Китай обеща отстъпки на ЕС за принудителния технологичен трансфер и промишлените субсидии

Жан-Клод Юнкер, Ли Къцян и Доналд Туск

© Reuters

Жан-Клод Юнкер, Ли Къцян и Доналд ТускЛидерите на Европейския съюз и Китай подписаха съвместна декларация във вторник, след като в последната минута Пекин направи отстъпки в подкрепа на основания на правила международен ред и за мерки срещу промишлените субсидии, предаде EurActiv.


Според източници, цитирани от изданието, Китай за пръв път е признал проблема с принудителния трансфер на технологии. 21-ата среща на върха между ЕС и Китай се състоя след като Европейската комисия описа Китай като "системен съпреник", а лидерите на държавите членки призоваха за по-строга позиция към Пекин.


Китайският премиер обеща на ЕС, че Пекин няма да принуждава чуждестранни компании да споделят чувствителна информация, когато извършват дейност в Китай, и че е готов да обсъди нови световни търговски правила за промишлените субсидии, посочва "Ройтерс".
В навечерието на срещата ЕС продължаваше да отказва да подпише съвместното изявление. Почти всички страни отказаха да го одобрят, когато 28-те посланици на държавите членки обсъдиха темата в Люксембург в понеделник. В последната минута обаче китайските преговарящи изпратиха предложение, което удовлетвори преговарящите от страна на ЕС, коментират европейски източници.


Във вторник председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се срещнаха с китайския премиер Ли Къцян в Брюксел.


Проблемните моменти бяха параграф, в който се признава значението на основания на правила международен ред, и китайските промишлени субсидии в контекста на реформата на Световната търговска организация (СТО). По отношение на субсидиите китайският премиер заяви, че Пекин подкрепя "честната конкуренция в конкурентни области" и е готов да работи с ЕС в рамките на СТО в други области, където предоставя субсидии.


Промишлени субсидии


В крайна сметка ЕС и Китай се договориха да "водят по-интензивни дискусии за втвърдяване на международните правила за промишлените субсидии".


За основаната на правила международна система китайските преговарящи не стигнаха толкова далеч, колкото ЕС искаше, но държавите членки бяха готови да приемат алтернативна позиция, потвърждаваща "зачитането на международното право и основните норми, управляващи международните отношения, в основата на които стои ООН".


Крайното съгласие на ЕС дойде и след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши европейския износ нови мита на стойност 11 милиарда долара в отговор на европейски субсидии за "Еърбъс".


Опасения за 5G


Рискът от кибер шпионаж, по-конкретно от китайски компании, развиващи 5G мрежи, включително "Хуауей", бе друг проблем, който ЕС повдигна през последните месеци.


Юнкер отбеляза, че въпросът не е бил подробно обсъждан, но добави, че новите мерки, предложени от Еврокомисията за засилване на сигурността на 5G мрежите, "не са насочени към конкретни доставчици или страни, имаме отворен пазар".


Ли изрази надежда, че китайските компании ще бъдат третирани по получат честен и равнопоставен начин.


Всеобхватно инвестиционно споразумение


В заключителната декларация се посочва още, че "двете страни се ангажират да достигнат през 2019 година необходимия решаващ напредък, особено по отношение на либерализацията, с цел сключване на амбициозно всеобхватно инвестиционно споразумение до 2020 година", предаде БТА.


Китайският премиер обеща на домакините си от ЕС, че Пекин вече няма да принуждава чуждестранните компании да споделят чувствителни технологии при развиването на дейност в Китай и че е готов да коригира промишлените субсидии.


По думите на Туск на срещата на върха Китай се е съгласил да осигури балансиране на държавните субсидии за промишлеността и подкрепи предложенията за реформа на Световната търговска организация (СТО) за противодействие на търговските войни. Били са обсъдени и правата на човека.


Юнкер от своя страна подчерта, че новите европейски норми за контрол на чуждестранните инвестиции в чувствителни отрасли не са насочени срещу Китай.


Правителството на Китай никога не е изисквало от работещите в чужбина китайски компании да се занимават с дейност, която може да се тълкува като нарушаване на правото на интелектуална собственост или икономически шпионаж, посочи Ли Къцян пред журналисти в Брюксел.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5830 Неутрално

  Китай "обеща"!?!?Европа трябва да държи по-далеч и да ограничава китайските мераци....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 838 Неутрално

  В тия преговори Европа е като стара мома с полусвалени гащи, дето хем и се иска, хем не и стиска, а ако случайно я огрее, ще реве, че е изнасилена.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Китай "обеща"!?!?Европа трябва да държи по-далеч и да ограничава китайските мераци....
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  Професионалните либерасти от Брюксел няма как да спрат свободното движение на стоките! Притеснително е ,че България като държава затънала в корупция се заобикаля от всички страни за китайските транспортни пътища!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Да се надяваме, че търговията с Китай и инвестициите на Китай и на ЕС в Китай ще останат по-прозрачни и ще отговарят на нормите на СТО. Китай ще спре пълното си субсидиране и излъбване на инвеститорите да получава тяхното ноу-хау.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Не е ясно какво обещава, не е ясно кога, но запазва пазари и отношения сега :)
  Освен това Китай вижда бъдещето и себе си в него. Трудно е да се каже какво вижда Европа (в смисъл какви решения предлагат)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Китай, Русия и Иран са съвременните демони!!!

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  За Китай не е никакъв проблем, да обещаят всичко. ЕС трябва да проверява, контролира и да си гони обещаното. Ако обещанията се разтягат в неясното бъдеще, ЕС да реже вноса и да затяга контрола над котрабандата. ЕС е залят с китайски боклуци. Няма да е лошо, да се сложи малко ред...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално
 9. 9 Профил на lea02605492
  lea02605492
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  В кое село това?

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Любопитно

  Еврокомисар: Брекзит парализира Европа и Китай се възползва от това

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Любопитно

  Според Йотингер "Европа е парализирана". Процесът на брекзит продължава вече две години, като „отнема усилия, нерви и пари”. "С това ние правим другите по-силни и Китай получава най-голяма полза", отбеляза еврокомисарят.

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Любопитно

  Йотингер казва, че китайските власти стремително прокарват стратегията си и навсякъде попълват пропуските, които заетата със себе си Европа, не може да запълни. Като пример политикът цитира сферата на изкуствения интелект и 5G технологията.

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4655 Весело

  "Лидерите на Европейския съюз и Китай подписаха съвместна декларация във вторник, след като в последната минута Пекин направи отстъпки в подкрепа на основания на правила международен ред и за мерки срещу промишлените субсидии, предаде EurActiv."

  Чудесна новина. Хубаво е, че и двете страни приеха тази обща декларация.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4655 Любопитно

  До коментар [#4] от "Voiko":

  И аз се надявам на същото. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Китай за пръв път е признал проблема с принудителния трансфер на технологии. Как тъй бре, принудителен трансфер от Европа за Китай. Нали според форумния чугунариат Европа беше изостанала, а Китай напреднал и световната наука била станала почти китайска.

 16. 16 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Най важното е че от страна на ЕС нямаше разногласия и има единна позиция. И Китай в крайна сметка отстъпи.
  Дневник, разбилия се Ф 35 не е маловажни тема. Минаха повече от 24 часа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Това не са отстъпки, а световни добри практики.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "gianni":

  Ами виж какво се случва с 5Г, сателитната навигация и други технологии...

  Ериксон и Нокиа се борят да оцелеят, а Хуйвей е водещата компания за 5Г в света! Китайците подкараха вече своя навигационна система, европейския Галилео се разработва от 20 години! И е на ниво... нищо. Космическата програма на Китай вече е на нивото на Европейската и скоро ще е пред нея! Ако изключим британските университети, европейските и китайските вече са на едно ниво в световните класации...

  Въобще Европа все повече заема ролята на старчески дом и плац за забавление и туризъм. Една Германия още дърпа влака във тежкото машиностроене и химията, ама там не е ясно до кога... Другите го раздават "бохемски", дефицити, социални придобивки, градим комунизма, от който Китай бавно но сигурно се отдалечава...

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Точно така.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jalis Ironhammer":

  Не се знае коя е причината този Ф-35 да падне и няма какво да се коментира сега.

 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Напротив. Опасенията са големи да не би китайци или руснаци да се докопат до останките. Това е в международни води.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Пазарлъка винаги е за предпочитане пред краварските изпълнения - санкции, рекет, дрънкане на оръжия..
  Китай си има своето място в света и разумния подход е да си сътрудничим в областите в които е печелившо и за двете страни и по другите точки всеки да си гледа вътрешните работи и без да дава акъл :))

  А и визи за краварите и достъп до Европа и Азия само в сезона на налъмите.

  Путин - мы верим в тебя !
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#21] от "Jalis Ironhammer":

  Китайците - да,но руснаците дори и да се докопат до тях,няма да могат да ги копират. Справка,сваления невидим американски изтребител по време на войната в Югославия,чиито останки Милошевич предаде на Русия.

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Напротив. Опасенията са големи да не би китайци или руснаци да се докопат до останките. Това е в международни води.
  —цитат от коментар 21 на Jalis Ironhammer


  Как ще стане това? Като наемат някоя норвежка или английска фирма? Може би лично нискоръстовия император ще гмурне гол до кръста и ще извади самолета?

 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#24] от "gianni":

  Бъркаш. Имат способности да действат на такава дълбочина. Освен спасителните и издирвателни съдове са изпратени два американски и два японски разрушителя. Постоянно самолети П8 Посейдон облитат предполагаемото място на катастрофата.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Европейските другари моментално повярваха на китайските другари и дружно прецакаха за пореден път всички европейски граждани!!

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Весело

  "Китай за пръв път е признал проблема с принудителния трансфер на технологии"

  Сега ще чакаме още 10 години докато Китай за пръв път реално подобри, това което току що призна.

  подпис
 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Изявлението на Ли Къцян, че китайското правителство не използва работещите в чужбина китайски компании за търговски шпионаж не е достатъчно. Да помислят за законови реформи!

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#13] от "Иво":
  "Чудесна новина. Хубаво е, че и двете страни приеха тази обща декларация."

  коята декларация ще изпълняват само балъците в ..... Брюксел

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  До коментар [#28] от "half truth":
  "Да помислят за законови реформи"

  Да не би да ни казваш, ча някакъв си закон в Китай ще действа като закон в демократична държава. Те за това обещават.

  подпис
 31. 31 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1428 Весело

  Обещаното, не е като даденото!

 32. 32 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Интересни заключения направиха от "Политико"
  For the EU, it was an illustration that a bloc known for soft power could take a harder line, and also that its commitment to dialogue is a source of strength not weakness. It was also a chance to show that China is more than willing to deal with the EU collectively.

  For China, it was an opportunity to portray itself as compromising and reasonable — essentially a preemptive move against any suggestion by Trump that failure to reach a deal was the result of Chinese intransigence.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1623 Весело

  'Се едно да верваш на ухилената от ухо до ухо лопата с очи на пазара "Илиянци", че ти продава качествена и изгодна стока ;-)

 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Обещаното, не е като даденото!
  —цитат от коментар 31 на fio41315648


  Така е. Но е интересна демонстрацията на добронамереност. Тонът е друг. Сравнявам разговорите на същата тема: САЩ-Китай и ЕС-Китай. А всъщност това обещание може дори да го изпълнят китайците. Поне в голяма степен. Защо ли? А ми защото в много области вече имат високо технологично ниво. Как се стигна до това е друг въпрос.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4655 Любопитно

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Първо не смятам, че Брюксел се управлява от балъци. Второ договореното в декларацията трябва да се спазва и от двете страни. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4655 Гневно

  До коментар [#33] от "balgariez":

  Коментара ти е супер расистки и отвратителен.
  Иначе никой не те кара да си купуваш каквото и да е от пазар Илиенци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Ми който не иска трансфер на технологии да не произвежда в Китай!

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Ми който не иска трансфер на технологии да не произвежда в Китай!
  —цитат от коментар 37 на Веселин Дечев


  А който не иска да му спират оборудването за 5G мрежите, какво трябва да прави? За един жълт приятел питам.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#24] от "gianni":Бъркаш. Имат способности да действат на такава дълбочина.
  —цитат от коментар 25 на Jalis Ironhammer


  Вярно бе, забравих за руските въоръжени сили които действали с ектрансенси и обучени делфини. Нищо чудно вече да се занимават и с телекинеза.

 40. 40 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#39] от "gianni":

  Предпочитам мнението на американските експерти и военни, а те са притеснени.
  https://www.foxnews.com/tech/missing-japanese-f-35-poses-major-security-headache-for-us-if-it-falls-into-russian-or-chinese-hands.amp?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  "Китай обеща отстъпки на ЕС за принудителния технологичен трансфер и промишлените субсидии"

  Иран пък обеща на ЕС да не ги закача със своите ракети , които достигат до Европа. Ако слушат, разбира се и ако го подкрепят и заобикалят американските санкции.
  Малките деца така ги залъгват, че като пораснат , ще им купят колело.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK