Усмивки и селфита: Крайната десница в Европа опитва да сложи край на разделенията

Хайнц-Кристиан Щрахе, Марин Льо Пен и Матео Салвини през 2016 г.

© Reuters

Хайнц-Кристиан Щрахе, Марин Льо Пен и Матео Салвини през 2016 г.Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френскя крайнодесен лидер Марин льо Пен и публикува селфита с австрийския крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе. Ликът на лидера на италианската крайнодясна партия "Лига" сияе на големи екрани на митинги на десницата от Прага до София. Салвини, чиито позиции са подсилени от собствения му успех и умората на избирателите от партиите от основното течение, се опитва да изгради мостове преди изборите на 26 май за Европейски парламент.


На фона на очакванията, че двата най-големи политически блока ще загубят своето комбинирано мнозинство, той и други крайнодесни лидери се надяват да създадат опозиционен, евроскептичен съюз с достатъчно места в парламента, за да спира или задържа законодателство. "Нашата идея е да се съберем заедно... в нова партия, която по-добре отразява обединяващите ни евроскептични възгледи", заяви пред "Ройтерс" съветникът на Салвини по външната политика Марко Дзани. "Сега е нашият шанс да обединим сили веднъж завинаги."


Когато обаче Салвини започна днес в Милано своята кампания за изборите, присъстваха представители на само три сравнително малки крайнодесни европейски партии. Льо Пен не беше там. Нито пък имаше представители на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Салвини обещава много по-голям митинг следващия месец. Но отсъствието на Льо Пен и други водещи крайнодесни и националистически лидери говори за политическите различия и съперничества, които отдавна пречат на обединението на подобни групи.
Крайнодесните лидери споделят широките идеологически цели за спиране на възприемания като либерален курс на ЕС и връщане на правомощия на столиците на държавите членки. Но те имат различия в други области, а опитът на бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп Стивън Банън да действа като властови посредник между популистките групи в Европа се проваля.


Подобните се привличат?


Инвеститорите очакват повишена политическа несигурност след изборите на 26 май, на които ще бъдат избрани 705 членове на Европейския парламент или 751, ако Великобритания не напусне ЕС по план.


Общото недоволство от бавния икономически растеж, заплахите за сигурността, идващи от ислямистки бойци, и враждебната реакция срещу миграцията през отворените граници в ЕС засилват подкрепата за евроскептични националисти в много държави членки.


"Сред избирателите има все по-силно убеждение да се върви против нормата", каза старшият политически експерт в Европейския съвет за външна политика Сузи Денисън. "Точно сега силите, които са "анти", са много по-мотивирани от проевропейците." Техните успехи и планираното излизане на Великобритания от ЕС ще означава реорганизация на наднационалните групи, създадени от партиите в парламента на ЕС, чиято главна роля е да проверява и да внася поправки в законите на ЕС, разработени от Европейската комисия.


Според прогнозите антиимигрантската "Лига" на Салвини може да увеличи повече от четири пъти своето представителство в с европарламента до 27 места. Заедно с прогнозираното увеличаване на представителството на партията "Национален сбор" на Льо Пен и Австрийската партия на свободата на Щрахе, участваща в коалиционно правителство, в което Щрахе е вицеканцлер, групата "Европа на народите и свободата" (ЕНС), към която принадлежат те, може да увеличи присъствието си от 37 на 61 места.


Салвини, чиято партия участва в управляващата коалиция в Италия, иска да привлече и други лидери, чиито партии са в съпернически групи, като Качински. Двамата се срещнаха във Варшава през януари, а унгарският министър-председател Виктор Орбан приветства изгледите те да създадат съюз като едно от най-големите събития тази година. Създаването на една голяма политическа група може също така да отключи финансиране и възможности за оказване на подкрепа. "Те ще получат много повече ресурси, ако успеят да се обединят", каза специалистът по крайната десница в университета на Джорджия Кас Муде.


Заради политическите различия обаче критичните към ЕС партии вероятно ще останат разделени на поне две фракции - едната около Салвини, а другата около Качински. Салвини се възхищава на руския президент Владимир Путин, Качински го представя като злодей. И двамата са против имиграцията, но имат разногласия как да се подходи към нея. Италия е нетен вносител в бюджета на ЕС, Полша е нетен получател. Техните възгледи за икономиката не съвпадат. За десните партии в Дания, Финландия и Швеция, които смятат Русия за заплаха, симпатиите на Салвини и Льо Пен към Кремъл са също така червена линия.


"Това е решаващ аспект за много страни", заяви пред "Ройтерс" лидерът на партията "Шведски демократи" Ими Окесон. "Те няма да успеят, няма да има подобна група."


За много партии, които са съперници на национално ниво, също ще се окаже трудно да се съберат заедно. Орбан избира да остане в най-голямата политическа фракция в парламента, макар че членството му беше замразено миналия месец. Въпреки всичките му възхвали за изграждането на коалиция между евроскептиците фактът, че е в група с влиятелните властови играчи в Европа, показва, че той се ползва с уважение в основното течение - нещо, което липсва на други популисти.


Някои се надяват, че това ще се промени след изборите. "Да напуснеш силна група, за да се присъединиш към слаба група, е трудно политическо решение, но да напуснеш, за да се присъединиш към група, която е също толкова силна и разрастваща се, не е чак толкова трудно", каза депутатът от ПиС Ришард Легутко, който е съпредседател на групата "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР). "За пръв път има реален шанс нещата да се променят, този политически, дори идеологически монопол да бъде подкопан по някакъв начин", каза Легутко.


Да бъдеш приет


Връзките между крайнодесните остават ограничени предимно до лични отношения. Когато лидери, които дълго са били изолирани у дома и нямат влияние в чужбина, присъстват на митинги едни на други, това има за цел да покаже, че те не са маргинализирани.


"Целта е да се потвърдят взаимно", каза преподавателят по политика във факултета по управление и международни отношения на университета "Грифит" Дънкан Макдонъл. Той обаче заяви, че крайната десница все повече вижда себе си като "част от нова вълна".


Партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да спечели още много места в следващия Европейски парламент, показват проучванията на общественото мнение, и може да се включи в групата ЕНС на Салвини. Проучванията показват, че оглавяваната от Тиери Боде партия "Форум за демокрация" в Холандия може да спечели четири нови места в събранието на ЕС, а тя казва, че ще се присъедини към ПиС в ЕКР.


Испанската новосъздадена партия "Вокс" се превърна в любимка на евроскептичните групи след успеха й на регионални избори през декември в Испания, която дотогава устояваше на популистките течения, връхлитащи Европа. Сега "Вокс" е ухажвана както от полската ПиС, така и от "Лига" на Салвини.


Но гледайки напред към следващия Европейски парламент, в който проучванията предполагат, че "Вокс" ще спечели около пет места - повече от едното й в момента, лидерът на партията Сантяго Абаскал заяви пред "Ройтерс": "Може да се окажем сами." "Вокс" се възползва от вътрешните напрежения заради каталунския сепаратизъм - тя смята Каталуня за неделима част от Испания, но някои други крайнодесни партии не споделят нейния възглед. "Тяхната подкрепа за държавния преврат (на сепаратистите) от Каталуня е огромна пречка (за сътрудничество)", каза той.


Дори партиите да не са в една и съща група, Дзани от "Лига" на Салвини казва, че ще има по-голямо сътрудничество в опит да бъде повлияна или осуетена политиката на ЕС. "Има опасност от дългосрочна парализа, каза Денисън, която с времето ще подкопае идеята за ЕС като ефективен играч."


Стратези на Европейския парламент обаче казват, че по-младите десни политически групи показват доста по-слаба партийна дисциплина. "Евроскептиците са крило с много пера и аз не съм сигурен, че то ще маха сполучливо", каза висш служител в Европейската народна партия - главната десноцентристка група. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бре бре какви приятели са. Върли ЕС активисти :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Що да е евроскептичен. Той изразява известна надежда за континента, такъв, какъвто го познаваме и обичаме, и противоположна на усилията на баба Меркелана и тези зад нея.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 748 Весело

  "Обединени европейски националисти" е оксиморон ;-)

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Хората искат европейски съюз. Европейски! Те са за такъв съюз, в който държавите и народите им са влизали. Без квоти за разпределение на африканци и без наказани държави, които не искат да почерняват.
  Това го знаят и в Ройтерс, ама политиката е такава.

  Еретик
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  Това е ужасна новина за демократичната общественост. Ако в тази картинка беше прегърнат и Орбан, тогава щеше да е ужасен ужас, за който би трябвало да излезе Отворено писмо тип Декларация от Радан, Христо и Цветан, с което да се закле и това пропутинско тоталитарно обединение симпатизиращо на Тръмп, което би разрушило евроатлантическите ценности и в частност европейската идея :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Националистически интернационал! Нашите националисти, слагащи Северна Добруджа в Българското землище, са приятели с румънските си колеги, рисуващи добруджанската граница от Тутракан до Балчик (и двата - румънски)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":Националистически интернационал! Нашите националисти, слагащи Северна Добруджа в Българското землище, са приятели с румънските си колеги, рисуващи добруджанската граница от Тутракан до Балчик (и двата - румънски)
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Нещата не са неизменни, колега. А и бившите народни партии все още имат шанс.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френскя крайнодесен лидер Марин льо Пен и публикува селфита с австрийския крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе. "

  Путин изпада в нирвана. Инвестициите започват да се възвръщат под формата на селфита.

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да, то се получава същото и с Австрия и Италия в Южен Тирол, но докато националистите имат общ интернационален враг, проблеми няма. Сега са заети да громят либерастите и пришълците... после ще мислят за икономика и територии

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Вярно е оксиморон обединене националисти. Нали Италия и Австрия, като са десни, веднага ще се хванат гуша за гуша за немскоговорящото малцинство, на което Австрия дава гражданство. Нали Унгария веднага ще се конфронтира с Румъния за тяхното малцинство. Ясна е ситуацията. И едни руски пари са раздадени и трябва да се позира за снимка, за да се оправдаят. нали ако Франция излезе от ЕС, както иска дамата, то няма да има на кой да продава в тоя обем селскостопанската си дотирана продукция.
  Руски националисти са това. Приятели на Путин. Зависими също. Френската дама има официални заеми за партията си към руски банки.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да спечели още много места в следващия Европейски парламент, показват проучванията на общественото мнение,

  А някои я бяха отписали.

 12. 12 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Работите против Европа за американско еврейските интереси

 13. 13 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Тези на снимката покзват колко са им дълги! И тримата!

 14. 14 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Тежки времена се задават за Европа.

 16. 16 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Успех и стискаме палци!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Туй с неестествено натопорчените палци не беше ли след-десетоноемврийската автосугестия на нашенските пребоядисани "социалисти" ?!

 18. 18 Профил на slv13604588
  slv13604588
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези на снимката обаче са лъжци, нищо дясно и нищо патриотично няма у тях, същите глобалисти като останалите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK