"Странни съюзници": Ще помогне ли Марин льо Пен на България да стане по-богата

Марин льо Пен и Веселин Марешки

© Юлия Лазарова

Марин льо Пен и Веселин МарешкиВеселин Марешки, българският партньор на партията на Марин льо Пен Национален сбор, заяви, че сегашният "бюрократичен" ЕС държи България като държава членка втора класа, докато Льо Пен и нейните съюзници, когато спечелят властта, ще помогнат на страната да стане по-богата, пишат журналистите Георги Готев и Алин Робер в статия за блога Еuelectionsbulgaria.com.


Те припомнят, че Марешки, лидер на популистката партия "Воля", бе избран от Льо Пен за неин партньор в България. Миналата седмица тя за втори път тази година посети страната, като поводът бе началото на кампанията на "Воля" за евроизборите.


Според Марешки не може да има силна и единна Европа, докато някои европейски страни като България изостават. "Марин льо Пен, Салвини и Щрехе знаят, че без силна България не могат да изградят силен ЕС. И те имат волята да помогнат на България да догони големите европейски държави. Докато Меркел, Макрон и Юнкер, те искат ние да останем слаби", каза Марешки в предаването "Още от деня" по БНТ на 3 май.
Според авторите очевидната истина е, че ЕС може да бъде критикуван за бюрокрацията си, но въпреки това той създаде кохезионната политика, от която новите държави членки като България се възползват в голяма степен. От друга страна, крайнодесните партии от по-старите държави - членки на ЕС, са против това преразпределение на богатството. Освен това крайната десница по никакъв начин не се застъпва за "силна" Европа. Национален сбор критикува хлабавите граници, а идеята за по-тесен съюз с България и Румъния, който би позволил на двете страни да се присъединят към Шенген или еврозоната, е невъзможна за тях.


Странни съюзници


Всъщност Марешки и Льо Пен са странни съюзници и посланията им към съответните им избиратели са много различни, се посочва още в статията. Льо Пен никога не е казвала на поддръжниците си във Франция, че иска ЕС да помага на страни като България да станат икономически по-силни. Единственият й интерес от това да прекарва време с Марешки е да има достатъчно съюзници, за да може да създаде политическа група в следващия Европейски парламент.


Тя вероятно ще бъде разочарована, защото според социологическите проучвания Марешки ще получи 2% от гласовете, доста под петте, които са необходими за влизане в европарламента.


Льо Пен не харесва кохезията в ЕС. Скорошно изследване на Виенския университет за икономика и бизнес показа, че електоратът й идва от области, където кохезионната политика на ЕС е в по-малка степен представена или успешна.


Следващата среща на Льо Пен и Марешки ще е в Италия в средата на май по покана на Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига". Друг странен съюз с хора, защитаващи противоположни позиции, особено за миграцията – Италия например, иска Франция да приеме повече бежанци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK