Когато Хендрик опита да избяга през Народна република България

Хендрик - бивш затворник в Берлин-Хоеншьонхаузен

© DW/R.Breuer

Хендрик - бивш затворник в Берлин-ХоеншьонхаузенТук е преминавала границата на НРБ. Днес старите заграждения са обрасли и изоставени, но едно време по тия места се разиграват драматични сцени на бягства. Повечето завършват трагично. Райна Бройер разказва за "Дойче веле".


Старото шосе се вие през Странджа планина - по него едно време се е пътувало от Бургас през Малко Търново за Истанбул. До 1994 година това е бил основният главен път в Югоизточна България, водещ към Турция. Днес почти никой вече не пътува оттук освен жителите на селата покрай стария път.


"На две хиляди километра от ГДР човек едва ли може да се опасява от нещо сериозно. Ще се облека като западняк, ще изляза на шосето от Бургас за Истанбул и все някой турчин ще ме качи в колата си" – казвал си източногерманецът Хендрик Фогтлендер. Но се е случило съвсем друго...
Фогтлендер всъщност не живеел никак зле в бившата ГДР. Електротехникът по професия използвал всяка възможност да пътува - посещавал бил Полша, Унгария, Русия, България. Искал да види също и Куба, даже подал молба до ръководството на местната организация на Комунистическия младежки Съюз FDJ, но му отказвали с аргумента, че не е участвал редовно в организираните от съюза следобедни дискусии.


"А отидех ли на тях, директорът започваше да разказва колко било хубаво на летището в Амстердам. Защото той имаше право да пътува дотам, а ние - не. Системата беше просто абсурдна. А ако бях го попитал защо той може да пътува, а ние не, веднага щеше да ме изхвърли, затова и не питах", спомня си Хендрик.


Бягство през България


В началото на 1988 година негов приятел го попитал дали иска да тръгне с него за България. Но крайната спирка на това пътуване нямало да е България - идеята била да избягат на Запад през българско-турската граница.


Дълги плажни ивици, вкусна храна и много слънце – особено Златни пясъци и Слънчев бряг по онова време са истински магнит за туристи от бившите социалистически страни. Броят на туристите от ГДР расте от година на година - от около 20 хиляди през 1980 на 30 хиляди през 1988. Хендрик Фогтлендер също е един от тях. От летището в Бургас той и неговият приятел заминават за курорта Слънчев бряг, където се радват на топлото циганско лято, играят тенис, запознават се и с едно семейство от Хамбург и често ходят на разходки. Така безгрижно минават първите 10 дни от почивката им - до 3 октомври 1988...


До падането на Берлинската стена ще измине още една година, а до обединението на Германия – почти две. Но по онова време никой не смее дори да си мечтае за подобно нещо. Двамата източногерманци следват уговорения план. На 3 октомври те стават рано сутринта в 6:30, на рецепцията на хотела казват, че отиват на разходка в планината, и тръгват почти без багаж - само с по едно шише вода. Носят със себе си обаче златните си бижута - верижки и часовници.


"Тръгнахме по шосето за Истанбул, което винаги съм виждал и насън. Представяхме си широк четирилентов път, по който пътуват безброй коли с турски граждани. Но се оказа, че надлъж и шир няма никакъв турчин", спомня си Хендрик. След 1 час подминали една табела, на която пишело "Истанбул 350 километра", а след още два часа се качили в празен автобус, който пътувал в тяхната посока. На шофьора казали, че са от Хамбург и искат да стигнат до Истанбул. Така изминали двайсетина километра, когато автобусът завил и ги оставил на 13 километра от турската граница край село Българе. Там обаче бягството приключило. Граничният патрул ги задържал и с чували на главите откарал двамата бегълци в Малко Търново.


Българската граница уж не била строго охранявана


През 60-те и 70-те години на миналия век в ГДР упорито се носела мълвата, че българската граница е лесна за преодоляване. И много източногерманци тръгват за България, представяйки се за туристи. Мнозина от тях вярвали, че колкото пó на юг отиват, толкова по-големи са пробойните в желязната завеса. Но само малка част от бегълците успява да избяга. За повечето от тях авантюрата приключва с арест и затвор или дори със смърт. Защото в действителност българската граница е била строго охранявана.


От 1989 насам старите гранични заграждения вече не функционират, а в края на 90-те години почти всички бяха окончателно демонтирани. Само в някои трудно достъпни горски участъци има остатъци от тях, които днес са напълно обрасли с растителност. Високите телени заграждения на самата граница едно време са били оборудвани с "тиха аларма", която подава сигнал до най-близката застава, щом някой докосне оградата.


От двете страни на електросигнализационната система е имало широка ивица разорана земя, по която граничните патрули лесно са можели да проследят следите на бегълци. Дори и онези, които по някакъв начин успявали да преминат оградата, все още не са били в безопасност, тъй като са се намирали на цели 2 километра от самата граница. Знае се също и това, че охраняваната гранична зона се е простирала много навътре – до 15 километра от самата граница. В тази зона е било разрешено използването на огнестрелно оръжие срещу нарушителите.


Една страница от историята, която малцина искат да прочетат


След падането на комунистическия режим тази страница от най-новата българска история си остава недостатъчно изследвана и осветлена – главно поради липсата на политическа воля. Дори в учебниците по история има само откъслечна и оскъдна информация за времето от 1944 до 1989 година.


А какво се случва с източногерманеца Хендрик Фогтлендер след задържането му? След разпит в Малко Търново той първо е изпратен в бургаския затвор, а после е прехвърлен в софийския, където остава два месеца – в тясна килия с други двама затворници, без канализация и с нередовен достъп до чиста питейна вода. По-късно е върнат в ГДР, където попада в следствения затвор на ЩАЗИ Берлин-Хоеншьонхаузен. След множество седмици, прекарани там, отново е прехвърлен в друг затвор. Малко преди падането на Берлинската стена Хендрик е откупен от ФРГ като политически затворник и получава правото да напусне ГДР.


Българският граничар, задържал Хендрик на 3 октомври 1988 година, днес е пенсионер и живее в Малко Търново. По-големият от двамата му синове също е граничар и днес охранява новата външна граница на ЕС.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Заради престъпната комунистическа диктатура, която много невежи селяни днес защитават !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  Комунистите за това не говорят. Те само заблуждават бабите, колко хубаво са живели.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Границите днес може да са отворени, но България си остава затвор за мнозина.
  И наследниците на същите престъпници управляват и притежават страната и контролират българите, чрез всевъзможни прикрити и задкулисни похвати, повсеместна инфилтрация и недоказуеми криминални действия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  По времето на комунистическият рай, много зорко се следеше некой да не избега от него.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  "Българският граничар, задържал Хендрик на 3 октомври 1988 година, днес е пенсионер и живее в Малко Търново. По-големият от двамата му синове също е граничар и днес охранява новата външна граница на ЕС."

  Спокойно мога да сложа € 100, че бащата носи снимките на сталин и пичкин в портфейла си, а синът само на жужето...

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2975 Весело

  Елементарно, повърхностно, дебилно писание. Не заслужава коментар с повече от десет думи.
  —цитат от коментар 3 на Неизвестен Извършител


  Е, ти тогава, защо не се ограничи до 10 думи?

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Българските граничари за нищо не са виновни. Техната работа е да пазят границата.

 9. 9 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Комунистите за това не говорят. Те само заблуждават бабите, колко хубаво са живели.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Роси, нали затова пък тук са такива като теб, които да говорят само за лошото по онова време. Но странното за мен е, че никой от настоящите антикомунистически корифеи не си хвърли дипломата, да не говорим, че много от тях са с оперативни псевдоними.

 10. 10 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Митът, че българските граници са по-безопасни за бягство, отколкото вътрешногерманската граница между ФРГ и ГДР, е причината за разбиването на хиляди човешки съдби и за поне 121 фатални случаи в българската „зона на смъртта“ – разстоянието между сигналната електрическа телена ограда и граничната бразда по южните и западните граници на НРБ.

 11. 11 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Лятото на 1977 и на 1982 са най-трагичните периоди за бегълците от ГДР - тогава има много арестувани, ранени и дори няколко убити. ДС и "Гранични войски" се опитвали да подхождат нестандартно за справяне с "източногерманската напаст" - като например махали табелите с имената на селата и другите географски обекти по границата, за да объркат бегълците, проучили добре картата на България и туристическите справочници. Поставяни били също така стотици предупредителни табели на немски език за последиците за нарушителите на граничните зони. Инспектори от Щази ежегодно проверявали изправността и надеждността на българските гранични съоръжения. Но нито предупрежденията, нито стрелбата "на месо" не могли да откажат решените да избягат от тъжната социалистическа действителност. Като онзи 40-годишен турист от ГДР, пристигнал в България през 1977 година с твърдото намерение да премине с гумена лодка морската граница с Турция. След като за зла участ лодката му обаче потънала, той продължил бягството си с плуване в открито море и след 60 километра излязъл свободен на брега южно от турския град Инеада.

 12. 12 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#7] от "vhv":

  Коментарът съдържа четири думи. Нещо друго да ти обесним? Защо е повърхностно и дебилно? Нема сфанеш.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2864 Неутрално
 14. 14 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Комунистите за това не говорят. Те само заблуждават бабите, колко хубаво са живели.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Повечето съвременици на комунизма в България го свързват в паметта си най-вече с евтинията и Живков и само малцина - с травмите от масовите убийства, концлагерите, стопанския колапс и сие.....!

 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#12] от "Неизвестен Извършител":

  " Защо е повърхностно и дебилно?"

  Ами, защото такова си го написал! Освен, че не умееш да пишеш, демонстрираш, че не можеш и да броиш до 10...

 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#6] от "vhv":

  Цървули колкото щеш....

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 17. 17 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#15] от "vhv":

  "Освен, че не умееш да пишеш... "
  Горното е едно от изключенията, когато пред "че" не се поставя запетайка. Айде, умньо, мий си краката и си лягай.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3125 Весело

  Стар, но златен!
  След много молби и митарства милицията разрешила на Гарабед да отиде на екскурзия с кораб по Дунава. (Имаше и такива, ама не за всеки.) Тръгнал Гарабед и откъдето минел изпращал пощенски картички на своите близки:
  - "Привет от свободен Белград!" - Гарабед
  - "Привет от свободна Будапеща!" - Гарабед
  - "Привет от свободна Братислава!" - Гарабед
  Накрая дошла и последната картичка:
  - "Виена. Привет от свободен Гарабед!"
  От мен толкова за прелестите на социализма.

 19. 19 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 839 Неутрално

  По комунистическо било евтиния?!

  Ква евтиния - при заплата 170-200 лева?
  А пенсията от текезето - 20-25 лева?

  При тия пари колко да струва хляба и бурканчето кисело мляко?
  Щото друго в магазина - по един магазин в квартал - много, много рядко се продаваше!

  Евтино било ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Комунизмът и неговите репресии бяха най-голямото зло в България след Османското владичество насам. Но Хендрик и останалите германски бегълци сами са си виновни, че са идвали оттук да бягат на Запад. Никой не ги е канил да пресичат нашите граници с Турция и Гърция. ГДР си имаше стотици километри граница с ФРГ.

  Преди няколко години се разшумя около убийствата на немски бегълци от българските граничари. Говореше се за няколко стотин души. И имаше искане България да се извини за тези убийства. Пълен абсурд. Ще каже човек, не България ги е канила да бягат през нашата граница, а да не бягат през тяхната германска. Тези убийства са престъпления на комунизма, а не на България. Комунизмът беше масово явление в целия Източен блок, а не само у нас. Москва и Лондон да се извиняват, защото не сме ние българите тези, които по собствена воля сме пожелали да "влезем във влиянието" на Сталин и да приемем 45 години тежка диктатура.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5105 Любопитно

  Кой пък е този "Хендрик"?! Защо не се пише за някой от многото загинали покрай браздата?! За драмата на момчетата - граничари, които са пропуснали беглеците, които по 12 месеца не виждаха асфалт?

  скоростен индекс "Y"
 22. 22 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#12] от "Неизвестен Извършител":" Защо е повърхностно и дебилно?"Ами, защото такова си го написал! Освен, че не умееш да пишеш, демонстрираш, че не можеш и да броиш до 10...
  —цитат от коментар 15 на vhv


  Абе тъпак, никога в България не е имало табела "Истанбул - 350 км."
  От Слънчев бряг - на разходка в планината с по една вода? Коя планина бе?
  ФРГ ги била "откупила"? Я пак?
  Какъв шибан автобус ще ги закара на 15 километра от границата?
  Няма село "Българене" /дано ти е ясно присъствието на кавичките/
  Айде пак, ама тоя път си изрежи ноктите...

 23. 23 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Българските граничари за нищо не са виновни. Техната работа е да пазят границата.
  —цитат от коментар 8 на palav_nik


  Така са казвали и в Аушвиц. И на много други места. Че са изпълнявали заповеди.

 24. 24 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Като вьв филма Граница.

 25. 25 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#6] от "vhv":

  Спокойно си ги заврете отзад тия 100! Къде трябва да бъде сега българския граничар? В затвора ли, за това че си е вършил работата като трябва.

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#22] от "Неизвестен Извършител":

  Къде съм писал за табели, разходки, автобуси!?!...

  Част от 80-тте процента или злоупотреба с нискокачествен алкохол?...
  По-вероятно - комплекси за малоценност, липса на добро образование, незнаене на чужди езици, ценностна система а-ла бай Ганю, ...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#26] от "vhv":

  Аха. Значи си от чукчите-писатели. Айе прОчети пасквилчето на Райна Бройер, а после ако имаш уточняващи въпроси, на твое разположение съм до 22.00.

 29. 29 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Случаят с германеца показва, че сме били държава ! Този е тръгнал нелегално да преминава граница - и какво трябва да очаква ? Ако сега границата се пазеше както навремето бежанците нямаше и да искат да чуят за преминаването й. И да се радва, че е останал жив, защото ако го беше засякъл граничар можеше и друго да последва.
  А бе, това - държавната граница не е хан, в който всеки влиза и излиза.

 30. 30 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#26] от "vhv":

  "80-тте процента..."
  ... ама и шеесе "Тъ"-тъ да сложиш, няма как да проумееш, че съм от едни 0.2%, за които ти не си чувал.

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#6] от "vhv":Спокойно си ги заврете отзад тия 100! Къде трябва да бъде сега българския граничар? В затвора ли, за това че си е вършил работата като трябва.
  —цитат от коментар 25 на Трансмач


  Не ми пука къде е, още по-малко пък мога да казвам, къде трябва да бъде (това беше в приоритетите на необразованите цървули). Относно 100-те евро - роднините ти по женска линия, доста биха се зарадвали, да им ги сложа там, където казваш...

 32. 32 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#14:"ytrewq"][/quote]

  Ами естествено - колко от 8-9 млн. българи са били по лагери и затвори по политически причини ? Да те светна, че напр. в Белене е имало и доста криминални престъпници. Колко са били подложени на масови репресии ? Но пък към 10 ноември 1989 г. членовете на БКП бяха 1 060 000 души. Ами безпартийните комунисти колко бяха ? Колко стачки имаше в България по ония години - само една и там има убити хора заради свекъра на Пръмова - Кунева. Аман от измислени антикомунисти.

 33. 33 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Режимът падна въпреки желанието на българите, които бяха за 16-та република на съветите... Всичко умно се изнесе за времето на прехода, включително червената челяд.

  Но, колелото на историята се врътна назад, и все някога и последният чугун ще се помине!

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#6] от "vhv":Спокойно си ги заврете отзад тия 100! Къде трябва да бъде сега българския граничар? В затвора ли, за това че си е вършил работата като трябва.
  —цитат от коментар 25 на Трансмач


  Позитанец, цялатави партия трябваше да отиде там, където отиде НСДАП, на бунището на историята. Единствената ви работа е била да крадете и да убивате...

 35. 35 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Любопитно

  До коментар [#26] от "vhv":

  Абе гледам - не са ти първата любов гербашиите. Следователно, наш човек си. Ама аз бях на тая шибана граница през 1986-та, а за две години така и не срещнах засукана германка...

 36. 36 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Статията е пълна с глупости, които ме карат сериозно да се усъмня в истината за тази история .

  Пеш от Слънчев бряг до пътя за Истанбул няма как да стигнеш. Камо ли с едно шише вода.
  Абсурд е след един час да видиш табела Изтанбул 350 км.
  Пътят от Бургас през Малко Търново за Истанбул не е " старият път, по който днес пътуват малко хора от близките села ", а перфектен главен път с натоварен трафик. И винаги е бил главен път.
  Село Българи/ а не Българе / не е на този път. Да не говорим , че с. Българи не е на 13 км. от турската граница.
  Всичко, което излиза от Дойче Веле е фалшиво !

  Цялата лакърдия е заради последния абзац, как синът на стария комунист- граничар сега охранявал границата на ЕС! Демек, за това такъв антимигрантски манталитет имат тия пусти българи !
  Нашенските меркелистки веднага подеха темата- имал снимки на Сталин, Хитлер, Мао и Че Гевара в къщата си/ граничарят / .

  Семпла и просташка работа !

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Въпрос: колко от куките, дето вкарваха в кауша хорица, днес са първи евроатлнтици? Е, от тях се отвратихме! Пишете за тях! За ченгето Ивайло, Сашо 11 и останалите! Ще пишете,ама друг път!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 38. 38 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Като вьв филма Граница.
  —цитат от коментар 24 на The Island


  Тази ситуация /в статията/ е по-реалистична. За филма - може и да е имало софийски гъзета, които са изпразвали калашниците от страх; нали разбирате - показалчето самО трепнАло. Дискусията някак се е обърнала към България. Не е тази темата. Гледайте "Животът на другите". Други ще станете след това..

 39. 39 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  Е! Това е.

 40. 40 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Най- вероятно шофьор на някакъв автобус е спрял да вземе Хендрик от пътя, помислил го за стопаджия и като разбрал, че някакъв германец иска да пътува за Истанбул , направо го е закарал до първия пост на гранична полиция между селата Кости и Българи. Бай Хендрик така и не е разбрал какво му се е случило! Мислел си, че пътува за Истанбул, завалията ! Тук веднага възниква въпросът колко му е акъла на бай Хендрик ?
  Тази история трябва да влезе в друга рубрика, не в тази, която ни я пробутват от Дойче Веле.

 41. 41 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  Фаетоне. Не мже да им е каже по-ясно.

 42. 42 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Въпрос: колко от куките, дето вкарваха в кауша хорица, днес са първи евроатлнтици? Е, от тях се отвратихме! Пишете за тях! За ченгето Ивайло, Сашо 11 и останалите! Ще пишете,ама друг път!
  —цитат от коментар 37 на султана глаушева


  Някогашните болшевики станаха първи неомарксисти!
  Точно най- големите куки сега дават акъл и разливат морал по медиите .

 43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Весело


  Стар, но златен!След много молби и митарства милицията разрешила на Гарабед да отиде на екскурзия с кораб по Дунава. (Имаше и такива, ама не за всеки.) Тръгнал Гарабед и откъдето минел изпращал пощенски картички на своите близки:- "Привет от свободен Белград!" - Гарабед- "Привет от свободна Будапеща!" - Гарабед- "Привет от свободна Братислава!" - ГарабедНакрая дошла и последната картичка:- "Виена. Привет от свободен Гарабед!"От мен толкова за прелестите на социализма.
  —цитат от коментар 18 на Един препатил


  КЛАСИЧЕСКИ ВИЦ! РЕСПЕКТ!
  До коментар [#18] от "Един препатил":
  ---------------------

  Лятото на 1977 и на 1982 са най-трагичните периоди за бегълците от ГДР - тогава има много арестувани, ранени и дори няколко убити. ...
  ...
  ...Като онзи 40-годишен турист от ГДР, пристигнал в България през 1977 година с твърдото намерение да премине с гумена лодка морската граница с Турция. След като за зла участ лодката му обаче потънала, той продължил бягството си с плуване в открито море и след 60 километра излязъл свободен на брега южно от турския град Инеада.
  —цитат от коментар 11 на ytrewq


  Ако тази история е отчасти истина-няколко забележки:

  1. Лодката му би трябвало да е потънала на по малко от 10 км' от Инеада, и от там някакси е плувал докато местните рибари/граничари не са го качили на тяхната лодка.

  2. ДОРИ И СУПЕР СПОРТИСТ'ПЛУВЕЦ не би преплувал 50 км в СТУДЕНОТО Черно море (по студено от Адриатическото) в "партизански условия". А нощем към заранта Е СТУДЕНО, вЕРвайте ми, знам това от личен опит!!!

  3. Дълъг престой във вода води до дехидрация! В река/езеро/басейн можеш да пиеш водата, в морето-НЕ! През 77 май е нямало пластмасови бутулки, които РАЗУМЕН плувец би напълнил с питейна вода. Имаше други алтернативи (едни плоски гумени "бутилки" за топла вода да вкараш под юргана зиме) ама бяха...кьоаво решение(ТЕЖКИ!). Същото важи и за нещо което ти държи главата над водата при дълъг престой в морето.

  4. МНОГО ОПИТНИ СПОРТИСТИ/морски командоси знаят "фатките" за дълго плуване незабелязано/с минимални усилия: Балансирано тегло (+ спомагателните мат'ряли), БАВНО плуване с шноркел (видна е само част от кратуната може би, и шноркела. ОБАЧЕ БАВНО плуване е под 1 км/час.

  5. ВСЯКО дълго плуване е изразходване на енергия. Без шоколад/подобни човек се изтощава след няколко часа. И...следват ФАТАЛНИ погрешни действия! А консумацията на шоколад/захарен концентрат изисква вода-виж т. 3.

  Личното ми мнение (ако историята е истинска)-виж т.1.

  До коментар [#11] от "ytrewq":

  ---------------

  П.С. Този Хендрик е бил късметлия че са го гепили далеч от ИСТИНСКАТА граница: Там можели да го причукат като куче...


  П.П.С. Въпрос към "разбирачите": Как/откъде е възникнало това понятия "кльон"? Съкращение от нещо? Сленг?

  П.П.П.С. Един виц от мен за "време оно" по темата:

  Питат Радио Ереван (по соц'време): Как да решим жилищния въпрос"

  -Радио Ереван отговаря: ОТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Разстроено

  До коментар [#21] от "hamiltonf":


  Кой пък е този "Хендрик"?! .........................................
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf

  Има доста несъответствия с тогавашната среда , с тогавашната обстановка , с тогавашната действителност ! ! !

  Преко сили от цялата тази история има абсолютно верни неща около 15 % ! ! !
  Около 45 - 50 % има опит за налучкване , НО човек като мен на 73 години, живял и вкусил и меда и жилото на социалистическия "рай" - не може да ме заблуди, че разказва истина !
  Останалите 30 -35 % са направо казани измислени истории и това ме кара да предполагам , че този Хендрик бая си е измислил история за да се представи като герой ! ! !
  Още съвсем в началото , че имало сговор още в ГДР как ще избягат - та това е абсурд ! ! !
  Та ГеДеРе-йците още там щяха да бъдат арестувани !
  ЩАЗИ бе невероятна в прийомите си!
  Даже вътре в едно семейство са се предавали кой какво мисли !
  А за измисления 4 лентов асфалт . . . Та по онова време аутобаните в ГДР бяха бетонни и 2 лентови още от Хитлер !
  Табела за Истанбул ??????????????? ФАНТАЗИЯ !
  Били изчезнали от хотела - ами най-късно на 30-тата минута техния внедрен от ЩАЗИ агент в групата им щеше да даде тревога , че липсват двама от групата. . . .
  Не напразно е лафа от онези години за чуждите ТУРИСТКИ по черноморието :
  - Мъй ат груп не делимся !
  Шофьора на автобуса ги бил оставил в с . Българе ????????????????
  Та то е толкова навътре и встрани от пътя за границата един път и втори път този шофьор веднага е щял да ги закара САМ в МИЛИЦИЯТА ! ! !
  От страх ,че тия чужденци в гранична зона ще го изпеят ! ! ! А и ще събере актив и ще получи награда ! ! !
  Авторката е направила писание за НЕ познаващи миналото !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Като вьв филма Граница.
  —цитат от коментар 24 на The Island


  СТРАХОТЕН ФИЛМ!
  До коментар [#24] от "The Island":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 46. 46 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Весело

  До коментар [#21] от "hamiltonf":Останалите 30 -35 % са направо казани измислени истории и това ме кара да предполагам , че този Хендрик бая си е измислил история за да се представи като герой ! ! !
  Още съвсем в началото , че имало сговор още в ГДР как ще избягат - та това е абсурд ! ! !
  Та ГеДеРе-йците още там щяха да бъдат арестувани !
  ЩАЗИ бе невероятна в прийомите си!
  —цитат от коментар 44 на Чардо


  Бай Чардо, не във всяка чета от двама В ГДР има предател! Иначе...съм доста съгласен с коментара ти.

  ------

  П.С. относно "Не напразно е лафа от онези години за чуждите ТУРИСТКИ по черноморието :
  - Мъй ат груп не делимся !"

  Лаф (НЕ ВИЦ) от време оно:

  -Колко време взима да из...таковаш една рускиня?

  -3 часа и 3 мин!

  -?!?!?

  -3 часа да я разделиш от пАдружката/групата, и 3 мин' за..останалото!

  До коментар [#44] от "Чардо":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 47. 47 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsyrvulan":

  Червеоподобен, "човекът", както го нарече, е отровен от злоба примитив. По риториката им ще ги познаете! :)))

 48. 48 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":

  Всеки нормален човек усеща пропагандата на Дойче Веле.

  Всичката дандания е заради последния абзац, на ДВ това им е любимият прийом.

 49. 49 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":

  Козяк, да не сте нощна смяна бе? Горките тролочовечета!

 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Като вьв филма Граница.
  —цитат от коментар 24 на The Island


  Основното, което съм запомнил от този филм, беше как Чочо изяде бръмбара. най-гнусната сцена, която съм гледал в български филм. Филмът отразяваше не само животът на границата, но и състоянието на комунистическия живот и комунистическата казарма. Една голяма грозна картинка. Този филм трябва по-честичко да го пускат по телевизията, че да гледат родните комуняги "какво им отне демокрацията".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Неутрално

  С "новия дезайн" нещо пропуснах в моя коментар 43:

  До преди година + тук пишеше един българин който е избягал от НРБ през границата с Гърция. С приятел. Приятеля бил застрелян, той-минал. От бая време се оплакваше от здравословни проблеми, май...е отишъл в по добър свят.

  Как вярвам в това? 'Ми има начини да сравняваш дребните детайли (познати от личен опит) и ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НРБ.

  П.С. Би било интересно всеки от 'мириканците да сподели тук как се е оказал ТАМ?!? Говоря за тези озовали се там преди 89 или веднага след това. Без имена, всеки с нормална "форумна" памет ги знае кои са те!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Имал е късмет че се е движил по шосето а не е драснал през гората.

  Натиск, постоянство и търпение.
 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ЗДРАВЕЙ ,

  До като писах си го спомних вица (( та те- вица и лафа са неразделни 🤣🤣🤣 )) и като всеки виц си има и история
  С твоята версия се разминаваме само в цифрата за часовете 😂 😂 😂
  - = - = -
  За мен разликата между ФРГ и ГДР бе именно в това , че ФРГ благодарение на плана МАРШАЛ се възстанови като демокрация,
  а ГДР благодарение на Сталин и Берия продължи традициите на Гестапо. . . . . Ерих Милке ( шефа на ЩАЗИ )задмина, и Сталин и Берия
  Отделно там Червената армия бе по многобройна от армията на ГДР!

  Имах късмет, та на 09.11.89-та присъствах на падането на стената , а няколко дена преди това в Дрезден за пръв път видях демонстрацията им, нямаща нищо общо с другите по света . . .
  Ако помниш наш'те колони на манифестациите , та една такава колона със знамена и лозунги , в абсолютна тишина след 22.00 часа , под полицейска охрана демонстрираше. . . под строй ! ! !
  - = - = -
  И до днес ГДРейците не могат да се приобщат към ФРГ. . . . .
  а кой кого не иска е труден за отговор !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":Всеки нормален човек усеща пропагандата на Дойче Веле.Всичката дандания е заради последния абзац, на ДВ това им е любимият прийом.
  —цитат от коментар 48 на faeton.


  ДВ си е парцал! Но тяхните статии в Дневник правят коментирането им (и четенето на коментарите) сравнително добра "загуба на време". Освен че често (не баш в статиите на ДВ) са бая информативни.
  До коментар [#48] от "faeton.":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 55. 55 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 964 Любопитно

  До коментар [#53] от "Чардо":

  Мда-а-а...
  А случайно да сте чували, че "ФРГ откупувало затворници" от ГеДеРе-то? " Че тука ми се дърви едно... диване.

 56. 56 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#52] от "dorn":


  Имал е късмет че се е движил по шосето а не е драснал през гората.
  —цитат от коментар 52 на dorn

  Извинявай, май си раждан след 10 ноември 89-та , иначе нямаше да го напишеш !
  Знаеш ли на колко много места имаш изградени караулки с постоянно дебнещи вътре милиционери!
  Аз си ги бях кръстил МАВЗОЛЕИ, защото си караш на пътя, набримчил си на междуградско и хоп изведнъж имаш ограничение 30 км/ч ,за да минеш "тържествено" пред камерите ! ! ! !
  И тези мавзолеи ги имаше само у нас и в Румъния !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 57. 57 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#56] от "Чардо":

  " Знаеш ли на колко много места имаш изградени караулки с постоянно дебнещи вътре милиционери! "

  Че то и днес си е същото, по всички пътища за границата има постове на Гранична полиция с едни големи джипове Нисан .

  А най- смешното е, че караулката на пътя за с. Кости и Българи още си е там !

  бай Хендрик може да направи едно пътуване до там, да си припомни младините !

 58. 58 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":ЗДРАВЕЙ ...
  ... . .Ако помниш наш'те колони на манифестациите , та една такава колона със знамена и лозунги , в абсолютна тишина след 22.00 часа , под полицейска охрана демонстрираше. . . под строй ! ! !- = - = -И до днес ГДРейците не могат да се приобщат към ФРГ. . . . . а кой кого не иска е труден за отговор !
  —цитат от коментар 53 на Чардо


  Бай Чардо, НЯМА как да помня тези ман'фестации- НЕМАШЕ МЕ (ЙЕ ЙЕ ЙЕ!!!) тогава!

  Още един въпрос към "разбирачите": Как се появи това понятие "кльон", и кога"? Това е съкращение от нещо? Сленг?


  До коментар [#53] от "Чардо":


  До коментар [#52] от "dorn":


  До коментар [#48] от "faeton.":


  До коментар [#47] от "Трансмач":


  До коментар [#41] от "Неизвестен Извършител":


  До коментар [#34] от "bez_ime2":


  До коментар [#27] от "tsyrvulan":


  До коментар [#24] от "The Island":


  До коментар [#23] от "Destino":


  До коментар [#21] от "hamiltonf":


  До коментар [#19] от "b_52_strato":


  До коментар [#14] от "ytrewq":


  До коментар [#8] от "palav_nik":


  До коментар [#7] от "vhv":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 59. 59 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#55] от "Неизвестен Извършител":


  До коментар [#53] от "Чардо":Мда-а-а...А случайно да сте чували, че "ФРГ откупувало затворници" от ГеДеРе-то? " Че тука ми се дърви едно... диване.
  —цитат от коментар 55 на Неизвестен Извършител


  Ей !
  Вие виждали ли сте стената в действителност ? !
  И още по-фрапиращото къде и на какво отстояние минаваше от прозорците на блоковете и ГеДеРе-йците нямаха право да си отварят прозорците , че техните граничари си ги стреляха ! ! !
  Как може да се занимавате с болни фантасмагории ?
  Та нали ако е имало изкупуване ,те самите ГеДеРе-йци щяха масово да стават затворници за да бъдат изкупени от ФРГ !
  Те се чудеха как да прескочат стената , копаеха и тунели от мазетата си, с парапланери . . . .
  Аре да бегат да четат какво пише на западната стена на Руския паметник :
  - НЕ НАМ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 60. 60 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#58] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  .... НЯМА как да помня тези ман'фестации- НЕМАШЕ МЕ (ЙЕ ЙЕ ЙЕ!!!) тогава!

  Още един въпрос към "разбирачите": Как се появи това понятие "кльон", и кога"? Това е съкращение от нещо? Сленг? .....
  —цитат от коментар 58 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Бате !

  1. Предположих го , та за това те питах риторично 😜
  А за "бялата " ми завист по този повод се подразбира . . .
  2. Не е ни съкращение , ни сленг.
  Клюн - ама казано на съветски. . . ?
  Идва от приликата на заграждението с орлов клюн в най-горната си част .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#6] от "vhv":Спокойно си ги заврете отзад тия 100! Къде трябва да бъде сега българския граничар? В затвора ли, за това че си е вършил работата като трябва.
  —цитат от коментар 25 на Трансмач


  Не в затвора , а на два метра под земята , където попаднаха българските полицаи след 9.9.1944 година за това , че са си вършели работата както трябва.

 62. 62 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Думата кльон не знам да означава нещо.

  Инак кльонът представлява телена ограда с електрически беззвуков сигнал.
  Това е бил номерът- докоснеш ли я, изпращал сигнал в близката застава.

  Минаването е лесно, но имаш още километри до браздата и те чакат граничари с кучета .

 63. 63 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#60] от "Чардо":

  " Не е ни съкращение , ни сленг.
  Клюн - ама казано на съветски. . . ?
  Идва от приликата на заграждението с орлов клюн в най-горната си част .

  Сигурен ли си? Аз съм се разхождал доста край стари кльонове по южната граниица, ма не съм видял такова нещо. Но пък те и са доста западнали вече .

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#22] от "Неизвестен Извършител":
  "ФРГ ги била "откупила"? Я пак?"

  Намесвам се да поясня , че социалдемократическото правителство на ГФР имаше споразумение в рамките на политиката на "разведряване" по време на Студената война да откупува политически затворници в ГДР. Така бяха освободени хиляди затворници срещу солидно заплащане от Западна Германия от порядъка на милиарди марки.

 65. 65 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#60] от "Чардо":

  Виж, новата ограда , която за мен е истинско инженерно постиижение, е направена точно така в горния си край .

 66. 66 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Весело

  До коментар [#52] от "dorn":Знаеш ли на колко много места имаш изградени караулки с постоянно дебнещи вътре милиционери!
  Аз си ги бях кръстил МАВЗОЛЕИ, защото си караш на пътя, набримчил си на междуградско и хоп изведнъж имаш ограничение 30 км/ч ,за да минеш "тържествено" пред камерите ! ! ! !
  И тези мавзолеи ги имаше само у нас и в Румъния !
  —цитат от коментар 56 на Чардо


  Бил съм в Румъния няколко пъти преди 89, там се срещах с приятели като им беше забранено да минават през Югославия до соц'республиките. Шофирах рент'а'кар Дача (рено 9 модел май, със специални номера). Не помня такива неща, 'ма като израелец бях бая разпасан там. В Брашов 'сичките милицюнери ме познаваха след 2 дена (и пачка Кент+пакет дъвки на среща) та шофирах безпроблемно в околностите+ две пътувания с кола от Брашов до Букурещ (предпочитах вагон'ресторанта!)

  ОБАЧЕ ПОМНЯ това на изхода от София по Цариградското към Пловдив (там е родата на баща ми): Дуя с 80-90 км/ч по сравнително свестно шосе с РЕНТ'А'КАР кола и ИЗВЕДНЪЖ, през 20 м' знаци за максимална скорост 60-50-40-30....Спираха ме, 'ма аз като развързано кученце (с израелски паспорт и книжка, и акцентиран български) ги питам: КАКВА Е ЛОГИКАТА 30 км/ч на междуградска автострада?!?

  ...Ами да видим кой кара....%&*((*&^%$%^&*()(*&^%$%^&*()(*&^%$%^&*(

  ОК, само веднъж платих глоба 5 лв (смешни $2+), ама после се научих ТАМ да намалявам скороста, за да не губя 10 мин' разговор с двама униформени тъпанара!

  До коментар [#56] от "Чардо":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 67. 67 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Гневно

  До коментар [#66] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Бате ,

  От Калафат ( срещу Видин ) до Арад ( на около 50-на км преди Унгарската граница ) през Тимишоара - бяха ПЕТ броя !
  Имаше един на Турни Северин като взимаше мангизите за измислени нарушения, казваше :
  - Аз добър човек ,за това глобява!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 68. 68 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Гневно

  До коментар [#63] от "faeton.":

  В профил кльона мяза на буквата Г , с вдигната нагоре на 45* греда и обратно отвесно 30 - 40 см за да не може да се катериш и прехвърлиш

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 69. 69 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2371 Весело

  Статията е трогателно тъпа и наивна.
  Все едно е от някое дичевче или смиловче. Изсмукана от пръстите история с грешни 'факти', сякаш читателите са 9 годишни със забавено развите. Всъщност, пламенните либерални бойци може и да са такива.
  Важното е - както по-горе се написа - да се направи паралел между задържането на нарушителите преди 50 години и клетите агресивни мигранти по границите сега.
  Типична клозетна журналистика в най-чист вид от ДВ, флагмана на боклучавите истории.

  Най-лошото е, че с такива помии се губи фокуса и се замазва истината за десетките хора загинали по границите по времето на соца и десетките трагедии и истински истории. Вместо това дневник изцвъка някакво смешно разказче тип 'какво направих миналата ваканция'.
  Неолиберална преса, какво да се прави.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 70. 70 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#66] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Бате ,От Калафат ( срещу Видин ) до Арад ( на около 50-на км преди Унгарската граница ) през Тимишоара - бяха ПЕТ броя !Имаше един на Турни Северин като взимаше мангизите за измислени нарушения, казваше :- Аз добър човек ,за това глобява!
  —цитат от коментар 67 на Чардо


  Бай Чардо, ти си минавал по "тежките" пътища.

  Мойта беше лесна:

  1. СамАлЬот Израел-Букурещ (първите 2-3 пъти се пулех на мицифайте с калашници и БТРи по пистата, после свикнах).

  2. 1-2 пъти престой в Букурещ в Интер'нещо (БОКЛУК на 15 етажа) или Атина палас (от време оно, ядваше се) и на заранта (с шофирана кола/бус от "КАРПАТИ" -тяхния Балкантурист) до гарата, с вагон'ресторант до Брашов.

  Първия път почти проплаках-равнината се превръщаше в дефиле, с ЧЕРНИ гори по баирите. С "чибабчичи" и свестно вино (за 1 $ получавах неща извън менюто) по пладне бях в Брашов, хотел Карпати.

  2. След втората ми визита там (бяха 5-6) ВСИЧКИ ме познаваха, и за НУЛЕВИ пари получавах к'ото исках. Предплатената Дача рент'а'кар ми я сменяваха безпроблемно ако загряваше (липса на масло, предполагам), пререждах всичките на опашките на бензостанциите (рент'а'кар за западняци имаха различни номера)

  3. МицифаЙте "ми козируваха" на кръстовищата след ден два. И в Брашов (+Брашов'Пуяна) и в Сибиу.

  4. Два пъти пътувах до Букурещ с колата, по...разни причини. НЕ СЪЖАЛЯВАМ-НАЙ ГОЛЯМАТА ми тръпка беше като взех тремпист войник за...4-50 км. На излизане искаше да си плати с монета от 25 леи! НАПИКАХ СЕ ОТ СМЯХ (почти де). ВЗЕХ монетата, и му дадох 4-5 кутии Кент (пакет, не твърди кутии, разменната валута в Румъния по време оно). Оно войниче ЗЯПНА 'га че е видяло извънземен!!!

  5. Не помня от Брашов до Букурещ да е имало такива отсечки където за 500 м' да свалят позволената скорост до 60-50-40-30 ИЗВЪН града. 'Ма може и да съм забравил-минаха над 30+ г' от тогава. НО ПОМНЯ ОНЕЗИ 25 ЛЕИ от войничето тремпист!

  И куп други неща помня, куриози. За тях-друг път. ЕДно ще спомена сега: Румънците бяха бедни като..."църковни мишки". Но не бяха пладнешки крадци, поне не от коли РЕНТ'А КАР!
  До коментар [#67] от "Чардо":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Но те принуди да се накакаш...
  Клизма... катарзис ;)
  Имаш причина да си благодарен, Неизвестний

  До коментар [#3] от "Неизвестен Извършител":

  Елементарно, повърхностно, дебилно писание.
  Не заслужава коментар с повече от десет думи.

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":Козяк, да не сте нощна смяна бе? Горките тролочовечета!
  —цитат от коментар 49 на Трансмач


  Ушанка, винаги съм на твое разположение...

 74. 74 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#19] от "b_52_strato":

  Е хем заплатите били ниски, а пък все се оплаквате че се чакало за нова кола 15 години и само панели се продавали. С кво ги купувахте бре шушумиго? Със слама от село ли? Колко скъпо било бурканче кисело мляко ама иначе дефицит имало на луканка и нямало Тоблерон на свободно, само Кума Лиса. Нали заплатите едвам стигали и за хляб?

 75. 75 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  “Границите днес може да са отворени, но България си остава затвор за мнозина.”
  ——

  ?!?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 76. 76 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Това което младите не знаят е, че нямаше право тогава на червен паспорт. Няколко месеца преди да падне комунизмът изведнъж разрешиха да се вадят червени паспорти за пътуване в чужбина, но не на всички. Никой не можеше ей така свободно да си изкара червен паспорт и да си реши примерно ей така, защото му е скимнало да скочи до Солун да се разходи на брега на Бяло море.
  Тя границата хубаво се охраняваше, но се охраняваше преди всичко от българите, за да не тръгне някой да бяга от "рая". Това беше и целта на телената мрежа и на браздата. Затова и убиваха в гръб българи, които бягаха от режима.
  Липсата на свобода няма как да се обясни на сегашните млади.
  А това, което най няма как да се обясни е страхът. Страхът беше толкова голям и толкова осезаем, че сякаш можеше да се реже.

 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":


  “Цялата лакърдия е заради последния абзац, как синът на стария комунист- граничар сега охранявал границата”
  ——
  👍 Потомствени мръсници и убийци начи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":ЗДРАВЕЙ ,До като писах си го спомних вица (( та те- вица и лафа са неразделни 🤣🤣🤣 )) и като всеки виц си има и историяС твоята версия се разминаваме само в цифрата за часовете 😂 😂 😂- = - = -За мен разликата между ФРГ и ГДР бе именно в това , че ФРГ благодарение на плана МАРШАЛ се възстанови като демокрация,а ГДР благодарение на Сталин и Берия продължи традициите на Гестапо. . . . . Ерих Милке ( шефа на ЩАЗИ )задмина, и Сталин и Берия Отделно там Червената армия бе по многобройна от армията на ГДР!Имах късмет, та на 09.11.89-та присъствах на падането на стената , а няколко дена преди това в Дрезден за пръв път видях демонстрацията им, нямаща нищо общо с другите по света . . .Ако помниш наш'те колони на манифестациите , та една такава колона със знамена и лозунги , в абсолютна тишина след 22.00 часа , под полицейска охрана демонстрираше. . . под строй ! ! !- = - = -И до днес ГДРейците не могат да се приобщат към ФРГ. . . . . а кой кого не иска е труден за отговор !
  —цитат от коментар 53 на Чардо


  Никой не е питал гедерейците искаха да се обединят с другата Германия. Това, което си писал е едната част от истината. Но има и друга - гедерейците се побългариха. Научиха се да си клатят краката и с малко труд да получават много. Евтинията там бе невероятна, магазините пращяха от стока, целия соц. лагер работеше за тази витрина на социализма, на младите бързо се осигуряваха жилища и т.н. И всичко това срещу клатене на краката и пиене на бира с наденички през работно време. Дразнеше ги това, че не можеха да се виждат с роднините си в Западен Берлин и ФРГ. Да, не бяха на нивото на немците от ФРГ, но все пак с работа мижи да те лажем си живееха живота. Като виждаха кола с български номера (по ония години чрез някакъв Турин клуб се пътуваше натам) и веднага сочеха къде е магазина. Бяхме станали нарицателно за това, че търсим магазини. А те се смееха.
  И без да ги питат се потопиха в капитализма. И лежачката и лапачката, която беше свърши. Трябвало да се работи. И им дойде нанагорно. Всъщност ГДР бе анексирана от ФРГ. Тук нямаше обединение.

 79. 79 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#76] от "anonim440":

  Даваха паспорти на турците през 1989 г. за да заминават за Турция. А забраните да се пътува в чужбина по ония години беше тъпотия. От 1967 . гражданите на Югославия можеха да пътуват свободно по света и въпреки това соц. режима си остана. Нямаше нито един протест срещу него. И тук щеше да е същото. Ще попътуват българите по света и ще разберат, че за лъскавините от Корекома стои яко бачкане от сутрин до вечер за единия покрив и едната храна. И доста пак щяха да се върнат в България, където срещу клатене на краката можеше да живееш прилично. Животът в соц. България не беше точно такъв какъвто го описват пишман демократите, които като правило произлизат от червени семейства.

 80. 80 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#79] от "krf54523578":

  За жалост вие не разбирате много неща.
  За вас явно клатенето не краката е идеала за живот.
  На турците им даваха червени паспорти след април 1989 г., но с условието до 1 седмица да са вън от НРБ. Насила ги гонеха.

 81. 81 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Тоя пич късно се е сетил да бяга, пък и е избрал доста наивен начин. Както пише Б.Райнов "граничарите първи са разбрали къде са лесните места за минаване на границата и затова са и най-добре охранявани, да не говорим за месното население, което също винаги е нащрек..." В интерес на истината, никога в живота си не съм се сблъсквал с хора, горещо желаещи да бягат зад граница. Гледах преди години един тарикат по ТВ от предаването "Другата България",който избягал с надувна лодка в Турция и си беше закачил плувките в рамка на стената, единственото, което имал на себе си, когато го намерили турските граничари дехидратиран в полупотъналата лодка. От тия, дето се уредиха с тая лелеяна мечта, познавам няколко бивши вече моми, които успяха по най-лесния начин-ожениха се за чужденци. Едната е Черната Нела, която живее отсреща и хвана един холандец на морето. Та така, всеки знае себе си.

 82. 82 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Трябваше след комунизма държавата да се задължи от Сащ да плати на всеки бг гражданин по 1 милион за нарушаване на човешките права.

 83. 83 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#79] от "krf54523578":За жалост вие не разбирате много неща.За вас явно клатенето не краката е идеала за живот.На турците им даваха червени паспорти след април 1989 г., но с условието до 1 седмица да са вън от НРБ. Насила ги гонеха.
  —цитат от коментар 80 на anonim440


  Клатенето на краката беше факт. Не ми е идеал. Но разбери, че не всички са като теб. В огромната си част хората работеха криво-ляво и имаха един приличен живот. Ако всичко е толкова лошо както ти мислиш, как ще обясниш резултатите от изборите от 1990 г. досега ? БКП печели първите избори и на всички избори досега са в първата тройка по брой депутати. Техния лидер Първанов 10 години бе президент. В "десницата" е пълно с хора правили кариера по времето на комунизма и т.н. Не всичко е лагери и затвори.
  А това, че насила турците били гонени е тотална лъжа. Даже си мисля, че си съвсем млад и не си живял по ония години. Истината е, че турската пропаганда си подмами, а и при тях родовото чувства е силно и като боса им свирне и всички тръгват след него като коне с капаци.

 84. 84 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#69] от "dgd":

  " Важното е - както по-горе се написа - да се направи паралел между задържането на нарушителите преди 50 години и клетите агресивни мигранти по границите сега. "

  " Най-лошото е, че с такива помии се губи фокуса и се замазва истината за десетките хора загинали по границите по времето на соца и десетките трагедии и истински истории. Вместо това дневник изцвъка някакво смешно разказче тип 'какво направих миналата ваканция'.
  Неолиберална преса, какво да се прави. "

  Точно казано !
  Ама я виж лапнишараните по - горе как кълват ?!

 85. 85 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 625 Неутрално

  По комунистическо било евтиния?!Ква евтиния - при заплата 170-200 лева?А пенсията от текезето - 20-25 лева?При тия пари колко да струва хляба и бурканчето кисело мляко?Щото друго в магазина - по един магазин в квартал - много, много рядко се продаваше!Евтино било ...
  —цитат от коментар 19 на b_52_strato


  .... цветен телевизор 950-1050 и не можеш да го намериш.
  Точно икономически колапс си беше: предприятия работеха по 15 дни в месеца защото нямало доставените части, липса на елементарни стоки. Очите на всички бяха вперени в корекомите.... и много пропаганда, колко добре живеем.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 86. 86 Профил на Трансмач
  Трансмач
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":

  Значи, човек без работа. По онова време нямаше да стоиш без работа :)

 87. 87 Профил на fsn07556216
  fsn07556216
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#3] от "Неизвестен Извършител":

  Ще иозползваш всички думи, които знаеш? Явно те е впечатлило писанието!

 88. 88 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Весело

  Никой не е питал гедерейците искаха да се обединят с другата Германия. ...
  ...
  ... Да, не бяха на нивото на немците от ФРГ, но все пак с работа мижи да те лажем си живееха живота....
  ...
  ...
  И без да ги питат се потопиха в капитализма. И лежачката и лапачката, която беше свърши. Трябвало да се работи. И им дойде нанагорно. Всъщност ГДР бе анексирана от ФРГ. Тук нямаше обединение.
  —цитат от коментар 78 на krf54523578


  Ако някой от Марс прочете този ти коментар, ще почне да рони горчиви сълзи за гедерейците 'дето след разпада на СССР и соц'лагера трябвало да бачкат яко за папото (яденето, ако "папото" не е българска дума). Същото важи и за българите в НРБ-преди си клатели краката, чопкали де що може от "държавното", и си живеели животеца, що годе всички на едно ниво. Това да не е хленч по "готиния соц'режим", или нещо не съм сФанал в този ти коментар?!?

  Ако съм те разбрал правилно-да те питам: КАКВО предлагаш? Да гласуваме ПАК за БКП (АКА бсп) белким върнат добрите стари времена? Или всички да емигрират в социалистическата Шведия-и там лентяите живеят не зле, казват?  До коментар [#78] от "krf54523578":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 89. 89 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#83] от "krf54523578":

  Безсрамието ви е безгранично!
  Как няма нито един верен факт?
  Склероза?
  Или си живял в друга страна.

 90. 90 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  До коментар [#88] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Имало е всякакви гедерейци.

  Някои са рискували живота си , за да избягат от соц Рая, други са били верни партийци.
  Аз познавам няколко бивши вече гедерейци, които са по- ортодоксални сталинисти от Корнелия Нинова. Говоря от собствен опит от съжителството си с дъщерята на едни такива . Цялата й рода плюс всичките им познати са бивши гедерейски комунисти, на мен гледаха като на някакъв опортюнист !
  Когато Путин идваше на посещение при Меркел бяха готови да го посрещнат с плакати на руски ! Във всеки случй руският им беше сто пъти по- добър от моя. Хем не бяха от новите руски германци, а потомствени германци.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#88:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Израелският опит с поддържането на кибуци е безценен, всеки който милее за равенство отива в кибука и бързо изтрезнява. Такива кооперативи трябва да ги има във всяка страна, да им се осигурява екзистенц минимума и кой колкото може! Нагледен пример как уравниловката ежеминутно, ежечасно ражда дефицити и мизерия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 93. 93 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#83] от "krf54523578":Безсрамието ви е безгранично!Как няма нито един верен факт?Склероза?Или си живял в друга страна.
  —цитат от коментар 89 на Alexander97


  Вероятно си 97 набор. Давай го по-кротко. Ти просто не си живял в соц. България. Всичкото, което знаеш за нея е нещо четено оттук и оттам. Затова и с този патос ставаш дори смешен.

 94. 94 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#58] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  —цитат от коментар 60 на Чардо


  клён е клен, явор
  "клён" не беше ли името на сигналната система дето пазеше границата.
  Тея дето са служили там да кажат.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 95. 95 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#88] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Факт е, че нямаше референдум в ГДР относно това дали ГДР да се присъедини към ФРГ !!!! Затова казвам, че никой не е питал гедерейците за бъдещето на ГДР. Що се отнася до клатенето на краката, не казвам, че са имали стандарта на западните немци. Само казвам, че с малко бачкане получаваха прекалено много. Виждам, че си от по-старото поколение, така че прекрасно знаеш, че целия соц. лагер бачкаше за тях, защото бяха нещо като витрината на соца.
  Що се отнася до България - и тук се караше през просото. В крайна сметка нито Рейган, нито папата-поляк свалиха соца. Той пропадна защото беше поставен върху гнила основа. Но все пак три поколения живяха при него. Имаше през 1989 г. над 1 млн. комунисти. Като четеш глупостите на някои може да останеш с впечатление, че е имало само затвори и концлагери. Да, ама не. Имаше предприятия, сватби, ресторанти, почивки на море и т.н. Животът беше шарен. А тъпата антикомунистическа пропаганда осъществявана като правило от деца на комунисти прави така, че демокрацията да изглежда като пародия.
  Ти все пак не казваш ако всичко е било зле, защо изборните резултатите на БКП/БСП бяха все добри след 1989 г. ? Ами 10 години България се управлява от ГЕРБ - третия ешалон на БКП. Пък не виждам масово възмущение от това, че бивши комунисти начело с Борисов управляват.
  В България за когото и да гласуваш, все за БКП гласуваш. Вече над 70 г. тази партия управлява. Мисля, че си го разбрал.

 96. 96 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 315 Весело

  [quote#88:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 92 на korc
  Израелският опит с поддържането на кибуци е безценен, всеки който милее за равенство отива в кибука и бързо изтрезнява. Такива кооперативи трябва да ги има във всяка страна, да им се осигурява екзистенц минимума и кой колкото може! Нагледен пример как уравниловката ежеминутно, ежечасно ражда дефицити и мизерия. [/quote]

  И кибуците вече не са това което бяха😁. Диверсифицираха занимаФките си, не само земеделие а и индустрия+хай-тек+други неща. Някой са милионери, други...не толкоз. Но и до днес "има опашки" в повечето кибуци от мераклии да живеят в тях.

  Един от най добрите ми периоди в Израел бяха 4-5 месеца в кибуц Сдот Ям, в първата си година и кусур в Израел. Бая ме навиваха да стана член, и не приемаха мойта позиция "преди година "изчезнах" от соц'а, да не съм луд да се върна пак в него?!?" Ама те били различен соц' (ВЯРНО е)! Е да ама аз съм ВЪРЛ индивидуалист и така и не се навих! Не съжалявам!
  До коментар [#92] от "korc":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 97. 97 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Първо, табели за Истанбул по соц. време нямаше. Имаше за Свиленград. И то ако идваш от София а не от Бургас. И то пък 350 км.

  Второ, това за лесното минаване на БГ границата е нелепица някаква.

  Трето, казали на шофьора на автобуса че са за Истанбул... хаха.

  Четвърто автобуса ги стоварил на 15 км от границата. Друг път. Зоната в която се искаше открит лист беше 30-45 км.

  Тук спрях да чета, щото тоя явно бърка или държавата от която е искал да избяга, или държавата в която е искал да избяга.

  Може би се е опитвал да избяга през Армения в Грузия, ама е бил толкова пиян...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 98. 98 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#93:"krf54523578"][/quote]
  Вероятно си 97 набор. Давай го по-кротко. Ти просто не си живял в соц. България. Всичкото, което знаеш за нея е нещо четено оттук и оттам. Затова и с този патос ставаш дори смешен.

  Да, да!
  ЗКПЧ, не върви с тази пропаганда! Пишеш като Работническо дело – там имаше всичко, което нямаше в хладилника!
  И никой не гонеше турците.Само малко им смениха имената, постреляха ги, събориха им гробищата и им изкупиха къщите без пари! Свидетел съм на керваните от каруци и коли натоварени с покъшнина!
  Пак ще повторя – по нагли от вас, водени от такива като Първанов сирищника, с който се гордееш, комунисти НЯМА! Разчитате на незнанието на младите, за да им инжектирате от вашата отрова!
  Природата ще почисти България по естествен път от вас, комунетата нагли!

 99. 99 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#10] от "ytrewq":

  Този слух, че през България лесно се бяга е пускан в ГДР от Щази.
  Информирали са БГ властите кога точно даден германец ще се опита да избяха и са искали да бъде застрелян, а не заловен.
  Такава е била комунистическо-болшевишката психика винаги.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#83] от "krf54523578":

  М, да. Доста глупав пост.
  Е, аз съм на 57 и помня всичко достатъчно ясно.

  Изборите?
  Ами, че то е ясно. Ние сме малък, но не много умен народ....особено съдейки по поста ти.
  Живяхме добре? Живяхме добре до едно време, но пак нямаше никога да имам жилище и кола. А купоните забрави ли? А режима на тока?

  ВъзПалителният процес.
  Идиотите от ЦК на БКП изгониха турците.
  Това е факт.

  Общо взето за всичко си излъгал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK