"Фестивал на светлините" в Пловдив ще отбележи Деня на Европа

"Фестивал на светлините" в Пловдив ще отбележи Деня на Европа

© Георги КожухаровДенят на Европа 9 май ще бъде отбелязан днес с гостуването на първия в България "Фестивал на светлините" в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


На 9 и 10 май от 21:30 ч. в Пловдив жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра "оживяват" под светлините на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят темата за правото на избор на всеки човек през античната история на Града на седемте тепета и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Престижният "Фестивал на светлините" гостува за първи път в страната по покана на представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и Общинска фондация "Пловдив 2019" като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата.


3D филм на тема "Заедно избираме нашето бъдеще" ще бъде прожектиран върху емблематична сграда на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. "Ангел Букурещлиев" (известни като "стълбите на Каменица") и Античния стадион на Филипопол.
Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook чрез Facebook Live.


Представителството на Европейската комисия в България е организатор и партньор на редица други събития в София, с които ще отбележи Денят на Европа тази година:


10 и 11 май - Академия за иновации 2019 в София


И през 2019 година Европейската комисия в България се включва в Академия за иновации - Innovation Hackathon за студенти. Събитието ще се реализира отново под формата на 24-часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 хил. лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. На 10 и 11 май в НДК, Литературен клуб "Перото", младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15-минутни презентации и демо версии на продукти и услуги.


12 май от 09:00 ч. - RUN4EU


RUN4EU е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезатели (ученици) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21.1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Второто издание на RUN4EU се организира от Спортен клуб "Бегач" в партньорство с Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България.


Учениците, които се включват в RUN4EU, ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали. Всички състезания, част от RUN4EU, са безплатни. Необходима е единствено регистрация, направена от учителите към съответните училища или от родител. Повече информация за събитието и регистрацията можете да намерите тук .


12 май от 10:00 ч. - "Фамилатлон" на Голямата поляна в Южния парк в София


Единадесетото издание на празника "Фамилатлон", посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще се проведе на 12 май в Южния парк.


15 май от 18:00 до 22:00 ч. - Нощ на литературата


На 15 май от 18:00 ч. до 22:00 ч. европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места (читателски гнезда), където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др.


По традиция представителството на Европейската комисия в България използва участието си в инициативата, за да представи съвременни европейски автори, удостоени с Наградата за литература на Европейския съюз. Тази година в чест на финландското председателство на Съвета на ЕС ще бъде представен финландският писател Рику Корхонен с книгата си "Медицински роман", носител на наградата от 2010 г. Четенето ще бъде в Dada Cultural Bar на ул. "Г. Бенковски" 10, а четец ще бъде актьорът Бойко Кръстанов.


Още подробности за събитията ще намерите на интернет страницата на представителството на Европейската комисия в България.


Събития за Деня на Европа ще се проведат в цялата страна: Смолян, Видин, Шумен, Враца, Русе, Пловдив, София. На сайта "Този път ще гласувам" можете да откриете някои от тях.


Денят на Европа


Денят на Европа е празник на европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., пет години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.


Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа.


През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Честит празник на всички европейци!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник на всички Европейци https://www.youtube.com/watch?v=Jo_-KoBiBG0&t=19s

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "На 9 и 10 май от 21:30 ч. в Пловдив жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра "оживяват" под светлините на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят темата за правото на избор на всеки човек ..."

  жителите и гостите на града (праилно, по банален лаф от тва няма!) на живо пруслевядат мащабния римонт на суперцентъра на града (и доксато се чудът откъде и как да минът се наслаждават на всякакви видове прахуляк и тежка техника, със и без светлинни ефекти), започнал заедно с годината през която пловдив е колтурна столица на еуропа. при това без никакво право на избор на всеки човек...

  та нека пиара снесъл тази статия на редакцията и редакциата дето го публикува и тия дето го читат са наясно: провинциално-феодален цинизъм, наглост и прустотиа все в името на личното ублагоденелстване на пловдивската управа т.е. на кмета и свитата му е това - и това което се случва в пловдив, и това което се говори за ставащото там. поне туй ми касват ората - от шофьорите на таксита до секви там в тоя грат. но както убобщи една лелка: нема прублеми, в тоя град има толкоз мноо колтура, че няма опаснос дори и тия варвари да я прецакат цялата.
  дневник, що падате до нивото отдел пиар и реклана на плд обштина? тва ли е димокрацията и димокартичната жорналистика? ако е тъй то с право е речено:
  сека една димокрация е като девсвеница.
  рано или късно некой и го начуква.


 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Весело

  Честит ден на Европа драги сънародници!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Денят на Европа, а за капитулацията на хитлеристка Германия ще има ли нещо?

  Мачкай климатичния чейндж!
 7. 7 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 354 Неутрално

  День позоры

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 8. 8 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 464 Неутрално

  За да го има Деня на Европа,
  трябваше да има День Победы !
  Благодарим Ви Братушки,
  Честит ден на Европа сънародници !

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  Тя беше вчера.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тъжен ден за Европа. На 8 май 1945 г., Европа се разделя на "Демократична" и Съветска част.
  Тогава Европа поне е била единна, с едно управление и една цел.
  Разбрахте ме.

 11. 11 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тъжен ден за Европа. На 8 май 1945 г., Европа се разделя на "Демократична" и Съветска част.
  Тогава Европа поне е била единна, с едно управление и една цел.
  Разбрахте ме.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#10] от "yellow_hater":

  Тъжен ден за Европа. На 8 май 1945 г., Европа се разделя на "Демократична" и Съветска част.Тогава Европа поне е била единна, с едно управление и една цел.Разбрахте ме.
  —цитат от коментар 10 на yellow_hater


  ами туй което расбрахме е че си надращил една голема глупуст...

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Присъединявам се към приветствието, но искам да уточня - без деня на победата със сигурност нямаше да има Ден на Европа!

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "Voiko":

  Добре че беше расия да спаси Европа, нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK