От 2021 г. в ЕС ще има лимит за трансмазнините в храните

От 2021 г. в ЕС ще има лимит за трансмазнините в храните

© Анелия Николова



Европейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, се посочва в прессъобщение на институцията.


През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.


Максималният лимит, който е наложен сега, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.


Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 732 Неутрално

    И защо 2 грама на 100, защо не 0?

  2. 2 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    Много добре.
    Дано се случи.
    Най-богатата на наситени мастни киселини мазнина е Палмовата.

    Сега я има в бебешки пюрета, добавена е в адаптираното мляко за бебета даже.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    Какво представляват трансмазнините?
    Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране (хидриране). В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят и с маргарина. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура.

    Мазнините, които поемаме с храната, са наситени, ненаситени и трансмазнини (които също са ненаситени). Наситените обикновено са от животински произход и в структурата им няма двойни връзки, поради което са твърди при стайна температура. Ненаситените мазнини, които се съдържат в олиото и зехтина, имат двойни връзки в молекулите си и затова са течни при стайна температура.

    Кои храни съдържат трансмазнини?
    Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери и др. Пържените картофи, приготвени във веригите за бързо хранене, също съдържат сериозни дози трансизомери.

    Храни под прицел:
    готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия;
    солети, чипс, царевични пръчици;
    шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"; рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно;
    растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина;
    пуканки за микровълнова печка.
    Трансмазнините в грамове:
    Един донат съдържа около 5 гр.
    Макдоналдс: Малки картофки - 2,5 гр., средни - 4 гр. и големи - 6 гр.
    Макдоналдс: Big Breakfast - 7 гр., Deluxe Breakfast - 11 гр.
    Пържени картофи (150 гр): 7 гр.
    Бъргър (200 гр.): 3 гр.
    Маргарин (1 супена лъжица): 6,9 гр.
    Кроасан с пълнеж: около 2 гр.
    Най-големи количества трансизомери има в концентрираните сосове и сухите супи (18,86%), а най-малки: в течните мазнини и шоколада (0.00%).

    Вредни ли са трансизомерите?
    Научно доказано е, че трансмазнините са вредни за здравето, защото увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" холестерол (HDL) в кръвта. Този двоен отрицателен ефект върху съотношението между двата вида холестерол е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини.

    Установено е, че поемането на някои видове мазнини в сравнение с други води до сериозно напълняване, независимо от това, че количеството калории е едно и също. Такова е заключението на изследователи, които са хранили маймуни с трансмазнини. Опитните животни, чиято храна е съдържала предимно трансмазнини, натрупали с 30% повече коремни тлъстини в сравнение с тези, които поемали друг вид мазнини със същата калоричност. Установена била и по-голяма степен на инсулинова резистентност - един от първите белези за появата на диабет. Учените предполагат, че обяснението се крие в способността на трансмазнините да стимулират отделянето на повече инсулин от панкреаса, което на свой ред води до резистентност към излишъка от този хормон. Съществува и друга възможност - при навлизане на трансмазнините в клетъчните мембрани, по неизвестен засега механизъм, клетката не реагира нормално на инсулина.

    Има данни, че трансизомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания на кръвоносни съдове, диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и риска от сърдечнo-съдови проблеми. Известно е, че трансизомерните мазнини не са безвредни дори в минимални дози. Трансмазнините дотолкова натоварват сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския институт за обществено здраве замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила до 30 000 смъртни случая годишно в САЩ.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  4. 4 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    Въпросът е дали ще важи за непакетираните храни - торти и сладолед, например.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  5. 5 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3116 Неутрално

    До коментар [#2] от "hope":

    наситени и трансмастни са две съвсем различни неща
    с транс- се отбелязват вид изомери на едно и също съединение
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cis –trans_isomerism

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  6. 6 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3116 Неутрално

    не си бях рефрешнал страницата с втория коментар :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  7. 7 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3116 Неутрално

    по принцип с маргарин кексечтата и курабийките са много по-вкусни, и трайни, за това едва ли ще се откажат лесно...

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  8. 8 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    До коментар [#2] от "hope":наситени и трансмастни са две съвсем различни нещас транс- се отбелязват вид изомери на едно и също съединениеhttps://en.wikipedia.org/wiki/Cis –trans_isomerism
    —цитат от коментар 5 на Opportunity


    Да, така е.
    Организма не може да различи изкуствено от естествено ненаситените мазнини. Не може да ги разгради и те могат да останат в стомашно-чревният тракт месеци.
    Чела съм, че процеса на хидрогениране /добавяне на молекула водород/ е измислен за да се произвеждат свещи, после са открили, че получената смес става за ядене.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  9. 9 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    по принцип с маргарин кексечтата и курабийките са много по-вкусни, и трайни, за това едва ли ще се откажат лесно...
    —цитат от коментар 7 на Opportunity


    Бисквитите се правят с масло, а кексовете с слънчогледово олио.
    Само, че маргарина струва 2,5лв./кг., а маслото 8-9лв./кг.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  10. 10 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 502 Неутрално

    "храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно"

    Звучи, като да касае цялата верига от доставки - и за пакетирани, и за насипни храни, и за заведения за хранене

    Откога го чакам

  11. 11 Профил на Полковник за европейско развитие на България
    Полковник за европейско развитие на България
    Рейтинг: 2400 Весело

    Ах колко жалко.
    Моето поколение, с това дето муаме
    се сдобихме с нетленни мощи.
    Папата може да ни канонизира.

    Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
  12. 12 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3276 Неутрално

    Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород.
    —цитат от коментар 3 на hope


    Да питам у домашната лютеница има ли?

    Че там нали знаеш олио се слага и се вари, за да се изпари водата.

  13. 13 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 740 Неутрално

    Да питам у домашната лютеница има ли?
    Че там нали знаеш олио се слага и се вари, за да се изпари водата.
    —цитат от коментар 12 на realguru


    Водата ври при 100 °C (на нормална надморска височина), Точката на обдимяване на стандартното рафинирано слънчогледово олио е над 200 °C

    https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

    Winora forever
  14. 14 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 5111 Неутрално

    Крайно време беше за сериозни законодателни мерки

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8931 Неутрално

    Защо чак сега и защо да се чака до 2021 година?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK