Правилното прилагане на законите за защита на природата е предизвикателство за България

Кармену Вела

© ec.europa.eu

Кармену ВелаМежду 13 и 17 май ще се проведе "Зелена седмица на ЕС 2019 г.". По този повод "Дневник" публикува коментара на Кармену Вела, еврокомисар за околна среда, морско дело и рибарство. В него се посочват някои моменти от прегледа на Европейската комисия на изпълнението на политиките за околната среда. Текстът е предоставен ексклузивно на "Дневник", заглавието и акцентите са на редакцията.


Изборите за европейски парламент наближават. По време на подготовката до 23-26 май един от основните въпроси, които хората обсъждат и който буди мобилизация е как да защитим нашия климат и околна среда.


Защитата на околната среда е нещо, за което европейците смятат, че ЕС се справя добре, за което трябва да се прави повече и за чието изпълнение са необходими повече правомощия.
За хората е ясно, че


законите не означават почти нищо, ако не се прилагат –


изцяло и справедливо.


Наскоро Европейската комисия прие втория Преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда – ППИООС. Този преглед е предназначен да наложи това пълно и справедливо прилагане.


Той представи резултата на двугодишна работа заедно с държавите членки, крайния резултат от цикъл анализи, диалог и съвместна дейност. Даде се подробен, обективен поглед върху това, което работи в политиката, свързана с околната среда, както и за нещата, които все още е необходимо да бъдат направени.


В целия ЕС политиците, бизнесите и гражданското общество подкрепят нашия призив за по-голяма устойчивост. Ние сме постигнали голям напредък спрямо по-кръгова икономика, при която произвеждаме неща, които могат да бъдат употребени повторно, да бъдат поправени или рециклирани. Преди четири години, когато станах комисар, не вярвах, че една амбициозна стратегия върху пластмасата и забраната върху употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба може да бъде осъществима, и бях скептичен, че бихме могли да го постигнем толкова бързо, колкото успяхме. Трябваше да имам по-голямо доверие в нашите собствени способности и във вашата подкрепа.


Но не всички наши политики имат толкова добър ефект,


колкото биха могли да имат, поради което ние имаме нужда от този преглед. Той поставя основите на по-добро изпълнение, чрез близко партньорство с държавите-членки. Ние свързваме властите на държавите членки едни с други, с конкретни резултати. През изминалата година има 19 реализирани партньорски проекта за обмен на опит с включени всички държави членки, а тази година ще има още най-малко 20 такива. България взе участие в семинар за намаляване на емисиите от битово отопление – голям източник на замърсяване на въздуха.


При всяка страна има специфични постижения и специални предизвикателства. 28 държавни доклада, показват къде прогресът е добър и къде има място за подобрение. Докладите включват специфичните приоритетни действия на всяка една държава, включително България.


Повечето действия са в области като качеството на въздуха и водата, управлението на отпадъците и опазването на природата. Области, които означават най-много за Вас.


Сред основните констатации, превенцията на генерирането на отпадък остава важно предизвикателство за всички държави членки. Девет държави са на път, а пет вече за постигнали целта за 50% рециклиране до 2020 г., но четиринадесет, включително България, рискуват да не успеят да ги постигнат. Все още в България


не съществува всеобхватна политическа програма за кръгова икономика


и управлението на отпадъците продължава да бъде предизвикателство, въпреки че в България се генерират по-малко отпадъци в сравнение със средните стойности в ЕС.


По отношение на качеството на въздуха седемнадесет държави членки все още се борят с висока концентрация на азотен диоксид и петнадесет трябва да намалят емисиите на фини прахови частици, както за РМ10, така и за РМ2.5, за да покрият стандартите за качество на въздуха на ЕС. Замърсяването на въздуха е основен проблем в България, която остава сред държавите членки с най-висока смъртност, причинена от замърсяване и най-висока степен на излагане на микрочастици в градските райони.


Повечето държави членки трябва да ускорят работата си за


завършването на мрежата "Натура 2000"


и правилно да я ръководят. Правилното прилагане на законите за защита на природата остава предизвикателство за България. Сред основните заплахи за биологичното разнообразие са загубата на местообитания, в резултат на градско и инфраструктурно развитие. Лошото налагане на законите за опазване на природата, неефективното управление и недостатъчното финансиране са проблеми, които трябва да бъдат решени. Въпреки това България е постигнала значителен напредък в подпомагането на картографирането и оценяването на екосистемите и услугите, както и в оценяването и развитието на счетоводни системи за природен капитал.


Две трети от нашите държави членки все още имат проблеми с третирането на отпадните води от градовете. Необходими са по-големи инвестиции и този преглед показва как фондовете на ЕС подпомагат усилията за прилагането на политиките. Това се отнася и за качеството на водата като цяло. Към настоящия момент


едва 26% от отпадните води от градовете в България се събират


и дори по-малък процент подлежи на вторична обработка.


ППИООС също разглежда управлението и задава въпроси дали властите, свързани с околната среда, притежават необходимите ресурси и умения и разглежда как политиката за околната среда се интегрира в други секторни политики като селското стопанство, транспорта и други.


Това е вторият път, в който правим подобен преглед, и този път ние сме по-амбициозни, като за първи път покриваме и климатичните промени, промишлените емисии и химикали.


Ние направихме това по една много проста причина: тези пропуски в начина, по който се прилагат законите, са вредни за здравето на хората. Те пречат и на устойчивото икономическо развитие. Ние знаем, че това е така, защото имаме ново изследване, което дава цена на тези пропуски.


То показва, че пълното приложение на европейското законодателството за околната среда би могло да спести около €55 милиарда за икономиката на ЕС всяка година. Това включва разходите за здраве и директните разходи за околната среда, но


не губим само пари:


всяка година повече от 400 000 души умират преждевременно заради замърсяването на въздуха.


Именно това е основната задача на политиката за околната среда и това е причината, поради която ние се нуждаем от инструменти, какъвто е този преглед.


Публикуването на резултатите е още една крачка от този цикъл. Ние се стремим към този обмен, интегрираме обратната връзка и скоро ще проведем европейска конференция, касаеща приложението на политиките за околната среда - "Зелена седмица на ЕС 2019 г." – от 13.05. до 17.05.


Държавният доклад за България се намира в прикачения файл.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  :) Имилителни са опитите да се плюе България по всякакъв начин. Заглавието съобщава, че нещо е предизвикателство за България, независимо че е предизвикателство за всички страни от ЕС!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Прилагането на законите ВЪОБЩЕ в Отечеството за съжаление много отдавна се е превърнало в непостижимо предизвикателство.....

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Правилното прилагане на законите за защита на природата е предизвикателство за България

  Правилното прилагане на които и да е закони е предизвикателство за България.

 4. 4 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Това значи "Нено Димов е ограничен човек и корумпиран министър" на дипломатически език.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  "Законите не означават почти нищо, ако не се прилагат – изцяло и справедливо."

  Цацаров и Борисов само това да бяха научили, стигаше.

 7. 7 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Както и на всякакви закони въобще!

 8. 8 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ммм даа, софиянци ще требе да си плащат за да им преìстват въздуха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK