Скандал с дом за възрастни може да помогне на левицата да спечели властта във Финландия

Скандал с дом за възрастни може да помогне на левицата да спечели властта във Финландия

© ReutersФинландците - жители на една северна страна, свикнала с висока степен на държавни социални грижи, бяха шокирани да чуят, че домове за възрастни оставят пациентите си цяла нощ в подгизнали памперси - скандал, който може да помогне на левицата да се върне на власт след 20 години в опозиция.


С едно от най-бързо застаряващите населения в света, Финландия е на предната линия на проблем, засягащ повечето западни страни - как обществото може да си позволи да се грижи за непрекъснато нарастващ дял на стари и болни хора.


Финландия прогнозира, че социалните и здравните й разходи ще скочат до 26.5 млрд. евро годишно през 2035 г. от 18.7 милиарда през 2018 г. Това увеличение би повишило подобни разходи като дял от БВП до 9.6 процента през 2035 г. от 7.9 процента през 2018 г. Премиерът центрист Юха Сипиле се надяваше да компенсира увеличението с орязване на услугите и ускоряване на приватизацията. Но задачата за реформиране на системата за здравеопазване се оказа непосилна и десноцентристкото правителство на Сипиле подаде оставка. Парламентарните избори са насрочени за 14 април.
Общественото безпокойство за социалните грижи се оказа късмет за опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), която води в социологическите проучвания от почти една година - с 20.1 процента от гласовете според най-новата анкета на обществената телевизия ЮЛЕ. Партията обещава да вдигне данъците, да наложи ограничения на приватизацията в здравеопазването и да повиши със 100 евро всички държавни пенсии, по-ниски от 1400 евро месечно.


Тревогите за бъдещето са особено остри в места като Форсса - град със 17 хил. жители в Югозападна Финландия, който повече от 150 години е бил зависим от текстилната си индустрия. Тя е в упадък от 80-те години насам и много от по-младите жители са напуснали града заради липсата на работа.


"У дома няма никого. Съпругът ми почина, а децата се пръснаха по света", казва 87-годишната Раили Хухтала в държавния дом за стари хора, където се мести, след като остава частично парализирана поради инсулт преди няколко години.


Подобно на Хухтала, все повече възрастни в страната нямат семейство край себе си, което да се грижи за тях. Досега данъкоплатците успяваха да плащат за денонощна грижа, но това може да не е така за бъдещите поколения.


Раили Хухтала

© Reuters

Раили Хухтала


"Положението във Финландия е различно например от Южна Европа, в смисъл че ние като социално общество сме дълбоко убедени, че държавата ще задоволи нуждите ни от грижи", каза Аннукка Куисмин, шеф на службите за грижи за възрастни в региона на Форсса.


Лидерът на СДП Анти Ринне твърди, че държавата може да си позволи да се грижи за своите възрастни, но основният му опонент, финансовият министър Петтери Орпо, нарече икономическите му политики "безотговорни". Социологическите проучвания показват, че Националната коалиция на Орпо е втора с 15.8 процента, а националистите от партията "Финландците" са трети с 15.1 процента от гласовете.


Според Туомо Туря, директор на изследванията в агенция "Талоустуткимус", популярността на правителството първоначално е пострадала от налагането на мерки спрямо безработните, които ги принуждават да търсят временна работа или обучение, за да избегнат орязване на социалните услуги. "След това дойде провалът на реформата на системата за здравеопазване и социални услуги и спорът за прага (за минималния осигурителен доход) за социалните услуги за възрастни", каза Туря.


Аннукка Куисмин

© Reuters

Аннукка Куисмин


Скандалите с домовете за възрастни задълбочиха проблема. Няколко частни дома за възрастни бяха затворени от властите след разследвания на смъртни случаи и небрежност. В един от тях във Форсса, управляван от компанията "Аттендо" (Attendo), властите установиха, че има прекалено малко сестри, в резултат от което възрастните пациенти лежали с мокри памперси през цялата нощ. "Аттендо" твърди, че е предприела действия да подобри услугите си, включително наемайки повече персонал, който да помага за почистването и кетъринга, за да позволи на сестрите да се съсредоточат върху медицинските грижи.


Някои гласоподаватели обаче си направиха собствени изводи от кризата и прехвърлиха върху социалдемократите надеждата си, че те ще защитят финландските държавни социални грижи. "Тъй като съм откърмена в социалдемократическата традиция, аз се надявам и вярвам, че те ще решат тези проблеми по-добре от настоящото правителство", каза 61-годишната Леа Макела, която ръководи местна асоциация на пенсионери във Форсса.


Леа Макела

© Reuters

Леа Макела


По думите на Макела кризата с грижите за възрастни е подтикнала много застаряващи хора да се страхуват от старостта. "Собствената ми майка е на повече от 90 години и като я гледам, доста се тревожа дали ние изобщо ще имаме адекватна грижа и лечение, когато станем на 90", каза тя пред "Ройтерс".


Друг гласоподавател, 73-годишният Ханну Рекунен, каза, че се тревожи, защото броят на сестрите е орязан с цел съкращаване на разходите. "Аз също се надявам социалдемократите да се представят добре на изборите и, изглежда, така ще стане", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK