Милиони избиратели още не са определили фаворита си за евроизборите

Милиони избиратели още не са определили фаворита си за евроизборите

© ReutersНов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), обхващащ 14 държави от ЕС, показва, че на изборите от 23-26 май за Европейски парламент две трети от решилите да гласуват още не са определили за кого ще пуснат пуснат бюлетина.


Иначе казано, 97 млн. избиратели от страни, определящи 80% от състава на бъдещия парламент, са с "плаващи" настроения. Проучването от 23 януари – 25 февруари 2019 г. е на YouGov в рамките на проекта Unlock Europe’s Majority и е проведено в Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.


Данните показват още, че половината от избирателите не смятат да гласуват, а в края на февруари 15% все още не са решили дали ще участват.
Авторите Иван Кръстев, Марк Леонард и Сузи Денисън смятат, че поляризацията на участващите не е толкова ярка, те все още търсят кой ще отговори на желаната от тях промяна и това не са екстремните леви или десни партии. Докладът "разбива 5 мита за европейските избори", се казва в официалното съобщение.


Първо, избирателите не са остро разделени "за" или "против" Европа. Огромна част от тях – 97 млн., са все още колебаещи се.


Второ, обратно на това, което много политици говорят, тези избори няма да са само сблъсък на тези, които искат отворена Европа, и тези, които искат затворена Европа на националните държави. На тези избори избирателите от
4 групи, очертани от авторите, ще откликнат много повече на ясни послания за промяна. Участниците в допитването масово отговарят, че усещането да си европеец е важно за националната им идентичност. Едва 25% казват, че не приемат твърдението за равнопоставеност по значение на националната и европейската им идентичност и хората смятат, че двете по-скоро се допълват, а не са в конфликт. Трябва по-задълбочено да се проучи колко силен е етно-религиозният елемент в разбирането на европейците за самоопределянето им. Но е факт, че през последните месеци популистки партии се отказаха от антиевропейската реторика и заложиха на това, че искат да останат в ЕС и еврозоната, но да извършат фундаментални промени в тях. Така е по-малко вероятно да отблъснат проевропейски настроените и да се представят като желаещи промяна, а не като защитници на носталгията и статуквото.


Трето, също обратно на това, което се говори най-често, това няма да са избори само за въпроса за миграцията. Изследването на ЕСВП установява, че вътрешните проблеми като ислямския радикализъм, корупцията, здравеопазването, икономиката и стандартът на живот също ще формират ключови бойни полета за спечелване на гласове.


Четири, Европа не е остро разделена на изток-запад. Проучването на YouGov в 14 държави членки разкрива, че са налице и сериозни регионални разногласия. Но няма ясна разлика в регионалните становища по въпроси, свързани с европейските ценности.


Пето, европейските избори няма да са просто друго издание на националните. Според изследването на ЕСВП това може да бъде първият наистина транснационален избор за Европейски парламент. Данните от проучванията, събрани в Европа, разкриват, че има неизбежна национална динамика, но ключовите общоевропейски въпроси като способността на Европа да се противопостави на САЩ или Китай, заплахата от национализъм, климатичните
промени взимат връх в общественото съзнание.


В него се заключава, че мнозинството европейски избиратели искат промяна, но не от крайно лявото или крайно дясното, и че традиционните партии трябва да се адаптират към променящия се политически пейзаж, излагайки смели, напредничави планове, които да резонират с исканията на избирателите и да им дават надежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 205 Весело

  Мдаа,тераса или асансьор -това е въпроса!
  Наистина сме изправени пред трудна дилема!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Весело

  Искам да гласувам, ама нямам желание ...

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  ... също обратно на това, което се говори най-често, това няма да са избори само за въпроса за миграцията. Изследването на ЕСВП установява, че вътрешните проблеми като ислямския радикализъм, корупцията, здравеопазването, икономиката и стандарта на живот също ще формират ключови бойни полета за спечелване на гласове ...

  Баси!
  Гурутата нарочно ли мътят главите на мат'ряла или наистина го вярват?
  Че миграцията няма нищо общо с ислямския радикализъм, състоянието на държавнатите институции, включително корупцията, състоянието на здравеопазването, икономиката и стандарта на живот??

  А за "вътрешният проблем ислямски радикализъм", ( това е цитат!) - просто нЕ'ам думи!

 4. 4 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Да им имам проблемите.... Тук с лупа един не може да намериш за който да гласуваш

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ще е добре тези милиони граждани на Европа да не напускат Разума, защото после ще страдаме заедно....виж Брекзит!!!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  В България пак ще се гласува по политически пристрастия, няма да има никакво значение листата

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Ами те тук в България кандидатите само червени комунисти ,креатури на ДС с различни имена и псевдоними .

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Този материал , може би ще помогне на българските избиратели :От месец насам държавата е потънала от сутрин до вечер в едно нескончаемо облъчване на тема „Апартаментгейт” при положение, че става дума за половин дузина имотни сделки между частни лица. Общото между „засегнатата страна” са два факта: всички са на ръководни постове от управляващата партия ГЕРБ и второ: всички вече подадоха оставки от различни постове в държавата. Казусът: „Сделките са законни, но дали са морални?” ще го оставим на компетентните органи и на гласоподавателите.

  Огромният проблем обаче е, че гласоподавателите у нас имат къса памет и ако сега покажат „червен картон” на управляващите – на практика ще извикат на сцената онези, които от 70 години крадат държавата и се облагодетелстват по най-нагъл и безцеремонен начин, за което отново виновна е късата памет.

  И ако към днешна дата всички страсти се вихрят около половин до една дузина апартаменти, купени от вече бивши властници, то кой от върхушката на БКП/БСП ще даде отговор за масовата кражба на жилища от държавата в началото на прехода?

  И то не за 6-7-8 апартамента, които сега са на прицел, а за близо 500 имота на държавата от фонда на бившето БОДК?

  И то във време, когато именно БКП забрани на обикновения българин да има повече от 1 апартамент за 1 семейство и хората масово започнаха да се развеждат, за да си запазят панелните жилища или наследствените имоти? За трупането на лихвоточки за жилище и чакането с години за панелка от 60-70 квадрата в Люлин или Младост – тук въобще не става дума.

  БОДК-Златна кокошка за апартаменти на управниците

  БОДК или Бюро за обслужване на дипломатическия корпус съществува с ПМС № 127 от 1974 г. и функциите му са свързани предимно с обслужване на чуждите дипломатически мисии у нас. Луксозните жилища от фонда на БОДК не можели да се наемат или купуват от обикновени български граждани. Контролът върху имотите на БОДК се затяга още повече през 1986 г., когато според тогавашни нормативни актове не се допускали никакви изключения и българин не можел да припари до жилище на БОДК нито под наем, камо ли пък да го купи.

  И така – до началото на прехода и правителството на Луканов. С решение № 103 от 10 май 1990 г. Луканов щедро харизва 108 апартамента от фонда на БОДК на избрани по списък другари. Списъкът бил изготвен още на 11 май и спуснат за изпълнение от тогавашния външен министър Бойко Димитров.

  След бързия крах на Лукановия кабинет идва правителството на Димитър Попов и една от неговите първи задачи е била да извади от фонда на БОДК още 485 луксозни апартамента и отново да ги раздаде по списък. /В този списък премиерът Попов не пропуснал да сложи и себе си/.

  Нещо повече – освен дадени под наем на именити другари от върхушката тези близо 500 луксозни държавни апартамента – вече били предложени и за продаване на хората от двата списъка. Без картотекиране, без комисии, без всякакви формалности, с които е бил обрамчен обикновеният българин при придобиването на заветно жилище.

  Другарите толкова са бързали с продажбите на луксозните жилища като преди края на света, че на ден са били издавани повече от 20 разрешения за закупуване на имот от БОДК. И как да не бързат комунистите – то си е било истински КОМУНИЗЪМ – според нормативните разпоредби на БОДК те не са плащали нито парно, нито топла вода, нито асансьор, нито общи сметки, а само телефон и ток!? И това – за близо 500 луксозни апартамента, харизани на комунистическата номенклатура!

  Само за миг си представете – какво би станало, ако това се случи през 2019 година?

  Най-видните червени фамилии-Най-лакоми за апартаменти

  Във време, когато обикновеният българин е трупал лихвоточки за жилище, когато със закон БКП задължава 1 семейство да има 1 основно жилище, когато хиляди млади семейства са се картотекирали като крайно нуждаещи се по съветите – червената номенклатура е грабила жилища за себе си и за потомствата си с лакомията на див звяр. Пардон, в джунглата дори дивият звяр има насита и оставя и за други парчета от плячката си.

  Ето и част от ненаситните червени фамилии: Стоян Жулев се врежда с 2 апартамента за себе си плюс още 4 жилища за потомците си: Александър, Виктор, Димитър и Александра Жулеви.

  Тано Цолов се сдобива с жилище от 326 кв. м за сумата от 59 хиляди лева, тоест за 180 лева кв. метър жилищна площ. Иван Пръмов – 320 кв. м – за 43 000 лева, Кръстьо Тричков – жилище от 326 кв. м за 56 000 лева, Стоян Гюров – жилище от 320 кв. м за 43 000 лева, Нинко Стефанов – също апартамент от 320 кв. м за същата сума, Георги Григоров Стоичков – жилище от 180 кв. м за 51 хиляди лева, Бойчо Щерянов – 177 кв. м за 32 хиляди лева, Любен Гоцев – 173 кв. м за 47 хиляди лева, Ирина Любенова Гоцева – жилище от 116 кв. м за 32 хиляди лева и т.н.

  В апартаменти на БОДК се настаняват и висши кадри на МВР – екссекретарите полк. Цвятко Цветков и полк. Параскев Параскевов, ген. Петко Ангелов, ген. Петко Барбалов.

  Не липсват и някои имена от тогавашната опозиция – Мария Миланова Дренчева, Любомир Собаджиев, Димитър Луджев, Ценко Барев…

  Сред обитателите на луксозни жилища са и някои тогавашни /и вече бивши/ шефове на БОДК като Димитър Желязов и Петър Драшков. Първият /Желязов/ дава под наем на БОДК собствена двустайна панелка, а си взема жилище от 200 кв. м и му прави лексозен ремонт от 500 000 лева / при курс на долара тогава 1 долар за 25 лева/. Вторият /Драшков/ си взема два апартамента на един и същи етаж от дипломатически блок на БОДК.

  И цялата тази анархия с апартаменти на БОДК продължава повече от десетилетие, докато в началото на този век правителството закрива изпълнителната агенция Дипломатически имоти в страната и я преобразува в еднолично дружество с ограничена отговорност.

  Новото дружество АДИС има активи за над 78 млн. лв. без какъвто и да е пасив. Фирмата днес стопанисва 349 апартамента, 9 вили, 42 сгради, 10 сгради, в които имат съсобственост и частни лица, 7 части от сгради, 5 магазина, 9 обекта със спомагателно значение, 645 гаража и гаражни места и 208 хил. кв. м незастроени, но регулирани парцели. Малко над 74 на сто от имотите са наети от лица с дипломатически статут и имунитет.

  Факт е обаче, че и до ден днешен нито АДИС, нито някоя друга институция от държавата не е потърсила отговорност от виновните за заграбването на близо 500 луксозни апартамента.  Ето – това е истински апартаментгейт и обществото у нас трябва да знае какво се е случвало преди по-малко от три десетилетия с държавно имущество за милиони. Ако това не е безнаказана МЕГАкорупция – здраве му кажи!

  Неотдавна Изпълнителното бюро на БСП зададе въпрос на Борисов: „Докога ще мълчите за апартаментите на властта”?

  Вместо мълчание последваха оглушителни оставки.

  А кога най-после хората ще попитат червената върхушка: „Кога ще върнете заграбените на безценица държавни апартамнти ???
  ОБЩЕСТВО 18.04.2019г.
  Що е това „Апартаментгейт“-6 частни сделки или заграбени 500 луксозни държавни апартамента ?

 9. 9 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  В България е сложно човек да направи избор, защото с толкова много бивши комунисти човек сериозно се обърква. Затова тази година съм се регистрирал да гласувам в Испания. А, тук поне е доста по-лесно да се избере.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 10. 10 Профил на panzar
  panzar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, не мога да си представя, че мога да отида и с вота си да
  изпратя някой да търка 5г. деп. кресло в Брюксел , вземайки
  30000 лв. на месец, а за мен майката - държава за 25 год. ми
  труд да отделя от залъка си шиб..ните 205 лв. Трябва да съм
  болен от слабоумие....Да го д....е, господа дебело....вци.

 11. 11 Профил на panzar
  panzar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "panzar":
  Но за съжаление около 40% от българите страдат от тази
  видимо неизлечима болест??! Да са живи и здрави.... за да
  духат ....супатаааа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK