Никой не иска разпадане на ЕС, но има риск това да стане неволно

Никой не иска разпадане на ЕС, но има риск това да стане неволно

© Надежда ЧипеваEдин от проблемите на европейските избори на 23-26 май ще бъде емигрирането на работници и студенти от Източна и Южна Европа - процес с мащабни последици, случващ се в един Европейски съюз, изпаднал в криза на идентичността и разтревожен от възможно разпадане. Така френския в."Монд" въвежда разговора на Ален Салес и Марк Семо с Иван Кръстев, публикуван на 3 май.


"Три момчета - французин, германец и швейцарец, обсъждат откъде идват бебетата. "От небето", каза германецът. Французинът се смее: "От спалнята". Швейцарецът е разтревожен: "Не обобщавайте, различно е във всеки кантон".


С този виц Иван Кръстев отговаря на един от централните въпроси на тези евроизбори: "Възможно ли е обединението на крайнодесните?". Според него популистките партии в Европейския съюз са твърде различни, "не искат да променят хората, както е било през 30-те години на ХХ век, и не могат да излязат с обща идея за бъдещето", а ако има нещо общо между тях, то е само на повърхността. Когато се навлезе в политическите въпроси, те са единни, че не искат имигранти, но се разминават по всичко друго.
Кръстев повтаря в интервюто тезата си, че "хората остават загрижени по тази тема, но проучванията показват, че тя не е или вече не се смята за централна за техния вот". Той напомня също, че "днес няма голяма партия, призоваваща за пълно отваряне на границите, напротив, всички настояват за засилен контрол, а и броят на пристигащите е намалял значително".


Известният политолог цитира и изводи от проучване на Европейския съвет за външна политика, което неотдавна показа, че демографските проблеми, емигрирането за по-добра работа и отливът на млади хора, завършили на Запад и останали там, се превръщат все повече във важен въпрос, особено на Изток. Чехия е изключение от тази тенденция, но тя не е само в Източна Европа, а съществува и в Испания и Италия, допълва той.


"В началото мобилността се възприемаше в тази друга Европа като едно от нещата, които донесе освобождението след 1989 година. За страните, потънали в болезнен преход, работните места на Запад изглеждаха великолепна възможност. Това се променя, особено поради факта, че броят на тези, които са напуснали, е станал твърде голям... За десет години Румъния е изгубила 20% от населението си. В България делът е подобен."


Запитан дали прогнозира оформянето на "страх от изчезване", Иван Кръстев обяснява, че наистина има страхове, "че един ден никой няма да говори техния език" в страните на изток от бившата Берлинска стена, "издигната, за да се предотврати отливът на най-добре обучените и най-младите граждани на ГДР на Запад." Ефектът от превеждането обратно на пари към останалите в Източна Европа семейства, не компенсира отлива на население, допълва той.


В разговора Кръстев цитира и общоевропейско проучване на Фондация "Бертелсман", според което 67% от анкетираните казвали, че "преди е било по-добре" и че тази носталгия е на едно и също ниво във всички възрастови групи. "Европа е построена в страх от миналото си, от двете световни войни. Сега тя започва да се страхува от бъдещето", казва още той и дава пример за история от Георги Господинов, в която европейците - защото не могат да постигнат консенсус за бъдещето, поне да се разберат кой момент от миналото им допада най-много - избират 1989 г., "когато надеждите на Изтока и Запада са огромни".


Част от проблема на Европа е, че никой не чувства, че наистина я разбира и мнозина се чувстват неразбрани, казва още политологът пред "Монд".


Според него е реален рискът от разпадане на Европейския съюз, макара че никъде (извън Великобритания) дори евроскептиците не призовават за разпускането му. Начало на разпад виждат т.нар. федералисти, докато проблемът е в различния начин, по който се разчитат едни и същи процеси от различните политически сили. Така за част от Западна Европа засиленото сближаване към "Европа на две скорости" е символ на интеграция, а в Източна Европа го възприемат като дезинтеграция на европейския проект, обяснява Кръстев.


Той прави паралел с механизма, стоящ зад разпадането на бившия СССР, или с паниката на вложители при банкова, криза, когато в опита си масово да изтеглят депозити те само ускоряват бедствието. Процес, започнал с цел обновяване, може да излезе извън контрол, предупреждава политологът. "Ако европейските правителства, опасявайки се, че Европа ще свърши зле, започнат да умножават защитните мерки, мислейки, че така ще избегнат най-лошото, може всъщност да ускорят колапса."


"В Европа може да е същото [като сближаването на Русия, Украйна и Беларус в СССР, тласнало разпада му - бел. ред.], ако един ден Франция и Германия решат, че евросъюзът вече не е в техен интерес. Две противоречиви явления са в процес на реализация в момента едновременно. От една страна, с Брекзит силите, които воюваха за излизане от ЕС или за неговото раздробяване, замлъкнаха - като например Марин льо Пен във Франция. От друга страна, има силно движение на отхвърляне на елитите и институциите, особено европейските, които биват обвинявани в безполезност. Тези движения гарантират, че държат на Европейския съюз, но са готови да се върнат към основните ценности. Ако ограничим прерогативите на Централната банка, ще остане ли Германия в ЕС? Ако възстановим границите, как ще реагират много страни? Разликата между желанията, представите и последиците от някои избори може да ускори срива, без никой да е искал това."


Кръстев напомня също, че на евроизборите залозите са преди всичко локални, национални за всяка страна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Неволен разпад е невъзможен, защото това едва ли ще стане по общо съгласие, а всички сме свидетели каква драма е Брекзит.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Ефектът от превеждането обратно на пари към останалите в Източна Европа семейства, не компенсира отлива на население...".
  Това е ключовият момент в статията, т.е. демографският колапс в страната ни.

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Въобще никой не иска!
  Комплексираното джудже влага милиони в това.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Който напусне Разума ще страда....питайте британците!!!

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Сложно време за ЕС и сложни избори за ЕП

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Е как ще стане неволно? Какви са тия глупости?
  ЕС е основан на железни правила и принципи. Докато се спазват те, ЕС ще съществува и ще се разширява.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Колкото печелим, толково и губим.
  Даже повече - тази масова работна миграция си е бич.
  Ако така продължава, ползите ще стават все по-малко.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Вие губите. Демокрацията ви отне много.
  Аз лично само печеля.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Синът на комунистическия апаратчик Йото Кръстев и придворен политически аналазитор на Путин, не спира да обяснява как ЕС загивал.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Говоря за България бе умник.
  Кавичките е излишно да ги пиша.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Няма вече кой да робува на мутрите.
  Въобще не ми пука от изчезването на мутристан.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Това ли е за теб България?
  Явно не си стоял в часовете в училище.
  Вероятно и в казарма не си бил.
  Ми то така става после...

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1523 Весело

  .....ааааааа......това е ПОЛИТОЛОГ , който наистина харесвам.......!!!!!.......не "спуска" ИМПЕРАТИВНО ГЛЕДНАТА ТОЧКА.........!!!!!????......аааа по скоро отваря "ШИРОКО ПОЛЕ" за РАЗМИСЪЛЛЛ.............!!!!?????........много.....МНОГО ......ВИСОКА ТОПКА.......!!!!!......АДМИРАЦИИИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  НЕ вярвам ЕС да се разпадне, защото Западът има нужда от хора и територия, а изтокът е зависим от капиталите на Запада.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Тоя им пише опорните точки.
  :)
  На тия, дето няма как да имат гледни точки...

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Точно това е за мен България - Мутристан, блато и коптор на безправието и произвола, където престъпниците превръщат произвола си в закон, а често спазването на писания и човешкия закон става престъпление.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Ограничен мироглед имаш, явно само Лозан Панов слушаш.

 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "гарата":

  "Комплексираното джудже влага милиони в това.""

  А Кръстев си мълчи по този въпрос, че и льо Пен споменава сякаш е искрен и загрижен политик без Кремълски зависимости.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е как ще стане неволно? Какви са тия глупости?ЕС е основан на железни правила и принципи. Докато се спазват те, ЕС ще съществува и ще се разширява.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  До коментар [#6] от "EU defender":

  Точно разширението и общата граница, както и ясна дефиниция на мигранти и бежанци, е "камъчето в обувката" на сите путинки. Кръстев в това отношение може да бъде интересен само на доста ограничен кръг хора.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Реалистичен мироглед.
  Природата не търпи нежизнеспособен ред безкрайно дълго. Мутрите подменят писаните закони с неписани, подменят ценностите, идеалите и ги обръщат наопаки, само с цел да останат на власт.
  По този начин те унищожават моралната връзка между хората и взаимното доверие, както и солидарността, което води до разпад на обществото.
  Виждаме резултатите - емиграция и липса на раждаемост. Това води до по слаба икономика, по голям дял от БВП за пенсии, недостиг на специалисти и така се влиза в низходяща спирала, чийто краен резултат е Мутристан на колене пред Запада за пари, за да закърпи годината и да избегне бунтове.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1523 Разстроено

  Колкото печелим, толково и губим.Даже повече - тази масова работна миграция си е бич.Ако така продължава, ползите ще стават все по-малко.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  ......като погледнеш от ВИСОЧИНАТА на ВРЕМЕТО.......!!!!!????......самото разпадане на ИЗТОЧНИЯ БЛОК си беше ЗАМИСЛЕНО и РЕАЛИЗИРАНО с цел ИЗСМУКВАНЕ на АБСАЛЮТНО ВСИЧКИ РЕСУРСИ.....!!!!!......включително и ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ........!!!!!.......КОМУ беше НУЖНО да НАРЕЖЕ на СТАРО ЖЕЛЯЗО ЦЯЛАТА НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ.......?????!!!!.......++++ЗАТРИВАНЕТО на КЛЮЧОВИ и СТРУКТОРООПРЕДЕЛЯЩИ ОТРАСЛИ.......?????!!!!!......да ОСТАВИ ХОРАТА без ПОМИНЪККК......!!!!!...........това което наблюдаваме СЕГА е СЛЕДСТВИЕ........!!!!!.......ПРИЧИНИТЕ ги ТЪРСИ ДРУГАДЕ......../.....основно при ЮДЕЙ и ЛАТИНЦИИИ......./......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1523 Разстроено

  До коментар [#12] от "НеКой":Точно това е за мен България - Мутристан, блато и коптор на безправието и произвола, където престъпниците превръщат произвола си в закон, а често спазването на писания и човешкия закон става престъпление.
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  ......предупредих те ,че прекарването на по ГОЛЯМАТА част от ВРЕМЕТО вторачен в монитора.....!!!!????......и ДЕНЯЯя и НОЩЯЯЯ....../...чакайки нещо да "трепне" и СМЕНИ ПОСОКАТА...../....ше те НАПРАВИ СВРЪХ НЕАДЕКВАТЕННН........!!!!!.......излез на вънка сред ХОРАта......сред ПРИРОДАТА....разходи се до СЕЛООО.......КОНТАКТУВАЙ......ОБМЕНЯЙ мисли ОЧИ в ОЧИ.......!!!!!..."...парите" и ПАЗАРИТЕ са ВИРТУАЛНО ТРЕСАВИЩЕ от което МАЛЦИНА УСПЯВАТ да се "ИЗМЪКНАТТТ".........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#22] от "kesh":

  Че нищо не може да смени посоката, това е повече от ясно.
  Затова каквото има да става, ще става.
  А аз село нямам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Прав е соросоидът -- не искаме да се разпада, а да се обърне към народите си. Щото взе да работи против тях, пък и да им се подиграва на всичкото отгоре.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...
  Чета Кръстев, чета и ... к'во да видя напоследък?
  Писания от типа "и ти не си съвсем прав, и ти не си съвсем прав, и оня не е съвсем прав ...", но нищо отвъд това.
  Преди имаше визия някаква, пропагандираше я, отстояваше я, аргументираше се даже. А сега - нищо! Едни интелигентски констатации само, при това по метода на свраката - щип от тук, щип от там ...

  Конкретно по статията - мисля, че добре се е сетил за разпада на СССР. Само дето е сбъркал причината. Да си погледне пак данните, които привежда и тук - за отчуждението на елита и за настроенията на мат'тяла. Те в това е заровено кучето. И същото бе преди имплозията на Съветския съюз.
  На всичкото отгоре имаме и материалният вектор. В днешният ЕС мат'рялът, макар и на друго ниво, но е материално затруднен и се чувства социално затапен. Погледнете Жълтите жилетки във Франция, погледнете протестите за жилищата в Германия! По принцип същият проблем като в СССР в края на 80-те.
  И към всичкото да прибавим мощният фактор на пробива в хватката на тоталната пропагандна машина. Днес нетът играе същата роля. Неслучайно се опитват да му сложат юзди.

  Та факторите са налице. И като нищо, но не "от невнимание", а от самооблащенска глупост на елит и неотроцкистките активисти може и да стане белята.

  Накрая ... за "днес няма голяма партия, призоваваща за пълно отваряне на границите, напротив, всички настояват за засилен контрол, а и броят на пристигащите е намалял значително". По-конкретно за "значителното намаляване".
  Прави ли ви впечатление, че всички от истаблишмента и агитпропа говорят с това клише?
  Питаш ги - Колко са? Те ти дуднат - намалели са значително!
  Ама колко? Значително!
  Пък по официални данни са стотици хиляди за Европа, ако включим и пристигащите по линия на събирането на разделените семейства на влезлите при Голямата инвазия.
  Да погледнем и България - пак хващат от порядъците, които бяха и преди.

  Та с кухите лакардии какво очакват да постигнат, освен колапс? Щото тя си лъсва истината в ежедневието!
  Кръстев сам си казва - 67%, и то при всички възрастови групи!
  И какво искат? Искат ... визия!
  А визия - нЕма! Дори Кръстев я е подкарал по инерция, колкото да изкара за хляба ...

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Западняците трябва да разберат , че на никой от бившите социалистически страни не му се иска да работи за бившия партиен секретар, борец против капитализма, станал капиталист експлоататор, плащаш на работника мизерни заплати спрямо тези , които работниците на запад получават.
  Докато запада толерира комунистическите престъпници и вместо да ги преследва, ги приема за нормални политически и бизнес партньори, така ще бъде. Кризата на ЕС е причинена от криза на справедливостта, породена от безумната левичарска политика , която в крайна сметка е насочена срещу западната цивилизация.

 27. 27 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  каква криза? Народа пие, яде, пляка се и дсе забавлява. Единствения проблем е къде да се отиде на почивка лятото - и двата пъти.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Ха, сега "левичарите" на Запад били виновни за диктатурата на "комунистическите престъпници" тук.
  Очакваш Запада да ни окупира ли кво?

  НЕ, сега Западът дава възможност на много хора да се спасят от тукашната диктатура, безправие и произвол.
  А всеки емигрирал на Запад е пирон в ковчега на отвратителната мутренска диктатура.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Този б@к..к списваше за Ню Йорк Таймс …
  И при една огромна лъжа относно отрицателните настроения в Източна Европа към НАТО, внушена от Галъпа (нищо общо с оригинала GALLUP) на Кънчо и Райчев “БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС” (ББСС), излетя с първа космическа...

  Сега други се пънат да го хранят този словоблудник, безродник, несретник … жалко човекоподобно …
  Путин щом залага на такива, или е отчаян или глупак.
  Да си избере.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Весело

  Големите партии не искали мигранти... Хе-хе, дойдоха на нашия акъл. От колко години го повтаряме?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Ако ЕС се разпадне, такива като България ще са най-потърпевши. Сега поне има кой да ни завръща, въпреки, че ние не искаме правилата, а само парите.

 32. 32 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "hammurabi": Цитатът означава и друго- разбиване на митовете как емигрантите от чужбина издържали бг. държавен бюджет и цяла България. Човек, който твърди, че емигрантите са причината за попълването на бг. държавен бюджет с приходи, са лица, лишени от елементарни икономически знания или по-скоро- от основите им.

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Европа ако загине ще загине,защото около нея има много паразити(най-общо казано!).
  Парите никога не са падали от небето-те се заработват за да ги имаш!
  Демек вместо да крадат управляващите на запад са градили икономики, условия, ред, какъвто тука тъпунгерите и идеята си нямат как да направят!

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Ако сме забогатяли (поне малко!) за тези 10-20 години, то със сигурност не е било от работа и от заплати, а пак от европейски проекти, фондове и инвестиции на работещите ни роднини там!
  Е това да знаете!

 35. 35 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#34] от "uhl23528019": Това е невярно- увеличаването на благосъстоянието ни дийде първо от реалното влизане във владение на реституираните ни имоти, което ни даде друг икономически старт в живота. Втората особеност, която увеличава благосъстоянието, е придобиването на по-висока образователно квалификационна степен или онс/ образователна и научна степен/. Това- последното- онс- особено в ИТ сферата, е онази “ракета- носител“, която може да изстреля ЗАКОННО възнаграждението на един специалист, в стратосферата...Та- за всички тези неща, емигрантите в чужбина нямат никаква намеса! Всеки САМ е ковач на съдбата си/ респективно- на законното увеличаване на благосъстоянието си/

 36. 36 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Европа е построена в страх от миналото си, от двете световни войни. Сега тя започва да се страхува от бъдещето", казва още той"

  Като, че ли бъдещето е свързано с конфликти и катаклизми.

  Поне това се опитват да внушат популистките партии. И съответно е необходим нов ред.


  А всъщност вече сме в 21 век, отдавна. И това не означава, че европейците нямат контакт с миналото си.

 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#35] от "cmy12603507":
  грешиш яко!
  Сега след 2020 като ни спрат еврофондовете тогава ще лъсне ЦЯЛАТА ТЪЖНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ в икономиката и образованието ни!
  А за ,,реституираните ни имоти" е толкова голям смях да споменаваш че аз на твое място няма да ми дойде и на акъла да го ръсна.

 38. 38 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":
  >> Вероятно и в казарма не си бил.
  Нямате угодия. Огнян Минчев и след 2те му години изкарани в Триъгълника пак ви бърка у здравето 8-)

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  8-)

 39. 39 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#37] от "uhl23528019": Не греша. Както написах, явно Вие не живеете в България- иначе , ако например , бяхте потърсили в 5 звездните ни спа хотели резервации за КОЙТО И ДА Е БИЛО уикенд до средата на 2020 г., няма да намерите две свободни места.... Как мислите- бедни клошари могат ли да си позволят да дадат за хотел 450 лева общо за 2 нощувки, което не включва обяд и вечеря? Разсъждавате със стари понятия.... Що се отнася до останалото- написах Ви ясно- пътя към просперитета минава през придобиване на по-висока образователна и научна степен в сектор на икономиката, който нараства с най- бързи темпове и работа в частният бизнес с тази диплома. Не става въпрос за пенсионерите, а за хората в активна трудова възраст, Ако не искате учите- ей къде е германия- нищо не ви пречи да работите нискоквалифицирана работа там...


 40. 40 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#37] от "uhl23528019": “....А за ,,реституираните ни имоти" е толкова голям смях да споменаваш...“ Ами за мен не е смях, а нещо, което ми увеличи благосъстоянието- защо да не виждам света през своята си камбанарийка, след като на народните представители им се плаща, за да МИСЛЯТ И ДА ЗАЩИТАВАТ интересите на всички бг. граждани, а на мен не ми се плаща за това?

 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Неволно, с братската помощ на Москва ...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  ЕС не е даденост. За идеите са необходими ежедневни усилия. Юнкер спомена тези дни, че е било грешка да наблюдават отстрани лъжите около Брексит. Същото е и сега. Не е задължително да се работи, само когато има лъжи. За идеите трябват усилия, постоянни и последователни. Също като с велосипеда. Спреш ли - падаш

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#43] от "penetrating": ''.... За идеите трябват усилия, постоянни и последователни...'' Хайде да говорим чрез реалностите- става ли... Заплатата на всеки един депутат започва от около 5500 лв. Те обаче получават и допълнителни пари за участието си в различни групи, да кажем, че нетното им месечно възнаграждение достига до около 7500=8000 лева. Питам- за да се получава тази заплата в частният бизнес и в България, и в останалата част на ЕС, и извън ЕС , има ли изискване човек реално да може да върши специфичната дейност, за която е нает? Защо изисквате от гражданите да мислим, да действаме и на практика- да дублираме ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на депутатите, а не ни предоставите насреща ежемесечното им нетно възнаграждение и ако ние- недепутатите- започнем да се “товарим“„ с реално разрешаване на проблемите, които решават депутатите и вземаме ПО-ДОБРИ управленски решения от тях, то ЗА ЧИЙ/ с извинение, защото съм жена/ НИ СА ТЕЗИ ДЕПУТАТИ- ЗА КАКВА СВЪРШЕНА РАБОТА ПОЛУЧАВАТ ЕЖЕМЕСЕЧНО ОКОЛО 7500-8000 ЛЕВА НЕТНА ЗАПЛАТА?! НЕ ПРИЕМАМ да върша БЕЗПЛАТНО задълженията на депутат, а самият депутат да си клати краката, ДА НЕ ВЪРШИ НИЩО, и накрая на месеца да му влизат в банковата сметка ей така- за НУЛА свършена работа- 8 К лева- разбирате ли?

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Известният политолог / сороски вол/ отново е замъглил проблема. А съдбата на ЕС зависи от изхода на борбата между две несъвместими и антагонистични идеологии-глобализмът в комплект с неомарксизмът или либерастията срещу национализмът в комплект с консерватизма. Има вече и трети фактор в борбата-ислямизмът. САЩ тръгнаха по пътя на национализма и консерватизма и глобалисткият елит веднага развали калимерата със САЩ, ще правят собствена армия,ще правят голяма европейска държава, ще се еманципират ат САЩ. Същото става и предстои да стане с ЕС. Глобалистите няма да търпят националисти да определят политиката и ще започнат са се цепят в момента, в който загубят властта над ЕС. Същото важи и за националистите. Те също няма да търпят глобалисткия диктат и ще последват Великобритания. Западът се намира в гражданска война, но политологът Кръстев не ги вижда добре тези неща. Той получава пари за да прави пропаганда. Той друго и не може.

 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  До коментар [#44] от "cmy12603507":

  Не разбирам защо се ограничавате само с (евро?) депутатите? :) Аз имам предвид всички. Това не е работа за заплата, това е защитаване на позиция.
  Друг, но основателен е въпросът, който повдигате дали тези, които не могат да карат колело си заслужават парите. Но ние си ги избираме. При работеща демокрация ще е по-добре. И ще си заслужат по-честно парите си (в евро). А дали биха спечелили конкурс в частна фирма - не разбира се. Частната фирма иска ефективност.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  То ти нали нямаш деца, не се размножаваш, кво ти пука !
  Боя Непукистка ! хахаха !

 48. 48 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "gozambo":

  Точно казано, Бро !
  Интересните времена тепърва предстоят в старата Европа !

 49. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако сме забогатяли (поне малко!) за тези 10-20 години, то със сигурност не е било от работа и от заплати, а пак от европейски проекти, фондове и инвестиции на работещите ни роднини там!Е това да знаете!
  —цитат от коментар 34 на uhl23528019


  Ейй, сума икономисти доказаха , че Запада поечели повеще , отколкото дава за проекти, фондове и инвестиции , ама либерастката едно си знае и бае !

  Наскоро излез проучване , че средният западняк печели 10 пъти повече годишно от ЕС, отколкото средния жител на Източна и Централна Европа , също жител на ЕС.

 50. 50 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "От друга страна, има силно движение на отхвърляне на елитите и институциите, особено европейските, които биват обвинявани в безполезност. "
  Ми "елитите" сами се постараха доста за това да загубят доверието на обикновените хорица.
  Особено настоящия(надявам се отиващ си "елит") създаде много и тежки проблеми със своята нерешителност и опити за прокарване на политика, несъвместима с исканията на електората.

  Panta rhei....
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 12:"НеКой"...:Това ли е за теб България? Явно не си стоял в часовете в училище. Вероятно и в казарма не си бил.Ми то така става после..."

  Комуненцата най-много желаят разпадането на ЕС. Като си въобразяват, че щом са уредили децата си в западноевропейските страни те пак ще са с привилегии, ще пътуват пак свободно, докато другите супата ще духат. Може и да са прави, но не вярвам.

  Иване, какво означава разпад на ЕС? Най-много да продължи на 21 или 3 скорости. И Русия да се надява ние да изпаднем, ементуално и прибалтийските републики. Повече не й трябва.

 52. 52 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Никой не иска разпадане на ЕС, но има риск това да стане неволно?!
  - за съжаление "безплатни обяди не съществуват също така и неволни разпади?!

  Какво всъщност искат европейците? (май че и те не знаят!)

  До коментар [#51] от "historama":
  Иване, какво означава разпад на ЕС? Най-много да продължим на (2 или 3) скорости и Русия да се надява ние и евентуално прибалтийските републики да "изпаднем", то повече не й трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK