Отведи ме на Луната: Германия иска парче от доходоносния космически пазар

Отведи ме на Луната: Германия иска парче от доходоносния космически пазар

© ReutersИзправена пред жестоката конкуренция на Китай, САЩ и дори на малкия Люксембург, Германия бърза да изготви нови закони и да привлече инвестиции, за да си осигури парче от нововъзникващия космически пазар, който би могъл да достигне 1 трилион долара годишно до 40-те години на века.


Усилията Германия да получи по-голяма роля в Космоса идват на фона на стремежа на европейски, азиатски и американски компании да разчертаят границите в един активно развиващ се сегмент, който обещава договори за всичко - от проучвания до добив на полезни изкопаеми и космически ресурси. Компаниите вероятно ще имат полза от всяко бъдещо увеличение на разходите в Германия, включително Airbus, който е съсобственик на производителя на европейските космически ракети Ariane, както и компанията от Бремен OHB.


Новият закон ще ограничи финансовите и законовите задължения на частните компании при инциденти в орбита, ще определи стандарти за космически операции и ще предложи стимули за нови проекти, посочи пред "Ройтерс" германското икономическо министерство.
Томас Ярцомбек, който отговаря за аерокосмическите въпроси към министерството, може да внесе законите в парламента по-късно тази година. Стъпката се прави в момент, когато компаниите и секторните асоциации настояват германските власти да създадат регулаторна рамка за доходоносния нов пазар, за да насърчат частните инвестиции.


Бием тревога, че Германия и Европа изостават в Космоса спрямо Китай и САЩ, посочи пред "Ройтерс" Дирк Хоке, директорът, отговарящ за отбраната и Космоса във френско-германската аерокосмическа група Airbus. "Намираме се в изключително важен момент да гарантираме, че оставаме в челните редици", допълни той.


Германия е двигателят на европейската икономика и четвъртата по големина икономика в света. Страната обаче се нарежда на седмо място по бюджет за космическа дейност през 2018 година с 1.1 милиарда долара, което е малко над половината сума, заделяна от Франция, според предварителните данни на парижката компания за проучвания Euroconsult. Сумата, като се изключат вноските по паневропейските програми, е съвсем малка спрямо заделяната от САЩ, които засега са водят по бюджет за тази сфера с близо 40 милиарда долара.


По ирония на съдбата американските космически амбиции могат да предложат спасение. Хоке каза, че новата лунна програма Gateway, подкрепяна от американската космическа агенция НАСА, е предложила възможност на Германия и други в Европа да се стремят към ключова роля на пазара. Според мен е изключително важно, че участваме като равноправни партньори и това ни ентусиазира да разработваме и изграждаме технологии за такава станция, допълни той.


Програмата предвижда проектирането и разработването на малък космически кораб, който ще кръжи около Луната и ще служи като временен дом на космонавтите и като база за работа на лунната повърхност, а по-късно и за мисии до Марс. НАСА искаше да приключи изграждането на Gateway до 2026 година, но Вашингтон сега се стреми да изпрати отново хора на Луната до 2024 година, което може да ускори графика.


Още преди това Германия се сблъсква с изтичане на мозъци, тъй като компаниите по света търсят начини как да извлекат полезни изкопаеми от астероидите и вода от Луната през следващото десетилетие. Някои компании вече обмислят да се преместят в Люксембург, който зае водеща позиция в сектора в Европа, като прие закони да ограничаване на задълженията и облекчаване на рестрикциите в добива на полезни изкопаеми. Освен това създаде инвестиционен фонд за проекти на стойност 100 милиона евро (112 милиона долара).


"Това е световен пазар. Имаме си клиенти и ще ги запазим, дори ако трябва да управляваме компанията от друго място", каза Валтер Балхаймер, главен изпълнителен директор на германския стартъп за малки сателити Orbital Systems, чиято централа е в Берлин. "Германия е изпреварена отдавна, коментира той. Но не е прекалено късно, ако са достатъчно смели и приемат ясна политика за Космоса (...) тогава все още ще можем да си вземем парчето от тортата, което би трябвало да имаме като водещ износител", допълни Балхаймер.


Двама други ръководители на малки космически компании казаха пред "Ройтерс", че обмислят да напуснат страната.


Базов закон за Космоса


Германия обаче не бездейства. Отговарящият за космическите въпроси в германското икономическо министерство Ярцомбек работи с асоциации от сектора, компании и други експерти, за да бъдат изготвени космическите закони, които планира да внесе в парламента след септември.


"Стремим се към един компактен, основен закон, който е отворен към бъдещето", каза говорител на Ярцомбек и на министерството на икономиката. "Националният закон за Космоса трябва да бъде съсредоточен преди всичко върху стимули и да даде възможност на германската космическа индустрия да играе по-голяма роля в случващото се в световен мащаб", допълни тя.


Берлин също така настоява ООН да определи стандарти за добива на полезни изкопаеми на Луната, астероидите и другите обекти в Космоса. САЩ приеха през 2015 година закон, който насърчава частните компании да развиват минна дейност отвъд Земята, а също така дава на фирмите си правото да претендират за ресурсите, които един ден биха могли да добиват от небесни тела.


Ярцомбек помогна да бъдат осигурени още 269 милиона евро в планираното финансиране за Европейската космическа агенция (ЕКА) за периода 2020-2023 година. Не се очаква обаче общото германско финансиране за космически проекти, включващо националните програми и програмите на ЕКА, да се повиши през този период. За 2019 година то е намалено до 1.57 милиарда евро.


ЕКА, която има 18 членове, отговаря за сътрудничеството в космическите проучвания, но отделните страни имат свои проучвания и интереси, финансирани извън бюджета на ЕКА.


Матиас Вахтер, аерокосмически експерт към Федерацията на германската индустрия, каза, че напредъкът в космическия сектор е от решаващо значение за бъдещите технологии като безпилотните автомобили. "Германия изостава", допълни той.


Плановете за разходи ще трябва да преодолеят нарастващия бюджетен натиск и икономическото забавяне. Германия отчита икономически растеж вече 10 години, но миналата година се размина на косъм с рецесията. Високопоставени представители на Deutsche Bank, Munich Re и други компании се срещнаха в Берлин миналия месец, за да потърсят начини за финансиране и осигуряване на нови космически проекти.


Един от проблемите е консервативният подход на Германия в инвестирането и финансирането, когато предприемачите търсят капитал, коментира Себастиан Щраубе, главен изпълнителен директор на компанията Interstellar Ventures.


Щраубе прави инвестиционен фонд на стойност 100 милиона евро, който ще финансира проекти. Той работи и с компании като железопътния оператор Deutsche Bahn, за да ги насърчи да подкрепят нови компании, които правят приложения, като се възползват от по-големия достъп до Космоса чрез сателити в ниска околоземна орбита.


Битката SpaceX


Марко Фукс, главен изпълнителен директор на OHB, каза, че Германия се нуждае от по-голямо увеличение на националното космическо финансиране, за да покрива разходите за новаторски разработки на фона на все по-голямата конкуренция в света.


Компанията изпълни с Китай търговска мисия, която бе с частно финансиране, за извеждане в орбита около Луната през 2014 година, а тази година работи с Israel Aerospace Industries, за да предложи търговски доставки на товари до повърхността на Луната за ЕКА.


OHB е ключов играч в битката между новата европейска ракета-носител Ariane 6 и Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX за пускането на първия от двата нови шпионски сателита на OHB, наречен Георг, за германската служба за външно разузнаване през 2022 година. Договорът, който е на стойност десетки милиони долари, привлича политическото внимание, след като SpaceX и Ariane си размениха нападки за достъпа съответно до европейския и американския пазар, което може да е предзнаменование за трансатлантически търговски спор през идните години.


OHB и германското правителство се очаква да изберат победителя до края на 2020 година, като Фукс каза, че решението ще се основава на много фактори, включително пусковите дати и наличния бюджет. "В крайна сметка винаги е въпрос на цена или на политическо решение", допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Около четири хиляди и седемстотин германски фирми оперират в Русия и като от Рог на изобилието изсипват върху "източните партньори" най-доброто, с което разполагат. "Северен поток 2" представлява най-големия енерго-стратегически подарък през 21 век за кремълския режим.
  Ангела се скъса да провежда работни закуски, делови обяди и контрагентски вечери с "Валодя".
  Какъв е тогава проблема ? Геносе Рогозин, могъщата руска космическа наука и кооперираната високо-технологична промишленост ще удари едно рамо на троянския си мамут в ЕС, и готово, пей германско сърце!

 2. 2 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дано не прозвучи грубо, но си мисля, че Германия /на която аз бях абсолютен фен до 2015 год., тъй като моето детство е преминало в немско-говорящото пространство и възпитанието ми е основано на реда, точността, коректността,и трудолюбието, които бяха техни основни ценности/ има към момента много по-важни проблеми за разрешаване от това, да се занимава с "космическия пазар". Да, тя е "локомотивът" на европейската икономика, да, тя е силно социална държава /раздава социални помощи на калпак, на който дойде в нея/, да, тя е основен фактор в Европейския съюз. Но тя е и проводник на една непопулярна мигрантска политика, от която пострада цяла Европа, но тя е и проводник на съвременната информационна цензура, но тя е и символ на това, че вътре в германските семейства се мисли и говори едно, а навън - съвсем друго. Така, според мое скромно мнение, "космическите им проблеми" са най-малките проблеми.

 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Европа много изостана последното десетилетие не само от САЩ и Китай, но и от Индия. А ракетният им производител, Ариана прилича на американската ULA от 2010-та година.

  Космоса ще е мястото където се се ражда новата технология следващото десетилетие, и Европа изостава и губи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  По ирония? НАСА? Дневник проверете си правописа, превода, редактора - да не е на Йончева "къща за гости ", да не са му набутали рубли в 2 леви ръце! По ирония моля ви се, дето точно такава дума в английски "няма" 😄!

  agent
 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  2024-та НАСА ще изпрати мисия с астронавти до Луната. Бюджет за това ще бъде отпуснат. До 2024-та, НАСА ще направи 3 полета с новата си ракета, SLS, един безпилотрен, един с астронавти около Луната, и една мисия с кацане през 2024-та.

  До тогава, с комерсиални ракети от рода на Фалкън Хеви и Делта 4 Хеви ще бъде построена министанция на орбита около Луната.

  Японската, Канадската и Европейската агенция ще участват в този проект. В момента, европейската агенция прави захранващият модул на капсулата Орион, която лети на SLS.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Няма ирония при НАСА, може да има в Роскосмос, защото се приводняват. Сега остава да напиша, че астронавт не е кацал на луната, че да ми сложите + 😁! Дневник, има проблем с Хюстън. 😋

  agent
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#2] от "mbt34598035":
  " тя е и проводник на съвременната информационна цензура, но тя е и символ на това, че вътре в германските семейства се мисли и говори едно, а навън - съвсем друго"

  Така беше при тоталитаризма у нас , когато в къщи се говореше едно и се слушаше радио Свободна Европа, а навън всички бяха конформисти.
  В Германия властва левичарско-либерален тоталитаризъм? Навън какво говорят германците е ясно. Говорят това , което говорят техните левичарско либерални медии. Любопитно е какво си говорят в къщи. Нещо да кажеш по въпроса?

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  Германия заслужава сарказмът ти спрямо нея.

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "mbt34598035":

  1) "...тя е и проводник на една непопулярна мигрантска политика, от която пострада цяла Европа..."
  Защото ако германското канцлерство веднага беше посочило с пръст главния стимулатор и подбудител на размирици и конфликти, плодящи бежански потоци, щяха да напърдят гърнето с Москва и да секнат милиарди лесни пари

  2) "...вътре в германските семейства се мисли и говори едно, а навън - съвсем друго..."
  Това се нарича вероподаничество.

  3) "...тя е и проводник на съвременната информационна цензура...'
  Ограниченията спомагат на германския политически и икономически истаблишмънт едно да си мисли, второ да говори, трето да прави и четвърто да обяснява със задна дата...

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  На мен ми е странно това инвестиране в космоса, предвид убийствените условия. Защото, както е видно и от материала, не става дума да отидеш и забиеш знаме на Луната, а дългосрочна програма за копане на богатства. Или някой е много луд, или разполага с информация как да стане това...на земята няма кой да ти даде тая информация.

 11. 11 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ъхъ, с новата 500-цилиндрова TDI ракета, 4тия Райх ще завладее галактиката. А Меркел и нейния род ще управляват 1000 ходини!

  Опа, тя пък нямала деца таз баба... язък.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#10]:

  Колега man_un,
  през хилядолетията човешките средства за придвижване и комуникация, за преодоляване на пространствените ограничения винаги са били пионерите, номер 1 на човешкия технологичен напредък.
  През епохата на Троянската война: колесници, конската ездитна и впрегатна сбруя
  По време на Великите географски открития: кораби и всичко нужно за тях
  През 19 век: влаковете и съпътстващите системи
  През 20 век: автомобилите, самолетите
  През 21 век: дигиталните системи за комуникация и космическите апарати
  Във военното дело: в далечното минало е печелел битката този, който е владеел господстващите височини; през 20 век - този, който си е осигурявал въздушно превъзходство. А сега космическото надмощие определя наземния успех.
  Такива ми ти работи...


 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  А Россскосссмос? Нищо не прочетох за тях. Вече са го отписали. То няма и за какво да го запишат. Докато хората се развиват, руснаците обикалят около тях, зъбят се, ръмжат, гледат да ухапят някого и да пооткраднат нещо.
  В най-важните години за наместване в космическия бизнес, руснаците се превърнаха в пълни аутсайдери в него.
  Велик Путин, нали Тайга?! :)))))))

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ще се раздават "квоти".

 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  На мен ми е странно това инвестиране в космоса, предвид убийствените условия. Защото, както е видно и от материала, не става дума да отидеш и забиеш знаме на Луната, а дългосрочна програма за копане на богатства. Или някой е много луд, или разполага с информация как да стане това...на земята няма кой да ти даде тая информация.
  —цитат от коментар 10 на man_un


  Събери заедно изкуствен интелект, роботи и добив от космоса и всичко става по-нормално и реално. И в момента на Земята, на места неподходящи и опасни за хората, работят машини!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Ще се раздават "квоти".
  —цитат от коментар 14 на ''zms15783''


  Бушмените ще получат квоти на Меркюрий, ескимосите на Плутон.

  Какви квоти?! Имаш ли някаква представа от размерите в космоса??? Който може, ще добива! Който не може, ще купува от можещите и ще бъде последна дупка на кавала.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Весело

  На мен ми е странно това инвестиране в космоса, предвид убийствените условия. Защото, както е видно и от материала, не става дума да отидеш и забиеш знаме на Луната, а дългосрочна програма за копане на богатства. Или някой е много луд, или разполага с информация как да стане това...на земята няма кой да ти даде тая информация.
  —цитат от коментар 10 на man_un


  Представяте ли си какво би казал такъв мрънкач като вас за пътешествието на Колумб или Магелан?

  Цитирам туит на Нийл Дигрейс Тайсън :

  https://twitter.com/neiltyson/status/1121104460309250048

  FYI: An average comet contains as much water as has ever been consumed by all humans who have ever lived.

  FYI: A garden-variety metallic asteroid contains vastly more gold than has ever been mined in the history of the world.

  Ако технологията поевтинее достатъчно, всичко за Земята ще се добива от космоса. Първо, разбира се ще са ценните метали.

  Това е съвременно състезание, кой ще успеее първи ще видим! Технологията и живота ни ще е на ново, много по- високо ниво, когато този рубеж се усвои.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Люлката на ракетната техника, разграбена от победителите отново мечтае за ракети. Вернер фон Браун създава космическата техника на САЩ, брат му на СССР.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1544 Весело

  А Россскосссмос? Нищо не прочетох за тях. Вече са го отписали. То няма и за какво да го запишат. Докато хората се развиват, руснаците обикалят около тях, зъбят се, ръмжат, гледат да ухапят някого и да пооткраднат нещо. В най-важните години за наместване в космическия бизнес, руснаците се превърнаха в пълни аутсайдери в него. Велик Путин, нали Тайга?! :)))))))
  —цитат от коментар 13 на quatro_4x3


  россскосссмоссс ще се преименува на росскомиксс и ще се занимава вече само с производството на мултипликационни филмчета

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":

  тази седмица се приводни една ракета на Мъск или по традиция като е фал ще мълчите

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#13] от "quatro_4x3":

  чети между редовете с руски двигатели и германска електроника ще стане това е идеята

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#13] от "quatro_4x3":

  чети между редовете с руски двигатели и германска електроника ще стане това е идеята

 23. 23 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#18] от "korc":

  Кой е брата ?

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  Руснаците са странни хора може ли 60-те години да произведеш сумати двигатели за ракети да ги държиш 40 години на склад и сега да ги продаваш на САЩ

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Весело

  тази седмица се приводни една ракета на Мъск или по традиция като е фал ще мълчите
  —цитат от коментар 20 на 1001


  Утре сутринта има полет на Фалкън 9 и товарният Дракон до МКС, отложен от вчера заради авария на дизеловият генератор на корабчето на което каца първата степен. Днес всичко е вече в изправност. Каква друга ракета на Спейс Екс е летяла според вас тази седмица? Раздуйте?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Весело

  каква е била идеята да ги произвеждат в такова количество те си знаят

 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Весело

  чети между редовете с руски двигатели и германска електроника ще стане това е идеята
  —цитат от коментар 22 на 1001


  Едва ли, Лада и Москвич може да се произвеждат за 50 години само за местна (мужишка) консумация.

  А света, света върви напред!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Следващата световна война може да е за Луната. Дано да е там на терен, а не тука.

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Руски едикоясиООО регистрирана на Бахамите/бермудите и т.н. пробва да продава двигатели в САЩ произведени по същия модел, но САЩ не искат искат от тях искат само от тези старите

 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Руски едикоясиООО регистрирана на Бахамите/бермудите и т.н. пробва да продава двигатели в САЩ произведени по същия модел, но САЩ не искат искат от тях искат само от тези старите

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Руски едикоясиООО регистрирана на Бахамите/бермудите и т.н. пробва да продава двигатели в САЩ произведени по същия модел, но САЩ не искат искат от тях искат само от тези старите

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  лада и москвич нама от поне 20 години но старите още вървят
  Лада май е Рено, Москвич абсолютно го сринаха и презастроиха с нови сгради за офисния планктон

 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Весело

  До коментар [#29] от "1001":

  Ти май запецна, САЩ си имат свои двигатели за почти всичко. Новите им, модерни двигатели като Раптора на Спейс Екс и BE4 на Блу Ориджин са 20 години пред руските РД-180 летящи в момента все още на Атлас, и половинките им, РД-190 летящи все още на Антарес.

  Най- модерният двигател все още е RS-25 на Аероджет Рокетдайн, двигателят движещ совалката, който ще лети и на SLS.

  Имахте късмета, ушанка, че САЩ ви дадоха гювеч по времето на Елцин и ви пуснаха на американският пазар за да не ви избягат учените в Пакистан, Иран и Северна Корея.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  между другото екотакси в Германия и Чехия за тези коли не се дължи стигада са регистрирани като антики.

 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  между другото екотакси в Германия и Чехия за тези коли не се дължи стигада са регистрирани като антики.

 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  между другото екотакси в Германия и Чехия за тези коли не се дължи стигада са регистрирани като антики.

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3180 Любопитно

  между другото екотакси в Германия и Чехия за тези коли не се дължи стигада са регистрирани като антики.
  —цитат от коментар 35 на 1001


  За какво ще ви са тези (без)аналогови и допотопни талиги, технически недоразумения като всичко останало?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#13] от "quatro_4x3":чети между редовете с руски двигатели и германска електроника ще стане това е идеята
  —цитат от коментар 21 на 1001


  Какво да чета между редовете?! Че едни, които се притесняват, че са много изостанали, се обединят с едни други, които не се и замислят, че са тотално отпаднали от всичко, ще се получи нещо много сполучливо!
  И твоята не е лесна - да се чудиш как да ровиш между редовете, с последната надежда да измислиш някаква лъжа, с която някак да се опиташ, повтарям - да се опиташ да замажеш тоталния крах на мърлявата ти Русия във всичко.
  Германци създадоха руските двигатели, а ти имаш наглостта да ни баламосваш, все едно сме някакви малоумни идиоти, че те не могат да създадат такива за себе си и ще разчитат на една от най-некадърните нации, съществували някога на планетата руснаците, да им ги осигури!
  Аз чета редовете, а ти си фантазирай на воля между тях. Само не ме занимавай с междуредовите си фантазии!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  До коментар [#37] от "Realist":

  Няма никакъв смисъл да се занимавате с русороби!

 40. 40 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":лада и москвич нама от поне 20 години но старите още вървятЛада май е Рено, Москвич абсолютно го сринаха и презастроиха с нови сгради за офисния планктон
  —цитат от коментар 32 на 1001


  Къде си тръгнал да обясняваш на другите, като ти липсва дори елементарна информация , достъпна за всеки?!

  Нямало лади, но пък има сайт на лада в България: https://www.lada.bg/bg/

  Лошата новина( за теб и руската сволач) е, че ладите ги забраняват в България поради тотално несъответствие с еко нормите. Палучилас как всегда тавариш - русия апять в киреча!

  По тоя въпрос няма ли нещо "между редовете" ???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":

  е може и сам да провериш как се развива космическата програма на САЩ да речем 20ти април тази година

  гошо
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  В момента двигател на всичките тия напъни е лунната програма на Китай. И това което Китай прави и иска да прави изведнъж другите осъзнаха и хукнаха да го правят. А ако не бе тая китайска програма, още 20 години нямаше да и помислят за такива неща.

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2163 Весело

  [quote#16:"quatro_4x3"][/quote]
  А-а-а, това квотите за недостъпните места са голяма работа и не са от вчера. Един папа беше поделил света (и неоткритите части от него) като ябълка между двете водещи (по онези векове) нации, та квотите са си голЕма работа — галят егото и на раздаващите и на получаващите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Оправихме планетата Земя и дойде ред на Луната.Каква тъжна ирония.

 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":тази седмица се приводни една ракета на Мъск или по традиция като е фал ще мълчите
  —цитат от коментар 20 на 1001


  Преди 6 часа Фалкон 9 изведе товарен Драгон до МКС и се приземи на Дрон Барджа в океана. Нищо не е падало на Мъск. Изглежда хитрееш за аварията на пътническия Дракон. Това е тест. Такива неща стават. Важно е да се намери причината и да се отстрани. Радостта ти ще бъде временна.

  California Über Alles
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":тази седмица се приводни една ракета на Мъск или по традиция като е фал ще мълчите
  —цитат от коментар 20 на 1001


  То да не СССР че да обявяват само успешните изстрелвания. Тези си обявяват графика и кое кога ще лети, и няма как да скрият фаловете на тестовете, та не им е приоритет да те държат в неведение по партийна линия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#40:"quatro_4x3"][/quote]

  Путиноидчето quatro_4x3 въртя, сука, ама пак неадекватно вкара любимите си ЛАДИ в Дискусията ..
  Темата, да ти припомня драга моя Ушанке , е не за любимата ти Русия и Ладите, а е за ГЕРМАНИЯ И КОСМОСА !

  Жалки сте!

  Поздрави

 49. 49 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Лошата новина( за теб и руската сволач) е, че ладите ги забраняват в България поради тотално несъответствие с еко нормите.
  —цитат от коментар 40 на quatro_4x3

  Лошата новина за тебе, Ушанка, е че пак малоумно лъжеш и те ловим на къс пас!

  ЛАДА слага двигатели и с Евро-6.
  Какви русофили сте, че не знаете????
  Срам!
  -----------------------
  .."Волжский автозавод ... рядный четырехцилиндровый 16‑клапанный двигатель с турбонаддувом, отвечающий эконормам Евро‑5 и Евро‑6. .."
  ------------------------

  И най-важното, дето кой знае защо НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗНЕ В КУХИТЕ ВИ ГЛАВИЦИ - "Москвич" е френски ,.. преди време РЕНО купи всичко и май продаде терените с печалба , а вашата любима ЛАДА е на "Нисан-Рено "..

  И ако "Нисан" реши да има в Европа бренд за бюджетни коли - ЛАДА .. ще има.. ако не .. ще има, както и сега , само "Дачия"..

  П.П
  Колко копейки изкара , дето отклони форума от Германия и го насочи към Москвич, Лада и Русия???

 50. 50 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едва ли, Лада и Москвич може да се произвеждат за 50 години само за местна (мужишка) консумация.

  А света, света върви напред!
  —цитат от коментар 27 на Realist  Путиноидчетата-русофили СТЕ НЕАДЕКВАТНИ БЕ!

  ПОД ВСЯка НОВИНА.. даже и за Германия и Космоса да иде реч .. се примъквате облещени с вашите "Москвичи" и ЛАДИ ..

  Копейките как са, трупат ли се, трупат ли се????

  Иначе АвтоВАЗ разработи за бредна Датсун, дето е на "Нисан" моделите он До и миДо ..
  И сглобяват в заводите , а Нисан изнасят в Индонезия, Малайзия, Виетнам, Индия и въобще на азиатските пазари ..
  ----------------------
  .." Datsun on-DO — бюджетный переднеприводный седан, разработанныйна платформе LADA Granta.
  Серийное производство официально стартовало на АвтоВАЗе в июле 2014 года.."
  -----------------------

  И??

  Ето-уточнихме на конвейрите в заводите на Нисан в Русия, коли само за вътрешен пазар ли се правят, или и за износ и за вътрешен пазар?

  КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ВИЕ, РУСОФИЛИТЕ ПО ТЕМАТА ЗА ГЕРМАНИЯ И КОСМОСА с разсъжденията си за "Москвич" и ЛАДА?

  Или НИЩО не искате да кажете , а просто сте си свикнали налудно и неадекватно ПОД ВСЯКАКВА ТЕМА ДА СИ БРЪЩОЛЕВИТЕ ЗА "Москвич"?

  Талон за психиатър, що не вземете?
  Спешно ви е май!

  Поздрави


 51. 51 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едва ли, Лада и Москвич може да се произвеждат за 50 години само за местна (мужишка) консумация.

  А света, света върви напред!
  —цитат от коментар 27 на Realist  Путиноидчетата-русофили СТЕ НЕАДЕКВАТНИ БЕ!

  ПОД ВСЯка НОВИНА.. даже и за Германия и Космоса да иде реч .. се примъквате облещени с вашите "Москвичи" и ЛАДИ ..

  Копейките как са, трупат ли се, трупат ли се????

  Иначе АвтоВАЗ разработи за бредна Датсун, дето е на "Нисан" моделите он До и миДо ..
  И сглобяват в заводите , а Нисан изнасят в Индонезия, Малайзия, Виетнам, Индия и въобще на азиатските пазари ..
  ----------------------
  .." Datsun on-DO — бюджетный переднеприводный седан, разработанныйна платформе LADA Granta.
  Серийное производство официально стартовало на АвтоВАЗе в июле 2014 года.."
  -----------------------

  И??

  Ето-уточнихме на конвейрите в заводите на Нисан в Русия, коли само за вътрешен пазар ли се правят, или и за износ и за вътрешен пазар?

  КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ВИЕ, РУСОФИЛИТЕ ПО ТЕМАТА ЗА ГЕРМАНИЯ И КОСМОСА с разсъжденията си за "Москвич" и ЛАДА?

  Или НИЩО не искате да кажете , а просто сте си свикнали налудно и неадекватно ПОД ВСЯКАКВА ТЕМА ДА СИ БРЪЩОЛЕВИТЕ ЗА "Москвич"?

  Талон за психиатър, що не вземете?
  Спешно ви е май!

  Поздрави


 52. 52 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едва ли, Лада и Москвич може да се произвеждат за 50 години само за местна (мужишка) консумация.

  А света, света върви напред!
  —цитат от коментар 27 на Realist  Путиноидчетата-русофили СТЕ НЕАДЕКВАТНИ БЕ!

  ПОД ВСЯка НОВИНА.. даже и за Германия и Космоса да иде реч .. се примъквате облещени с вашите "Москвичи" и ЛАДИ ..

  Копейките как са, трупат ли се, трупат ли се????

  Иначе АвтоВАЗ разработи за бредна Датсун, дето е на "Нисан" моделите он До и миДо ..
  И сглобяват в заводите , а Нисан изнасят в Индонезия, Малайзия, Виетнам, Индия и въобще на азиатските пазари ..
  ----------------------
  .." Datsun on-DO — бюджетный переднеприводный седан, разработанныйна платформе LADA Granta.
  Серийное производство официально стартовало на АвтоВАЗе в июле 2014 года.."
  -----------------------

  И??

  Ето-уточнихме на конвейрите в заводите на Нисан в Русия, коли само за вътрешен пазар ли се правят, или и за износ и за вътрешен пазар?

  КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ВИЕ, РУСОФИЛИТЕ ПО ТЕМАТА ЗА ГЕРМАНИЯ И КОСМОСА с разсъжденията си за "Москвич" и ЛАДА?

  Или НИЩО не искате да кажете , а просто сте си свикнали налудно и неадекватно ПОД ВСЯКАКВА ТЕМА ДА СИ БРЪЩОЛЕВИТЕ ЗА "Москвич"?

  Талон за психиатър, що не вземете?
  Спешно ви е май!

  Поздрави


 53. 53 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А Россскосссмос? Нищо не прочетох за тях.
  —цитат от коментар 13 на quatro_4x3  Нормално, още в заглавието пише ГЕРМАНИЯ..

  Само отчаяно русофилче, би търсило с лупа НАВСЯКЪДЕ из медиите, да има писано и за неговата Русия ..

  Хората си говорят за какво ли не по медиите .. за мачовете на ЦСКА, за "Ботев"-Пловдив, за строителство, за бебешки колики , за оф-роуд , за Германия .. малцина сте вие - дето неистово търсите във всякаква новина, да има думички, посветени и на Русия..

  А като не ги намерите - оповестявате огорчението си , пред целия свят ..
  Вижте нещо психиатър , мой съвет ..

  Поздрави

 54. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Много народ тук се надява на NASA...Има един дребен проблем обаче:
  https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/NASA-poluchava-20-godini-defekten-material-ot-firma-dostavchik-falshi_127793.html?fbclid=IwAR3bZdkHTQ4NcnEerZ_ICGOqj22FDFbUNWUSUF6jHcNltoHA77epdPe1sPg&&op=ok_post #comments
  Чудя се, ако в САЩ нямаше капитализъм, измами и корупция, да спъват устрема, колко напред в космоса щяха всъщност да стигнат? Можеше Марс вече да е заселен и Луната и да копаят по астероидите. Обаче там има и измама и корупция и още много гадости, които препъват прогреса, въпреки огромните средства харчени за технологии.

  мурзилка
 55. 55 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 549 Любопитно

  Ако технологията поевтинее достатъчно, всичко за Земята ще се добива от космоса. Първо, разбира се ще са ценните метали.

  Това е съвременно състезание, кой ще успеее първи ще видим! Технологията и живота ни ще е на ново, много по- високо ниво, когато този рубеж се усвои.
  —цитат от коментар 17 на Realist


  Ако технологията се подобри достатъчно, че да се докарват евтино ценни метали от Космоса, няма ли да е още по-евтино тези метали да се извличат тук на Земята? Или човечеството вече е извадило това, което е възможмно да бъде извадено от земните недра?

  http://rodenivbg.com
 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#55] от "Rauchmann":

  Не, далеч не е извадило всичко. Дори от много от елементите, лесно и евтино достъпните запаси, са достатъчни за хиляди години. Причини и нуждите човечеството да се разсели извън Земята, не са от недостиг на метали и на поне 99.95% от химичните елементи и изотопите им.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK