"Бунтовно поведение": Учениците, които Грета Тунберг вдъхнови за защита на природата

Грета Тунберг

© Reuters

Грета ТунбергСлед като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни участъци, 13-годишният Никита Шулга станал съосновател на проект в Украйна, който превръща остатъците от храната в столовата на училището му в органичен тор за създаване на здрава почва.


Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди "Вода, Въздух и Храна" (Water, Air and Food Awards WAFA).


Джорджия Мира, на 16 години, била подигравана, когато, вдъхновена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, започнала климатични протести пред училището си в Южна Италия, но вярва, че бавно променя мисленето и на връстниците си, и на учителите.
Всички те са част от около 60 тийнейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано.


"Бунтовно поведение": Учениците, които Грета Тунберг вдъхнови за защита на природата

© Reuters


"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите (...), защото, ако не го направите, нищо няма да се промени", каза за фондация "Томсън Ройтерс" София-Кристина Борисюк - 13-годишна бивша съученичка на Шулга, която е съоснователка на проекта за компостиране. "Ако не правим нищо, след 200 - 300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга, чийто проект е обхванал 200 училища в цяла Украйна.


Тяхната цел е всичките 17 хил. училища в Украйна да произвеждат собствен компост. "Изчислихме, че всяко училище произвежда един тон органични отпадъци годишно. Ако всички училища компостират този отпадък, нашите депа за отпадъци ще станат по-малки, почвата ни ще стане много по-плодородна, а качеството на въздуха ще се подобри", каза Борисюк.


Решаващи години


Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откакто 16-годишната Тунберг стана известна миналата година със седмичните си протести пред сградата на парламента в Стокхолм, носейки плакат "Училищна стачка за климата". Оттогава хиляди ученици по целия свят протестират като нея с искане за действия по климата, а младежки организации започнаха стачки с участието на ученици в повече от 40 държави.


"Тези няколко години са от решаващо значение (...) действия трябва да бъдат предприети сега", каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици.


Младежите от WAFA са привлекли 100 хил. ученици от повече от 1000 училища в 12 държави, които да се занимаят с проблеми около сигурността на водата, каза Кейбъл, който е агитирал срещу широк кръг проблеми, включително глада, отглеждането на животни в затворени условия и кибертормоза. Учениците проверяват и изчисляват колко вода се пилее дневно заради течове от тръбите и кранчетата, за да разберат мащабността на проблема и след това как да го решат, каза той.


Намаляването на количеството вода, която се губи в резултат на стари, пробити тръби, също е дейност, върху която Мира от южния италиански град Бари иска градските власти да работят. Това е част от план за действие, изготвен от местния клон на глобалното движение на Тунберг "Петъчни дни за бъдещето", за по-добро управление на природните ресурси.


"Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града", защото Бари има много малко зелени площи, каза Мира, която продължава всекидневните си протести и иска да разшири темата. Наскоро те организираха среща за връзките между климатичните промени и имиграцията.


Мария Елена Семедо, заместник генерален директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си. "Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи, да защитим околната среда и да променим поведението си като потребители, важно е да имаме, ако мога така да се изразя, такова бунтовно поведение", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Използват горкото момиче за глупавата си пропаганда.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  "Ако не правим нищо, след 200 - 300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите"

  И да правите нещо пак ще умрете. Така е хората умират по някое време. Никой не е вечен. Освен Майката Природа. :)

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  "Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи"

  Ако продължавате да ги храните безплатно, то ще продължи да се увеличава. Докато един ден не останат бели държави да плащат на ООН. :)

  Съответно ООН няма да го има. Съответно няма да има кой да храни увеличаващото се население и то ще почне да намалява по естествен начин. :)

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1842 Весело

  Използват горкото момиче за глупавата си пропаганда.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181

  Украйнците традиционно са инструменти на либералната пропаганда! Да не говорим ,че няма какво да ядат, събирали храна тъпотии!
  Примерно по-богатите ментори на либерасти от запад си носят компостинг за двора от екологично чисти гори, остатъците от храна с Е-добавки кой ще си сложи в двора където лазят бебета?! У нас вековните еко гори ги секат ромите примерно, ама зелено-либерастите премълчават тези новини, особено за Странджа!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Използват горкото момиче за глупавата си пропаганда.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  Абсолютно. Медицинското досие на девойчето е по-дебело от "Война и мир" и на всичкото отгоре е фалшифицирано -- истинските аутисти бягат от вниманието като дявол от тамян, докато в случая имаме ярко изразен хистерично-нарцистичен характер. Но това не е важното. Пред нас е един пример на маркетинг като по учебник. Абсурдното послание се нуждае от абсурден носител. Ако аз като университетски професор изляза и ви кажа, че Пепси е изборът на новото поколение, само ще ми се изсмеете. А Майкъл Джексън го каза и му дадоха милиони, да си купува момченца. Същото е и сега -- като не се намери достатъчно сериозно научно основание за въглеродните възторзи, намериха Грета, издокараха я като една Тереза Авилска, при папата я пратиха, и климатологията съвсем замириса на тамян. А отзад стоят едни много богати и безмерно алчни хора, и само гледайте какви милиарди ще ви отмъкнат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Гневно

  Дайте да се разберем!
  На колко години един човек е годен за политическа активност, бизнес, секс? 16? 18? 21?
  Ако спазваме конституциите на страните, в които живеем, ще разберем, че на това момиче някой му е вкарал нещо в главата и така се прави от турболицемери.
  Ако изнася на нашите цели, това са будни млади хора. Ако не ни е по кефа, това е експлоатация на деца за политически цели.

  Еретик
 7. 7 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Колко е гот да видиш истинските европейски ученици бунтовници и да ги сравниш с глезените и слабо умни БГ ученици конформисти, слушащи само ориенталски ритми.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Междувременно в Африка.

  https://www.bbc.com/news/world-africa-48192576


  На среща за опазване на слоновете, лидерите са седели на столове направени от стъпала на слонове. :)

  А па Вие се борете да оправите екологията колкото си искате. :)

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Наскоро и Карнеги определи климатичните промени като една от основните заплахи за Европа и света.
  Америка отчаяно отрича но също вече страда от последиците.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "zyb18561487":

  +++

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора "

  Аха, бил научил ... а дали е научил причините да са бездомни? Дали е научил, че заради "великата демокрация и капитализъм" социалното разделение никога не е било по-голямо, особено в страни като Великобритания, Германия, Испания, Италия, США?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди"

  Похвално е, че се опитва да направи нещо по въпроса, но няма да постигнем много. Трябва да се смени политическата система, която докара хората до това състояние. С капитализъм не става.
  На единия тротоар хора живеещи в кашони, на отстрещния - мезонеите на шефчето капиталист, с лимузината долу.
  Е, не става така. Но крахът наближава.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Другарю комунде. Разкарай се от тоя форум докато не са те разкарали. И дано тоя престъпник, който си сложил на профила ти, много скоро да ходи спокойно в отвъдното!

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Наистина предстоят глобални климатични промени.Но обратно на тези,които прокламира Грета и хората,които я направляват.Предстои глобално застудяване.И първите признаци вече се виждат-в средата на май още включваме печки и климатици.

 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Либерален комсомол... въобще, случва се някакъв ненормален диктат, посмей да ги критикуваш, ще те обвинят във всички грехове...

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Наскоро и Карнеги определи климатичните промени като една от основните заплахи за Европа и света.Америка отчаяно отрича но също вече страда от последиците.
  —цитат от коментар 9 на Jalis Ironhammer


  Я кажи как точно страда Америка от глобалното затопляне.

 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

  Що бе, излъгах ли за нещо?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#16] от "Мусаши":

  US Air Force: We Need $5 Billion To Fix Weather-Damaged Bases

  https://t.co/VCrLL12N2l

  Предпочитам да се доверя на Пентагона а на дърт комунист като теб.

  The effects of a changing climate are a national security issue with potential impacts to Department of Defense missions, operational plans, and installations.

  Pentagon officials looked at whether 79 bases were currently experiencing or might in the future experience five natural phenomena: recurrent flooding, drought, desertification, wildfires, and thawing permafrost

  https://www.defenseone.com/threats/2019/02/lawmakers-tell-pentagon-revise-and-resubmit-your-climate-change-report/154657/?oref=d1-related-article

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":US Air Force: We Need $5 Billion To Fix Weather-Damaged Baseshttps://t.co/VCrLL12N2l Предпочитам да се доверя на Пентагона а на дърт комунист като теб.The effects of a changing climate are a national security issue with potential impacts to Department of Defense missions, operational plans, and installations.Pentagon officials looked at whether 79 bases were currently experiencing or might in the future experience five natural phenomena: recurrent flooding, drought, desertification, wildfires, and thawing permafrosthttps://www.defenseone.com/threats/2019/02/lawmakers-tell-pentagon-revise-and-resubmit-your-climate-change-report/154657/?oref=d1-related-article
  —цитат от коментар 18 на Jalis Ironhammer


  Ех дребна душичке,колко ли ти е мизерен животът,та не можеш да водиш диалог,без да обиждаш.
  А военните винаги са искали пари от бюджета,искат пари и ще продължават да искат пари.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  До коментар [#12] от "Taiga":

  Що не си ходите във великия СССР. Там всички са богати.

 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Искаше отговор и го получаваш.Не мрънкай.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Искаше отговор и го получаваш.Не мрънкай.
  —цитат от коментар 21 на Jalis Ironhammer


  Дърт комунист ще кажеш на баща си доносника на Държавна сигурност.Не на мен.Как пък всички комунистически чада изведнъж станаха най-големите антикомунисти.Като синът на придворният поет на Тодор Живков,или синът на кореспондент на Работническо дело в Лондон.Все репресирани от режима хора.

 23. 23 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  "...каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици"

  Кой я пусна тая партенка за “някаквите там учени" и 12-те години дето ни оставали дето Алехандрия, Бето-то, Бърни и цялата медийна кохорта подхванаха като свършен факт и почнаха да ни обработват по 5 пъти на ден, че задължително трябвало да приемем платформата им от претоплен комунизъм с корпоративни намигания?

 24. 24 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Ама как бързо палиш моторетката!Успокой се , брои до три и тн.

  И прочети линковете!Ако не знаеш англииски има гугъл транслейт.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":Ама как бързо палиш моторетката!Успокой се , брои до три и тн.И прочети линковете!Ако не знаеш англииски има гугъл транслейт.
  —цитат от коментар 24 на Jalis Ironhammer


  Келеш-при положение,че цялото ми семейство е пострадало по време на комунизма и самият аз бях пратен да служа в ж.п войски с турците и циганите като член на семейство"врагове на народа",нали се сещаш,че ще ЕПМ/това е израз на Стоичков/на всеки,който ме нарича комунист.

 26. 26 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#25] от "Мусаши":

  Това ти е стандартния похват като не ти харесва накъде отива разговора.Не коментираш статиите.Виж дори твоя гуру , стабилният гений ще посети опустошената база Тиндъл.

  https://t.co/XNGU4ZGAmU

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Ако не правим нищо, след 200 - 300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга...

  Вярно, че е само на 13 ама Шулга може да провери в Гугъл кои са били ценените суровини и ресурси преди 200-300г - дърва, китова мас, овча вълна...нефта, лития, или урана не са стрували пукната стотинка и никой не ги е считал за ресурси

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Навремето като деца четяхме и си правихме "тимуровски" команди да помагаме на самотни възрастни хора.
  Благородна кауза.
  Тия са отвратителни търгаши, използващи глобални медии и деца.

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":Това ти е стандартния похват като не ти харесва накъде отива разговора.Не коментираш статиите.Виж дори твоя гуру , стабилният гений ще посети опустошената база Тиндъл.https://t.co/XNGU4ZGAmU
  —цитат от коментар 26 на Jalis Ironhammer


  Накъде отива разговорът?Няма нито едно доказателство,че има глобално затопляне,причинено от човешка дейност.Средната температура за 2018г е с 0,2 градуса по-висока от 1979г.Като трендът е низходящ в последните години.На това ли му викаш глобално затопляне?
  Най-жалкото е,че наистина предстоят глобални климатични промени,но не затопляне ,а застудяване.Което е много по-опасно от затопляне.И не е причинено от човешка дейност,а от магнитното поле на Слънцето.

 30. 30 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#20] от "Роси":

  Открила си машина на времето ли?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5407 Любопитно

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":

  Усещате ли, че мантрата "глобално затопляне", беше заменена от "климатични промени"?
  А цялата история на тази планета е низ от климатични промени.
  А знаете ли, че ако обемът на атмосферата ни (510 000 000 кв.км по 35 км височина) се редуцира до физкултурен салон, то всичките фосилни горива, които сме изгорили до сега ще са с обема на една кибритена клечка?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Човешката дейност ни се струва мащабна и всеобхватна, но всъщност, ние не сме чак такъв глобален фактор. Една четвърт от повърхността на планетата ни е суша, а от нея, ние обитаваме не повече от една четвърт. И огромното човешко население се събира на територията на Лос Анжелис. Ако един човек е еквивалент на 80 литра вода, то колко литра са 7 милиарда човеци? Колкото язовир Искър....
  Слънцето, вулканите, морските течения и геотермалните процеси - това са факторите. Ние сме въшки върху слон.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "Всички те са част от около 60 тийнейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано"

  Тия тийнейджъри от закуски ли са спестили, за да се разкарват по света и да протестират тук и там?
  А как ги пускат родителите им сами?
  Дали това са добри родители по норвежките критерии?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK