Централна Европа си иска обратно правомощия, дадени на Брюксел, заяви Полша

Премиерът Мазовецки бе домакин на днешната еднодневна среща във Варшава.

© Reuters

Премиерът Мазовецки бе домакин на днешната еднодневна среща във Варшава.Повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха в ЕС, си искат обратно от Брюксел правомощия, дадени от националните столици на ръководството на съюза. Това заяви полският премиер Матеущ Моравецки след срещата на 13-те държави във Варшава, на която присъства и българският министър-председател Бойко Борисов.


Моравецки отхвърли и тезата за Европа на различни скорости, която би позволила на групи държави да интегрират по-бързо и задълбочено политиките си в определени сектори. Коментарите му изтъкват сериозен разрив между изтоноевропейските страни, оплакващи се от отношение като към втора категория членове, и Европейската комисия и по-стари държави в ЕС като Франция, коментира "Ройтерс".


"Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции. Заявяваме това с единния глас на Централна Европа", поясни премиерът пред репортери. Това послание ще бъде оформено и в декларация и обсъждано на 9 май. Следващият четвъртък в румънския град Сибиу лидерите на ЕС се събират на неформална среща за дискусия за посоката на раззвитие на съюза. Темата е особено чувстителна в навечерието на евроизборите в края на месеца, на които се очаква невиждана досега подкрепа на евроскептични и популистки партии.
Евроскептична е и "Право е справедливост" - управляващата партия, заради която срещу Полша започна най-тежката досега наказателна процедура по Член 7 от Договора за ЕС. Ак объде доведена докрай, което засега изглежда доста съмнително, тя ще лиши властите във Варшава от глас при взимането на решения в ЕС. Полските управляващи казват, че остро критикуваната от Брюксел и редица западни страни намеса в независимостта на правосъдната система всъщност щяла да я направи по-ефективна и ЕС не бива да им се меси.


Централна Европа си иска обратно правомощия, дадени на Брюксел, заяви Полша

© Reuters


Във вторник брюкселското издание POLITICO Europe публикува статия на Моравецки "Полската визия в Европа", в която премиерът твърди, че ЕС в усилията си за повече интеграция рискува да отслаби демокрацията и това е "опасно погрешен" подход.


Според него съюзът трябва да се фокусира върху подсилването на единния пазар, спирането на нелегалната имиграия и избягването на двойни стандарти за продукти и услуги.


ЕС попадна в порочния кръг на кризи и за да бъде разкъсан той има спешна нужда от промяна на курса след майските избори за Европарламент, пише още Моравецки. Според него е застрашено самото бъдеще на европейския проект, защото досегашните отговори на кризите било ново и ново централизиране на властта и забравяне за демокрацията, прозрачността, отговорността и съхраняването на националния суверенитет. "Най-важното е, че ЕС трябва да се завърне към корените си на съюз от силни, равнопоставени и свободни нации."


Моравецки предлага и 5 пункта за справяне с проблема:


1. Борба с неравенството


Под това той разбира нов икономически модел за динамичен растеж в условия на свободен пазар и намаляване на различията. "Ще са нужни честна данъчна система и амбициозни програми за намаляване на бедността и пробиване на "стъклените тавани" особено за нови, малки и средни фирми. ЕС трябва да поеме инициативата в това чрез използването на кохезионни и струтурни фондове за модернизиране на Европа. Така обикновените хора ще видят, че Европа е загрижена за тях."


2. Засилване на иновациите


"Европа стана жертва на политиките за бюджетни съкращения. А за да се подготви за бъдещето, тя трябва да създаде амбициозна програма за инфраструктурни инвестиции, които ще увеличат икономическия растеж и ще повишат жизнения стандарт в целия съюз." Трябва да сме и лидери в авангардните технолотии, а за това е нужна стратегия за иновациите с акцент върху изкуствения интелект, интернет на нещата, големите масиви данни и самообучаващите се апарати. "Трябва да подкрепим компании, което са европейските шампиони, способни да се конкурират на глобално равнище."


Моравецки призовава за "смел бюджет на ЕС" чрез намаляване на ДДС и корпоративния данък, от които "годишните загуби" били около 300 млрд. евро. Той подкрепи въвеждането на Европейски цифров данък за честно облагане на глобални дигинални гиганти, а събраните от това средства да финансират технологични европейски фирми за десетилетия напред. "Няма нужда данъците да са високи, ако всеки честно плаща своя дял. Затова са справедливостта и солидарността, които са фундаментални ценности на ЕС. Време е да ги приложим и да сложим край на данъчните убежища."


3. Борба с монополите и протекционизма


"ЕС спешно трябва да изгради реален единен пазар, а европейските предприемачи да получат свобода да бъдат изобретателни и да предоставят нови услуги. Твърде дълго няколко държави с протекционистични амбиции пречат това да се случи под претекста, че защитавали националните пазари на труда. Този вътрешноевропейски протекционизъм ощетява милиони европейски потребители и служители. Трябва да поведем реална борба и срещу глобалните и регионалните монополи, включително онлайн платформи и мрежи. ЕС трябва да създаде институция от типа на Европейска антимонополна служба с правомощия да се бори с практики, накърняващи интересите на европейски потребители и икономики."


4. Увеличаване на разходите за отбрана и защита на границите


"Дължим на НАТО десетилетията мир в Европа и този алианс е гръбнакът на отбраната ни. Лицето на войната се променя и за да гарантираме за тодини напред, че Европа наистина ще е защитена, трябва да се фокусираме върху иновациите във военния сектор и драматично да увечиличм разходита за отбрана на нашите демокраиции от кибератаки и нови форми на хибридна война.


Съдбоносно е и да поддържаме политика на разумна миграция. Националните правителства трябва да защитават границите на страните си и макар сътрудниеството на европейско равнище за помага, този базов принцип не бива да се променя. Трябва да сме разтревожени и от помощта, която Русия дава на някои страни от ЕС под формата на икономическо сътрудничество. Проекти като "Северен поток 2" за опасни за енергийната сигурност и в резултат - за сигурността на целия блок."


5. Да не забравяме демокрацията


"Все повече европейци са притеснени от институциите на ЕС и се съмняват в тяхната безпристрастност. Изглежда, че Брюксел третира отделни членове по-добре от други, като разлики се забелязват за отношението към бюджетните дефицити, държавната помощ или институционалните реформи. ЕС трябва по-добре и равнопоставено да прилага правилата си. Неприемливо е от ЕС да критикуват институционалните практики на едни държави, когато те не са създават проблеми на друго място.


Брюксел често не разбира вътрешната ситуация в страните от Централна и Източна Европа, преминали през ада на Втората световна война и комунизма. Вместо да са честен посредник, институциите се превърнаха в самоназначили се съдии. Отговорът на това е повече демокрация - по-малко решения трябва да се взимат от политици в Брюксел и повече отговорности да се възложат на демократично избраните представители на страните членки. Твърде лесно Европейската комисия пренебрегва гласа на националните парламенти, дори когато мнозинството страни от ЕС са на същото мнение. Системата за раздаване на "жълти" и "оранжеви картони" не е ефективна."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK