Лекарите, които са на над 80 години, но все още работят

Д-р Петра Дрянкова

© DW/V.Bojilova

Д-р Петра ДрянковаТя е на 81. Той е на 85. Двамата са педиатри и още работят на смени в болница. В България лекарите над 70 г. са доста на брой. Въпреки че мнозина продължават да работят от любов към професията си, данните са тревожни, разказва Веселина Божилова в статия за "Дойче веле".


Д-р Петра Дрянкова сяда зад волана и подкарва колата си от квартал "Южен" в Пловдив до МБАЛ "Св. Мина". В болницата тя се качва на четвъртия етаж и поема смяната си в детското отделение. Приема деца, назначава лечение, проследява неговото изпълнение, отчита изследвания, издава епикризи, изписва лекарства, дава указания на родителите, следи за работата на сестрите. Д-р Дрянкова дава и нощни дежурства. Въпреки че вече е на 81 години.


Нощните дежурства не са никак редки, защото лекарите в детското отделение на тази общинска болница са само четирима. А неотдавна 32 медицински сестри подадоха предизвестие за напускане заради твърде ниските заплати - под 600 лева. Заплатите на санитарките бяха само с 20 лева по-ниски (те са назначени на минимална работна заплата, която на 1 януари 2019 бе вдигната на 560 лева). Понеже и други болници с подобен бюджет се разбунтуваха, в края на февруари бе обявено, че кабинетът отпуска 30 милиона лева за увеличение на възнагражденията им. Така че сестрите останаха. Засега.


Само в Пловдив има 272 лекари на възраст над 70 години
Лекарите от "Св. Мина" не участваха в протеста. Но д-р Дрянкова се включи - в знак на подкрепа. Заплатите на лекарите в тази общинска болница също не са високи - всички са под 1000 лева. Но повечето от тях са пенсионери. И парите им стигат, защото получават и пенсии. Само с пенсията си обаче те не биха могли да се справят. И затова продължават да работят.


Броят на практикуващите лекари в България в пенсионна възраст е доста висок. И ниските пенсии са една от основните причини за това. Според справка на Българския лекарски съюз от края на 2016 година застаряването на лекарите в България добива драматични измерения - през 2016 над 50% са били на възраст над 55 години, като една трета от тях са били над 60 години или в предпенсионна възраст. 8% от всички активно работещи лекари в страната пък са на възраст над 70 години. А медиците, които са под 30 години, са само 5%. Тези данни са тревожни. Днес ситуацията не се е променила особено.


Оказва се, че д-р Петра Дрянкова е една от 2491 медици, които продължават да работят, въпреки че са навършили годините за пенсия. В Пловдив, където работи тя, практикуващите лекари над 70-годишна възраст са общо 272 души. Българският лекарски съюз може би трябва да въведе още една възрастова графа в справките си. Защото д-р Дрянкова е надхвърлила не само 70-те, но и 80-те години.


"Ако остана вкъщи, сигурно ще умра"


Проф. д-р Борис Бойкинов също. Той дълги години завежда отделението по педиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Има огромен авторитет и е добре познат не само в Пловдив. Днес проф. Бойкинов продължава да работи на две места - в частната болница "Медлайн" и на половин бройка в "Св. Мина" в Пловдив. Неговата пенсия, за разлика от тази на д-р Дрянкова, е възможно най-високата, отпускана от НОИ. Тук финансовият мотив не е съществен. Друга е причината, караща го да продължава да работи. "Ако остана вкъщи, сигурно ще умра", казва 86-годишният професор.


Но как се справят възрастните медици днес? Все пак двамата са завършили своето образование преди половин век. А през годините навлязоха нови технологии, в медицината имаше немалко революции.


Проф. д-р Борис Бойкинов

© DW/V.Bojilova

Проф. д-р Борис Бойкинов


Д-р Дрянкова се пенсионира през 1993. Първоначално живее 15 години на село. Но малко след това е принудена да се върне на работа, тъй като в живота ѝ се появяват извънредни разходи. "През цялото това време не съм спирала да чета, да следя новостите", казва тя. Когато се връща на работа преди пет години, първо се сблъсква с компютрите. По обясними причини до 1993 не ѝ се е налагало да работи на компютър. Детската лекарка си записва прилежно всички указания, дадени от колегите, репетира на сухо у дома и когато застъпва първото си дежурство след дългата пауза, вече знае как да се справи. Днес тя пише сама епикризите, а вкъщи има лаптоп, от който научава последните медицински новости. "Не ми тежат нощните дежурства", казва д-р Дрянова. "Не мога да спя в отделението, винаги съм нащрек", добавя тя.


Проф. д-р Бойкинов още помни с подробности първите си години в болницата в Устово - днес квартал на Смолян. Не е забравил възрастните си колеги и всичко, което е научил от тях. "Учил съм се и от стажантите, и от пациентите", казва той. "Една от най-големите грешки, които може да направи един лекар в контакта с пациента и близките му, е да дава безспорна наглед твърда прогноза. Няколко случая помня, в които големи специалисти от онова време отписваха деца, които впоследствие се оправяха", казва той и добавя, че в такива случаи шокът у близките е огромен. "Всяка болест протича в условията на различен организъм, с различно отношение, колкото и да е еднаква диагнозата, не можеш да кажеш със сигурност как ще се развие", подчертава професорът. Той твърдо защитава тезата си, че теорията е важна, но много по-важна е практиката и многото пациенти. За него медицината е изкуство. Проф. д-р Бойкинов съжалява за днешното устройство на здравеопазването в България, което според него е стъпило на клиничните пътеки, правени не от специалисти, а от чиновници. Той не може да се примири с търговския характер на медицината в момента, но тъжно осъзнава, че това е реалността. Д-р Бойкинов много обича работата си и затова продължава да работи и днес.


"Докато посъбера някой лев за старини..."


"Много обичам медицината", казва и д-р Дрянкова. "Обичам да помагам, да лекувам. Така се чувствам полезна. Децата ми пораснаха, съпругът ми почина преди 21 години, приятелките ми ги няма вече. Имам една котка у нас и... болницата." А колко още смята да работи? Д-р Дрянкова отgоваря съвсем прагматично: "Докато изплатя заема, който взех за ремонт на жилището ми и докато посъбера някой лев за старини..."


И все пак: любовта към професията и финансовият мотив не са единствените причини, поради които много възрастни лекари в България продължават да практикуват професията си. Не са никак малко онези, които го правят поради острия недостиг на медици в много райони на страната. Най-много лекари на възраст над 70 години практикуват в Силистра, Смолян, Търговище, Враца, София-област.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Заплатите на санитарките бяха само с 20 лева по-ниски
  ____________
  При , Баце мила како, най-добре си е да си санитарка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1640 Разстроено

  Каквото е положението с кадрите в образованието такова е и в медицината .
  Което е шокиращо просто . Докато за педагогиката няма чак толкова желаещи от там и недостига на реални кадри . Но медицинските факултети на всичките ни университети всяка година са на макс .
  И какво излиза от задачата че след завършване тия кадри потъват някъде .
  Ех друго си е богата и чиста държава като нашата да отглежда кадри за Франция и Германия .
  Пълен крах на системата . 2те най-важни направления оставени на самотек и разруха .
  Никакво образование и никакво здравеопазване .
  Честито на всички

 3. 3 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Лично мнение. Нещата не са точно така. Пенсионирана през 1993 г. , 15 години не е работила и след това започва... Знаете ли какво става с лекар който не работи толкова дълго време... Знаете ли как динамично се променя медицината... Още повече, че не е на по-млада възраст, за да възстанови и да се адаптира към новите условия. Това с писането на бележки, тренирането на сухо са ала-бала за хора, които не са в бранша и не знаят. Давам пример с по-млада от нея лекарка, тогава беше на 77, но тя не е спирала след пенсия, работи до 80, тази година почина на 81. Редовно викаше колеги да и помагат с компютрите, защото програмите имат обновявания, да не говоря че в болниците нещата са по-друг начин и там се изискват по-специфични умения. Държат я заради специалността, а други и правят дакументацията. Освен това когато се пише на компа, то не е писмо, по-младите губят време. Описват се статус, декурзуси, променя се лечение. Знаете ли колко се е променил начина на всичко това от времето когато е пенсионирана, новости, четене... Как се чете научна литература буквално преведена с чуждиците, които дори и за лекар знаещ чужд език може да е трудно. Бъдете реалисти. Здравеопазването има проблеми, ама с тези статии... И накрая, всеки да каже честно, би ли доверил живота на детето си на лекар над 80 г. Има физиология, всеки го знае. Професора е известен от времената преди 10-ти. Но той е консултант, има разлика. И да се пише, че дава дежурства на тая възраст са смехотворни неща. Я питайте една сестра или лекар от 40 нагоре като дадат 4 -5 дежурства, после колко време им трябва за възстановяване. Най-накрая е даден отговора защо работи. Е, пак питам, като го прочетете, ще си дадете ли детето ви да го прегледа.

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#2] от "vesko19":

  Не само за Германия и Франция подготвяме кадри. Разказваха ми, че в Бургарския университет "Асен Златаров" подготвят медицински сестри. Повечето от студентите са български турци и буквално в мига, в който си вземат дипломите, заминават за Турция или за Европа, а тук от випуските не остава почти никой.

  Всеки за себе си е прав - животът му е един, а от памтивека май е известно, че маймуни с трици не се ловят. Нашите любими държавни и стопански ръководители обаче продължават да подлагат на безкрайни проверки тази максима - вероятно се надяват, че все някога ще се докаже, че не е вярна.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  От Таня Андреева, Петър Москов и днешния министър насам болниците са в процес на непрекъсната декапитализация и нямат пари нито за заплати , нито за капиталовложения !

  Това не пречи тези министри да са сред най- харесваните от много хора, вкл. в този форум .

 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Ние сме една от най богатите държави в света , обучаваме лекари които струват на държавата стотици хиляди левове ,и след това не им даваме възможност да се реализират и ги оставяме да напускат страната .Във същото време пенсионирани лекари запушват системата и не дават на младите да растат .

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  И накрая, всеки да каже честно, би ли доверил живота на детето си на лекар над 80 г.
  —цитат от коментар 3 на Dimitri Damianov


  Ако е за нещо малко - ДА. Сега ако е за операция - НЕ.

  Иначе аз мога да ти разкажа една смешна история за едно трънче влязло под нокътя на малката ми племенница, която се разрева веднага. Майка й искаше да го хване с пинсетата и да го извади. Ама бащата каза "Ще идем на лекар, че ми изгледа опасно". И всички сестри и лекари отказаха, щото било за хирург. :)

  Накрая един дежурен хирург го хвана с пинсета и го извади. :)

  Ако беше някоя бабка лекарка и тя щеше да го хване с пинсетата и да го извади. :)

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Не смятам, че това е нормално. Има момент, когато човек трябва да спре. Ама трябвали му пари за старини, на кого му пука. Не бих искала да ме лекуват толкова възрастни хора.Една ми разправяше, че сестра и работи като акушерка на 80 години. Това е несериозно, жертва се живота на родилките. Биологичният часовник тиктака за всеки, няма имунизирани хора против старостта.

 9. 9 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ... все още има медици, за които Хипократовата клетва е валидна... поклон тям!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Хммммм........ защо младите медици бягат, е ясно, тука е коментирано и аз няма да споря.
  Хайде обяснете ми защо в уредените страни няма местни хора, които искат да работят като лекари, медицински сестри..... или нещо друго.
  Ако нашите се оправдават с малкото пари, там титаничен мързел ли владее?

  Еретик
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9376 Неутрално

  Респект към доктор Дрянкова, но да не смята да живее с орлите.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Немските заминават за САЩ и Швейцария, например. Освен това един лекар стига до признание и добри приходи след около 15—20 години работа (особености на бранша валидни почти за цял свят) А никой не му се чака толкова дълго и постоянно да трябва да се явява по изпити и квалификации. Това са няколко от възможните причини. Сигурно има и други.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  През 2015 г. във Великобритания например младите лекари стачкуваха също за пари и за намаляване на работното им натоварване.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Junior_doctors_contract_dispute_in_England ,_2015

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Ако тези чиновници от ДАНС имаха наистина някакви профайлъри досега трябваше да са анализирали идващата катастрофа на националната сигурност със закриване на здравеопазването, да им се изправи косата и да вземат мерки за идвашия апокалипсис. О, чакай тези са просто чиновници на държавна ясла и нямат НИКАКВА представа за такива анализи,за които не си и иска много акъл за да се прозрят. Утре това тъпо гето няма да има лекари, но няма да може и да си купи отникъде. Нито негри , нито араби ще дойдат тук да работят на комуентата от БСП и комунетата от ГЕРБ и техните прости пролетарски електоратни единици Пълен разгром, а подробности ше гледате въе филмите на NG от рода Как се стигна до катастрофата'. А на галфоните , които гордо твърдят ,че няма да си закарат децата на такива лекари в пернсионна възраст мога само да кажа : чукайте на дърво,нещастници, защото утре тичайки с дете на ръце да търсите медицинска помош ще целувате краката на всеки , който може да спаси детето ви, вие глупаво и неблагодарно племе....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Толкова ли няма лекари?

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Браво на тези колеги, че на тая възраст не са спрели. Но истината е, че не бих искал да се лекувам при такъв лекар. Имахме колежка, която работеше до над 75 годишна възраст. Тихо вървяхме след нея и ѝ оправяхме грешките, та да няма умрели. С новите програми и уреди за облъчване така и не се научи. като най-сетне престана да работи, всички си отдъхнахме.
  За себе си съм решил, като ми дойде времето - по досегашния закон на 65 години, да се оттегля. Имам достатъчно интереси и хобита.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 391 Разстроено

  Парите на болните нщма да сбършат никога, така както и аляността на докторите. КОГА ще почиват тези доктори? ПРИ СВЕТИ ПЕТРА, ли????

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#2] от "vesko19":

  Заплатите на учителите (в държавни училища) нарастнаха два пъти за последните 7 години и ще нараства още. В частните училища в София заплата на добър учител по търсена специалност е над 2к чисти.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  От друга страна не всяка специалност е толкова критична. Детската лекарка при която ходим е възрастна и спокойна жена и самото спокойствие с което реагира има огромен терапевтичен ефект върху родителите. Ваксина, настинка, шарка, диария заемат 99% от времето а за другите 1% си дава направления към специалисти.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dr_Doolittle":

  Няма нужда от нерви, света се търкаля по пазарните правила от памтивека. Когато едно изкуство стане рядко, цената му ще нарастне. И тогава ще се достигне до ново равновесие.

 21. 21 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Студенти, които са на държавна издръжка, трябва да имат задолъжение да раБотят в България 10 години например. Който иска да заминава, да си плати разходите за образование, а също така да се въведе платено обучение, след което всеки е свободен да отива където иска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK