На евроизборите броят на негласуващите не спира да расте, достигайки рекорди на изток

На евроизборите броят на негласуващите не спира да расте, достигайки рекорди на изток

© ReutersГласуване след гласуване, изборите за Европейски парламент са все по-малко мобилизиращи: в ЕС средно всеки втори гласоподавател не влиза в кабината за гласуване - въздържане, което е особено впечатляващо на изток, но засяга и страните основателки.


Непрекъснато увеличение


През 1979 г., по време на първите избори за Европейски парламент, 38 процента от гласоподавателите не отидоха до избирателните урни. Оттогава делът на негласувалите се увеличава с всеки следващ вот, за да достигне 57.4 процента на последните европейски избори през 2014 г.


Парадоксално въздържането от гласуване нарасна успоредно с правомощията на европарламента. Институцията, чиито прерогативи бяха твърде ограничени през 1979 г., сега по редица теми е съзаконодател на равни начала със Съвета на Европейския съюз.


Една далечна Европа
В почти всички държави броят не негласуващите на европейски избори е по-висок от този при националните. "Разликата е средно 25 пункта и се наблюдава както на запад, така и на изток", отбелязва Оливие Розенберг, преподавател в института за политически изследвания "Сианс По" в Париж, интервюиран от АФП.


Става дума за "нормално явление при избори, които се произвеждат на "федерално" равнище, т.е. не толкова близо до избирателите, колкото националните и местните избори", се казва в анализ от 2014 г. на института "Жак Делор" - мозъчен тръст, създаден от бившия председател на Европейската комисия.


През септември 2018 г. само 48 процента от европейците имаха усещането, че техният глас "има значение" в ЕС, срещу 62 на сто в собствената им страна според последното проучване "Евробарометър", поръчано от Европейския парламент.


Намаляване на страните със задължително гласуване


През 1979 г. гласуването беше задължително в три от деветте страни в Европейската икономическа общност - Италия, Белгия и Люксембург, които представляваха една четвърт (26 процента) от избирателите.


Този дял спадна през 90-те години на миналия век до около 5 на сто след премахването на задължителното гласуване в Италия, което "вероятно е изиграло важна роля за намаляването на общия процент на участие" на европейските избори, анализира през 2014 г. институтът "Жак Делор".


Задължителното гласуване невинаги е гаранция за масово участие, тъй като избирателите не се колебаят да нарушат закона. Въпреки че въздържането от гласуване остава много ниско в Белгия и Люксембург (между 10 и 15 процента), през 2014 г. то достигна 40 на сто в Гърция и 56 процента в Кипър.


През май тази година гласуването ще е задължително в пет страни: Белгия, Гърция, България, Кипър и Люксембург.


Рекорди на изток


През 2014 г. Словакия постави рекорд с 87 процента въздържали се от гласуване. Като оставим настрана този конкретен случай, сред 12-те държави, където избирателната активност е най-ниска, 10 са от бившия Източен блок. След като са били под комунистическо управление, тези млади демокрации влязоха наскоро в Европейския съюз при разширяванията през 2004, 2007 и 2013 г.


Там актът на гласуване е "малко по-малко свещен", отколкото в другите европейски държави, според Оливие Розенберг. "За нас гласуването е синоним на демокрация, докато тази връзка е по-малко очевидна в страните на изток, където още съществува споменът за неплуралистичните избори" през комунистическия период.


Нещо повече, "в тези държави има силна нестабилност на партийната система, като партии сменят своите имена, съюзници и т. н. Това не благоприятства партийната идентификация, а оттам - и гласуването".


Страните основателки не са пощадени


С изключение на Белгия и Люксембург страните - основателки на ЕС, също регистрират повишаване на равнището на въздържащите се от гласуване. Във Франция и Холандия делът на негласуващите се увеличи от около 40 процента през 1979 г. до около 60 на сто през 2014 г. Този дял е нараснал от 14 на 43 на сто в Италия и от 34 на 50 процента в Германия. Ерозията на участието засяга не само европейските, но и националните избори.


От 2004 г. делът на въздържащите се от гласуване във Франция и Германия обаче се стабилизира. "Достигнат е нов етап", смята Розенберг. Това се обяснява най-вече според него с "определено осъзнаване от страна на населението, особено с кризата, при която Европейският съюз беше част от проблема и може би е част от решението". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  "След като са били под комунистическо управление"
  ..............
  Бяхме под комунистическо робство и хората свикнаха с мисълта,че Партията се грижи за тях, а те са овце за стрижене.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  "Когато си тръгнат отвратените остават отвратителните"!!!

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3054 Любопитно

  Щото на местните и националните стремоглаво расте???

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Добре казано, но подозирам, че и двамата ще идем да гласуваме. От отвратителните ли ще сме?
  Хората не ходят на такива избори, защото виждат твърде слаба връзка между своя живот и изпратените депутати. На местни и национални избори нещо видимо се сменя, дори да са само муцуни.

  Еретик
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Това означава, че политиката/политиците се затваря в себе си и не достига до хората.
  Не хората са виновни за това положение, а политиците.
  За избирателя гласуването изглежда като неоправдано ограбване на мнението му от неясни субекти, които после управляват високомерно от името на същия този избирател.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Аз лично ще отида да гласувам със "запушен нос", с отвращение!!!
  Иначе сте прав-кризата в представителността кара хората да смятат, че изборът им е безсмислен и дори е гавра от страна на избраните, които се занимават с всичко друго, освен с общата полза и общественият договор!!!

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  "Аз лично ще отида да гласувам със "запушен нос", с отвращение!!!"
  ============
  Правя точно това редовно.
  Пропуснах само прекия мач Първанов - Сидеров. Там отвращението дойде вповече.

  Еретик
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Европа има нужда от политическо сътресение. "Традиционните" партии в последно време се окопаха в евро институциите и са се отдали на лобизъм и корпоративно дело.

  Мисля си, че няма да е лошо европарламента малко да се раздруса... Оздравителен шок, за да не се наложи после да го закриваме тотално.

 9. 9 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не съм пропуснал избори откакто мога да гласувам, не смятам да правя сефтето и този път. Новото е, че за първи път ще гласувам на евро избори за парламентарно непредставена коалиция.

 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Най-накрая една смислена статия. Само, че тази нагласа се отнася и за демокрациите в световен мащаб.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  1 към 1.
  "Изборът" между тези двама видни рубладжии беше като "изборът" между СПИН -а и чумата!!!!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Същественият въпрос е :"Дали от "друсането" няма да изпадне Разумът и да останат Льопен, Салвини и Орбан!!!
  Иначе сте прав, че промяна и дори малко шок е необходим!!!
  Въпросът е :"Какво правим ако напълно напуснем Разума"?!

 13. 13 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Комунизмът е като блед акварел, и половината избиратели нямат и спомен от онова време....аз също. Нооо Сегашните картинки са брутални,и грозни и причините за негласуването са си тук и сега. Моля, моля. Видно е, че сегашната система е нежизнена, отдавна е нещо инертно, което отново ни се е спуснало от нейде и ни влече за съжаление на нийде. Нема кой да ме представлява от тея хорица, нито идейно, нито като личност. Сори

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  "гласуването" в посткомунистическите кочини ,е вид съучастие в някакъв отвратителен фарс

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Добре казано, но подозирам, че и двамата ще идем да гласуваме. От отвратителните ли ще сме? Хората не ходят на такива избори, защото виждат твърде слаба връзка между своя живот и изпратените депутати. На местни и национални избори нещо видимо се сменя, дори да са само муцуни.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  И каква връзка може да има ева МАЙДЕЛ и мара ГАБРИЕЛ с баба Пена от Странджа или дедо Цеко от Луковит.

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Съвсем нормална реакция след като няма за кого да се гласува.

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5265 Весело

  Характеристика на нашия среден гласоподавател:
  "Тих, скромен, мързелив. Гласува малко, но с желание, псува много, но с отвращение."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#15] от "log_on":

  Връзката МОЖЕ да бъде осъществена, когато онези, които ще бъдат избирани отидат ЛИЧНО при онези, които ще ги избират и ЛИЧНО им обяснят какъв е смисъла и какви са ползите от този избор!
  През мрежите, които кой знае защо още наричат "социални" не става разговор и не се печели доверие!!!

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Има и такива партии и медии, които специално насаждат убеждението, че гласуването е празна работа, че всички са макари, а в случая с евроизборите, това става по-лесно, защото нещата се случват някъде далеч, поне в акъла на част от хората.
  Внушения от типа, евролиберасти, брюкселски зелки и прочее, действат добре като приспивателно, а всъщност помагат на такива, като Джамбазки или Курумбашев ( а и много други) например, да си изкарат не зле няколко години. И точно като не гласуваме, ние им помагаме с много по-малък брой мобилизирани или купени гласове, те или такива като тях пак да се "уредят".
  Така че тези, които си дадат сметка, че винаги измежду не малкия избор човек може да намери и свестни хора, нещата може да стават една идея по-добре.
  Тази тенденция (ниския процент гласуващи) важи за всички членки на съюза, но какво да се прави, след като и в развитите държави, както и при нас, бившите соц, процента на простотията е почти еднакъв, а тарикати тип льо Пен, Фараж или Сидеров, има навсякъде и няма да изпуснат шанса за наща сметка те да си оправят собственото дередже.

 20. 20 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Трябва най-скоро едно общо европейско правителство и общи институции за целия ЕС. Свърши се това с отделните държави.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Безспорен успех е, че "политическите инженери" успяха да наложат европейската шайка - няма как да бъде привлекателна особено с лица като ишиаса и меркелица. По нейно подобие беше създадена и българската шайка известна като ГЕРБ!

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  ако се спуска какво се предлага за гласуване, какво демократично има в правото на глас. нормално е хората да не искат да участват в пародия.и все пак, политиката винаги се занимава с вас, дори и вие да не се занимавате с нея. така че ситуацията е неприятна. ние какво винаги ще избираме по-малкото зло, с отвращение и т.н.

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Да гласувам за нек'ви чиновничета на които проблема им е колко да са криви краставиците и дали трябва да се сменя часът наесен срещу 20 000 евро месечно..:-) Формиращи някакви странни ракови образования наречени европейски народни и социалистически партии и тъй или иначе следващи поръките на Германия с отстъпките за Франция.. Пълна безсмислица!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Роди ме мамо евродепутат, па ме хвърли на смет!

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  какво правим ли.....Война... за съжаление.

 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Както предполагам знаете, войната е продължение на политиката но с други средства!

 27. 27 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Толкова им е акъла. Гласът ми е за ДБ и Радан. Той искам да представлява България в Европа, не Пеевски.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Хахаха! Хваща ги шубето, а? Какво ще правят,когато само2% отидат да гласуват? Нали някой трябва да легитимира хранилката? Че тогава ще се наложи да смъкнат труфилата и ще се озъби грозното лице на диктатурата!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  Правилно ….но , дали им пука , след като за 30 плюс още 45 години , поне у нас ….виж им коалициите и се нареди на опашката за службица !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Война в Европа могат да започнат само алкашките или техните вентрилоквисти- сърбите!
  НИКОЙ разумен европеец не мисли и не желае война!

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Щото на местните и националните стремоглаво расте???
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Процентът гласували е много по-висок от официалните резултати.Защото има много хора в избирателните списъци, които не са в България.Избирателната активност в България изобщо не е ниска ако се сметнат реално живеещите тук .

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Щото хората вече почват да прозират, че тези избори са пълно менте. Какво избираме - разни депутати, дето гласуват каквото им спуснат от една неизбрана от никой комисия.

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#33] от "realguru":

  Ами гласувайте за евразийският парламент- там всичко е "суверено" и "демократично" -нали така казва едно джудже?!
  Рубладжии, недни!!!

 35. 35 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Аз дали ще гласувам защото съм дърт? И то - за същите, както преди 30 години.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не помня някога да съм гласувал за тълпи бежанци и мюсли инвазия... но на европарламента има силна заслуга за това и е абсолютно безотговорен. По бг парламнета поне камъни може да хвърляме, а брюкселските зелки са далеч

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Колкото по-бедни, толкова по-незаинтересувани. Чакат да дойде Годо да ги оправи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK