Кандидатите за председател на еврокомисията съживиха дебата за обща армия на ЕС

Кандидатите за председател на еврокомисията съживиха дебата за обща армия на ЕС

© ReutersПротиворечивият въпрос за плановете на ЕС за обща армия предизвика оживена размяна на реплики по време на дебат между част от водещите кандидати за председателския пост в Европейската комисия, предаде EurActiv.


На фона на очакваното превръщане на сигурността и отбраната в основни приоритети за следващата еврокомисия най-спорният момент бе по въпроса дали ЕС трябва да обедини военните си ресурси. Идеята бе предложена от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.


Кандидатите на Европейската народна партия Манфред Вебер и на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстад я подкрепиха, докато тези на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Франс Тимерманс, и на Зелените, Ска Келер, изразиха съпротива срещу плановете.
Верхофстад призова европейските армии да се слеят в рамките на пет години. "Харчим почти наполовина на американците, харчим три пъти повече от руснаците за военни в Европа, но не съм сигурен дали, ако руснаците дойдат, ще сме способни да ги спрем. Европейска армия от 20 хил. души – да го направим", настоя той. В момента в ЕС има приблизително 178 различни оръжейни системи, докато в САЩ те са около 30.


Вебер също защити визията за армия на ЕС и призова за "големи амбиции", говорейки за бъдещето на европейската отбрана. "Основна идея е никога повече да няма война в Европа. Днес това е немислимо и с една обща европейска армия това би било напълно немислимо", заяви той.


"Аз наистина харесвам големите мечти", коментира кандидатът на Зелените Ска Келер. "Но ако голямата мечта за Европа е за армия, кой би задействал тази армия", попита тя останалите кандидати, без да получи отговор. Келер отправи критики към липсата на съгласуваност във външната политика на ЕС: "Това се отнася и за износа на оръжия. Трябва да имаме европейска агенция за контрол на износа на оръжия, която да следи дали са изпълнени критериите за износ, което например определено не е така със Саудитска Арабия."


Според критиците на идеята в разговорите за "европейска армия" все още не е била представена конкретна информация дали подобна стъпка ще означава обединяване на ресурси и оборудване, или ще включва и общо взимане на решения.


Тимерманс обяви проекта за нереалистичен и изрази мнение, че "няма да има армия на ЕС в обозримо бъдеще". Вместо това той призова държавите членки да правят малки стъпки в задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната, както вече се случва с общите проекти в рамките на постоянното структурирано сътрудничество. Той предложи първо да се реорганизира европейската отбранителна промишленост, за да бъде по-конкурентоспособна на неевропейските си партньори.


Тимерманс отправи критики към Вебер, че не е последователен в исканията за европейска интеграция: "Значи не искате обща фискална политика, но искате армия на ЕС? Тук има противоречие."


Основният извод от дебата, посочва EurActiv, е че евентуален общ план за европейска интеграция в сигурността и отбраната може да се окаже трудно постижим в следващия мандат заради липсата на общи дефиниции. Решенията за външната политика и сигурността в ЕС се взимат с единодушие.


Вебер и Верхофстад призоваха за създаването на европейска версия на Федералното бюро за разследване на САЩ, за да се координират по-добре споделянето на информация и борбата със заплахите за сигурността в блока. Тимерманс се изказа скептично за идеята, а Ска Келер се пошегува: "Не съм сигурна, че искам всичките ми данни да бъдат прехвърлени на унгарските власти."

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1325 Весело

  Аз, за разлика от Ска Келер, нямам нищо против моите данни да са в Унгария. Много по-притеснен бих бил ако бяха в Германия :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Политици като Верховстат, Макрон и Зелмайер трябва да водят Европа!
  Трябва да има Европейска армия и Европейска Централна Власт!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Разстроено

  Опасявам се че в момента диалога по темата само предизвиква още разногласия. Да, на САЩ и НАТО вече не може да се разчита, но за момента най добре е да се фокусираме върху общите инициативи като ПЕСКО.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 557 Весело

  "Кандидатите за председател на еврокомисията съживиха дебата за обща армия на ЕС"

  - Дневник, дебатът за обща граница на ЕС, за обща армия на ЕС като част от НАТО, не е умирал. Независимо че умря в медиите като вашата. :)

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Аз съм за обща армия и максимална икономическа и политическа интеграция.

 6. 6 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 257 Весело

  Страхотно, преди изчезването ЕС ще има и армия, а защитниците ще са Ахмед,Мохамад....и джендера Ханс 😂

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Нямам нищо против обща европейска армия, но се съмнявам, че е възможна. Не мога да си представя как Полша ще постави армията, например, си под номандването на някой привърженик на Салвини, който смята, че РФ не е заплаха...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 557 Весело

  "Аз наистина харесвам големите мечти", коментира кандидатът на Зелените Ска Келер. "Но ако голямата мечта за Европа е за армия, кой би задействал тази армия", попита тя останалите кандидати, без да получи отговор. Келер отправи критики към липсата на съгласуваност във външната политика на ЕС: "

  - НАТО, Келер. И не единна европейска армия, а боеспособни и мобилни национални армии, които действат съгласувано. Да, и обща външна политика. За целта просто путинките трябва да изчезнат от ЕП. :)

  п.с. Внимавайте с машинното гласуване. Това може да е изненадата на тези избори от Мая Костинбродска, "десните хора, подкрепили Радев" и разбира се Доган.

 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Харчим почти наполовина на американците, харчим три пъти повече от руснаците за военни в Европа, но не съм сигурен дали, ако руснаците дойдат, ще сме способни да ги спрем. Европейска армия от 20 хил. души – да го направим"

  =====================================================================

  Право, куме, в очите! 20К или 200К е казал? Щото с 20К пак няма да има съществена промяна.

  СПоред мен националните армии трябва да се запазят, а над тях да се надгражда с една истинска европейска армия финансирана от евробюджета. Да речем 100 хил. елитни войски - сухоземни и авиация - способни във всеки един момент да бъдат пратени където и да е по света. Заплати европейски, зверска селекция - само най-добрите от добрите рамбовци.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#9] от "c.b.o.":

  Звучи супер както го описваш, но не сме готови. Дори едни Франция и Германия, които уж са двигателя на ЕС не могат да се разберат за правилата за експорт на оръжие с месеци та камо ли нещо повече. Тъпо но това е положението.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  Едтествено разни либерали и зелени са първи на амбразурата против харченето на пари за нещо правилно като въоръжение. Но ако става въпрос за социал, ,,еко”- харчове или подобни ненужни на обществото неща, нямат нищо против?!?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":

  Напротив, ще се спеспят кинти и ще се насърчи службата в националните армии, без да се натоварват техните бюджети. И сега има нужда от увеличаване на личния състав в почти всички страни-членки. Но какъв ще е ефектът от 20 хил. повече българска армия или 100 хил. повече немска армия? Почти същият както и сега.

  Ако обаче една чисто европейска армия или европейски сили за бързо реагиране, със собствен бюджет и собствено комндване, бъдат създадени като "следващо стъпало" в службата, то плюсовете са огромни, при това за всички. Атрактивни заплати и пенсии в европейската армия ще привлекат най-добрите от националните армии. В същото време, едно условие за прослужено време и отличия на национално ниво, за да може после да кандидатстваш за европейските сили, косвено ще насърчи службата в националните армии, при това без допълнителни стимули. Това е изключително важно за страни като нашата, които нямат много средства. В края на краищата, ще се засили конкуренцията (и дисциплината) на личния състав, щото не е съвсем без разлика дали ще се понсионираш на 45 с европейска пенсийка.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1515 Разстроено

  До коментар [#12] от "c.b.o.":

  Дано. Аз съм за, но не съм оптимист.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  90% от европейските лидери и политици обърнаха ЕС на Философски дискусионен клуб.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#12] от "c.b.o.":


  До коментар [#13] от "Jalis Ironhammer":

  Колеги,колко пъти да ви се обяснява,че няма никакви пречки да бъде формирана европейска армия. Неразрешимият проблем е кой ще командва тази армия?! Франция например,заедно със САЩ и Британия бомбардираха Асад в Сирия,но Германия отказа да се включи. Сега си представете,че имаме една 100хил. въоръжена до зъби с най-съвременно оръжие и перфектно подготвена европейска армия. Във Венецуела избухва гражданска война. Армията на Гуайдо е притисната до стената от армията на Мадуро. Полша иска да бъде пратена европейската армия в помощ на Гуайдо,но Испания е против. Какво правим? И какъв е смисълът от съществуването на такава армия?

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Обща армия има само в обща държава.ЕС е съюз на държави с коренно различни интереси !! Отделно, че САЩ няма да позволят никога !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  а за какъв грездей европейската армия трябва да ходи на майната си ? нали цялата идея за европейската армия е да пази ойропа , а не насрания гъз на гуайдовците . кви са тия глупости ? и ойропа ли ше се занимава с разнасяне на демокрация с бомби?

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Без армия ЕС ще бъде подигравка за всяко диктаторче!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Тимерманс е най-реалистичен. Той с каква идеологическа насоченост беше?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Смесваш различните институции.
  Европейският Парламент взима решенията, евентуалната Европейска Армия ги изпълнява.
  В твоя пример ако няма гласувано европейско решение за интервенция, такава няма да има. Ако има, армията ще бъде пратена, дори и Полша да е против, защото поляците в тази армия ще представляват ЕС, не Полша.

  Все едно патриотите да искат да присъединят Северна Македония, ама БСП и ГЕРБ да са против, да пратят армията. Или обратното

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Аз мисля обаче, че една Европейска Армия би имала предимно защитна и превантивна функция.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Естествено най - много против ще бъдат Русия, Тръмп , Ердоган и проксита тук и по Европа...
  ..Не знам защо постоянно се обръща толкова внимание на Полша- държава която без Европ.съюз е руско - немска колония . А благодарение на ЕС стигнаха до там че да се мислят за новата Велика сила...
  Пак добре че Унгария е с нашите размери защото иначе щяхме да имаме още едно много Велика сила...

 23. 23 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Представям си Иво Христов и Елена Йончева- дърти мазни комунисти които лягат и стават с мисълта за смърта на ЕС в дебата за Европейска армия..

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Армията винаги се командва само от ЕДИН човек. И поста му е точно така се именува - Върховен главнокомандващ.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Две натовски армии за защита на Европата от....... Русия!!!? Това е пълен идиотизъм! Всъщност интимната мисъл на евробюрократите прозира. Искат създаване на еврожандармерия за да държат колониите в пълно подчинение. Проблемът е, че имат привърженици и тук, вкл. във форума. "Що ги ручахме жабетата?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK