"Бунтовно поведение": Учениците, които Грета Тунберг вдъхнови за защита на природата

Грета Тунберг

© Reuters

Грета ТунбергСлед като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни участъци, 13-годишният Никита Шулга станал съосновател на проект в Украйна, който превръща остатъците от храната в столовата на училището му в органичен тор за създаване на здрава почва.


Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди "Вода, Въздух и Храна" (Water, Air and Food Awards WAFA).


Джорджия Мира, на 16 години, била подигравана, когато, вдъхновена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, започнала климатични протести пред училището си в Южна Италия, но вярва, че бавно променя мисленето и на връстниците си, и на учителите.
Всички те са част от около 60 тийнейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано.


"Бунтовно поведение": Учениците, които Грета Тунберг вдъхнови за защита на природата

© Reuters


"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите (...), защото, ако не го направите, нищо няма да се промени", каза за фондация "Томсън Ройтерс" София-Кристина Борисюк - 13-годишна бивша съученичка на Шулга, която е съоснователка на проекта за компостиране. "Ако не правим нищо, след 200 - 300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга, чийто проект е обхванал 200 училища в цяла Украйна.


Тяхната цел е всичките 17 хил. училища в Украйна да произвеждат собствен компост. "Изчислихме, че всяко училище произвежда един тон органични отпадъци годишно. Ако всички училища компостират този отпадък, нашите депа за отпадъци ще станат по-малки, почвата ни ще стане много по-плодородна, а качеството на въздуха ще се подобри", каза Борисюк.


Решаващи години


Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откакто 16-годишната Тунберг стана известна миналата година със седмичните си протести пред сградата на парламента в Стокхолм, носейки плакат "Училищна стачка за климата". Оттогава хиляди ученици по целия свят протестират като нея с искане за действия по климата, а младежки организации започнаха стачки с участието на ученици в повече от 40 държави.


"Тези няколко години са от решаващо значение (...) действия трябва да бъдат предприети сега", каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици.


Младежите от WAFA са привлекли 100 хил. ученици от повече от 1000 училища в 12 държави, които да се занимаят с проблеми около сигурността на водата, каза Кейбъл, който е агитирал срещу широк кръг проблеми, включително глада, отглеждането на животни в затворени условия и кибертормоза. Учениците проверяват и изчисляват колко вода се пилее дневно заради течове от тръбите и кранчетата, за да разберат мащабността на проблема и след това как да го решат, каза той.


Намаляването на количеството вода, която се губи в резултат на стари, пробити тръби, също е дейност, върху която Мира от южния италиански град Бари иска градските власти да работят. Това е част от план за действие, изготвен от местния клон на глобалното движение на Тунберг "Петъчни дни за бъдещето", за по-добро управление на природните ресурси.


"Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града", защото Бари има много малко зелени площи, каза Мира, която продължава всекидневните си протести и иска да разшири темата. Наскоро те организираха среща за връзките между климатичните промени и имиграцията.


Мария Елена Семедо, заместник генерален директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си. "Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи, да защитим околната среда и да променим поведението си като потребители, важно е да имаме, ако мога така да се изразя, такова бунтовно поведение", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK