Скандал с дом за възрастни може да помогне на левицата да спечели властта във Финландия

Скандал с дом за възрастни може да помогне на левицата да спечели властта във Финландия

© ReutersФинландците - жители на една северна страна, свикнала с висока степен на държавни социални грижи, бяха шокирани да чуят, че домове за възрастни оставят пациентите си цяла нощ в подгизнали памперси - скандал, който може да помогне на левицата да се върне на власт след 20 години в опозиция.


С едно от най-бързо застаряващите населения в света, Финландия е на предната линия на проблем, засягащ повечето западни страни - как обществото може да си позволи да се грижи за непрекъснато нарастващ дял на стари и болни хора.


Финландия прогнозира, че социалните и здравните й разходи ще скочат до 26.5 млрд. евро годишно през 2035 г. от 18.7 милиарда през 2018 г. Това увеличение би повишило подобни разходи като дял от БВП до 9.6 процента през 2035 г. от 7.9 процента през 2018 г. Премиерът центрист Юха Сипиле се надяваше да компенсира увеличението с орязване на услугите и ускоряване на приватизацията. Но задачата за реформиране на системата за здравеопазване се оказа непосилна и десноцентристкото правителство на Сипиле подаде оставка. Парламентарните избори са насрочени за 14 април.
Общественото безпокойство за социалните грижи се оказа късмет за опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), която води в социологическите проучвания от почти една година - с 20.1 процента от гласовете според най-новата анкета на обществената телевизия ЮЛЕ. Партията обещава да вдигне данъците, да наложи ограничения на приватизацията в здравеопазването и да повиши със 100 евро всички държавни пенсии, по-ниски от 1400 евро месечно.


Тревогите за бъдещето са особено остри в места като Форсса - град със 17 хил. жители в Югозападна Финландия, който повече от 150 години е бил зависим от текстилната си индустрия. Тя е в упадък от 80-те години насам и много от по-младите жители са напуснали града заради липсата на работа.


"У дома няма никого. Съпругът ми почина, а децата се пръснаха по света", казва 87-годишната Раили Хухтала в държавния дом за стари хора, където се мести, след като остава частично парализирана поради инсулт преди няколко години.


Подобно на Хухтала, все повече възрастни в страната нямат семейство край себе си, което да се грижи за тях. Досега данъкоплатците успяваха да плащат за денонощна грижа, но това може да не е така за бъдещите поколения.


Раили Хухтала

© Reuters

Раили Хухтала


"Положението във Финландия е различно например от Южна Европа, в смисъл че ние като социално общество сме дълбоко убедени, че държавата ще задоволи нуждите ни от грижи", каза Аннукка Куисмин, шеф на службите за грижи за възрастни в региона на Форсса.


Лидерът на СДП Анти Ринне твърди, че държавата може да си позволи да се грижи за своите възрастни, но основният му опонент, финансовият министър Петтери Орпо, нарече икономическите му политики "безотговорни". Социологическите проучвания показват, че Националната коалиция на Орпо е втора с 15.8 процента, а националистите от партията "Финландците" са трети с 15.1 процента от гласовете.


Според Туомо Туря, директор на изследванията в агенция "Талоустуткимус", популярността на правителството първоначално е пострадала от налагането на мерки спрямо безработните, които ги принуждават да търсят временна работа или обучение, за да избегнат орязване на социалните услуги. "След това дойде провалът на реформата на системата за здравеопазване и социални услуги и спорът за прага (за минималния осигурителен доход) за социалните услуги за възрастни", каза Туря.


Аннукка Куисмин

© Reuters

Аннукка Куисмин


Скандалите с домовете за възрастни задълбочиха проблема. Няколко частни дома за възрастни бяха затворени от властите след разследвания на смъртни случаи и небрежност. В един от тях във Форсса, управляван от компанията "Аттендо" (Attendo), властите установиха, че има прекалено малко сестри, в резултат от което възрастните пациенти лежали с мокри памперси през цялата нощ. "Аттендо" твърди, че е предприела действия да подобри услугите си, включително наемайки повече персонал, който да помага за почистването и кетъринга, за да позволи на сестрите да се съсредоточат върху медицинските грижи.


Някои гласоподаватели обаче си направиха собствени изводи от кризата и прехвърлиха върху социалдемократите надеждата си, че те ще защитят финландските държавни социални грижи. "Тъй като съм откърмена в социалдемократическата традиция, аз се надявам и вярвам, че те ще решат тези проблеми по-добре от настоящото правителство", каза 61-годишната Леа Макела, която ръководи местна асоциация на пенсионери във Форсса.


Леа Макела

© Reuters

Леа Макела


По думите на Макела кризата с грижите за възрастни е подтикнала много застаряващи хора да се страхуват от старостта. "Собствената ми майка е на повече от 90 години и като я гледам, доста се тревожа дали ние изобщо ще имаме адекватна грижа и лечение, когато станем на 90", каза тя пред "Ройтерс".


Друг гласоподавател, 73-годишният Ханну Рекунен, каза, че се тревожи, защото броят на сестрите е орязан с цел съкращаване на разходите. "Аз също се надявам социалдемократите да се представят добре на изборите и, изглежда, така ще стане", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Е, вашето дясно издание припка след корейския Ким, та след една финландска левица ли.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Левите веднага щели да вдигнат данъците и после пенсиите, само не е ясно от кого ще събират тези данъци, като населението застарява, ама нищо, важното е да грабят и разпределят колкото може повече. :-) левундери!

 3. 3 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 283 Весело

  Тия които обещават, обикновено не вадят от собствения джоб, съответно са щедри!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Левите щели да вдигнат данъците ...на Дядо Коледа !

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Тез пък !

  Да вземат да изпратят малко памперси на моите старци и баби в Дома за стари хора Сливен ! ! !

  Тук не си ли купят нуждаещите САМИ памперси и САМИ да си ги сменят - няма друга музика
  Много са ги разглезили !
  А като гледам и какви занимални имат . . . . . .
  Ние нямаме и занимални. . . .
  НО виж персонал имаме : на 120 старци и баби имаме близо 70 човека персонал ! ? ! ? ! ?
  Като постъпих тук преди 13 години бяха 42-ма и пак бяхме 120 ! ? ! ? !
  А бюджета на Дома и тогава и сега се формира все по един и същ начин !!!!!!!!!!!!!
  Т.е. за да има за заплати - се намалява изкуствено парата за издръжка на домуващите ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Така умира социалната държава. В старчески дом с подмокрени памперси.

  Като са малки децата - родителите им ги пращат на ясла и градина - при специалисти, да се социализират, там ще бъдат с други деца, ще им е по-хубаво.

  Като остареят старците, децата им ги пращат пък в старчески домове - при специалисти, да се социализират, защото там ще бъдат с други възрастни хора, ще им е по-хубаво.

  А междувременно всички останали - на каторга, да работят, че тази система има нужда от много пари, за да съществува. Пък и все нещо трябва да остане за посредника - политическата класа, която управлява процеса.

 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ами по-добре да не им помага, вредно е. Социалистите са си... ами социалисти.

 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чардо":
  Закон на Паркинсън: Един чиновник може да създаде работа на още двама чиновници.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#5] от "Чардо":

  Може би защото имате голям брой денонощни позиции?
  Примерно за да има денонощно дежурна сестра са нужни 5 човека. 3 по 8 часа за,денонощие, но 5 от 7 дни седмично. Отделно отпуски и болнични. Тоест 5-6 човека за всяка длъжност.

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2132 Весело

  Автентаците помагат на левицата по всички земни кълбета.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  В Турция дали имат подобни проблеми?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":


  До коментар [#5] от "Чардо":Може би защото имате голям брой денонощни позиции?Примерно за да има денонощно дежурна сестра са нужни 5 човека. 3 по 8 часа за,денонощие, но 5 от 7 дни седмично. Отделно отпуски и болнични. Тоест 5-6 човека за всяка длъжност.
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Съжалявам , не можах да те разбера !
  Ние сме си все същата бройка, леглата са си все толкова !
  Все толкова са старците в отделението за ""лежащо"" болни -все около 30 парчета на етаж сме! Сложих " " защото обикновено са от до 4 лежащи, другите си щапуркат наравно с нас останалите
  - = - = -
  По соц време най-наситени с персонал бяха яслите - на 3 дечица - 1 възрастен !
  Това едно . второ - бройките старци бяхме все толкова и преди 13 години ! Сградата нито се е разтегнала , нито се е свила!
  - = - = -
  А бюджета на всеки държавен старчески дом в България е залегнал в Републиканския бюджет, като определена сума на един домуващ !
  Само за пример :
  отпуснали са примерна стойност- 15 000.00 лева на домуващ за една година в България.
  Ние сме 120 старци - един умира друг веднага идва, все толкова сме !
  120 х 15 000.00 = 1 800 000 .00 лева -> това са парите и за храна , и за заплати , и за ток, и за вода ,и за поддръжка и за каквото се сетиш . . .
  Няма никакви други пари от никъде!
  На всичкото отгоре ние не сме и бюджетен разпоредител - ОБЩИНАТА е ! и тя щипва . . . .
  Бройките фелдшери и мед сестри в здравната служба си бяха 8 , толкова са и сега
  Освен тях на 24 часов са и толкова санитарки в лежащо - по 2 на смяна и деня и ноща по 3 смени
  Всичко останало е на обикновена редовна смяна до 16.30, но

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Пропуснах да ти кажа , че щатните бройки на денонощните ни позиции НЕ са променяни !
  Нямахме портиери - сега имаме От откриването 1972 до преди 5 години карахме без портиери ! ! !
  Санитарките от една на етаж сега са ТРИ, но както каза човек от персонала стана по-мръсно , а не по-чисто ! ! ! - РАЗМИ СЕ ОТГОВОРНОСТТА !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  И друго нещо се сетих ,а то е важно;
  Таксата която ни събирате 70% от пенсиите ни !
  От събраната такса и ЕДНА стотинка НЕ остава в Дома или в Общината !
  Всичко заминава към Р.бюджет !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тъпаци, не знаят как се прави.
  Вдигаш пенсионната възраст, така че всеки да работи до последно.
  Никой не трябва да остава жив след 70 години.
  65, максимум 70 години, докогато човек е що-годе здрав и може да се самообслужва - после трябва да умре.
  В общи линии, това диктува пазарната логика, природните закони, както и неолибералните ценности.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK