В България най-често се подават сигнали за опасен текстил

В България най-често се подават сигнали за опасен текстил

© Георги КожухаровПрез 2018 г. в България най-често са били подавани сигнали за опасни облекло, текстилни материали и модни артикули (51% от подадените сигнали), следвани от декоративни артикули и запалки (11% и двете категории). Това показват данните от системата на ЕС за бърз обмен на информация за опасни нехранителни продукти, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Благодарение на системата националните органи могат бързо да обменят информация за опасни стоки, което позволява на други държави членки да проверяват своите пазари и да предприемат подходящи действия, в случай че бъде открита такава стока.


От всички 31 европейски държави в системата са получени 2257 сигнала за мерки, предприети за отстраняването на опасни стоки, а 4050 е броят на последващите действия, предприети от другите членове в мрежата в отговор на сигналите.
От България са получени 102 сигнала и са предприети 312 последващи действия. Трите най-често срещани риска, за които са били подадени сигнали, са за задушаване (38%), наранявания (24%) и пожар (18%).


Пет продукта, за които са подавани най-много сигнали, и пет най-често срещани риска общо за всички държави

© Европейска комисия (ЕК)

Пет продукта, за които са подавани най-много сигнали, и пет най-често срещани риска общо за всички държави


Общо за всички обхванати държави най-често сигнали са подавани за играчки (31%), следвани от моторни превозни средства (19%) и облекло, текстилни материали и модни артикули (10%), а най-честите рискове са химически и наранявания (и двете по 25%), следвани от риск от задушаване при децата (18%).


Повече от половината от опасните продукти идват от Китай. Еврокомисията отбелязва, че сътрудничеството с китайските власти продължава да бъде приоритет, но резултатите са смесени.


Повече информация за отделните държави членки можете да намерите в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK