Препогребването на Франко - политическо бойно поле преди изборите в Испания

Препогребването на Франко - политическо бойно поле преди изборите в Испания

© ReutersДолината на падналите в района на Мадрид изглежда доста спокойно място в този слънчев пролетен ден, но с наближаването на парламентарните избори фактът, че там е погребан Франсиско Франко, я превърна в политическо бойно поле.


Отиващото си социалистическо правителство прие законодателство за ексхумиране на тленните останки на бившия испански диктатор и превръщането на мястото в мемориал на жертвите на ожесточената гражданска война от 1936-1939 г., белязала началото на фашисткия му режим. Новата испанска политическа сила "Вокс", която след изборите на 28 април ще се превърне в първата крайнодясна партия, влязла в парламента от 70-те години, обаче се противопостави че на това решение.


44 години след смъртта на Франко наследството му продължава да поражда дълбоко разделение в испанското общество. То се превърна и в елемент на предизборната кампания на "Вокс", която се опитва да привлече на своя страна електората на традиционната дясноцентристка Народна партия. Така тя още повече ще усложни предстоящите избори в Испания, които се очертават като едни от най-непредсказуемите и оспорваните от десетилетия.
"Казах си, само през трупа ми", заяви за ексхумирането Пилар Гутиерес, чийто баща е бил министър по времето на Франко. Гутиерес е председател на организация, която се бори останките на Франко да не бъдат местени, и не се колебае за кого ще гласува. "Вокс" е единствената партия, която може да спре това (ексхумирането). Те имат принципи. Традиционните партии нямат принципи", каза тя, говорейки в мавзолея, вграден в скалите на осеяната с иглолистни дървета долина, над която се извисява висок 152 метра кръст.


Режимът на Франко е убил и вкарал в затвора десетки хиляди души, за да се пребори с инакомислието, а близо 500 хил. бойци и цивилни са загинали във войната между неговите сили и левите републиканци.


Пилар Гутиерес

© Reuters

Пилар Гутиерес


От противоположната страна на политическото разделение е Франсиско Мендиета, ексхумирал своя дядо Тимотео от масов гроб от времето на Франко през 2017 г., за да го погребе, както се полага. "Няма причина той (Франко) да се намира там (в Долината на падналите). Той е бил диктатор, подписвал смъртни присъди. За една демокрация това не е приемливо. Франко никога не е проявявал милост, така че ако ексхумирането му разстройва някои хора, значи те заслужават", каза Мендиета.


Въпреки че се фокусира предимно върху въпроси на вътрешната политика, "Вокс", подобно на аналогичните й партии в съседните страни, се възползва от обществената реакция срещу имиграцията, превърнала се постепенно в тема на европейската политика. Данните от публикувано във вторник голямо социологическо проучване сочат, че на изборите на 28 април "Вокс" ще спечели около 37 места в парламента.


Според същото проучване социалистическата партия и нейните крайнолеви съюзници от "Подемос" могат да спечелят мнозинство. Това обаче е идеалният сценарий, тъй като са възможни и още няколко леви или десни коалиции.


Влияние върху левия електорат


Социалистите също използваха Франко, за да повлияят на електората си. Те насрочиха дата за ексхумирането му след обявяването на предсрочните парламентарни избори, а вицепремиерът Кармен Калво заяви, че в Долината на падналите ще останат "само останките на хора, загинали в резултат на испанската гражданска война".


Потомците на Франко също се противопоставиха на одобреното през септември от парламента ексхумиране, но правителството заяви, че ексхумацията ще се състои на 10 юни, освен ако Върховният съд не я блокира. Народната партия и центристите от "Сиудаданос" се въздържаха от гласуването в парламента с аргумента, че ексхумацията не е належащ въпрос.


Поне пред обществеността лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал все още демонстрира увереност, че Франко няма да бъде ексхумиран. "Уверен съм, че това няма да стане. Това е само пропаганда на правителството", заяви той. "Вокс" твърди, че не подкрепя политиката на Франко, въпреки че сред кандидатите й за изборите има четирима бивши генерали, двама от които подписаха миналата година петиция в подкрепа на Франко.


Според Антонио Баросо, изпълнителен директор на консултантската къща по политически въпроси "Тенео", макар мнението на "Вокс" по важните за испанската "култура" въпроси като Франко и сепаратизма (на който "Вокс" се противопоставя) да е ясно, малко се знае за позицията на партията по по-общите политически въпроси. "Няма как да знаем" каква подкрепа ще спечели "Вокс" на изборите. "Единственото, което знаем, е, че крайнодесните избиратели се колебаят повече, а "Вокс" са нов елемент "със силна пробивна сила", каза Баросо. /БТА

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Всички диктаторски мумии трябва да бъдат изчовъркани от всякакви "монументи" и тихо и кротко по християнски смирено да бъдат положени в земята!!!

 2. 2 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Диктатор,защото левите медии пишат така?Или защото спря червената напаст?Като Пиночет?Или защото възстанови монархиятя в Испания?

 3. 3 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Главният въпрос е какво идва след диктаторите, изчегъртването на мумийте е лесна работа.

  Eddie lives... somewhere in time!
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Няма причина той (Франко) да се намира там (в Долината на падналите). Той е бил диктатор, подписвал смъртни присъди. За една демокрация това не е приемливо. Франко никога не е проявявал милост, така че, ако ексхумирането му разстройва някои хора, значи те заслужават", каза Мендиета."

  Прав е този испанец! Фашисткия диктатор Франко не заслужава да бъде погребан в това важно гробище. Неговите роднини да си вземат трупа и да го погребат някъде в Галисия от където е той!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Левите медии са парцали, които не ме вълнуват!!!
  Собственото ми убеждение, е че човек, който е управлявал с насилие и е довел до гибелта, страданието и мъките на стотици хиляди хора има място само в позорната част от историята без значение дали е бил ляв, десен, фалангист, нацист или комунист - РАЗЛИКАТА Е НИКАКВА!!!!

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  . "Няма причина той (Франко) да се намира там (в Долината на падналите). Той е бил диктатор, подписвал смъртни присъди. За една демокрация това не е приемливо.
  =======
  Щом Франко е диктатор, какви бяха на времето светските превратаджии в Анадола?
  Те правиха същите золуми срещу инакомислещите....
  Общи гробове и още много други мизерии са преки доказателства за сходството между двата режима....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Гневно

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Не защото се противопостави срещу ДЕМОКРАТИЧНО избраното правителство на Испания! Защото беше съюзник с боклуците Хитлер и Мусолини! Защото изби стотици хиляди невинни хора без съд и присъда! И защото след като спечели Испанската гражданска война наложи един отвратител авторитарен АНТИДЕМОКРАТИЧЕН режим и диктатура! Ето затова е диктатор!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Прав е този испанец!
  ========
  Прав ли е?
  Тогава можеш ли да ми отговориш на коментар 6....?

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Франко може да е диктатор и престъпник по съвремените критерии, но тия срещу които се е бил с нищо не са по-добри от него. Сталинистки подлоги, които са щели да превърнат Испания в един ГУЛАГ. Естествено в масовите представи, базирани на холивудски бози и писанията на крайно леви журналисти и "историци" отсъстват зверствата на болшевиките (включително срещу съюзниците им) и всичко е представено изключително едностранно. Както и в тази поредна фейк нюз статия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Весело

  До коментар [#7] от "Иво":

  И защото след като спечели Испанската гражданска война наложи един отвратител авторитарен АНТИДЕМОКРАТИЧЕН режим и диктатура! Ето затова е диктатор!
  ========
  :)... Все едно описваш джунтата, наследила управлението на Турция, веднага след смъртта на Ататюрк.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Аркадаш, стига с тази ислямска пропаганда. Петък е.... Не почивате ли днес?
  Франко не е бил светски диктатор.
  Той е трябвало да избира между Христос и Ленин...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Режимът на Франко е убил и вкарал в затвора десетки хиляди души, за да се пребори с инакомислието"

  Не с "инакомислието", а с въоръжен комунистически метеж, подкрепен с международна интервенция!
  Долорес Ибарури ("Пасионария") след победата на франкистите избягала в СССР- може да се прочете дори у Хемингуей, при една кражба на коне от комунисти-партизани.
  'Сичко сте втасали, Каталуния а-ха да си иде, маврите-мигранти а-ха пак да ви залеят, а мощите на Франко ви стана главния проблем, осквернители на гробове....

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  А...... тюфлек.... добре че се появи.....
  Ивчо нещо се дърпа.... но и ти можеш да вземеш отношение по въпроса ми в коментар 6....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Весело

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Франко не е бил светски диктатор.
  =======
  Нямаш проблем.... по квалификациите сте вие европейците....
  Щом не е светски, можеш да го наречеш и пиринейски.....
  Ама си приличат като две капки вода, двата случая.....

  Bukalemun
 15. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Ети кажи някое име на подобен светски турски диктатор. И след това ще ти отоговоря на въпроса. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ... че човек, ...довел до гибелта, страданието и мъките на стотици хиляди хора ...
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Уви, има и не малко демократи довели до гибел, страдание и мъки не малко хора. А някои диктатори са предотвратили идването на власт на доста по-опасни и безжалостни сили и дали тласък на страната да се развива.. Да, безспорно Франко е диктатор, фашист и т. н. и ако мнозинството испанци смятат, че мястото на останките му не е там, те следва да бъдат преместени.

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Режимът на Франко е убил и вкарал в затвора десетки хиляди души, за да се пребори с инакомислието"Не с "инакомислието", а с въоръжен комунистически метеж, подкрепен с международна интервенция!
  —цитат от коментар 12 на balgariez


  Явно нищо не знаеш за испанската история от онова време! Метеж е имало от страна на генерал и узурпатор Франко, военните превратаджии около него ПОДКРЕПЕНИ от италиански фашистки войници и германски нацистки военновъздушни части!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Исмет Иньоню.... основоположника на светската анадолска джунта...
  Предателя на турската държава,
  Рушителя на всичко което Ататюрк е построил преживе...
  Седнал на една маса с Чърчил.... да раздава на поразия турска територия.....
  Обесил Аднан Мендерес.... първия турски държавен глава, спечелил с абсолютно мнозинство изборите
  ........
  .......

  Bukalemun
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Леващината отново расте, кат' вече веднъж изстискан цирей, отново набрал гноен връх!
  Сега навярно ще почнат да издирват потомци на франкисти, за да отмъстят с репресии- кат комунягите след 1944 у нас...

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  От гуглето ли търсиш, Ивчо?
  Няма значение..... мога да ви оборя и двамата на тая тема....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  От гуглето ли търсиш, Ивчо?
  Няма значение..... мога да ви оборя и двамата на тая тема....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ако не беше Ататюрк, нямаше да има съвременна развита Турция, нямаше да има турска нация, ние щяхме да имаме една относително изостанала, разкъсвана от противоречия и войни територия оттатък южната граница.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  "През 1950 г. партията му загубва изборите и Иньоню дава председателството на Демократическата партия на Аднан Мендерес. Иньоню служи 10 години като лидер на опозицията преди да се оттегли като министър-председател след преврата от 1960 г."

  От горния цитат става ясно, че Иньоню не е диктатор.

  Но воениите извършили този преврат през 1960 г. и взели властта в страната без провеждането на свободни и демократични избори са диктатори и превратаджии:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Преврат_в_Турция_ (1960)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":А...... тюфлек.... добре че се появи..... Ивчо нещо се дърпа.... но и ти можеш да вземеш отношение по въпроса ми в коментар 6....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Приятелю - много слабо ме вълнува кой ви коли и беси, стига да си седите в границите и да не се бъркате където не ви е работа. При вас ако не са светски диктатори ще са ислямисти - за вас е все тая, все минавате под ножа. За мен също. Като станете хора след още 500 години може и някой да се развълнува кой ви е диктатор.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Имах предвид за периода СЛЕД смъртта на Ататюрк.....
  Непременно трябва да го повторя ли това?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Не, бе..... едно странно ми стана.....
  И двете джунти си приличат.... но на единия му викат диктатор, а на другите, "пазители на светските завети"....

  Но пак.... мерси за изчерпателния отговор.... :)

  Bukalemun
 27. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Това сме го минали, великия Ленин/Ататюрк/ и извратилия учението му Сталин/всички преди Ердоган/.

  Eddie lives... somewhere in time!
 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Голям патриот, спасил родината си от болшевизиране. Имали са и късмета да са далеч от СССР.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Всъщност Франко слага край на гражданската война, в която дълго отказва да се включи. Слага край и на бруталната съветска намеса, която щеше да унищожи Испания. Режимът му не е идеологически и не е фашистки, както глупаците му лепят етикети. Диктаторски - да. Оруел се би на страната на републиканците, но впечатленията му от съветското зло в Испания го направиха автор на 1984 и Животинската ферма. Там видя как млади хора, идеалисти - анархисти, комунисти, социалисти, са арестувани от НКВД и убивани. Но право на испанците е да забравят, да помнят или да не се интересуват, че Франко ги е спасил от съветския тоталитаризъм.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Лидерите не трябва да разединяват толкова години след смъртта си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  До коментар [#27] от "tigervi":

  Пак повтарям.....
  Имам предвид квалификациите.....
  Не е наред, щом едни идеологии и лидерите им са еднакви, но терминологията с която ги характеризират е различна....
  А на белгийския крал Леополд 2, дори му издигат все още паметници и отдават почести.....
  А този човек е избил милиони африканци.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ЕС ако иска да оцелее трябва да се върне към принципите си и да изрита Испания.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Франко е национален герой на Испания, който спря червената чума.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Запазена комунистическа марка е отварянето на гробове, имаме примера с Борис 3. Левите партии го ползват за събиране на вот, с пълното съзнание, че това засилва позициите и на крайно десните "Вокс", срещу които уж се борят. Просто крадат електората на преките им конкуренти ПП и Сюитаданос.

 36. 36 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Остави ги тези бавноразвиващи се тук.
  За тях диктатор може да бъде само някой комунист. Тези като Франко са борци срещу червената напаст. :)
  Иначе казано, голяма част от драскачите тук са с двоен критерий, смятат се винаги за прави.

 37. 37 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Весело

  И на днешните комундери им трябва един Франко да им палне крадливите задници 😂😂😂 га га га

 38. 38 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Агата го гледам е много активен в статиите за преврати , почти всички коментари са негови , под тази и за Судан само пита риторични въпроси , явно го е хванало шубе да не спретнат един преврат и на Ердо както е тръгнало на прерати тея дни.

 39. 39 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Франко е продукт на времето си и най- доброто на това време, че е минало. Проблема е че все повече леви и десни започват да си спомнят за него и да искат реванш, за нещо което е било гражданска война. А за диктаторските режими можем да преброим колко човека пишат от Испания и колко от Русия, Китай,Венецуела. И накрая една снимка за Иво от центъра на Мадрид, която със сигурност ще му стопли сърцето и ще му отговори срещу какво са се борили в гражданската война
  https://images.app.goo.gl/xcvujaeNhob5PAY68

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#29] от "spiegel":

  Глупости на търкалета, всъщност Франко играе водеща роля в испанската гражданска война. Режимът му е бил ПРОФАШИСТКИ и по време на самата война неговия приятел Мусолини му праща италиански войници, които да се бият на страната на превратаджиите и Франко! Освен това е имало и нацистка помощ за същия този диктатор Франко под формата на въздушна подкрепа от страна на Луфтвафе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  Франко е национален герой на Испания, който спря червената чума.
  —цитат от коментар 34 на EU defender


  Ти сериозно!? Самата държава Испания НЕ смята този гнусен диктатор за национален герой. Такъв може да е за тебе, но не и за Испания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#36] от "orbifen":

  А затова обичам понякога да ги наричам десни псевдодемократи. Това са хора, които уж са демократи, но видиш ли подкрепят диктатори като Франко и Пиночет. Един истински демократ никога не би подкрепил даден диктатор, без значение дали този диктатор е комунистически, фашистки, нацистки или военен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 245 Любопитно

  Диктатор,защото левите медии пишат така?Или защото спря червената напаст?Като Пиночет?Или защото възстанови монархиятя в Испания?
  —цитат от коментар 2 на anlazar


  Демократ ли е бил?

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#39] от "ywu53306982":

  Борили са се за демократична и свободна република! Ето за какво са се борили твоите любимци и на теб да ти се стопли сърцето:

  http://www.albavolunteer.org/wp-content/uploads/2013/06/Hitler-Franco-Handshake-1940.jpg

  https://www.eldiario.es/politica/Franco-Hitler-Hendaya-octubre-picture-allianceJudaica-SammlNewscomEfe_EDIIMA20131120_0685_4.jpg

  http://barcelona.indymedia.org/usermedia/image/10/large/apostol_nazi_II.jpg

  https://zokstersomething.files.wordpress.com/2014/03/francisco_franco_mussolini_web.jpg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  Такива снимки ще се намерят и с Молотов, Чембърлейн, Даладие, цар Борис... А италианците и германците наистина много са помогнали на испанските патриоти, без тяхното съдействие и в другия край на Европа е щяло да има раково образувание. Генерал Франко и Испания имат заслуга към българите - приютили са царското семейство.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  "...военните превратаджии около него ПОДКРЕПЕНИ от италиански фашистки войници и германски нацистки военновъздушни части!"
  ==========================================================================
  А пък,"републиканците"- в бяло и сам-самички...:)))
  "В намесата си в един уж вътрешен конфликт не остава назад и лагерът на “прогресивните сили”. Москва доставя на републиканците 300 000 пушки, 10 000 картечници, 400 бронирани бойни машини и 400 самолета. На испанска земя действат 2000 съветски пилоти, техници и офицери, голяма час от които са от разузнавателните служби на Червената армия и НКВД. Начинът, по който да бъде оказвана военна помощ на “испанските другари”, предизвиква остър спор в Кремъл между Сталин и М.Тухачевски. Вождът настоява в Испания да бъдат изпратени редовни армейски части – авиация, танкове и артилерия. Маршалът възразява, че Червената армия не е на толкова високо равнище, “че да я демонстрираме на Запада” и по този начин да “разкрием все още съществуващите в нея недостатъци пред очите на настоящи и бъдещи врагове”, което освен това ще е неизбежно съпроводено със значителни загуби. Затова Тухачевски, в момента на спора заместник-министър на отбраната, предлага на испанска земя да бъдат изпращани само доброволци, като приоритет се отдава на офицерите от запаса. Политбюро подкрепя гледната точка на Тухачевски, с което още повече изостря скритата неприязън на Сталин към изтъкнатия военачалник.
  Друга много съществена помощ за републиканските сили са формираните на доброволен принцип Интернационални бригади от “антифашисти”, чиято обща численост достига около 35 000 души от 54 националности. Създадени са общо 7 интернационални бригади (11-а, 12-а, 13-а, 14-а, 15-а, 129-а и 150-а), които от октомври `1936 до октомври 1938 г. воюват на страната на републиканското правителство, като взимат активно участие в отбраната на Маодрид и другите крупни сражения.
  В действителност заемането на позиция по въпроса е не само политически, но и в значителна степен и морален акт, опиращ до избора на по-малкото зло. Политическата теория и практика на франкизма от възникването му през онези дни до неговия край е достатъчна добре известна. Много по-малко, поне у нас, се знае за поведението на републиканските войски и международните им помагачи (значителното мнозинство от които са наивни идеалисти) по време на войната. Отношението към религията в републиканската зона, свеждащо се до взривяването на църкви и манастири и масовите екзекуции на свещеници и монаси, значително подкопава международния имидж на Републиката. Допълнителен удар му нанасят противоречията между трите й основни движещи сили – отрядите от комунисти, социалисти и анархисти. Връхната точка на постоянните им междуособици е извършеното от комунисти масово клане на антисталинистки настроените анархисти в Барселона през лятото на 1937 г. Стотиците трупове по улиците на града, незабавните разстрели по присъда на действащите на конвейерен принцип Военнополеви съдилища, не само потвърждават старото правило, че революцията в един момент от развитието си започва да изяжда своите деца. Не е необходима кой знае каква прозорливост, за да се направи паралел със случващото в СССР през същата тази 1937 г. и да се извлекат очевидните заключения за недвусмислените намерения на Вожда на световния пролетариат с престол в Кремъл.
  На този фон репресиите в териториите, завладяни от силите на Франко, т.н. национална Испания, изглеждат като постепенно завръщане на живота в неговото традиционно русло. Контрастът между двата модела за общественополитическо развитие е съкрушителен и предвещава скорошния неизбежен край на гражданския конфликт. Генералисимус Франсиско Франко, доживотен Каудильо на Испания, вожд на партията Испанска фаланга и Главнокомандващ въоръжените сили установява своята диктатура, останала непоклатима до смъртта му през 1975 г."

  А,ето и няколко мнения на участници в един исторически форум:  "Едно лично мнение, тъй като съм семейно свързан, така да се каже с интербригадисткото движение.
  Испания е извадила невероятен късмет с Франсиско Франко. Бил е гъвкав, хитър и когато се наложи (спрямо Хитлер и Мусолини) - лицемерен. Всичко това - за родината му, за Испания. Рядко в някоя страна се случва да я управлява истински патриот, готов буквално на всичко, за да опази целостта и независимостта на страната си (да не коментираме кой ни управлява нас от 60 и няколко години)."

  "Дядо ми е участвал във Френската съпротива и когато започва Гражданската война, го изпращат в Пиренеите на границата да бъде "каналджия" по сегашному - т.е. да прекарва безопасно интербригадистите в Испания. (даже е споменат по име в книгата на Кирил Величков "Доброволци на свободата"). След около година по някакъв повод се налага да отиде в Испания, в някакъв град завзет от републиканците.Бил е очевидец на извеждането и разстрела на монасите от местния манастир и взривяването му от анархистки отряд. Просто така, защото са монаси. Тия неща естествено на нас ни бяха спестени, когато учехме по история за Гражданската война - всичко лошо се приписваше на франкистите. Изобщо ...било е страшно."

  " Може да има и хора в Испания, които да гледат негативно на управлението на Франко. Никой не е застрахован от появата на чалга-поколение, то у нас примери - бол. Също има и разни недотрепани социалисти и комунисти. Но аз съм живял там и ти казвам, че разумно мислещите испанци говорят с голямо уважение за Франко (особено заради факта, че му е предложена короната, но той се е отказал). А и хората там са по-различни - не е толкова лесно да им промиеш мозъците. Те много добре знаят кой е разстрелвал с лека ръка цивилни и с чии пари и под чие внушение е започната Гражданската война. Та така."

 47. 47 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Факт е че Франко успява да подготви държавата за след смъртта си и сега тя е една от най- демокртичните и развити в света. А за хората от снимките историята се е произнесла, не случайно символите на режимите им са забранени, за разлика от на едни други червени маргинали, които постоянно ни ги бутат под носа.

 48. 48 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  "Мъчениците от Паракуельос де Харама"
  В последните месеци на 1936 испански сталинисти, подпомагани от сътрудници на съветския НКВД, извършват кървава разправа с „враговете на народа”
  От 7 ноември до 4 декември 1936 г. в района на селцето Паракуельос де Харама, на 26 км североизточно от Мадрид, тайно са разстреляни хиляди представители на испанската интелигенция - университетски професори, писатели, юристи, лекари, инженери, свещеници. Правителството на левия Народен фронт ги обвинява в подкрепа на метежниците на генерал Франко. В организацията на разстрелите - най-масовите в годините на испанската гражданска война (1936-1939 г.) активно участие взимат и сътрудниците на Народния комисариат на вътрешните работи /НКВД/, изпратени от Сталин в Испания, за да съветват управлението на Народния фронт.
  Заповедта за разстрелите в Паракуельос де Харама е издадена от Главната дирекция по безопасността в Мадрид, ръководена тогава от комуниста Сантяго Карильо - бъдещ генерален секретар на Комунистическата партия. Но негласните ръководители на дирекцията са били сътрудниците на НКВД, твърди професорът по история от Мадридския университет Хесус Мануел Бустос, като се позовава на известни изследователи на тази проблематика като например Иън Гибсън.
  По нареждане на НКВД
  Именно хората на Сталин обърнали внимание на испанските си другари, че е опасно да държат в затворите „врагове на народа”, тъй като напредващите към Мадрид отряди на франкистите можели да ги освободят. Масовите превантивни арести на представители на испанската интелигенция през септември и октомври 1936 г. също се извършват по препоръка на НКВД.
  За предлог се използват всевъзможни неща: например публично изказвани критики срещу управлението на Народния фронт и плановете му да изгради социализъм от сталинистки тип в Испания, родствени връзки с участници във военния метеж на Франко или висок пост, заеман преди идването на власт на Народния фронт през февруари 1936 година. Но най-много хора са били арестувани по „неблагонадеждност заради непролетарски произход”. Арестите също са били извършвани по съветски тертип: нарочените били извеждани от домовете им през нощта, без да им се дават каквито и да е обяснения.
  "Има много свидетелства за това, че съветските пратеници са обучавали испанските „milicianos” (бойците на Народния фронт) как „най-ефективно” да унищожават „врага”, казва проф. Бустос.
  За тази цел в покрайнините на Паракуельос били изкопани седем огромни рова, а на затворниците от Мадрид им било казано, че ги прехвърлят в други затвори. Нощем ги закарвали с автобуси до Паракуельос, където ги разстрелвали на групи от по 20-25 човека. Преди екзекуцията те били подреждани така, че сами да паднат в масовия гроб. Ранените не ги доубивали - за да се пестят муниции. Стенанията на ранените се чували изпод земята в продължение на часове, разказва историкът.
  "Враговете на народа"
  И до ден днешен изследователите спорят колко хора са били ликвидирани по този начин в късната есен на 1936 година – едни говорят за 2500 жертви, други за 12 000 души. Цялата неизвестност идва от това, че бойците на Народния фронт не са водели статистика за разстреляните, а ексхумация на телата не е била извършвана никога - по религиозни причини. През 1940-те години на мястото са поставени безименни кръстове. Сдружението "Братство на мъчениците от Паракуельос" твърди, че жертвите са 8 354 души, позовавайки се на най-добре аргументираните изследвания на академик Арсенио де Исага.
  Голяма заслуга за прекратяването на масовите екзекуции край Паракуельос има Феликс Шлайер. Германският инженер и предприемач, живял дълги години в Испания, през лятото на 1936 г. е назначен за консул на Норвегия в Мадрид.
  В началото на ноември същата година той се опитва да открие един безследно изчезнал сътрудник на своята консулска служба - испански гражданин. Разследването го отвежда до Паракуельос, където въпросният испанец бил разстрелян. Тогава консулът задейства Червения кръст и много чужди дипломати, чийто натиск принудил Народния фронт да прекрати кървавия терор.
  „Братството на мъчениците от Паракуельос” е обявило Шлайер за „праведник” и го нарича"немският Валенберг". Германецът остава в Мадрид до юли 1937 година. Професор Бустос твърди, че консулът е успял да спаси живота на повече от 900 испанци, предимно представители на интелигенцията. Той им разрешавал да се укрият на територията на норвежкото консулство и им помагал да се снабдят с документи, с които да напуснат Испания. Накрая обаче и самият Шлайер се оказал принуден да напусне страната, защото го заплашвал арест.
  През трите години на гражданска война и терор в Испания много беззакония са извършени и от представители на режима на Франко, в това число разстрели без съд и присъда, казва проф. Бустос. Предполага се, че в безбройте анонимни гробове в различни региони на страната се намират тленните останки на около 30. 000 екзекутирани привърженици на Народния фронт - факт, премълчаван в продължение на десетилетия от режима на Франко."

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  поне 2/3 от тях нямат нищо общо с християнството , за действията им въобще не коментирам

  ум море, глава шамандура
 51. 51 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":
  времената са такива казваш , той е невинен щото другите са свине Убииствена логика

  ум море, глава шамандура
 52. 52 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#34] от "EU defender":
  fight fire with fire

  ум море, глава шамандура
 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":времената са такива казваш , той е невинен щото другите са свине Убииствена логика
  —цитат от коментар 51 на DonKey Hot


  Не съм казал това. Казал съм нещо съвсем друго. Практически няма политици и военни от миналото (говоря 50+ години назад), които да не са престъпници по съвремените критерии. Също така абсолютно всички лекари извършили аборт в наше време, щяха моментално да бъдат екзекутирани (в по-стари времена - след особено жестоки мъчения) в миналото. Така че айде спрете да се правите на морални съдници от последна инстанция, комунета такива.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#44] от "Иво":Такива снимки ще се намерят и с Молотов, Чембърлейн, Даладие, цар Борис... А италианците и германците наистина много са помогнали на испанските патриоти, без тяхното съдействие и в другия край на Европа е щяло да има раково образувание. Генерал Франко и Испания имат заслуга към българите - приютили са царското семейство.
  —цитат от коментар 45 на gripen


  Ще намеря, но няма да намеря италианци и германци, които да са пратени във Франция или Великобритания и които да се бият рамо до рамо с френски и британски войници! Нали така!?

  Франко и неговите подчинени НЕ са никакви патриоти, а гнусни превратаджии и предатели тръгнали срещу официалните испански власти, които са били избрани на свободни и демократични избори.

  А, заслугата, че били приютили нашето бившо царско семейство всъщност НЕ е никаква заслуга, ако не бяха отишли там щяха да си намерят друго място, монархии колкото искаш в Европа, а и извън Европа също, апропо те са живяли известно време и в Египет.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Гневно

  До коментар [#46] от "objektivist96":
  До коментар [#48] от "objektivist96":

  Апологете на профашисткия диктатор Франко откъде ги копна тези статии?!

  Ето нещо да прочетеш и за твоите франкистки любимци и техните престъпления:

  https://www.dw.com/bg/кой-открадна-бебетата-ни/a-14753714

  https://www.dw.com/bg/навършват-се-70-години-от-бомбардировката-над-герника/a-2595873

  https://www.iconomist.bg/52992-Испания-все-още-търси-истината-за-ужасите-сторени-от-режима-на-Франко

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Франко е много противоречива личност, но испанците трябва да му отдадат заслуженото, че ги отърва от комунизма. Жертвите щяха да са много повече.

 57. 57 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Целта в Герника е мост със стратегическо значение, за загиналите цивилни наистина жалко. Зле планирана акция сравнима по резултатите си с престъпните бомбардировки над цивилни цели от англичани и американци над Европа или от другарите социалисти над Хелзинки и други финландски градове.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#57] от "gripen":

  Герника е само едно от многото военнопрестъпления извършено от режима на Франко и неговите италианско фашистки и германско нацистки съюзници по време на Испанската гражданска война.

  А, че стотиците Съюзническите бомбардировки срещу германски цивилни цели по време на ВСВ са престъпни съм съгласен с теб.

  Разликата в мащабите на тези две войни е доста голяма.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  А демократично избраното правителство убиваше свещеници и учители с помощта на НКВД.Сталин е ангел?

 60. 60 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  А демократично избраното правителство убиваше свещеници и учители с помощта на НКВД.Сталин е ангел?

 61. 61 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Ще се задавиш от яд,че руснаците са по-големи свине от "Кондор".

 62. 62 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Точно така ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 63. 63 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#17] от "Иво":

  Спомени нещо и за северно азиатските орки .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK