След училище - в града, след сватбата - на село: Защо имотите в Германия поскъпват

След училище - в града, след сватбата - на село: Защо имотите в Германия поскъпват

© Asscociated PressГерманците все по-често се изнасят в предградията или на село, но въпреки това големите градове продължават да растат - заради притока на чужденци и младежи. В резултат имотите поскъпват навсякъде - и в града, и на село, разказва Андрей Гурков в статия за "Дойче веле".


Недвижимите имоти в Германия поскъпват все повече - главно заради притока на чуждестранна работна ръка, но и поради активната вътрешна миграция на младите германци. И тъй като трудно намират жилища на достъпна цена, все повече семейства напускат големите градове и се преселват в предградията или на село. В резултат цените на недвижимите имоти растат не само в големите градове, но и в средните и малките населени места. Включително и в селските райони.


Назад към селото


Това са основните изводи от три нови изследвания за пазара на недвижимите имоти в Германия. Техни автори са Институтът на германската икономика, Аналитичният център на Дойче банк и Центърът за анализи на Постбанк. Експертите от Института на германската икономика се съсредоточават върху една тенденция, каквато Германия вече е преживявала - от 1990 до 2003 година. Десетина години по-късно - през 2014, тази тенденция се завърна и оттогава насам набира скорост с всяка изминала година. Става дума за отлива на германци от големи градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф. Тъй като големите градове растат и поскъпват все повече, новият девиз гласи "Назад към селото". Вече четири години броят на германците, които се изнасят от големите градове, надхвърля броя на преселващите се там. В същото време обаче населението в големите градове расте непрестанно. Между 2011 и 2017 година жителите на Берлин са се увеличили с близо 290 хил., а в Мюнхен населението е нараснало с 91 хил. души.
Този ръст е свързан в голяма степен с притока на трудови мигранти, от които Германия спешно се нуждае заради недостига на квалифицирани кадри. Трудовите мигранти пристигат главно от страни - членки на ЕС, а с програмата "синя карта" в Германия идват и специалисти от Индия, Китай, Русия и Украйна. Според Института на германската икономика между 2012 и 2017 година чистият приток на трудови мигранти (с отчитане на отлива) възлиза средно на 619 хил. души годишно; 43 процента от всички мигранти са се заселили именно в големите градове на страната.


След училище - в големия град. След сватбата - на село


Друг ключов фактор, който води до ръст на градското население и съответно до повишено търсене на жилищна площ, е притокът на млади хора в големите градове. "От 1990 година насам образователната и трудовата миграция сред хората на възраст между 18 и 30 години расте постоянно", констатират експертите от Института на германската икономика.


След завършване на училище все повече младежи се преселват в големите градове, за да продължат образованието си или да работят. Но след като създадат семейство, бързо установяват, че имат нужда от повече жилищна площ, което обаче е свързано с големи разходи. "До 2013 година повечето млади семейства в големите градове успяват да си намерят жилище по техен вкус. Но днес все по-малко семейства са готови да се примирят със значително по-високите разходи за живот в големия град", четем в изследването на Института на германската икономика. С други думи, скъпите жилища прогонват младите семейства от градовете.


В резултат от това развитие жилищната площ поскъпва не само в големите градове, но и далеч извън пределите им. През 2017 година цените на недвижимите имоти са нараснали в 242 териториални единици. А през 2018 е установено покачване на цените в 365 териториални единици. През миналата година жилищата в Германия са поскъпнали средно със 7.2 процента. Цените са се покачвали най-бързо в северната част на Бавария, в южната част на Тюрингия, както и в селските райони около магистралата, свързваща Берлин, Волфсбург и Хановер. А в Мюнхен цената на квадратен метър жилищна площ достигна 7500 евро.


"Цените ще продължат да растат"


Баварската столица и занапред ще си остане градът с най-високи цени на недвижимите имоти, тъй като трудовият пазар ще продължи да се развива динамично, а жилищното строителство ще изостава от търсенето. Още повече че в Мюнхен почти 54 процента от домакинствата се състоят от един човек.


"Благодарение на притока на мигранти и на доброто състояние на трудовия пазар цените и наемите на германския жилищен пазар ще продължат да растат", прогнозират в изследването си експертите от Аналитичния център на Дойче банк. Според техните изчисления сегашният цикъл ще продължи минимум до 2022 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11213 Неутрално

  Вече не са ли бежанци и тези милион и нещо дошли през 2015-2017 години? :)
  След като излязат от лагерите и те се включват в пазара на имоти (не, че ги купуват)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Те цените им растат и скоро ще догонят цените в София. Аха. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Населението на ФРГ си стои на 82 - 83 млн. от доста години.

  Основните причини за поскъпването на имотите в големете герм. градове са:

  - отрицателните лихви от ЕЦБ

  - чуждестранни нечувствителни към цени инвеститори дет каат: "Амчито Франкфурт еж го къф е йефтин в сравнение с Лондон, Цюрих, Сингапур, ХонгКонг и Ню Йорк!"

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Всяка година във ФРГ умират около 800 хил. души от смърт. Тоест кацата не само се пълни, но и източва.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Населението на ФРГ си стои на 82 - 83 млн. от доста години.Основните причини за поскъпването на имотите в големете герм. градове са:- отрицателните лихви от ЕЦБ- чуждестранни нечувствителни към цени инвеститори дет каат: "Амчито Франкфурт еж го къф е йефтин в сравнение с Лондон, Цюрих, Сингапур, ХонгКонг и Ню Йорк!"
  —цитат от коментар 3 на Нинов


  Това ли пишат по вестниците? Няма как да е верно, след като става въпрос за всички големи градове в Германия и Франция и вероятно навсякъде в Западна Европа. В САЩ също. Цените се вдигат от богати инвеститори, например китайски, които искат да си вложат парите в имоти в западни страни, но само на определени места. А тук говорим за повсеместност. Цените се вдигат от наплива на мигранти и недостатъчната жилищна площ. Вдигат се и от имигранти, които се тъпчат по една дузина хора в един апартамент и не им пука колко ще е наемът, защото го делят много хора.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Германците бягат в провинцията, защото искат да живеят с германци и в места, където се спазват германските традиции. Не искат да живеят с тарамбуки. Същото е с французите, същото е с британците, същото е с белите американци. Белите американци са световни шампиони по бързо изнасяне в други райони, далеч от афроамериканците и далеч от гето културата.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  ами като се качат цените във Франкфурт на €20хил. кв.м Това означава, че в намиращия се на 10 км Ной-Изенбург няма да стоят на €1500, както и в Ланген, дето е на 25 км.

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  значи ти кибичейки във фургона в Алабама имаш точна предства как стоят нещата в германските села.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Имотите се купуват и от наши емигранти,които вземат кредит за 20-30 години и го изплащат,вместо да са под наем.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Дрън, дрън. Цените в Германия се качват, защото десетилетия стояха закотване напук на всякаква икономическа логика. Странно беше квадратен метър да е 1500 евра в държавата с най-силна икономика в ЕС и най-ниска безработица.

  Ще спрат да се качват, когато достигнат нормалните си нива съобразени със стандарта на живот в Германия.

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  С мангали не се живее. След 20-30 години мангалщината ще унищожи големите градове.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сд":

  Значи първото нещо, което прави българинът, е да си купи жилище.

  Като срещнеш тези дет тва са го сторили у Франкфурт преди три петилетки, те са радостни и ухилени до уши щот от €300хил. евро изплатени "сега можело да го продададяли за над милион". Освен това са купили на кредит още 3 жилища да ги дават под наем.

 13. 13 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 643 Неутрално

  В градовете положението е нетърпимо, благодарение на перверзната толерастия - пълно е с негри, мюсюлмани и цигани. Кой нормален човек ще иска децата му да растат в такава обстановка?

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#9] от "Сд":Значи първото нещо, което прави българинът, е да си купи жилище.Като срещнеш тези дет тва са го сторили у Франкфурт преди три петилетки, те са радостни и ухилени до уши щот от €300хил. евро изплатени "сега можело да го продададяли за над милион". Освен това са купили на кредит още 3 жилища да ги дават под наем.
  —цитат от коментар 12 на Нинов


  Искаш да ни убедиш, че са станали "рентиери"?! ;)
  Ми няма лошо! Пренасяме "инвеститорската си култура"! :)

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#14] от "batzdravo":

  Във Франкфурт даже вече има българи, дето действат на едро в имотния пазар.

  Е, още не са станали знакови играчи като Арди Голдман, но все пак требе да се отчита факта, че той е родом тук... или както се казва: "Той е франкфурско чадо".

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1560 Весело

  В селата в Западна Европа има прилична инфраструктура- поликлиника, полиция, училище, маркети, индустриална зоничка или нещо подобно (работни места), уреден транспорт до близките градове. И, както вече се писа, по малко или никакви импортирани от други континенти двуноги.
  Що да не живеят там хората, особено семейства с деца ?!

 17. 17 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  " Трудовите мигранти пристигат главно от страни - членки на ЕС, а с програмата "синя карта" в Германия идват и специалисти от Индия, Китай, Русия и Украйна.

  Арабските и африкански " лекари и инженери " дори Дойче Веле не ги слага към " трудовите мигранти " !

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5339 Неутрално

  На снимката е мостът Хакер, в Мюнхен, по чиято западна конструкция, в късния следобяд, стана модерно сред младежите да се покачат на една от хоризонталните греди, на около 3 м височина и да се любуват на залеза на слънцето, позлатяващ жп линиите, пийвайки биричка или бяло вино.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Не знам как е в Германия, но тук много хора живеят на 10-15км от града, а работят там. Вечер се прибират на тихо и чисто. Както казва моя приятелка"далеч от етажната собственост". София, да става милионна, глътна навремето околните селца като Обеля и Ал. Войков, а сигурно и други, вместо да ги запази от блоковете. Дето се казва, друго е да дишаш озон с мирис на окосена трева и оборски тор, вместо пепелака на Кремиковци.

 20. 20 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 550 Любопитно

  Аз също мисля, че тази тенденция е повсеместна, не чак на село, но в предградията.
  Незнам как стоят нещата в Германия, с какво се изхранват като отидат на село - пътуват до града? Вярно, че имат магистрали, но все пак така ли е? Пътуват всеки ден до града и вечерно време се прибират в предградието/селото?

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#20] от "nemisemisli":

  Във ФРГ не се използва думата "село", а "населено място".

  Има малки, средни и големи населени места, като работа има навсякъде. Например в едно малко населено място има три световни концерна: Адидас, Пума и Шефлер.

  Хората ходят на работа с автомобил, влак, трамвай, мотоциклет, мотопед и напоследък много с велосипед (разстояния до 30 км)

 22. 22 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Аз също мисля, че тази тенденция е повсеместна, не чак на село, но в предградията.Незнам как стоят нещата в Германия, с какво се изхранват като отидат на село - пътуват до града? Вярно, че имат магистрали, но все пак така ли е? Пътуват всеки ден до града и вечерно време се прибират в предградието/селото?
  —цитат от коментар 20 на nemisemisli


  Като живях в чужденция пътувах 30 км от и до работа.
  При мен е хубаво, че живеех на 5 минути от магистралата в едно селце и никога нямаше трафик докато се качиш на аутобана. На самата магистрала задръстване рядко имаше - стигах за 30-40 минути. Но и офиса беше на 5 минути по булевард, след като слезеш от магистралата.
  Като цяло преживяването беше по-приятно от сегашния маршрут - Цариградско + България.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#22] от "realismisthename":

  мой колега със спортен начин на шофиране стига до работа за 45 мин, изминавайки 72 км.
  Като го чуят това - индийците падат, щото там с часове се тътрят.

  Веднъж обаче е пракарал цяла нощ на аутобана заради задръстване. Друг път на задръстване е слезал от пътя и е минал през орането.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11213 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Съгласен. Дори и ма и доста емигрирали германци в САЩ и Швейцария.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Rauchmann
  Rauchmann
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Малко пресилено е внушението за тенденция при връщането към малките населени места. Дори и да го желаят силно, немците също усещат реалните проблеми, с които едно такова "завръщане" е свързано - лиспа на най-елементарни медицински специалисти (не само лекари, но и рехабилитатори, физиотерапевти и т.н.), липса на учители, липса на занимания за децата в свободното им време.

  Това са все неща, които до скоро се приемаха за даденост, но в момента все повече липсват в малките населени места. Там може и да има работа, но животът с малки деца е сложен.

  http://rodenivbg.com
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#15] от "Нинов":"Е, още не са станали знакови играчи като Арди Голдман, но все пак требе да се отчита факта, че той е родом тук... или както се казва: "Той е франкфурско чадо"."

  Да са живи, здрави и успешни!
  Спорен ден! :)

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5339 Неутрално

  До коментар [#20] от "nemisemisli":

  Не забравяйте гъстата мрежа от регионални влакчета, които свързват малките населени места в радиус от 30-40 км. с големите градове и се движат на 10-20 минутен интервал. От всеки голям град, излизат десетина жп-лъча във всички посоки, към околните села (които всъщност по нищо не се отличават от крайните квартали на големите градове).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ако трябва да обобщим в едно изречение, може да кажем, че Западна Германия + Холандия + Люксембург + Белгия са едно голямо населено място.

 29. 29 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":Всяка година във ФРГ умират около 800 хил. души от смърт. Тоест кацата не само се пълни, но и източва.
  —цитат от коментар 4 на Нинов


  Стига бе.. Умират от смърт!? Сигурен ли си?!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сд":Значи първото нещо, което прави българинът, е да си купи жилище.Като срещнеш тези дет тва са го сторили у Франкфурт преди три петилетки, те са радостни и ухилени до уши щот от €300хил. евро изплатени "сега можело да го продададяли за над милион". Освен това са купили на кредит още 3 жилища да ги дават под наем.
  —цитат от коментар 12 на Нинов


  А, ето това щях да пиша преди да ги прочета. Не е само миграцията към градовете и към периферията им, ами и факта, че в откаченото икономическо време, имота си остава що годе сигурна инвестиция в сравнение с борсите и дори ценните метали, камо ли алтернативите с криптовалути и др. Освен това правилната немска политика за нисколихвени заеми за имот с непроменяща се лихва, гарантира на немеца буфер срещу икономически сътресения. Тия са по-умни и от британеца и от французина!

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Стига бе.. Умират от смърт!? Сигурен ли си?!
  —цитат от коментар 29 на pamplemousse


  Сигурно е.
  Имаше една книжка за жителите на Шилда , викат им Schildbuerger. Там има една случка как намерили един умрял вълк и събрали съвет да решат от какво е умрял. След дълги дебати стигнали до заключение, че мъките, които е изпитал в предсмъртния си час са довели до смъртта му.

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Живот в село,близо до град съчетава предимствата на града и селото едновременно.От една страна има спокойствие ,тишина и възможност да имаш къща с двор,да се разхождаш сред природата,от друга си близко до градът с всичките му предимства.Естествено това е подходящо за хора,които имат лични автомобили.Без кола придвижването става по-трудно.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  [quote#31:"anarhochristian"][/quote]

  В Германия може и да е сигурна инвестиция имотът,но не и в България заради най-бързо намаляващото население в света.В момента пазарът на имоти се крепи единствено на фактът,че много хора имат мислене като вашето.Ама рано или късно демографският срив ще доведе и до срив на цените на имотите.

 35. 35 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 629 Весело

  Даааа, имотите се вдигат, защото се напълнило с имигранти... Че те нали повечето са в строителството и свалят цената на труда, т.е.разходите намаляват ;)

  Сега сериозно: имотите са скъпи поради две причини:
  1. Има кой да ги плаща
  2. Регулацията на както на строителния, така и на пазара на наеми е толкова силна (в посока „сигурност за всички участници“), че няма никакъв шанс цените да вървят надолу

  И да - на село в Германия наистина е хубаво, даже на село в Източна Германия

  Стойчо
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8145 Неутрално

  Все повече предпочитат тишината и спокойствието. А и деца на село по-лесно се гледат.

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Това ли пишат по алт-десните сайтове? Бедните безимотни имигранти няма как да вдигнат цените във Франкфурт, Мюнхен или любимия ти Париж, който знаеш в подробности. В момента в Европа са изключително ниски жилищните кредити, отделно подобни градове са притегателен център за работещите. Всичко това създава повишено търсене и цените неминуемо растат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK