Президентите на 21 страни призоваха гражданите с гласа си да определят бъдещето на Европа

Президентите на 21 страни призоваха гражданите с гласа си да определят бъдещето на Европа

© ReutersВ навечерието на изборите за национални представители в Европейския парламент 21 държавни глави на страни-членки на ЕС отправят призив към европейските граждани да определят със своя глас на вота бъдещия път на Европейския съюз, предаде прессекретариатът на президента Румен Радев.


В декларацията, подписана от държавните глави на България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Република Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия, се подчертава значимостта на съхраняването на ЕС, неговата сила и интеграция.


Европейската интеграция и единство са от изключително значение и само една силна общност е способна да се изправи пред съвременните предизвикателства, надхвърлящи националните граници. Европа ще се справи успешно с глобалните рискове и ще продължи по пътя на икономическото и социално сближаване и развитие единствено при наличието на равнопоставеност в партньорството и съвместни действия, е позицията на президентите.
"Не можем и не трябва да приемаме мира и свободата, просперитета и благосъстоянието за даденост. Необходимо е всички да останем активно ангажирани с голямата идея за мирна и интегрирана Европа", се казва още в документа.


Държавните глави посочват, че през последните месеци повече от всякога Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни рискове и отстъпление от интеграционните процеси. В документа се подчертава, че както европейските граждани, така и държавите членки имат нужда от силен Европейски съюз, с общи институции, който е готов да възприема критично резултатите от своята дейност и е способен да се реформира.


"Европа се нуждае от оживен политически дебат за най-добрия път напред към бъдещето, използвайки зададената основа в Римската декларация от 25 март 2017 г.", подчертават президентите. Според тях съюзът е способен да възприеме широк обхват от мнения и идеи. "Определено обаче не трябва да има връщане към Европа, в която държавите вече не са равнопоставени партньори, а опоненти", се казва още в съвместния призив на европейските държавни ръководители.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  В този призив най-много ми харесва присъствието на Румен Радев.
  Този човек ме изненадва. От една стана ни продава на Русия а от друга пази членствата ни в ЕС.

  подпис
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  ЕС да се реформира или да си ходи.
  Такова ЕС като сегашното не ми трябва.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Дано каскета е питал решетника и двете каки, дето му подръпват ритмично пискюлите, че иначе ще му направят главата квадратна, а пискюлченцата болезнено ще поемат надолу....

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Хубаво, но какво от това? Почти всички президенти на страни, членки на ЕС, от Унгария до Франция, когато призовават за мирна и интегрирана Европа, малко ми изглежда като у нас председателите на всички партии да излязат с призив за борба с корупцията.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Боко и Нинова, ако се беха писали у листите, щехме да гласуваме. Ама така нема смисъл, щото двамцата ще продължават да си кра.ат безпрепятствено.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  То, хубаво, ама дали ще им хареса след изборите? Задават се доста големи промени в ЕП. Времето на либерал глобалистите е на привършване.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Много важно, декларации разни.
  Пак ще има ниска активност.

 8. 8 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Имаше една книга от Труман Капоте за чутите молитви.

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Отстъплението от интеграционната политика - това е резултат от безумната политика на Меркел по отношение имиграцията и на Макрон с неговия пакет "Мобилност" и много други грешки на управляващата ЕНП. Приеманите закони и директиви са преди всичко в интерес на най-богатите държави, но не и на държавите от периферията на ЕС.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  "Европа ще се справи успешно с глобалните рискове и ще продължи по пътя на икономическото и социално сближаване и развитие единствено при наличието на равнопоставеност в партньорството и съвместни действия, е позицията на президентите."

  Абсолютно съм съгласен с това становище. ЕС има нужда в бъдеще от по-голяма интеграция (сближаване) на страните членки на съюза по отношение на външната политика, икономиката и социалната сфера.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 12. 12 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  На нашия Радев му е лесно да призовава - България ще изпрати в ЕП 17 меркелиста и путиниста !

  Инак всички искаме силен и единен ЕС, но въпросът е КАК да стане това? Единственият начин е , ако ЕС се превърне в съюз на свободни и равноправни национални държави, а не сегашната франко- германска доминация, за сметка на периферията .

  Ние в България няма да имаме НИКАКЪВ принос за това на тези избори ! Срам !

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  ЕС да се реформира или да си ходи.Такова ЕС като сегашното не ми трябва.
  —цитат от коментар 2 на БМЗ


  Аз пък предпочитам да сме в ЕС с недостатъци, пред алтернативата да се изправим сами срещу две азиатски държави с възродени болни имперски амбиции. Твърдо предпочитам ЕС!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  " Абсолютно съм съгласен с това становище. ЕС има нужда в бъдеще от по-голяма интеграция (сближаване) на страните членки на съюза по отношение на външната политика, икономиката и социалната сфера. "

  Още повече глобализъм , викаш ?
  Ми то повече от това има ли как ?

  Една клика в Брюксел диктува и взима решенията, като непрекъснато се УГОЛЕМЯВА и дебелее .
  Шепа държави се опитват да се противопоставят . Много европейски граждани мърморят под мустак, но ги е страх да кажят гласно, понеже попадат под санкции.

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1677 Весело

  Румен Радев... ме изненадва. От една стана ни продава на Русия а от друга пази членствата ни в ЕС.
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  България по-лесно може да бъде продадена с членство в ЕС. Путин харесва това...

  Членството в НАТО е друга работа.

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  "държавните глави на България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Република Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия"

  Уж всичките държави имат президенти за държавен глава, но само пред Кипър е написано "Република" :-)

 17. 17 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Vote VOLT!

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Ако ЕС беше по реда си, англичаните нямаше да искат да си ходят.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  "призив към европейските граждани да определят със своя глас на вота бъдещия път на Европейския съюз, предаде прессекретариатът на президента Румен Радев."

  - Прекрасно! И едно допълнение:

  "Радев коментира думите на премиера Борисов, който в телевизионно интервю заяви, че очаква президентът да е равно отдалечен от всички партии. „Аз съм равноотдалечен от всички партии и не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни... цитираният Иво Христов, първо напусна президентството и тогава започна да води предизборна кампания, така че нека се поучат и другите“, коментира Радев.
  Във връзка с това, че двама от кабинета му - Елена Йончева и Иво Христов сега са част от листата на БСП за България за европейските избори държавният глава заяви. „Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение. Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите на тези президенти какви постове после са заемали. Така че това е нещо нормално. И г-жа Йончева напусна Президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Моите условия са ясни - напуска се Президентството и всеки е способен да се кандидатира за каквото си поиска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни, добави той.
  Държавният глава каза още, че опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, понеже хората вече очакват разнищване на тези скандали и реални действия и противодействие на корупцията." /Фокус/

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  Нито Дунав, нито Велека са широки колкото Ламанша, нито българската армия и икономика са на нивото на британските, нито сме толкова милиона души. Quod licet Jovi, non licet bovi (което е позволено за Юпитер, не е позволено на бика).

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  Не става дума дали сме големи или малки, става дума за това, че ЕС се дъни, както се казва на простонароден език. Затова и англичаните гласуваха Брекзит.
  Т.е. проблемът не е в нашия телевизор. ;)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  Това, че ЕС "се дъни" в много неща е факт. Но в момента за България всяка алтернатива е мноооого по-лоша, да не кажа много по-страшна и гибелна.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  Англичаните не са критерий за НИЩО.
  Станаха жалкки пред света.

  Пък и защо още не са си отишли, а врънкаха ЕС за отсрочки?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  До коментар [#11] от "Voiko":

  Форумните еврофоби обаче не са на същото мнение и почнаха да цъкат минусчета на проевропейци като мен и теб. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Членството на България в ЕС е най-хубавото нещо което се е случвало на нашата страна от падането на престъпната комунистическа власт през 1989 г. до ден днешен. Даже може би е най-хубавото нещо от обединението на княжество България с Източна Румелия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#2] от "БМЗ":

  Необходимостта от реформи в ЕС е очевидна за всеки разумен човек, но вместо да му поставяте /на съюза/ ултиматуми можете да си купите еднопосочен билет за евразия и да живеете щастливо при Вашият кумир- джуджето!

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":Ако ЕС беше по реда си, англичаните нямаше да искат да си ходят.
  —цитат от коментар 18 на БМЗ


  Защо не си отидоха англичаните, ако бяха с акъла си?

 28. 28 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":Членството на България в ЕС е най-хубавото нещо което се е случвало на нашата страна от падането на престъпната комунистическа власт през 1989 г. до ден днешен. Даже може би е най-хубавото нещо от обединението на княжество България с Източна Румелия.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Като цяло съм съгласен. Както писах по-горе - ЕС не е съвършен, но кое ли човешко творение с съвършено. И ако спасваме правилата на съюза, въпреки недостатъцит им, за България и българите ще е по-добре.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 29. 29 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Форумните еврофоби обаче не са на същото мнение и почнаха да цъкат минусчета на проевропейци като мен и теб. :-)
  —цитат от коментар 24 на Иво


  На Вас според минуси и плюсове ли ви плащат от турското посолство?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nil satis nisi optimum":

  Не казвам България да излиза от ЕС, казвам ЕС да се реформира.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4277 Весело

  До коментар [#29] от "Гъска":

  Хахаха.... турското посолство!? :-D Ta, аз винаги съм бил критик на престъпния режим на Ердоган, как мислиш дали те ми плащат да ги плюя!? :-D

  Иначе, на вас хасбара гъско Venci4 колко шекелчета ви плащат от израелското посолство на цъкнат + или - !? В края на тролския ви работен ден събирате ли достатъчно за да се нахраните поне!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  До коментар [#28] от "Nil satis nisi optimum":

  Абсолютно съм съгласен с теб. Няма какво да добавя. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12474 Неутрално

  За съжаление важни страни липсва, но слава богу ние сме там.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Аз няма да гласувам, защото не виждам българска партия, която да ме представлява и няма регистрирана българска партия, която да защитава моят икономически интерес- защото , ако не знаете, партията е опосредстваща структура за представителство на различните ИКОНОМИЧЕСКИ интереси на различните слоеве граждани. Моят икономически интерес е ЕС да се реформира в посока приемане на ново законодателство в областта на незаконната имиграция, с което ясно и веднъж завинаги да се каже, че ЕС не може да приеме всички бедни и страдащи хора от цял свят и прекратява безконтролният прием на икономически имигранти и свива до определена бройка приема на кандиати за статут на бежанец; че ЕС ще защитава европейската си идентичност- т.е. културата и цивилизацията, възникнали и развили се с хилядолетия специално на континента Европа; че ЕС затяга много правилата за прием на имигранти, спира да ги нарича противоправно .мигранти и приеме, че след като ЕС е съюз на държави, то в основата на ЕС са националните държави и за това трябва да се поставят на 1во място културните, историческите, архитектурните, социалните и етническите традиции на населението в тези национални държави, като ЕС задължи имигрантите да спазват законите на държавите от ЕС като основно задължение за законна имиграция в ЕС. ЕС трябва да ПРЕМАХНЕ позитивната дискриминация спрямо мюсюлманите и глбти и да изисква НЕДИСКРИМИНАЦИЯ- т.е. да НЕ предоставя юридически привилегии за една група хора по посочените признаци, за сметка на отнемане на част от правата от немюсюлманите, атеистите и хетеросексуалните ЕС граждани.ЕС трябва да разбере, че самият той е създаден като СЪЮЗ НА ДЪРЖАВИ, а не като едно преходно полудържавно обединение, което после да прерастне в конфедерация. ЕС трябва да спре с пряката дискриминация по признака гражданство спрямо българските граждани. Имам и други искания, но за сега и тези стигат, за да стане безспорно ясно, че никоя регистрирана българска политическа партия не може да отговори на тези мои искания за промяна на ЕС.

 36. 36 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  До коментар [#35] от "cmy12603507":

  Амин, сестро!
  Браво!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8498 Неутрално

  Радев не за пръв път се държи двойствено. Той и за продължаване на санкциите беше гласувал, макар че все повтаря, че трябва да паднат.

 38. 38 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тези президенти да не са решили да ни съдят ,че са заели позиция на прескочи кобила.Прехвърлят своите задължения на избирателите. Ако си вършеха работата както трябва, а не да се накланят според вятъра, можеше нещо да се оправи.Брекзитажиите се окопаха в своята си бърлога и въртят ЕС за сметка на другите страни.Защо ли и ние не се българозитирахме, та да си изградим не мрежеста ограда, а чакаме да ни сложат фесчета за по-топло.

  mihala
 39. 39 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Напълно съм съгласен! Да кажем едно голямо НАЙН на Меркел и остановеният ред на нео-колониализъм и разпадане на държавите и културните ценности на Европа!

  Салвини, ЛьоПен, Фараж!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK