"Решаваме френските вътрешни проблеми": как Макрон ядоса лидерите на ЕС на срещата за Брекзит

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронМиналия месец срещата за Брекзит на Тереза Мей с лидерите на Европейския съюз не мина добре. Представянето й на Европейския съвет в края на март бе описано като "ужасно", а официални лица заявиха, че тя не е имала ясен план. Почти три седмици по-късно премиерът отново бе на срещата на върха с много подобна молба – тя искаше повече време, за да намери компромис за Брекзит у дома и да избегне излизане от ЕС без сделка, пише "Гардиън".


Този път разговорите започнаха обещаващо. Докато лидерите на ЕС е събираха в шарената зала за срещата на върха, германският канцлер Ангела Меркел се доближи до Мей и й показа нещо на таблета си. Мей избухна в смях заедно с Мекрел, когато видя какво й покаваше канцлерът – фотомонтаж на двете, изнасящи речи пред съответните парламенти в страните си, облечени със сака в еднакво синьо, каквито носеха и на срещата на върха в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел също се разсмяха.


Не само дрехите на Мей бяха в по-добра хармония за случая. Според едно мнение за представянето й тя е била "вдъхваща доверие и честна". Друг източник от ЕС коментира: "Мей се представи по-добре от последния път, но все още бе уклончива за големите въпроси."
Още преди да започне с опитите, Мей вече знаеше, че лидерите на ЕС са отхвърлили молбата й за кратко удължаване до 30 юни. Нито един от тях не вярваше, че до тази дата британският парламент ще успее да ратифицира три пъти отхвърленото от него споразумение, което Мей постигна с ЕС.


Британският премиер обаче не беше лидерът, който предизвика в най-голяма степен раздразнението през нощта. Еманюел Макрон бе този, който ядоса залата със съпротивата си срещу дългата отсрочка, която повечето лидери бяха готови да приемат.


Тереза Мей

© Reuters

Тереза Мей


Разделителните линии бяха очертани още преди срещата. Меркел каза пред Бундестага в сряда, че Великобритания се нуждае от приличен период от време, за да намери междупартиен компромис за Брекзит. "Имаме само 59 часа, за да избегнем хаотично излизане на Обединеното кралство от ЕС", посочи тя. Френският президент също гледаше часовника, ни по различен начин. "Нищо не е гарантирано" за, по думите му, "слуховете за дълго отлагане". Той предупреди, че ЕС не трябва да бъде блокиран от Брекзит, "когато трябва да задействаме европейско възраждане".


Драмата се разви по време на вечерята. Тогава Мей вече бе напуснала срещата, след като разполагаше само с един час, за да убеди останалите 27 лидери да подкрепят молбата й. Френският президент каза на колегите си, че тя не е дала надеждни причини, с които да обоснове евентуално дълго отлагане. Един след друг обаче лидерите заявиха, че нямат проблем с отсрочката. Германия, балтийските страни, Полша и Унгария се изказаха в подкрепа на дълго отлагане, същото направиха Португалия и Холандия. Гръцкият премиер Алексис Ципрас застана зад гъвкава отсрочка.


Тереза Мей и Ангела Меркел

© Reuters

Тереза Мей и Ангела Меркел


Съпротивата на Макрон е предизвикала според дипломат от ЕС необичайна критика от страна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: "Сега само решаваме френските вътрешни проблеми", е казал той.


Малко след полунощ лидерите на ЕС се споразумяха вместо дълго отлагане до март 2020 г. или кратко до юни отсрочката да бъде до 31 октомври, а Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май.


Според "Гардиън" по време на срещата е станало ясно, че Франция е почти изолирана, като само шепа държави членки, сред които Белгия, са проявили отзивчивост към аргументите на Макрон. Франция смяташе, че дългото отлагане рискува сериозно да навреди на ЕС, което според Париж е по-лошо от варианта за Брекзит без сделка. "Не искаме да внасяме британска политическа криза в ЕС", коментира служител от Елисейския дворец.


След като новият краен срок бе обявен, Макрон каза, че лидерите са намерили "най-добрия възможен компромис", защото 31 октомври запазва единството на ЕС, дава на Великобритания повече време и запазва "доброто функциониране на ЕС". Франция се безпокоеше, че Лондон ще проваля бъдещи решения на ЕС. Макрон заяви, че тази опасност е избегната, защото Великобритания ще напусне, преди новата Еврокомисия да започне работа на 1 ноември. По думите му едно дълго отлагане нямаше да е логично за ЕС. "Щяхме да изберем да отслабим нашите институции, като имаме една членка, която постоянно е там, но готвейки се да напусне. Вярно е, че мнозинството бе за много дълго отлагане. Но това не беше логично според мен и преди всичко нямаше да е добро нито за нас, нито за Обединеното кралство. Поемам отговорност за тази позиция. Тя е за колективното добро", каза президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK