Еврокомисията: През последните години върховенството на закона е под все по-голям натиск

Еврокомисията: През последните години върховенството на закона е под все по-голям натиск

© ReutersЕвропейската комисия поставя началото на процес на размисъл за върховенството на закона в Европейския съюз, като посочва възможни варианти за бъдещи действия, предаде пресслужбата на институцията.


През последните години върховенството на закона в Европа е подложено на все по-голям натиск, се отбелязва в съобщението. Според Еврокомисията опитът от миналото показва, че са необходими действия за повече популяризиране на върховенството на закона и за ранно предотвратяване на рисковете за него, както и ефективни действия, когато възникнат подобни проблеми в ЕС.


Възможни варианти за в бъдеще


В момента Еврокомисията използва няколко инструмента за наблюдение, оценка и действия при проблеми с върховенството на закона в държавите членки. Такива са процедурата по член 7 от Договора за ЕС (задействана срещу Полша и Унгария), производствата за установяване на нарушения, европейския семестър, информационното табло на ЕС в областта на правосъдието и механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
Според Еврокомисията има три групи дейности, които биха допринесли за по-ефективно прилагане на принципите на правовата държава в ЕС:


- По-добро популяризиране: стандартите и съдебната практика, отнасящи се до върховенството на закона, невинаги са достатъчно добре познати на национално равнище. За да се промени това, трябва да се положат повече усилия за популяризирането на тези стандарти и съдебна практика на национално ниво. Това може да стане с осведомителни кампании, общи за ЕС подходи, които да помагат за насърчаването на култура на зачитане на върховенството на закона сред институциите и професионалистите, участие на гражданското общество на регионално и местно равнище.


- Ранно предотвратяване: въпреки че държавите членки носят основната отговорност за това върховенството на закона да се зачита на национално равнище, ЕС може да подкрепи ключовите системи и институции. Редовното сътрудничество и диалог биха могли да допринесат за по-задълбочено разбиране на ситуацията и промените в сферата на върховенството на закона в държавите членки, а също и за решаването на ранен етап на проблемите, свързани с върховенството на закона.


- Ответни действия, съобразени с нуждите: разнообразните предизвикателства във връзка с върховенството на закона изискват разнообразни ефективни ответни действия. Комисията ще продължи да следи за правилното прилагане на правото на ЕС чрез производствата за установяване на нарушения. В специфични области може да са подходящи различни подходи, какъвто е случаят с предложението на Комисията ЕС да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране при слабости във върховенството на закона.Освен това може да се помисли за подобрения на действащата уредба за принципите на правовата държава, включително възможността за ранно информиране на Европейския парламент и Съвета и подкрепа от тяхна страна, както и ясни графици за продължителността на диалозите.


Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "Способността на съюза да отстоява върховенството на закона днес е по-жизненоважна от всякога. Първо, защото това е въпрос на основни ценности, на това "кои сме ние". Второ, защото функционирането на ЕС като цяло зависи от спазването на принципите на правовата държава във всички държави членки". По думите му "сега е моментът да помислим заедно с всички институции, държавите членки, различните органи и заинтересовани страни за това как да се защити и укрепи върховенството на закона в съюза".


Еврокомисията предвижда през юни да представи своите заключения и предложения.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2157 Любопитно

  Да бе! Не слушат либерастията! Фашисти!
  Ааамаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Според Еврокомисията опитът от миналото показва, че са необходими действия за повече популяризиране на върховенството на закона
  ______________
  Най-големите беззакония идват от Еврокомисята, която не е избирана пряко от европейските народи а имплатнираните в нея корпоративни либертоносци си следват директиви който бъркат в джоба на европейците и пълнят касичките на обсадните корпорации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Може би щото не работи както хората очакват :)

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  А в страни, като България, направо липсва.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Европейският съюз не е държава, моля.
  И вие сте на тези длъжности още месец, два, не се занимавайте с бъдещето.
  Ние не искаме такъв контрол в стил СССР.

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Съия съвсем изнагляха!!! Последните месеци се озлобиха, че им свършва мандатеца и направо ни заляха с идиотии на килограм!!!

 7. 7 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еврокомисията: През последните години върховенството на закона е под все по-голям натиск

  "информационното табло на ЕС в областта на правосъдието и механизма за сътрудничество и проверка (МСП)."
  ------------

  БУАХАХАХАХАХААААааа, и заради това ли опънахте чадър над Мафията "управляваща" България баш чрез този МСП????

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Изисквайте премахване на всякакви привилегии и на всички постове - ограничени мандати. Полумандатници и "доживотни" - аут...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK