С обещание да говори "с един глас" ЕС се готви за времето след Брекзит

С обещание да говори "с един глас" ЕС се готви за времето след Брекзит

© ReutersДа останат единни "въпреки всички препятствия". Това се очаква да обещаят лидерите на Европейския съюз на неформална среща на върха тази седмица, чиято цел е блокът да се отмести от продължилото десетилетие управление на кризи към по-енергична роля на световната сцена, пише "Файненшъл таймс".


Срещата в румънския град Сибиу на 9 май бе замислена като демонстрация на единство и шанс за взимане на големи решения след Брекзит. Но предвид че Великобритания все още е членка на ЕС, се очаква разговорите да бъдат по-въздържани и лидерите да започнат дискусия за "стратегическия дневен ред" за следващите пет години.


В чернова на декларацията за срещата, видяна от "Файненшъл таймс", се посочват 10 ангажимента, чрез които "да гледаме напред към нашето общо бъдеще" и "да защитим нашия начин на живот". "Политико" посочва като едно от тези послания "да показваме един на друг солидарност във времена на нужда", както и че "можем и ще говорим с един глас".
Приоритетите на ЕС се очаква да бъдат представени в детайли на друга среща на върха през юни, когато лидерите ще номинират кандидатите за председателските посстове в няколко важни евроинституции, включително Европейската комисия и Европейската централна банка.


Оттеглянето на Великобритания не е споменато в черновата на декларацията, а британският премиер Тереза Мей се очаква да не присъства на срещата.


В отделно съобщение, подготвено за срещата, се представят четирите основни теми, които ще се обсъждат. В частта за външната политика се посочва, че "във все по-несигурния свят" ЕС трябва да бъде "по-настойчив и ефективен в защитата на (своите) интереси". На фона на китайския възход, в документа се отбелязва необходимостта "да се позиционира Европа като глобален играч в новия стратегически контекст".


В друга част, посветена на европейския икономически модел, са включени по-силна индустриална политика, която ще "се противопостави на нечестните практики и рисковете за сигурността" и "ще подсигури нашите стратегически вериги за доставка".


Подчертава се значението на защитата на външните граници, което все повече се очертава като консенсусна точка между държавите членки.


Чувствителните теми


Повече разделение сред лидерите вероятно ще предизвикат призивите за "реформа на политиката за убежище на ЕС", цел, която съюзът вече три години не успява да постигне заради разногласия как да бъдат споделени отговорностите.


Разширяването на блока е друга област, в която може да се стигне до напрежение по време на срещата, заради разделения между скептиците във Франция и защитниците му в Централна и Изчотна Европа. В декларацията, изготвена от румънското председателство на Съвета на ЕС, се отбелязва отговорността "да направим нашия съюз по-силен и нашето бъдеще по-светло", като се признава "европейската перспектива" на съседните страни, имайки предвид стремежите към еврочленство на държавите от Западните Балкани и Украйна.


Вместо да признае възможността за разширяване, документът за стратегическия дневен ред описва целта за "насърчаване на Европа като модел за сътрудничество".


Малко се казва за друга голяма политическа битка, която се задава в следващите 12 месеца – дългосрочния бюджет на ЕС. "Ние ще защитаваме една Европа от Изтока до Запада, от Севера до Юга", се посочва в декларацията, според която "няма място за разделения, които действат срещу нашите колективни интереси". "Ще останем единни въпреки препятствиярта можем и ще говорим с един глас".


Срещата ще се състои малко след като повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха в ЕС, заявиха, че си искат обратно от Брюксел правомощия, дадени от националните столици на ръководството на съюза. "Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции. Заявяваме това с единния глас на Централна Европа", каза миналата седмица полският премиер Матеуш Моравецки след срещата на 13-те държави във Варшава, на която присъства и българският министър-председател Бойко Борисов. Очаква се това послание да бъде оформено и в декларация и обсъждано на срещата в Сибиу. Темата е особено чувстителна в навечерието на евроизборите в края на месеца, на които се очаква невиждана досега подкрепа на евроскептични и популистки партии.


Препоръките на Брюксел


Миналата седмица еврокомисията представи своите препоръки, обявени като "приноса на комисията за следващия стратегически дневен ред за 2019-2024 г.".


В областта на отбраната Брюксел препоръчва да продължат усилията за "изграждане на ефективен и истински европейски Съюз на сигурност и да преминем към истински Европейски съюз за отбрана, за да може сътрудничеството в областта на отбраната в ЕС да се превърне в норма, а не в изключение". "Освен това трябва да бъдем по-инициативни при управлението на миграцията. Това изисква всеобхватни действия на всяко равнище и истински съюзен подход, изграден върху споделянето на отговорността и солидарност между държавите членки", се посочва още в съобщението.


Втората препоръка е свързана с необходимостта ЕС да подобри, модернизира и напълно да прилага единния пазар във всичките му аспекти. "Трябва да съсредоточим научните изследвания и иновациите върху екологичния, социалния и икономическия преход и свързаните с това обществени предизвикателства. Трябва да инвестираме в ключови европейски цифрови мощности и да работим заедно, за да дадем тласък на създаването в Европа на ориентиран към човека изкуствен интелект".


В третата препоръка се казва, че трябва да продължат усилията за осъществяване на целите на европейския стълб на социалните права и да се работи с държавите членки за постигането на социално приобщаване и равенство, включително чрез мерки за преодоляване на регионалните различия, задоволяване на потребностите на малцинствата и решаване на въпросите, свързани с пола и застаряването на населението.


Следва препоръка за необходимостта от модернизиране на икономиката и преминаване към кръгова икономика с по-ефективно използване на ресурсите.


Последна е препоръката Европа да играе водеща роля в света чрез последователна и силна подкрепа за многостранен, основан на правила световен ред, в центъра на който е ООН.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Ха дано, че безумието "Брекзит" разби Разума!!!

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  "Срещата ще се състои малко след като повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха в ЕС, заявиха, че си искат обратно от Брюксел правомощия, дадени от националните столици на ръководството на съюза. "-край на цитата


  Вижте за каква фалшива статия става въпрос! Великобритания напуска ЕС, защото си иска независимостта и правомощията, Италия си иска обратно правомощията, в статията хвърлят вината на бившите комунистически страни, демек исканията за връщане на пълномощията и възвръщане на суверенитета е плод само на увредени от комунизма мозъци.
  Нищо не става от този ЕС! Върви по пътя на Съветския съюз и спасението е само като при Съветския съюз. Разтуряне.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Че то и Брекзит няма да има. Май.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Плюйте я вече тази дъвка, бе ! Не ви ли писна ?!?

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Като чета тази статия не мога да се отърва от усещането, че преписват едно към едно Работническо дело за тезисите на партията ръководителка. Същите планове, същите лозунги, същите празни формулировки, които никой не е в състояние да разтълкува, същата абстрактност, същото търсене на магически решения.
  В Америка се говори конкретно и така, че всеки човек да разбере без да се напряга какво ще се прави. От формулировките в тази статия професори по икономика, политически науки и философия не биха могли да се сетят какво ще става.

 6. 6 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 281 Весело

  Поредната куха и повърхностна статия на Дневник с цел дразнене и активиране на тъпогрозните гниди национал-популисти. Нека плюенето по ЕС започне сега. 😂

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 7. 7 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 281 Весело

  Поредната куха и повърхностна статия на Дневник с цел дразнене и активиране на тъпогрозните гниди национал-популисти. Нека плюенето по ЕС започне сега. 😂

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Ами ако няма Брекзит?

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  СССР се разпадна поради икономическата си непригодност. ЕС никога досега в историята си не е бил в по-добро икономическо състояние.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на vbw43595376
  vbw43595376
  Рейтинг: 13 Неутрално

  С един глас ми звучи болшевишко

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":СССР се разпадна поради икономическата си непригодност. ЕС никога досега в историята си не е бил в по-добро икономическо състояние.
  —цитат от коментар 9 на EU defender  До коментар [#9] от "EU defender":

  Уфф,аман вече! Икономиката е слуга на политиката.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  "Срещата ще се състои малко след като повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха в ЕС, заявиха, че си искат обратно от Брюксел правомощия, дадени от националните столици на ръководството на съюза. "Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции."

  Отново "заявиха, че си искат обратно от Брюксел " до опровержението му - "ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции".

  Те на това му се вика куха пропаганда. Дневник, последно кво искат новите членки? Ревизия на вече взети решения, или строго отграничаване на националните компетенции от отстъпения за общи решения суверенитет?

 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  И като се разтури ЕС ,какво ще стане ,ще се присъединим към Турция или към СССР , щото те ще ни осигурят стабилност и просперитет , много дебилни мнения , в момента ЕС е най развитото место на света след САЩ , затова в единство ще се постига просперитет ,който иска отделно , да се развива отделно .

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#13] от "edin drug":

  като се разтури ЕС ,какво ще стане ,ще се присъединим към Турция...
  ======
  Аа, не....
  На последък постигаме забележителни успехи в изправянето на кривия макарон....:)
  Хич не е честно.... нека и ние влезем....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Ами значи от ЕК се справят много добре с управлението.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Любопитно

  "Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции.
  =======
  Вече е късно.....
  Щом папи и попове почнаха да правят политика..... наистина е късно.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не ми е ясно, за какво жалят национал-популистите - за по-добрата и всестранно развита икономика ли, която бихме имали, ако не сме членове на съюза? При това, добрите услови които прелга общия пазар са за всички, както за силните икономически страни като Германия, така и за такива като нас.
  Вижте какво е положението в Русия, какви проблеми имат в икономиката и да се попитаме защо средната им заплата е като и дори по-малка от нашата, въпреки че имат огромни природни дадености. Турция, въпреки че има мощна и разнообразна икономика, също не предлага на гражданите си много по-добри от нашите условия за живот.
  Така че нямаме като нация по-добра опция от участието си в съюза, а за да бъде ЕС фактор в световен мащаб, няма друг път освен консолидиране и създаване на някакво подобие на САЩ, въвеждане на единна валута, армия и прочее. Нека всяка нация да си пее песните и да си яде манджите, но важните органи трябва да са общи - извинявай Цацаров, че ще ти вземем малко правомощия, а Пеевски направо да си остане в Дубай:).

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  "Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции.=======Вече е късно..... Щом папи и попове почнаха да правят политика..... наистина е късно.
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Правенето на политики от геврекчии и ходжи до къде ви докара?

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":

  Успехите са забележителни.... недей да се притесняваш....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Турция, въпреки че има мощна и разнообразна икономика, също не предлага на гражданите си много по-добри от нашите условия за живот.
  =======
  Но Турция не е в Европа....
  Не ни взимате и туй то.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":Успехите са забележителни.... недей да се притесняваш....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  След тези грандиозни забележителности, защо изгубихте местните избори?

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#21] от "4ort":

  Никой нищо не е губил..... и да това не хаби нерви....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":


  Това го казва Цветко петдесет и първий. А ето какво казва Дойче веле:

  https://www.dw.com/bg/ето-какви-заплати-взимат-руснаците/a-39144129?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Къв Брекзит!!? Нали го отмениха!? Ще има Брекзитно положение!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Не е лоша идея, но по време на избори е като американски президент в края на втория си мандат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  И за да бъда докрай обективен за разлика от козяшките тролчета, които никога не си служат прецизно с числата, в Русия БВП(ном)/БВП(ППС) = 39.3% у нас е 37.1%, което означава, че тези 610 евро през 2017та са се равнявали като покупателна способност на 576 евро у нас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":
  “В Америка се говори конкретно...” викаш?😂
  Цитирам оранжевия орангутан:
  “Аз нямам проблем да си покажа данъчните декларации.”
  “Данъчните ми декларации ще бъдат показани.”
  “Аз с удоволствие бих си показал данъчните декларации, но в момента (от три години) ме одитират.”
  “Не мисля че някой се итересува от данъчните ми декларации.”
  Говорителката му Сандърс:”В Конгреса не са толкова умни (12 от финансовата комисия са финансови анализатори), за да разбере данъчните декларации (на бащицата.)”
  Новина: Семейство Тръмп съди Капитал Уан (данъчния си консултант), за да не покаже данъчните му декларации.
  Уф обърках се от толкова много конкретно говорене на маймунски език. 😂😂😂

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  "където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции."

  За България това не е добре. Означава повече Москва в българската политика.

 29. 29 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  айде бе, излизайте, чакаме с нетърпение момента, в който ще се молите да се върнете, загубени импералистични консерви

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  В Москва може и да имат средна заплата по 1300 евро, но идея нямаш, колко струва малко по-приличната храна... Свят ще ти се завие.

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  ''...."Срещата ще се състои малко след като повечето от бившите комунистически страни, които преди 15 години влязоха в ЕС, заявиха, че си искат обратно от Брюксел правомощия, дадени от националните столици на ръководството на съюза. "Там, където е необходимо, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции."...''
  1. Нормално е , щом една държава доброволно е отдала част от държавният си суверенитет, при поискване от нейна страна, той да й бъде върнат
  2. Защо вината за всички несполуки на ЕС се хвърля все върху държавите от Източна Европа... Исторически тези държави са били с прекъснат държавен суверенитет и с прекъсната държавност от завладяването им от османската империя и е съвсем нормално да искат възстановената им държавност да просъществува повече време, особено след като те са ядрото на Европа, защото когато те са започнали съществуването си като държави, НЕ Е ИМАЛО и сянка на държавност в сегашната Западна Европа. Не може и не трябва Европа да се отказва от държавите, дали историческите корени на държавността в нея.
  3. Специално България съществува като Третата българска държава и е с възстановена държавност от много кратко време- по-малко от 150 години. Нормално е българите да искаме повече време да се радваме на съществуването на собствената ни държава и за това да не искаме да влизаме в състава на сещ/ съединени европейски щати/, които биха премахнали на 100процента отново българският държавен суверенитет и съществуването на България като самостоятелна държава.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Европа няма друг избор, освен да е един глас.
  Мафииките от изтока, клиенти на Русия, ще бъдат смачкани, защото няма какво да предложат освен най жалък популизъм(прелюдия към диктатура руски тип), в който няма никаква перспектива, а държавите им са разпадащи се коптори на безправието. Особено някои.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Къв Брекзит?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":Това го казва Цветко петдесет и първий. А ето какво казва Дойче веле:https://www.dw.com/bg/ето-какви-заплати-взимат-руснаците/a-39144129?
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  това са данни, които Дойче веле цитира от Руската статистическа служба.!! което ги прави съмнителни.
  но и да са верни т.е. наистина "средната номинална месечна заплата в Руската федерация да е 38 600 рубли"
  а RUB/BGN close:0.02678 low:0.02672 high:0.02685
  (https://www.xe.com/currencycharts/?from=RUB&to=BGN&view=1D )
  така че 38600*0.02678 =1033.708 лв.
  та и при тези данни средната ни заплата е малко над руската.

 36. 36 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Изглежда, че Европа / и тя , като нашите доморасли олигарси/ говори с гласа и в интерес на многонационалните компании...

  Така, че не се надявам на нещо в интерес на хората, независимо от чии уста излиза. В крайна сметка, излиза от моя и твоя джоб...

  Има ли конкретни ДЕЙСТВИЯ извършени в интерес на всички хора? / но не ми показвайте дребните помощи, които ни отпускат за да не пукнем/ Дайте примери моля, щото ако Северен поток е в интерес на германците, не е в интерес на българите....
  А пакета на Макрон, той ли е единния глас на Европа....

  Сидо
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2121 Любопитно

  Тъй, а може ли да знаем ЧИЙ ще бъде този глас?

  Защото на времето имаше един майтап "Всички сме равни но някои са по-равни". И се знаеше КОИ са "по-равните". Лесни бяха за разпознаване, стояха отпред по президиумите и ни нареждаха какво да правим и мислим. Май че отново сме в същата ситуация.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 38. 38 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 731 Неутрално

  За да "останат единни", ЕС следва да се промени и да се вземе предвид именно Брекзит и причините, довели до него. Чуйте гласа на Източна Европа, иначе следва сигурен разпад.

 39. 39 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 464 Любопитно
  3. Специално България съществува като Третата българска държава и е с възстановена държавност от много кратко време- по-малко от 150 години. Нормално е българите да искаме повече време да се радваме на съществуването на собствената ни държава и за това да не искаме да влизаме в състава на сещ/ съединени европейски щати/, които биха премахнали на 100процента отново българският държавен суверенитет и съществуването на България като самостоятелна държава.
  —цитат от коментар 31 на cmy12603507


  А какво ихте казали, колега, за финансовия терор върху населението, упражняван от всички български управляващи през тези 150 години?
  Заслужават ли управниците ни самостоятелност, или им е крайно необходим един постоянен контрол?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 40. 40 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#39] от "дедо Андро":

  Но както виждаме, от Европата не идва контрол в наш, на гражданите интерес, а контрол в техен, западен, монополен, интерес...

  Загубени сме...или сами се спасяваме!

  Сидо
 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3544 Любопитно

  А, демократическият централизъм - кога? Да чакаме ли и член първи в бъдещата европейска конституция?

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Заслужават ли управниците ни самостоятелност, или им е крайно необходим един постоянен контрол?
  —цитат от коментар 39 на дедо Андро

  И защо сте толкова уверен, че от Брюксел /а и който ще да е/ ще осъществяват този контрол в НАШ интерес? Един Макрон например трябва да ви е достатъчен пример в ЧИЙ интерес действа този който има власт.

  Изглежда ние българите имаме тази историческа традиция с лекота да отстъпваме властта върху себе си на някой чужд. Преди щяха да ни правят 16-та република на СССР, сега някои мечтаят да сме щат в СЕЩ. А още Левски го е казал "Който ни освободи, той ще ни зароби".

  Начинът е друг, НИЕ да се БОРИМ за интересите си - и в държавата и вън от нея. Желанието някой друг да го прави вместо нас показва мързел и признание на собствената некадърност.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3935 Весело

  Единство в ЕС е майтап от лошите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK