Проблеми, партии, заплати: 10 факта за Европейския парламент и евроизборите

Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© Reuters

Сградата на Европейския парламент в СтрасбургКолко души работят в Европейския парламент? По колко печелят избраните му членове? Какво доверие имат гражданите в Европейския съюз? Ето десет факти за парламента и предстоящите избори.


Неравностойни избори


Изборите за Европейски парламент са свободни и преки, на тях гражданите на ЕС гласуват тайно с бюлетините си. Но демократичният принцип, че всички гласове имат еднаква тежест, тук не важи. Всеки от 96-те сегашни германски депутати в Европарламента, например, представлява над 860 хил. души от приблизително 83-милионното население на страната. Всеки от шестимата депутати от малката островна държава Малта, в същото време, представлява само около 80 хил. жители. Но гласовете на евродепутатите имат еднаква тежест, когато вземат решения в парламента, независимо колко граждани представляват. Това е записано в договорите за ЕС.


Задължително гласуване


Само в пет страни от ЕС избирателите са задължени по закон да участват в изборите за Европейски парламент: Белгия, България, Гърция, Кипър и Люксембург. Това важи и за други граждани на ЕС, които живеят и имат право да гласуват в тези страни.


Богата палитра от партии
След първите избори за Европейски парламент през 1979 г. броят на националните политически партии, представени в него, е нараснал от 57 на 212 днес. Това се дължи на увеличението на броя на страните членки в ЕС от 9 на сегашните 28. Броят на политическите групи в парламента, обаче, остава в общи линии стабилен. След последните избори те нараснаха от 7 на 9.


Заплати


Всеки евродепутат печели 8757 евро на месец - сума, която се облага с данъци. Към това той или тя получава еднаква за всички добавка от 4513 евро за покриване на общи разходи, както и дневна добавка от 320 евро при участие в заседания. Основната заплата е приравнена към тази на съдия от Съда на Европейския съюз.


Делът на жените


Броят на жените в Европейския парламент расте при всеки избори. В ранната 1979 г. те съставляваха само 16.3 на сто от евродепутатите. След последните избори през 2014 г. те достигнаха 36.9 процента. Най-високият женски контингент в ЕП е на Малта - 67 процента, следвана от Ирландия и Швеция с по 55 процента.


Персонал


През януари 2018 г. за Европарламента и неговите политически групи са работили 7698 души. Над половината от тях (55 на сто) са били жени. Повечето от служителите са работили в брюкселското му представителство (4903), следвано от люксембургското (2251), а във фактическата централа във френския град Страсбург е имало само 292 души персонал. От началото на 90-те години на 20-и век парламентът работи предимно в белгийската столица.


Избирателна активност


През 2014 г. в изборите за Европарламент гласуваха средно 42.6 процента от гражданите на ЕС. Мъжете имат по-висока степен на участие - 45 процента - от жените (40.7 процента).


Дял на населението


Германия е страната с най-много граждани сред страните от ЕС: там живее 16.1 на сто от общото население на съюза. Следват Франция (13.1 на сто), Великобритания (12.9 на сто) и Италия (11.8 на сто). На другия край на таблицата са Люксембург и Малта с по 0.1 на сто.


Доверие


Евроскептичните Унгария и Полша не са страните с най-ниско доверие на гражданите към съюза. Това са двете страни основателки Франция и Италия. Проучване на Евробарометър през 2018 г. показа, че само една трета от запитаните в тези две страни са отговорили, че "клонят към доверие" в ЕС. Положението е сходно в Чехия и Великобритания, която се готви да напусне ЕС. Най-слабо е доверието в Гърция, която пострада тежко от финансовата и миграционната кризи в ЕС. Там едва всеки четвърти вярва в ЕС. Най-силно доверие е констатирано в Литва, Дания и Швеция, където почти две трети от гражданите имат доверие в ЕС.


Проблеми


В почти всички страни членки гражданите посочват имиграцията като най-важния проблем, стоящ пред ЕС, сочи проучването на Евробарометър. Има само две изключения: в Швеция проблем номер едно са климатичните промени, а в Португалия - тероризмът. Но и в двете страни гражданите поставят имиграцията на второ място сред проблемите на ЕС. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3281 Любопитно

  В Португалия тероризмът няма връзка с миграцията? Терористите са португалци?

  Еретик
 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  В почти всички страни членки гражданите посочват имиграцията като най-важния проблем, стоящ пред ЕС, сочи проучването на Евробарометър.
  *
  Очаквано, за разлика от либералите повечето граждани имат здрав разум.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Ами, да решават пролемите на гражданите - миграцията определено е фаворит.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1340 Весело

  Хехе, матряла в цял ЕС не ще нелегални имигранти, какъв сюрприз за турболибералите, а?

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  Добра месечна сума им се събира и за това е борба да станеш евродепутат.

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#6] от "pet_fire":


  Добра месечна сума им се събира и за това е борба да станеш евродепутат.
  —цитат от коментар 6 на pet_fire


  Ами да - за това е борбата. Коритото е голямо. Току виж Пеевски започнал да ходи и на заседанията на Европарламента - 320 евро на ден не са за изпускане.

 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Добра месечна сума им се събира и за това е борба да станеш евродепутат.
  —цитат от коментар 6 на pet_fire


  ПИШЛЕМЕТО 15/15 СТАНА МИЛИОНЕРЧЕ САМО ЗА ЕДНИН МАНДАТ..
  И НАПИРА ЗА ОЩЕ ЕДИН !!
  А КЕЛЕШИТЕ ТЕ НА ДОГАНЧО ИМАТ ПО НЯКОЛКО МАНДАТА ВЕЧЕ!!!
  ОХ ,ЧЕ КЕФ,ОХ ,ЧЕ КЕЛЕПИР Е ТАЯ "РАБОТА" В ЕВРОПАРЛАМЕНТО..

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  не ме интересуват заплати на евродепутати, а неизплатените заплати от частници в България - това е единственият мотив който определя как ще гласувам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Заради тези пари англичаните излизат от ЕС.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 702 Неутрално
 12. 12 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Добра месечна сума им се събира и за това е борба да станеш евродепутат.
  —цитат от коментар 6 на pet_fire


  По-голяма е борбата да станеш депутат в нашия парламент. От познатите муцуни всички предпочитат София пред Брюксел. Защо ли? Явно се изкарва повече.

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Интересни статистики дава статията. Благодаря.

 14. 14 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Това са грешни пари!
  Да пукнат тия, които ги харчат!

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  След примера на британската лира французи и италянци не могат и да помислят за брекзит. Колкото и да са скептични към ЕС, трябва да са реалисти. А истината е, че излязът ли от евро зоната, ще ударят дъното.

 16. 16 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":
  Великобритания никога не е била в Еврозоната, докато ако Франция или Италия се отделят, ще причинят преки попадения на еврото. Без Италия и Франция, всъщност няма да има никакво евро, останалите страни са просто Четвъртият райх и неговите сателити.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  И тука трябва да стане задължително гласуването. Много хора не гласуват, но непрекъснато критикуват.

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Без Италия и Франция, всъщност няма да има никакво евро
  До коментар [#16] от "Ριζοσπάστης":

  Останалите не биха се отказали от еврото. Нито Германия нито България. Просто Европейския съюз би тръгнал в друга посока. За щастие никой няма интерес да напуска съюза.

 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Ми задължително било.

 20. 20 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Дали същият процент европейски избиратели си отговарят на въпроса какви са основните причини за тази миграция към ЕС? Миграцията за обикновенните граждани на ЕС сега е проблем, но след време ще е нещо положително за икономиката на ЕС.

 21. 21 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Всеки евродепутат печели 8757 евро на месец - сума, която се облага с данъци. Към това той или тя получава еднаква за всички добавка от 4513 евро за покриване на общи разходи, както и дневна добавка от 320 евро при участие в заседания.
  ====================================================================

  8757 евро на месец заплата прави общо 105 хил. на година. Освен това на практика тези 4513 евро на месец за покриване на общи разходи са безотчетни ( формално-отчетни) и не се облагат с данъци. Прави близо 55 хил. евро чисто на година - колкото е чистата заплата на добре квалифициран лекар в Германия. Освен месечна заплата, тези хора получават по 320 евро на заседания - а в годината има поне 150 заседания и това са още едни близо 50 хил. евро на година.
  Или общо се събират някъде към 210 хил. евро на година, като реално едва ли харчат повече от средно 10 хил. евро за разходи. Един американски конгресмен получава $170 хил. (или около 150 хил. евро на година), т.е. с около 25% по-малко от един български евродепутат.
  Тези хора в ЕС наистина са скъсали с всякаква реалност.

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Всеки евродепутат печели 8757 евро на месец - сума, която се облага с данъци. Към това той или тя получава еднаква за всички добавка от 4513 евро за покриване на общи разходи, както и дневна добавка от 320 евро при участие в заседания.====================================================================8757 евро на месец заплата прави общо 105 хил. на година. Освен това на практика тези 4513 евро на месец за покриване на общи разходи са безотчетни ( формално-отчетни) и не се облагат с данъци. Прави близо 55 хил. евро чисто на година - колкото е чистата заплата на добре квалифициран лекар в Германия. Освен месечна заплата, тези хора получават по 320 евро на заседания - а в годината има поне 150 заседания и това са още едни близо 50 хил. евро на година.Или общо се събират някъде към 210 хил. евро на година, като реално едва ли харчат повече от средно 10 хил. евро за разходи. Един американски конгресмен получава $170 хил. (или около 150 хил. евро на година), т.е. с около 25% по-малко от един български евродепутат.Тези хора в ЕС наистина са скъсали с всякаква реалност.
  —цитат от коментар 21 на Росен съм аз и голем капут


  И КАТО СРАВНИШ НАНСИ ПЕЛОСИ С МАРИЯ ГАБРИЕЛ ИЛИ ФИЛИЗ ХЮКМЕНОВА-ИЗТЪКНАТИ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТКИ ТИ ИДЕ ДА ЗАРЕВЕШ НА ГЛАС ОТ МЪКА ЗА ЕВРОСЪЮЗА.😢😢😢😢😢😢😢

 23. 23 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1643 Весело

  Долу-горе избирателната система е копие на избирателната система за президент в САЩ. Там също нама "демокрация" ( да се чете болшевизъм) а има избирателен колеж. Това спомага всеки щат (аналог на европейски щат т.е държава) да има равно право на глас независимо от броя на избирателите. Така се ограничава болшевизма. Така спечели Тръмп. А нашите "десни" дето всъщност са леви до мозъка на костите си си искат болшевизма понеже са болшевики (радикални)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 24. 24 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 712 Любопитно

  До коментар [#8] от "aramissss":

  Така е, но още по-голям келипир е да си БГ депутат, защото тук можеш да си уредиш и лично-фирмените въпроси доста по-добре от ЕП. Да не говорим, че и тук не взимат малко господата депутати около 6000 лв. на месец: https://www.24chasa.bg/novini/article/6847550

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK