От утре ЕС ще живее на "екологичен кредит"

От утре ЕС ще живее на "екологичен кредит"

© ReutersХората в Европейския съюз използват природни ресурси много по-бързо от темпото, с което природата може да възстанови тези ресурси. Това се посочва в проучване на Световния фонд за природата" (WWF) и Global Footprint Network.


Ако цялото човечество потребяваше природни ресурси колкото европейците, щяха да му трябват 2.8 планети като Земята, предупреждават авторите на доклада, според които са необходими драстични действия, за да се предотврати криза. Казва се още, че ЕС потребява почти 20% от биокапацитета на Земята, макар в блока да живее едва 7% от световното население.


"Ако всеки по света оставяше същата екологична следа като средностатистическия жител на ЕС (изхвърляйки същото количество въглеродни емисии, консумирайки толкова храна, дървесина и фибри и заемайки толкова застроено пространство), 10 май щеше да е датата, на която човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година", продължава изследването. Тази дата е изчислена, като са сравнени екологичният отпечатък на глава от населението в ЕС със световния биокапацитет за всеки човек. Положението постоянно се влошава: през 1961 г. този "ден на превишаването" за ЕС е бил 13 октомври.
Според анализа европейците в момента потребяват двойно повече ресурси, отколкото екосистемите на континента могат да осигурят. На национално ниво всички 28 държави членки ще са изконсумирали годишния си биокапацитет преди 1 август - датата, на която през 2018 човечеството изразходва природните ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година.


ЕС е трети след Китай и САЩ


В ЕС Люксембург се представя най-зле и е изчерпал биокапацитета си до 16 февруари. Румъния се представя най-добре. Нейният "ден на превишаването" ще настъпи на 12 юли. Следвана е от България, където той ще настъпи на 22 юни. Германия е използвала своя "бюджет" от годишни ресурси до 3 май.


В САЩ "денят на превишаването" е на 15 март, а в Китай – на 14 юни. Според доклада макар китайският екологичен отпечатък да е много по-висок, екологичният отпечатък на глава от населението в САЩ и ЕС е много по-висок. Взет в своята цялост, ЕС има третия по големина екологичен отпечатък на света след Китай и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Хората в Европейския съюз използват природни ресурси много по-бързо от темпото, с което природата може да възстанови тези ресурси....“ С тази разлика, че някои си плащаме редовно като попове изразходеното и вече НЕ ИСКАМЕ да правим икономии, защото ми писна да се оправдава това поведение:
  https://www.youtube.com/watch?v=BfgHCNPnbVs
  а после ЕС на генерално ниво да изисква от нас- ЕС данъкоплатците- противоположното поведение, и не само това- пак ние сме лошите и ни слагат етикет “ ксенофоби, расисти, фашисти“, когато човек посочи описаното противоречие и директно му се възпротиви!

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Весело

  Редакцията:
  В ЕС Люксембург се представя най-зле и е изчерпал биокапацитета си до 16 февруари. Румъния се представя най-добре. Нейният "ден на превишаването" ще настъпи на 12 юни. Следвана е от България, където той ще настъпи на 22 юни.

  Ай, наздраве!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Какво ли ще е влиянито върху земните ресусрси когато всички жени почнат да ползват дамски превръзки?

 4. 4 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Пак глупости!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  Днеска явно е деня за "зелена" пропаганда в Дневник. Чудя се само колко от "отговорните" читатели са склонни да се преместят в Конго или Папуа Нова Гвинея, където продължителността на живота е 40г, детската смъртност 20%, живее се в колиби от кал и слама ама екологичният им отпечатък е минимален и този кредит от статията им стига до 20ти Декември...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  ... Румъния се представя най-добре. Нейният "ден на превишаването" ще настъпи на 12 юни. Следвана е от България, където той ще настъпи на 22 юни...

  Тъй!
  И ся да видим ... кой не знае да смята?
  22 юни преди или след 12 юни е?
  Т.е. България е "най-добре". А румънците са малко по-зле от нас, защото си изчерпвали "кредита" десет дена по-рано.

  Та имам два въпроса:
  Кой го е цръцнал това?
  И къде спят ридактуритье?

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Ако беше истина досега планетата щеше да е изядена...

 8. 8 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Природата ще си поиска кредита обратни с непосилни лихви...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  Ако беше истина досега планетата щеше да е изядена...
  —цитат от коментар 7 на SS

  Споко!
  Прокобата е от нек'ви явни некадърници. Щом са написали, че изчерпилата кредита си десет дена преди нас Румъния била най-добре ... дет' са вика - СмЕтай!

 10. 10 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Ако трябва да съм честен, тук пропаганда не виждам. В статията са коментирани факти, базирани на проучването, а не съвет/наставление къде да се преместиш ако искаш да си намалиш отпечатъка. Това, че прочиташ такова "между редовете" може би значи, че те е грижа за личния ти принос?

  Според мен по-интересното в случая е въпросът за примера, който се дава на развиващите се страни. От една страна развитите имат интерес да разширят пазарите си, от друга обаче от развиващите се страни се очаква да го правят без да замърсяват толкова много, ако може така. Малко като онзи стар виц:
  Кога ще свърши света? Когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитурата...

  panem et circenses
 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  Като за начало трябва да се откажем от личните автомобили, ама никой няма да го направи, докато яйцето не опре - много пари и интереси има там...

 12. 12 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Единственото оптимистично нещо е, че процесът на "бавното сваряване на жабата" ще бъде добре документиран и след стотици милиони години ще има голяма вероятност следващите човекоподобни/доминиращ вид/ да си вземат навреме поука... Археолозите най-вече следва да обърнат внимание на размишленията на самите "жаби", четейки например архивите на този форум
  ....

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#8] от "RadiMiles":

  "Природата ще си поиска кредита обратни с непосилни лихви..."
  ===========
  Участваме принудително в тъпо парти, в което и да пием, и да не пием, ще делим сметката. Затова се наливаме.

  Еретик
 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Смятам, че природозащитниците лъжат. Отдавна е известно, че поглъща милиарди литри мръсотии и вместо тях връща на повърхността чиста и бистра вода. "Дяволското гърло" поглъща всичко, което му падне и не връща нищо, но водата е съвсем чиста. Същото важи за минералните извори по света. Природата си знае работата, разбира се, трябва да я пазим, меко казано.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  Няма как Румъния да е най-добре с 12 юни. България е по-добре ако е 22 юни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Днеска явно е деня за "зелена" пропаганда в Дневник. Чудя се само колко от "отговорните" читатели са склонни да се преместят в Конго или Папуа Нова Гвинея, където продължителността на живота е 40г, детската смъртност 20%, живее се в колиби от кал и слама ама екологичният им отпечатък е минимален и този кредит от статията им стига до 20ти Декември...
  —цитат от коментар 5 на lustmord


  Те тия "отговорните" не говорят за себе си като реват за "ограничения" - мене, тебе и други крайно десни популисти визират. Те са "правоимащи"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анийдмъни":

  Колега - в статията няма никакви факти и конкретика освен едното кухо сравнение, че ако всички по света живееха със стандарта на европейците щяхме да потребяваме по 2.8 от желязната руда, пясъка, въглищата, нефта, дървесината и т.н. и някак нескрито пробват да прокарат внушението, че това е нещо лошо и е по-добре Х милиарда души да умрат с по 20г по-рано, полуграмотни и в мизерия отколкото да пипаме тези или онези находища и ресурси. Никой не обръща внимание също така, че една субстанция или минерал се превръщат в ресурс само когато имат значение за човека - ако утре спрем да добиваме калаена руда пингвините няма да се трогнат ни най малко от това, че сме я оставили в земните недра.

 18. 18 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  я, консервите-щрауси завряли главите си още по-дълбоко в пясъка

  няма страшно, консерви-щрауси, както върви работата, пясък ще има за всички в изобилие

 19. 19 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  стига лъга, гнясен расисте, средната продължителност на живота в изброените от те страни е доста повече от 40 г

  дееба и гадната расистка отрепка дееба

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Румъния се представя най-добре. Нейният "ден на превишаването" ще настъпи на 12 юни. Следвана е от България, където той ще настъпи на 22 юни."

  Е как Румъния се представя по-добре от нас като си изчерпва капацитета 10 дена по-рано? ;)

  Я журналиста, я преводача се е объркал. Ама карай. :)

 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#19] от "carlosestrada":

  Калинчо мамин - толкоз си заслепен от тая твоя всепоглъщаща злоба, че дори една концептуална метафора не можеш да схванеш...

 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Абе айде у лево със левичарските идиотщини, а?
  От затоплистите измръзнахме миналата и тази година - та запяха за климатични промени.
  Давайте сега един 20% данък върху продажната цена - за СО2 и за пластмасите.
  Няма да е зле да помислите и за един 30% данък върху горивата и поне 40% върху светлината. Щото за въздуха вече яко вземате.
  Евроидиоти левичарски!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на geri_stancheva
  geri_stancheva
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Благодаря! Грешката е поправена.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  До коментар [#23] от "geri_stancheva":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Тези средновековни "попове" от Дивия Фонд драпат да наложат новата си човеконенавистна религия да поставят по техните регулации част от населението и територията на планетата с цел собствена лична изгода.
  Както стана известно В Африка не се притесняват да изтребват местното мъжко население и упражняват сексуално насилие на жени.
  Интересно е шизо раздвоението по темата в екипа на медията: хем сме против насилие над жените, хем сме с насилниците.

 26. 26 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#17] от "lustmord":

  Пингвините можеш и да не трогнеш, но други видове, които биват изместени за да се правят мини, сечища, ниви и прочее - може би?

  Неслучайно казах, че ми е интересен въпросът с "развиващите" се страни, където живеят повече хора отколкото в "развитите" такива. Когато (защото е въпрос на време) започнат да употребяват със същите темпове, тези цифри за 2.8-3-5-10 планети нужни за да поддържат населението могат да имат по-ясно значение. Можем да се надяваме, че до тогава ще сме започнали да се храним с водорасли и насекоми, да сме усъвършенствали ядрения синтез и колонизирали други планети. Но тези неща може и да не се случат :)

  panem et circenses
 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  До коментар [#26] от "Анийдмъни":
  "Пингвините можеш и да не трогнеш, но други видове, които биват изместени за да се правят мини, сечища, ниви и прочее - може би?"

  Е на вас кой ви е идеала за благоденствие на планетата - свят със щастливи хора живеещи добре или свят без никакви хора, в който животните и растенията си се развиват все едно никога не се е пръквал хомо сапиенс?

 28. 28 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Наистина слаба статия . За сериозен проблем се говорят несериозни работи. CO2 го използват растенията, нали? Тогава?
  С въглища до Марс няма да стигнем. Ако и производителите почнат да произвеждат трайни стоки...

 29. 29 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#27] от "lustmord":

  Идеалът ми е някъде по средата на двете крайности, които предлагате, все пак хомо сапиенс одавна е тук, но влиянието ни продължава да расте.

  Ако напълно разбирахме всички взаимозависимости в природата можехме да направим един списък - тези видове ги пазим, а другите ако ги заличим няма да има голяма разлика (горе долу така разбирам Вашата теза). Проблемът е, че това не го знаем. На лице са много примери, където целенасочено или не е повлияно на даден вид, в резултат на което локалната екосистема губи баланс. Ние обаче, сме що-годе добри в това да се изолираме от последствията (чрез технологии, преместване и т.н.), поне за момента. Един ден може и да не е така.

  panem et circenses
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK