В сянката на несигурност лидерите на ЕС ще демонстрират единство с нова 5-годишна стратегия

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

© Reuters

Жан-Клод Юнкер и Доналд ТускЛидерите на Европейския съюз се събират днес на среща на върха в румънския град Сибиу, за да обсъдят "стратегическия дневен ред" на блока за следващите пет години, както и "мястото на Европа в света". Те освен това ще открият надпреварата на претендентите за високи европейски постове.


Срещата бе замислена като демонстрация на единство и шанс за взимане на големи решения след Брекзит. Но предвид че Великобритания все още е членка на ЕС, се очаква разговорите да бъдат по-въздържани. "Франс прес" отбелязва, че петнайсетина дни преди европейските избори държавните и правителствени ръководители ще се стремят да демонстрират единство на страните членки. Освен това те ще избягват да говорят за напускането на Великобритания, което беше водеща тема на много от последните им срещи на върха.


Избраната дата - 9 май - е годишнината от декларацията, произнесена от французина Робер Шуман през 1950 г., с която той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), предшественичката на ЕС.


"Десетте заповеди"
В малкия планински трансилвански град този четвъртък 27-те страни ще се задоволят по-скромно с приемане на "10 приоритета" в кратка декларация. Те бяха иронично наречени от европейски дипломат "десетте заповеди". Тези водещи принципи се очаква да включват обещанието да се защитава една обединена Европа "от Изток до Запад и от Север до Юг", чиито членки ще бъдат винаги "солидарни помежду си в случай на нужда".


В чернова на декларацията за срещата, видяна от "Файненшъл таймс", се посочва и ангажимента "да гледаме напред към нашето общо бъдеще" и "да защитим нашия начин на живот". "Политико" отбелязва като едно от тези послания "да показваме един на друг солидарност във времена на нужда", както и че "можем и ще говорим с един глас".


Оттеглянето на Великобритания не е споменато в черновата на декларацията, а британският премиер Тереза Мей се очаква да не присъства на срещата.


В отделно съобщение, подготвено за срещата, се представят четирите основни теми, които ще се обсъждат. В частта за външната политика се посочва, че "във все по-несигурния свят" ЕС трябва да бъде "по-настойчив и ефективен в защитата на (своите) интереси". На фона на китайския възход в документа се отбелязва необходимостта "да се позиционира Европа като глобален играч в новия стратегически контекст".


В друга част, посветена на европейския икономически модел, са включени по-силна индустриална политика, която ще "се противопостави на нечестните практики и рисковете за сигурността" и "ще подсигури нашите стратегически вериги за доставка".


Подчертава се значението на защитата на външните граници, което все повече се очертава като консенсусна точка между държавите членки.


Проблемните въпроси


Повече разделение сред лидерите вероятно ще предизвикат призивите за "реформа на политиката за убежище на ЕС", цел, която съюзът вече три години не успява да постигне заради разногласия как да бъдат споделени отговорностите.


Разширяването на блока е друга област, в която може да се стигне до напрежение по време на срещата заради разделения между скептиците във Франция и защитниците му в Централна и Източна Европа. В декларацията, изготвена от румънското председателство на Съвета на ЕС, се отбелязва отговорността "да направим нашия съюз по-силен и нашето бъдеще по-светло", като се признава "европейската перспектива" на съседните страни, имайки предвид стремежите към еврочленство на държавите от Западните Балкани и Украйна.


Вместо да признае възможността за разширяване, документът за стратегическия дневен ред описва целта за "насърчаване на Европа като модел за сътрудничество".


Малко се казва за друга голяма политическа битка, която се задава в следващите 12 месеца – дългосрочния бюджет на ЕС. "Ние ще защитаваме една Европа от Изтока до Запада, от Севера до Юга", се посочва в декларацията, според която "няма място за разделения, които действат срещу нашите колективни интереси". "Ще останем единни въпреки препятствията, можем и ще говорим с един глас."


Наследник на Юнкер


Някои лидери ще наблегнат на конкретни теми като Еманюел Макрон, който ще постави акцента върху околната среда. Франция заедно с коалиция от седем други страни ще пледира да се постави като цел до 2050 г. да бъде постигнато нулево нетно равнище на въглеродни емисии на европейско равнище.


Това няма да бъде "среща на върха, на която се вземат изключителни решения", а ще послужи за встъпление за подготвянето на "нова стратегическа програма на ЕС до 2024 г.", която трябва да бъде приключена през идните седмици според високопоставен европейски представител, цитиран от "Франс прес" и БТА. "Но е доста трудно да се дискутира бъдещата стратегическа програма, без да се засегне въпросът за смяната на лидерите на институциите", призна той.


Неформалната среща на високо равнище в Сибиу би трябвало да позволи и да се постави началото на надпреварата за ръководните постове, която ще започне с тази за Европейския парламент на изборите, предвидени от 23 до 26 май. Но въпросът, който занимава най-много духовете, е за заместника на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия. Тази тема вече доведе до конфронтации. Изборът на новия ръководител на изпълнителната власт в Брюксел ще бъде направен чрез гласуване в Европейския парламент, който държи той на всяка цена да бъде избран отново измежду лидерите, посочени от различните политически семейства за европейските избори.


"Шпиценкандидат"


Това вече се случи през 2014 г. с Юнкер, който беше водещ кандидат (шпиценкандидат според често използвания немски термин) на консерваторите от ЕНП, спечелили европейските избори. Но изборът на кандидат, който ще бъде предложен за гласуване в европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, обединяваща лидерите на страните членки, които отказват, с Еманюел Макрон начело да обещаят, че ще го посочат сред един от съревноваващите се "шпиценкандидати".


Очаква се в Сибиу председателят на Европейския съвет Доналд Туск да "информира лидерите за начина, по който смята да организира процеса на номиниране на бъдещите ръководители на институциите на ЕС", обясни европейски източник.


Освен за председател на комисията номинации ще има по-късно и за председател на Европейския съвет, на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на ръководителя на европейската дипломация. През 2014 г. "бяха нужни три срещи на високо равнище и три месеца, за да се реши" кой ще заеме най-важните постове, припомня европейски представител.


Няколко източници на "Франс прес" посочиха, че принципното решение за провеждане на среща на върха на ЕС на 28 май вече е практически взето, за да може ръководните постове да бъдат обсъдени в светлината на резултатите от европейските избори.


Очаква се също на срещата на върха в Сибиу да се състоят няколко двустранни срещи, подобни на планираната между Доналд Туск и унгарския премиер Виктор Орбан. Орбан, чиято партия е със замразено членство в ЕНП заради критиките й срещу Брюксел, обяви в понеделник, че оттегля подкрепата си за германеца Манфред Вебер, кандидата на консервативното политическо семейство за председател на комисията.


Несигурност


В официалната си покана председателят на Европейския съвет Дoналд Туск представи контурите на новия стратегически дневен ред на ЕС, който се очаква да бъде приет през юни след евроизборите, предаде "Политико".


Според плана на Туск новият дневен ред ще бъде изграден върху четири стълба:


- защита на гражданите и свободите
- развитие на икономическа основа - европейският модел за бъдещето
- изграждане на по-зелено, по-справедливо и по-включващо бъдеще
- поддържане на европейските интереси и ценности по света.


Идеята за срещата в Сибиу бе предложена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като начин да се отбележи началото на новото бъдеще на ЕС след излизането на Великобритания. Брекзит обаче бе отложен за 31 октомври. Според "Политико" сега лидерите са изправени пред не особено привлекателната перспектива да обсъждат бъдещия дневен ред, преди резултатите от евроизборите по-късно този месец да им дадат усещане за баланса на политическите сили, които ще ръководят в Брюксел в следващите години, и без каквато и да било сигурност как ще завърши процесът около Брекзит.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Няма смисъл да откриваме топлата вода след като има САЩ. Значи обща армия, пряко узмираем президент, външен министър, ФБР, Главен Прокурор и така нататък. Елементарно. 6% от БВП на съюза във Федерацията.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Да вземат да се спрат с тези "Стратегии" и да видят какви причиняват на Европа едно джудже, един султан, един клоун и жълтурчетата!!!!

 3. 3 Профил на vbw43595376
  vbw43595376
  Рейтинг: 8 Весело
 4. 4 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3]:

  ,,Франция заедно с коалиция от седем други страни ще пледира да се постави като цел до 2050 г. да бъде постигнато нулево нетно равнище на въглеродни емисии на европейско равнище."

  Баш петилетка.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  Петгодишен народностопански план ще има. И ще се изпълни за 3 години. Урааааа, върнаха се добрите стари времена! "Романтиката и празните копнежи"!

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чиновниците от снимката ще получат звучен шамар от европейските избиратели в края на май. Едно мощно "не" ще се чуе в много държави - Италия, Франция, Германия, Унгария, Полша, Финландия, балтийските - "не" на по-нататъшната централизация и унищожението на европейските нации.

  Когато на 9 май 1950 г. е поставено начало на едно обединение, то не е било замислено като днешния бюрократичен Брюксел, който се меси в отделните държави повече, отколкото се е намесвала Москва в страните от Източна Европа по времето на комунизма.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Тази алкашка опорка :"ЕС = СССР" много хилава, жалка и слаба и работи само сред идио..!
  Обадете се на пасоля за нова, ако не е зает с день победь.....
  Рубладжии, недни!!

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Всяка компания си има стратегия за развитие. Има дългосрочни и краткосрочни стратегии. Същото важи и за държавите. Вече, че България няма...
  Няма нищо общо с комунизма, защото те комунистите не са измислили нищо ново, просто са взимали наготово, но са бездарни и нищо хубаво не могат.
  Всички помним комунистическият лозунг "Петилетката за три години" и как винаги планът се изпълняваше и преизпълняваше, и в същото време всички живееха в мизерия и дефицит на всякакъв вид стоки.

  Анатема на комунизма!
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Естествено ще има несигурност с проблемите породени от глупашкия "Брекзит". който я го бъде я не. Като се добавят подривни елементи като Орбан, като полските управници, лъжите и огъванията на троянски коне а ла ББ и Ко става ясно, че не може всичко да става, както беше едно време - по заповед на ЦК на КПСС всички се строяват, пеят химни и ръкопляскат.
  Няма естествено развитие на жив процес, който да е линеен и да върви само от добро към по-добро - ще има спадове. колебания, но все пак колкото и да са много недоброжелателите, все ми се струва че здравия разум ще надделява.

 10. 10 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това заглавие ми напомня само на едно БКП-КПСС! БКП-КПСС!

 11. 11 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Еврофондове, квоти, централизирани декрети, петилетка... - нещо много соц. започна да ми звучи.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Европейските болшевики копират САЩ, а се получава Съветски съюз. И винаги ще им се получава Съветски съюз. Ето, подкараха я с петилетни планове.

 13. 13 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ето го китайския пет-годишен план на английски, който иска да сравнява:
  http://en.ndrc.gov.cn/newsrelease/201612/P020161207645765233498.pdf

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Весело
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Тези направиха, каквото можаха, дано новите европолитици по-бързо да се справят с тежкото наследство на некадърниците.
  За толкова години ЕДИН проблем не успяха да решат!
  Дори създадоха безброй нови.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Поредното празно сливи. Нещо за Европа на две скорости? За открития лобизъм, в полза на наднационалните компании? Да не говорим за отровените идиотизма с "щастливите кокошки" и "кривите краставици". Бюрокрацията се разраства, набелязват се петилетни планове. Защо ли ми припомня за късния социализъм през 80 те?!

 17. 17 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Тези 5-годишни планове съм ги чувал някъде ...
  Но не мога да си спомня много ясно, бил съм към 12 годишен тогава :)

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Няма смисъл да откриваме топлата вода след като има САЩ. Значи обща армия, пряко узмираем президент, външен министър, ФБР, Главен Прокурор и така нататък. Елементарно. 6% от БВП на съюза във Федерацията.
  —цитат от коментар 1 на mpq24607239


  -------------
  Това са пълни глупости.
  Аз от Държавата си не се отказвам.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  "Естествено ще има несигурност с проблемите породени от глупашкия "Брекзит"

  Ти още не си разбрал причините за Брекзит.
  Те са същите, които проправиха път на Тръмп.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Нужен е визионер. Като Макрон, но да не е той.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Поредната декларация са спретнали :)

  Е можеше и по Скайп да я договорят - щяха да спестят некой лев. Па и без тва като я прочетат и ще я забравят. :)

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Нужен е визионер. Като Макрон, но да не е той.
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Тръмп? :)

 24. 24 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Разстроено

  Чиновниците от снимката ще получат звучен шамар от европейските избиратели в края на май. Едно мощно "не" ще се чуе в много държави - Италия, Франция, Германия, Унгария, Полша, Финландия, балтийските - "не" на по-нататъшната централизация и унищожението на европейските нации. Когато на 9 май 1950 г. е поставено начало на едно обединение, то не е било замислено като днешния бюрократичен Брюксел, който се меси в отделните държави повече, отколкото се е намесвала Москва в страните от Източна Европа по времето на комунизма.
  —цитат от коментар 6 на 12345


  Изразявам пълно съгласие с Вашето мнение и се надявам наистина тези "недоразумения" от снимката да получат достоен отговор за недостойните си дела, за огромната евробюрокрация, за тоталната си неадкватност и лакомия. Тези лица, на които, според мое скромно мнение не им "пука" за бъдещето на Европа, за бъдещето на европейските ценности, за бъдещето на европейските деца /просто, защото те нямат деца/, за бъдещето на европейската култура и за развитието на европейската икономика. Тези лица, според мен, нямат никакво отношение към онази Европа, която толкова години се бореше за "Обединена Европа" в политически, икономически и социален смисъл. Тези лица, кой болен от ишиас, кой искащ да промени биологичните закони, налагащ 105 пола под слънцето, кой искащ да има масово и неоправдано силово заселване на лица от други континенти, за да се "интегрират", вземайки социални помощи, кой не знам какво си, вероятно ще сложат край на замислената някога много добра идея за Европа. А 5-годишната стратегия, напомняща и на мен за едновремешните социалистическо-комунистически безумни петилетки, просто не ми се коментира.


 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  "можем и ще говорим с един глас" - лозунг та дрънка
  С на дедо Сорос гласа ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK