Флоран Дьолорм тези, които се опасяват от един толкова катастрофален сценарий, забравят, че централните банки могат да предотвратят най-лошото.


Неотдавнашното обръщане на кривата на доходността на облигациите в Съединените щати възобнови най-песимистичната реторика за пазарите. Ниската доходност на дългосрочните дългове от двете страни на Атлантика бе определена като признак за надвиснала рецесия, която ще бъде последвана от корекция. Забравя се обаче намесата на централните банки, чиято цел е да стабилизира икономическия растеж и пазарите.


Дали пазарите са в добра ситуация зависи от една сложна алхимия, при която се смесват икономическата, политическата и психологическата логика. Да се провъзгласява без колебание, че в близко бъдеще предстои борсов катаклизъм е рисковано и във всеки случай всички, които се отдават на това занимание от 2010 година, бяха опровергани от фактите.
Бързото и мощно завръщане на инфлацията в резултат на много смекчената политика на централните банки не се случи. Не става въпрос да се твърди, че не бива да си задаваме въпроси за неконвенционалната парична политика, водена от едно десетилетие. Новите инструменти не са без риск. Не разполагаме обаче с достатъчно елементи, за да можем да заключим със сигурност, че ни чака катастрофа.


Улеснен достъп до кредити


Нека си припомним духа на тази парична политика, водена от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of Japan (японската централна банка): да бъде улеснен достъпът до кредити, а оттам - и да бъде благоприятстван икономическият растеж. Понижаването на краткосрочните лихвени проценти, намесата за дългосрочните и финансирането на банките в средносрочен план - толкова много инструменти стимулираха възобновяването на банковото кредитиране и финансирането на компаниите от пазара.


Най-големите скептици са шокирани, защото паричните власти не бивало да "фалшифицират" пазарните цени. Вярно е, че със своите намеси централните банки определяха преднамерено лихвените проценти, а оттам - и цените на много активи. Това впрочем е парадокс за институции, които следват обикновено либерални икономически доктрини. Възможна ли е обаче ненамеса при структурните слабости на световната икономика като много ниската производителност и нарастващите неравенства, според Международния валутен фонд.


Рискът от трайно свиване на кредитите за икономиката бе напълно реален. Трайното поддържане на цените ниски не е лишено от неудобства, по-специално понякога прекомерното поскъпване на активите и все още възможното завръщане на инфлацията - до такава степен паричните феномени са несвързани и трудно предсказуеми.


Трябваше ли обаче да бъде пренебрегнат непосредственият и реален риск от големи икономически и финансови затруднения, за да бъдат избегнати едни хипотетични парични проблеми в дългосрочен план? Икономическата и политическата сила на Съединените щати, Европа, Япония и Китай им позволява да се отдалечат на известно разстояние от паричната и бюджетната праволинейност. Това е привилегия на големите сили, чиято валута е търсена. И огромните спестявания на тези страни са мобилизирани за поддържане на високите равнища на задлъжнялост.


Без голям крах


Структурните затруднения на нашите икономики още не са решени; ниската производителност все така обременява потенциалния икономически растеж. Централните банки следователно са принудени да продължат по пътя на смекчената парична политика. УФР върви към купуване на американски федерален дълг, което ще представлява подкрепа за финансирането на бюджетния дефицит на САЩ.


А пък ЕЦБ упорства и води парична политика, благоприятстваща финансирането на икономиката. Банките са обект на специално внимание с неотдавна обявените мерки за ограничаване на последиците от ниските лихвени проценти за печалбите на банките. В този контекст не се вижда как кредитите за икономиката и растежът биха могли да се сгромолясат в световен мащаб. Няма достатъчно доказателства, за да се заложи на голям крах през следващите месеци.


Въпреки това растежът на фондовите пазари би трябвало да бъде умерен. Печалбите няма да могат да се увеличат много в контекста на лекото забавяне на световния икономически растеж, което ще доведе до ограничено повишаване на оборота на компаниите, и на фона на вече високите маржове, които няма как да отидат още по-нагоре. Малко вероятно е стойността на активите да се понижи заради потвърдената неотдавна политика и ниските лихвени проценти, макар да не се очаква те да се повишат до нови върхове.


*б. изд.: Авторът е макроикономически анализатор в британския инвестиционен фонд M&G Investments. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Ние не сме излизали от нея, така че за нас не е драма!!!

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Ъхъ, може... ама след 12 април и то за някои островитяни

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Американците ,освен финансови световни катастрофи ,друго не произвеждат.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Кредитите движели икономиката!
  Не съм съгласен, но това ще го разберем, когато започнат фалитите на банки

 5. 5 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Каква криза ще е щом може да се предвижда и да се вземат мерки. ...Онова го разбираш след като ти е дошло на вратата.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Спестяването няма как да движи икономиката. Разбира се, че това е кредитирането.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  Кризата се усеща по прехвърлянето на средства между фондове

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Тези, които са разбрали нещо от тази статия, може би ще проумеят защо фалитът на КТБ беше нещо хубаво. Просто трябваше да се случи две години по-рано, но герберите предпочетоха да избягат от властта и да прехвърлят горещия картоф на Орешарски. Ако КТБ не беше фалирала лихвените проценти по кредитите все още щяха да са двуцифрени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Световна не - в Китай да.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Аз залагам на Китай - свръхзадлъжняла и командна икономика, в която управляващите нямат опит при управлението на кризи. При 30+ години без криза, гаранция китайските партийни функционери се мислят за велики и шанса да объркат нещата много грубо е огромен, въпросът е кога!!!
  За мен въпросът е какво ще се случи по време на следващата криза?

 11. 11 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Спестяването също би било вид инвестиция, ако имаше нормални лихвени проценти по депозитите, по-високи от инфлацията. В днешния свят на пари създадени от въздуха спестовниците се наказват, за сметка на борсовите спекуланти, задлъжнялите правителства и задлъжнялите домакинства които искат да консумират "тук и сега".

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Бързият и лесен достъп до финансови ресурси, основно чрез кредити, винаги води до лавинообразно натрупване на огромни дълго, които, веднъж останали необслужвани и водещи до сериозни фалити, спукват балона и поставя началото на обратния процес, който бързо превръща отношенията между пазарните участници в съдебни дела, производства по несъстоятелност ( фалити) и пр. Това води до риск за самите банки, колапс на финансовата система, което неминуемо води и до икономическа криза. Всичко грубо щрихирано представлява циклични явления, които ни съпътстват през определени периоди от време, само някои външни белези се променят, същността винаги си остава същото, защото в основата на всичко е човешката лакомия и алчността

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Китай може да преживее още две световни кризи без да изпада в рецесия само за сметка на повишаване на вътрешното си потребление. След 30 години може и да изпаднат в криза.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2119 Весело

  Рано или късно ще си платим за глобализма (или "социалистическия интернационализъм").

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#10] от "sokratus":

  А за мен въпросът е какво ще стане, когато на земята кацнат каугоните! Щото не разбирам нищо от каугони, както и ти от икономика!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Аз залагам на Китай - свръхзадлъжняла и командна икономика, в която управляващите нямат опит при управлението на кризи. При 30+ години без криза, гаранция китайските партийни функционери се мислят за велики и шанса да объркат нещата много грубо е огромен, въпросът е кога!!!За мен въпросът е какво ще се случи по време на следващата криза?
  —цитат от коментар 10 на sokratus


  Китай ще анексира Сибир.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#11] от "irobot":

  Целта е да се стимулира потреблението, а не спестяването, което няма нищо общо с инвестицията. Спестяванията стават инвестиция едва когато се материализират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Глупости. Китай е изключително зависим от износа, а вътрешното потребление е много ниско.
  https://data.worldbank.org/indicator/NE.CON.TOTL.ZS
  52% от БВП е вътрешно потребление и дела му НАМАЛЯВА.

  Ти си пълен икономически профан, но самочувствието ти е до небесата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#16] от "EU defender":

  "Китай ще анексира Сибир"

  Ще стане доста скоро- всъщност почнало се е вече. Предвидливо се запасявам с чипс ;-)

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  С административни мерки не можеш да стимулираш потреблението, комунде.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2119 Весело

  "забравят, че централните банки могат да предотвратят най-лошото."

  Не бойте сЯ- банките ще ни спасят!
  (или пак ние тях- от бюджета...)

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  И тогава жална им майка на краварите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Само че повишеното вътрешно потребление на Китай минава през ресурсна криза за останалия свят!

 24. 24 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 283 Неутрално

  При световни кризи най-потърпевши са страните суровинни придатъци, където валутите се обезценяват с двуцифрени, а често и с трицифрени проценти. Това важи особено за Русия, която не може да разчита нито на икономиката си, а още по-малко на някакво външно финансиране. След това възстановяването е придружено от посттравматичен ефект и допълнително затъване в блатото без никакви изгледи за просперитет.

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2119 Весело

  Първо ще грохне Евразийщината- щом се срине потреблението на нефт&газ. Щото сега вече нямат резервите от тлъстите "нулеви години".

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":

  САЩ вече са минавали през много кризи, другарю. Виж, Китай не е е. А там предстои ужасна икономическа криза.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  А ти явно мислиш с долната част на гръбначния си мозък. Ако беше 100% нямаше да има как да се повишава, а сега е не 52%, а 39%. Положителното търговско салдо е само 2(ДВА) процента от БВП то им, а 44.4% са инвестициите при 14.5% правителствени разходи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2090 Весело

  До коментар [#17] от "tribiri":С административни мерки не можеш да стимулираш потреблението, комунде.
  —цитат от коментар 20 на EU defender


  ......ти вероятно си икономист.......!!!!!.....царе сте да обяснявате нещо което се е случило.....!!!!!!.........аааааа ....в....... ПРОГНОЗИТЕ......!!!!????.......сте БЕДСТВИЕ.....!!!!!....ич ви нямааааа.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  “Няма достатъчно доказателства, за да се заложи на голям крах през следващите месеци.”
  ——
  “Доказателства”?Разбира се, човекът не дотолкова забутан да говори за доказателства, той си използва “éléments probants“, което е нещо като “свидетелстсва” на български. Но дори така да е, някои биха могли да направят аргумента, че точно инвертираната срочна структура на лихвените проценти е такова едно свидетелство. ... на за крах, разбира се, а за рецесия.

  Иначе правилно отбелязва намесата на централните банки в усилията им да компенсират недъгавата продуктивност, но то е все едно да имаш болен кон и да го инжектираш със стимуланти ... в течение на повече от 10 г. А за ефекта върху банките ... под вола теле.

  А графиката къ предишната статия е показателна:
  https://www.lesechos.fr/idees-debats/cercle/opinion-une-crise-financiere-imminente-1005507

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Както ти казах, ти си икономически профан и ти побърза да го докажеш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Крайзис акбар!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 32. 32 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Да спи зло под камък...

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Разстроено

  Този анализатор освен някакви общи приказки нещо друго може ли да напише?

  Голяма статия голямо нещо!

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Ако банките са от класически тип, привличащи депозити и даващи кредити е почти невъзможно да ги фалираш.
  Трябва някой нещо здраво да е объркал и/или нарушил процедурите и политиките на банката...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  До коментар [#8] от "tribiri":

  "Тези, които са разбрали нещо от тази статия, може би ще проумеят защо фалитът на КТБ беше нещо хубаво."

  Обяно ни по-подробно на нас останалите, моля!

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":


  До коментар [#9] от "EU defender":Китай може да преживее още две световни кризи без да изпада в рецесия само за сметка на повишаване на вътрешното си потребление. След 30 години може и да изпаднат в криза.
  —цитат от коментар 13 на tribiri


  Така е, но за да расте вътрешното потребление, за което има условия предвид ниския стандарт на живот, трябва и това население да става все по-платежоспособно.
  А при повишаване нивата на дходите на населението, Китай ще губи конкурентните си способности, които до голяма степен се дължат точно на евтиния труд.
  Така че винаги има условия да се врътне някоя и друга криза.
  По принцип добре е казано в статията, че причините за криза са икономически, политически и психологически, но за да стане една криза световна, тези причини трябва да се съчетаят в поне една от големите страни - било САЩ, било Китай. За Европа, мисля че е мялко трудно това да се случи почти едновременни в няколко от големите страни от еврозоната, макар че Гърция показа, че дори и една не чак толкова голяма икономика може да разклати лодката.
  Общо взето, кризите идват изненадващо, а не след пуликуването на анализи. но не може да отрече, че заплашителните материали, спомагат за психолигическия кризисен фактор.

 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Доходността по 2, 10 и 20 годишните бондс и ноутс действително е отрицателна от двете страни на Атлантика, но само въз основа на това е трудно да се предсказва бъдеща криза. Още повече, че ФЕД има реална възможност да се намеси в пазара на американски дуржавни книжа и да регулира процеса. Що се отнася до фондовите пазари- в САЩ и Югоизточна Азия те бележат върхове. В САЩ - 10 - годишни върхове. Всички водещи американско наблюдатели твърдят, че рецесия в САЩ тази и следващата година е много малко вероятна . Тезиизводи се потвърждават и от данните з безработицата, растежа на уейдж- а, който е по- бърз от очакваното, потребителското доверие в САЩ , вътрешното потребление също расте . Китай има проблем с вътрешния дълг, който е огромен и расте , понеже КЦБ редовно се намесва и го рефинансира с нов . Експортът на Китай е основния механизъм за финансиране на дълга. А той зависи от ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕГОВОРИ със САЩ, инициирани от президента Тръмп!
  Европа е друга бира. Основнита икономика - германската , е във фактическа рецесия , според мен . Там има спадове на всички основни показатели, германските фондови индекси са колебливи и непостоянни. Ако някой е заплашен от рецесия , това е Германия. Като добавим и Брекзит- нещата стават още по - сериозни. В момента гледам германеца министър Алтмайер да обяснява как " нечестната конкуренция " била причина за германските неблагополучия?! Германия- която десетилетия се къпеше в америмански помощи и военна защита от САЩ ?!

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  Защо?

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Да не би някой да вярва,че финансовите кризи са случайни?

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#24] от "xefgo":

  Пак ли отече Австралия?

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Китай като почне да разпродава хамерикански дълг и щатите направо ще изчезнат...

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Ей, това да кажеш, че Китай не е минавал през кризи е супер невярно.
  Китай е прминал през много по-тежки неща от икономическа рецесия...

  Комунистите там сума народ изтрепа и какви ли не експерименти ли не направи, ти си тръгнал да обясняваш как не били преживели кризи...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1912 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Стига лъга, комуне! Кризата у нас беше при Станишев! А сега 10 години Бате ни държи в стабилност! :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 44. 44 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Доходността по 2, 10 и 20 годишните бондс и ноутс действително е отрицателна от двете страни на Атлантика, но само въз основа на това е трудно да се предсказва бъдеща криза. Още повече, че ФЕД има реална възможност да се намеси в пазара на американски дуржавни книжа и да регулира процеса. Що се отнася до фондовите пазари- в САЩ и Югоизточна Азия те бележат върхове. В САЩ - 10 - годишни върхове. Всички водещи американско наблюдатели твърдят, че рецесия в САЩ тази и следващата година е много малко вероятна . Тезиизводи се потвърждават и от данните з безработицата, растежа на уейдж- а, който е по- бърз от очакваното, потребителското доверие в САЩ , вътрешното потребление също расте . Китай има проблем с вътрешния дълг, който е огромен и расте , понеже КЦБ редовно се намесва и го рефинансира с нов . Експортът на Китай е основния механизъм за финансиране на дълга. А той зависи от ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕГОВОРИ със САЩ, инициирани от президента Тръмп! Европа е друга бира. Основнита икономика - германската , е във фактическа рецесия , според мен . Там има спадове на всички основни показатели, германските фондови индекси са колебливи и непостоянни. Ако някой е заплашен от рецесия , това е Германия. Като добавим и Брекзит- нещата стават още по - сериозни. В момента гледам германеца министър Алтмайер да обяснява как " нечестната конкуренция " била причина за германските неблагополучия?! Германия- която десетилетия се къпеше в америмански помощи и военна защита от САЩ ?!
  —цитат от коментар 37 на faeton.


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 45. 45 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#10] от "sokratus":А за мен въпросът е какво ще стане, когато на земята кацнат каугоните! Щото не разбирам нищо от каугони, както и ти от икономика!
  —цитат от коментар 15 на tribiri


  И от икономика разбираш токова,колкото от каугони.

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":Китай като почне да разпродава хамерикански дълг и щатите направо ще изчезнат...
  —цитат от коментар 41 на lon01600906


  Тъй, тъй... тази песен я слушам от 20 г.!

  И защо Китай не го е направил до сега , можеш ли да обясниш ?

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Весело

  До коментар [#44] от "kesh":

  Тенк ю !

 48. 48 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Ако Китай изпадне в криза ,рафтовете в магазините в щатите ще се изпразнят ,защото всички хамерикански стоки се произвеждат в Азия...

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#46] от "faeton.":


  Защото иска да държи щатите за топките и да регулира натиска ,както си иска!

  Доста по печелившо и ефективно от еднократен удар...

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":


  Ти си руски трол...

  Sic transit gloria mundi
 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#49] от "lon01600906":

  Олеле- мале !

  За това ли Тръмп им вдигна тарифите и митата и ги принуди да водят търговски преговори, понеже държели Щатите за топките ?

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#16:"EU defender"][/quote]

  Кога това?

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":Ей, това да кажеш, че Китай не е минавал през кризи е супер невярно.Китай е прминал през много по-тежки неща от икономическа рецесия...Комунистите там сума народ изтрепа и какви ли не експерименти ли не направи, ти си тръгнал да обясняваш как не били преживели кризи...
  —цитат от коментар 42 на Ivan_


  Говоря за икономическа криза, не за комунизъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#48] от "lon01600906":

  Държави фабрики има колкото щеш. А за САЩ не мисли. Те са самодостатъчни. Единствените в света.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":Китай като почне да разпродава хамерикански дълг и щатите направо ще изчезнат...
  —цитат от коментар 41 на lon01600906


  А китайските другари като си продадат къщите в Калифорния ще сринат имотния пазар....

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 251 Любопитно

  "Неотдавнашното обръщане на кривата на доходността на облигациите в Съединените щати възобнови най-песимистичната реторика за пазарите. Ниската доходност на дългосрочните дългове от двете страни на Атлантика бе определена като признак за надвиснала рецесия, която ще бъде последвана от корекция. Забравя се обаче намесата на централните банки, чиято цел е да стабилизира икономическия растеж и пазарите."

  Проблемът е, че този път централните банки няма да са в състояние да "стабилизират"(печатат), като при предната криза(2008). Поне така казват експертите.

  reductio ad absurdum...
 57. 57 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  "Неотдавнашното обръщане на кривата на доходността на облигациите в Съединените щати възобнови най-песимистичната реторика за пазарите. Ниската доходност на дългосрочните дългове от двете страни на Атлантика бе определена като признак за надвиснала рецесия, която ще бъде последвана от корекция. Забравя се обаче намесата на централните банки, чиято цел е да стабилизира икономическия растеж и пазарите."Проблемът е, че този път централните банки няма да са в състояние да "стабилизират"(печатат), като при предната криза(2008). Поне така казват експертите.
  —цитат от коментар 56 на Divi filius


  Никой не очаква от централните банки да наливат пари.
  Напротив, обяснява се , че банките регулират лихвите и това е " намесата ".
  За това няма инфлация .
  И че ФЕД има намерение да изкупува американски облигации и така да се намеси в пазара на облигаците .

  Фактът че доходите в САЩ растат , кредитирането от свободния банков пазар расте , а инфлацията е ниска , е най- сигурното доказателство за доброто състояние на американската икономика !

  Икономиката се развива ПО- ДОБРЕ от очакваното, според всички водещи икономисти!
  Растежът е добър.

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#53] от "EU defender":

  До до сравнително скоро се осветяваха с газени лампи, колега каква икономическа криза?
  Икономиката е част от живота, като си прминал житейски през много по страшно икономическа криза не те плаши.
  През последната 2008 из западна европа имаше хора самоубили се защото ги уволнили от работа...

  Китай има преимуществото (в случай на икономическа криза) да е планова икономика, икономическите кризи ще го засегнат във пъти по-малко от една пазарна икономика.

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 249 Неутрално

  При толкова неразработени западнали територии в Европа , особено в огромното пространство от Северозападна България през Румъния, източна Унгария, Словакия Карпатите, Краконошите, около езерата на Полша, "кризата" е по-скоро понятие, което не може да се случи там, тъй като е несъразмеримо там спрямо невиждания възход в други страни. Докато в Будапеща са направили метро преди 120 години, тук още копаме трета година 8 километрова отсечка - театър София - Бъкстон. Ние тук се караме за един двайсетметров небостъргач, в Сингапур и Шанхай строят вече над самите небостъргачи, правят мостове между тях, висящи плажове, паркове, скоростни влакове пресичат огромни пространства за часове, а докато румънците пуснат изкуствен спътник, ще поникне козина на яйцето.

  Дедо Крум
 60. 60 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#59] от "Дедо Крум":

  В икономиките от западен тип кризите са циклично явление при което нетното богатство на държавите не се губи, а просто се преразпределя, най-често от бедните към богатите. Това са кризи на ликвидността, а не кризи за ресурси. Построените небостъргачи, транспортна инфраструктура, натрупано индустриално ноу-хау си остават като обществени блага за следващите поколения, просто собствеността се сменя.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#55] от "EU defender":

  Те американците ,когато стане въпрос за имотни балони нямат нужда от други да им помагат-сами си ги гърмят...

  Sic transit gloria mundi
 63. 63 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#54] от "EU defender":

  Кажи поне една държава ,дето може да замести китайските стоки в щатите!

  Sic transit gloria mundi
 64. 64 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#51] от "faeton.":


  И какво спечелиха щатите от тези шоу маневри за ниско интелигентни избиратели?

  Sic transit gloria mundi
 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  спориш с доказан трол-лъжец .

 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#63] от "lon01600906":

  Защо да е една?

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":

  Когато нострадамуса на брекзита говори всички трябва само да се смеем, но не и да му противоречим.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":

  Явно си забравил фалитите по времето на Виденов. И тогава лихвите бяха високи. КТБ привлече капитал с тези лихви, източи го и се сгромоляса. Неизбежно беше

  Димитър Димов
 69. 69 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":

  Засега предвижданията ми за Брекзит, които направих преди три години, се сбъдват. Това се дължи на огромния ми интелект и изключителен аналитичен ум.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":Ако Китай изпадне в криза ,рафтовете в магазините в щатите ще се изпразнят ,защото всички хамерикански стоки се произвеждат в Азия...
  —цитат от коментар 48 на lon01600906


  ВЕрно либе, ушанка, ти да видиш????!

 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":И тогава жална им майка на краварите.
  —цитат от коментар 22 на tribiri


  Що бе, телетата, да не сте на изчезване?

 72. 72 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#60] от "irobot":


  В икономиките от западен тип кризите са циклично явление при което нетното богатство на държавите не се губи, а просто се преразпределя, най-често от бедните към богатите. Това са кризи на ликвидността, а не кризи за ресурси. Построените небостъргачи, транспортна инфраструктура, натрупано индустриално ноу-хау си остават като обществени блага за следващите поколения, просто собствеността се сменя.

  Браво!
  Това е, което Маркс и Енгелс не разбраха!

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#54] от "EU defender":Кажи поне една държава ,дето може да замести китайските стоки в щатите!
  —цитат от коментар 63 на lon01600906


  Ушанка, какво ще стане с Америка, пак ли няма да я има? Хо-хо-хо, няма край мъката русиянска...

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#60] от "irobot":В икономиките от западен тип кризите са циклично явление при което нетното богатство на държавите не се губи, а просто се преразпределя, най-често от бедните към богатите. Това са кризи на ликвидността, а не кризи за ресурси. Построените небостъргачи, транспортна инфраструктура, натрупано индустриално ноу-хау си остават като обществени блага за следващите поколения, просто собствеността се сменя.Браво!Това е, което Маркс и Енгелс не разбраха!
  —цитат от коментар 72 на faeton.


  Ти къде си учил икономика, в Свищовския ПУЦ или в Карл Маркс?

 75. 75 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Финансова криза се разглежда не само от представителна извадка - богати и бедни, а средния електорат липсва. От него се изваждат и насочват към богати или бедни. Движението на капитала не се движи само от кредитите, но и от данъците и други показатели, които влияят на бюджетите на страните. Еднолично погледнато анализа е какъвто е бил винаги. Насочване към най-печелившия отрасъл военна промишленост с последващи кръвопролития. На този етап е недостатъчно обмислен начин за излизане от евентуална криза.Както вървим такава е възможна при условие,че мислещите единици остават на същото ниво на развитие. Необходими са търсения на нови ресурси за потребление и пренасочване на някои съществуващи дейности и отрасли.

  mihala
 76. 76 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":
  —цитат от коментар 36 на tsvetko_51


  Нима играта с Брекзит не води до криза в световен мащаб?

  mihala
 77. 77 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":

  Каскет,не се обаждай неподготвен!

  Sic transit gloria mundi
 78. 78 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#66] от "EU defender":

  Ти една не можеш да кажеш ,но се напиняш ...

  Sic transit gloria mundi
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  На нас само една финансова криза ни трябва.

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#63] от "lon01600906":

  Виетнам.

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivan_":

  “Ако банките са от класически тип, привличащи депозити и даващи кредити е почти невъзможно да ги фалираш.“
  ——
  Не е съвсем така. Всички банки, включая “ класическите” са в бизнеса на лихвена интермедиация / арбитраж — вземат пари под ниска лихва и ги дават под по-висока. Обикновено депозитите са за по-кратък срок и са поевтини, а кредитите — обратно. Това е при т.нар. “нормална” крива на доходността. Когато тая крива се изправи и заприлича на “плоска” ( както е от средата на 2018) маржинът изчезва, а при “инвертираната” захапват дръвчето
  https://stockcharts.com/freecharts/yieldcurve.php
  Когато банките захапят дръвчето,следва икономиката

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gretel":

  Разбирам те, какво обясняваш и е логично.
  Но дори и да се намали драстично възвращаемостта имат достатъчно инструментариум, за да реагират без банката да фалира.
  Като за начало когато лихвите по кредитите се понижат банките имат възможност да понижат и лихвите по депозитите. Разбира се това би насочило спестявания към други форми на инвестиция, но ресурс за банките особенно в днешно време когато кеша все повече изчезва от ежедневните разплащания винаги ще има.
  Да не забравяме, че банките правят едни не лоши пари и от такси и комисионни...
  Отделно винаги може да се играе с основният капитал и регулациите.

  Та подобна картина, в която за толова дълго време маржа между лихвите да е лош за банките е малко вероятна.

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ivan_":

  “имат достатъчно инструментариум, за да реагират без банката да фалира.”
  ——
  Е, може само да се надяваме, че до фалити няма да се стигне. Още повече, че централните банки и политиците от 2008-ма насам са привикнали на “количествено олабване” и прочие подаяния на банкерите. Въпросът е по скоро, може ли да очакваме историята да се повтори, както картинки като тези тука показват:

  https://www.sageadvisory.com/notes-from-the-desk-yield-curve-inversion-whats-different-this-time/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 84. 84 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Само желанието на Сорос за такава е надвиснало, неговите поръчкови автори постоянно преживят темата.

  -voxy
 85. 85 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1220 Весело

  До коментар [#3] от "Сд":

  И интернета са произвели, дето го полваш да ръсиш мъдрости по форума. Видяла жабата...

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2614 Весело

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  "Кредитите движели икономиката!"

  Не ве, парите движели света! И тяхната "цена", лихвата, е силно манипулирана, да не кажа "диктувана" от тираните-"печатари" на пари. Още малко и вярващите ще приемат, че Аллах е нашепнал на банкерите, че лихвата все пак е забранена от Корана. И банкерите ударили чело у пода пред Аллах :)

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2614 Весело

  До коментар [#57] от "faeton.":

  "че банките регулират лихвите и това е " намесата ".
  За това няма инфлация ."

  ЕЦБ раздаде над един трилион евро в едно с "подкуп" (отрицателна лихва) за банките да ги вземат пустите "финансови облекчения" с единствената цел инфлацията да дръпне до "здравословните" два процента … и се оказа, че парите се върнаха като … депозити.

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#83] от "Gretel":

  Сайта от линка, който изпращаш иска някакви потвърждения през е-майл, а аз не съм точно такъв тип човек:)

  Знаеш, че в зависимост от държавите винаги имаш едни "ключови" банки за които "милият данокоплатец" и ризата си от гърба ще свали, за да им помогне:)

  А фалита на останалите не е чак толкова страшен системно...

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 251 Весело

  До коментар [#3] от "Сд":И интернета са произвели, дето го полваш да ръсиш мъдрости по форума. Видяла жабата...
  —цитат от коментар 85 на motochristo


  А барута(компаса...да не ги изреждаме) са го произвели китайците, да го ползват сега пиндосите, да подчиняват непокорни страни. Видяла кравата...

  reductio ad absurdum...
 90. 90 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#89] от "Divi filius":

  Сине Божи, този аргумент е ad hominem и е гола вода.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 91. 91 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1651 Весело

  Инвертирането на кривата не означава, че банките ще фалират. Означава, че не ги устройва да кредитират. Те не държат пари у касата, а ги взимат на пазара. Най-грубо казано, като искаш да си вземеш 100 лв ти казват плащаш 30 години по 4% и ги взимат на 2% колкото е краткосрочната лихва. Непрекъснато взимат на 2% и дават на 4. Когато кривата се обърне, те не могат да дават на 2% и да взимат на 2,5% щото не са гламави. Просто спират да дават кредити, т.е. те искат да дадат на 4, ама никой не се навива. А, защо не се навива, ами щото икономиката се забавя и перспективата да ги върне не е никак розова...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK