Има ли криза в ЕС: пет предизвикателства пред съюза през следващите пет години

Лидерите на ЕС на срещата в Сибиу

© Reuters

Лидерите на ЕС на срещата в СибиуЕвропейските лидери, събрали се в румънския град Сибиу, се опитват да изместят фокуса от Брекзит към важните въпроси за бъдещето на Европейския съюз в момент, когато блокът се готви за евроизборите в края на месеца.


"Бъдещето на ЕС си простира далече отвъд Брекзит", каза неотдавна досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Работата по приоритетите на ЕС не трябва да бъде нарушавана от напускането на Великобритания, заяви той.


За съжаление Брекзит е може би един от малкото въпроси, по които останалите 27 европейски лидери могат да постигнат съгласие. Следва преглед на предизвикателствата, с които европейските политици ще трябва да се справят през идните пет години.


Политика в областта на промишлеността и конкуренцията
Китай подкрепя своята икономика с милиарди субсидии и насочва усилията си за създаване на глобални промишлени първокласни компании през идните години. Европа се опитва да изработи отговор на това. Обсъжданите подходи варират от реформа на европейските правила за сливанията, която да улесни големи компании да се обединяват, до увеличаване на държавната помощ за промишлеността. Възобновяемите енергийни източници, цифровизацията и електрическите автомобили са други ключови теми.


Междувременно отношенията на ЕС с американския президент Доналд Тръмп са обтегнати заради спора за митата. Комисията се стреми за приключи търговските преговори със САЩ до края на октомври, но постигането на споразумение може да отнеме много повече време.


Убежище и имиграция


Когато стотици хиляди мигранти дойдоха в Европа през 2015 г., много европейски страни се оказаха неспособни да посрещнат мигрантския наплив. Средиземноморските страни като Италия и Гърция се опитваха да се справят с мигрантската вълна край бреговете си. Нещата в ЕС се промениха оттогава, особено в сферата на граничната сигурност.


Все още предстои да се изготви значителна реформа на правилата за убежище, а държавите от ЕС са далече от постигане на споразумение за разпределяне на кандидатите за убежище в блока. Страни като Унгария и Полша отказаха да се ангажират с приемане на бежанци.


Отчасти поради тази безизходица спасителните кораби с мигранти неведнъж бяха принудени да чакат с дни и седмици близо до италианския бряг. Това може да стане най-голямото предизвикателство за ЕС през идните години.


Климатичните промени


ЕС трябва да премахне изцяло вредните емисии до 2050 г., поне според предвижданията на еврокомисията. Това означава, че икономиката, доставките на енергия и транспортният сектор трябва да се трансформират така, че парниковите газове да бъдат контролирани или повече да не бъдат отделяни.


Но дългосрочната климатична стратегия на ЕС все още не е ясна. Страните членки искат да се споразумеят за общ подход през идните десетилетия до 2020 г.


Еврото и валутният съюз


Деветнайсет страни, членки на ЕС, вече използват общата валута, а всички останали освен Великобритания и Дания вероятно ще последват техния пример по силата на договорите на ЕС. Но не трябва да очакваме това да се случи в обозримо бъдеще.


През следващите пет години България и Хърватия може да се присъединят към еврозоната, но те първо ще трябва да направят някои промени, така че присъединяването им да не отслаби еврото.


Много работа предстои за реформа в еврозоната. Десет години след последната финансова криза еврозоната все още не се смята за устойчива на кризи. През идните години освен всичко друго предстои работа върху бюджета на еврозоната и укрепване на спасителния механизъм на блока.


Взимането на решения


Страните, членки на ЕС, имат проблем с принципа на единодушието, който редовно не позволява на блока да постига общи позиции по деликатни външнополитически въпроси. Това изискване попречи също на създаването на специален данък за дигитални гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук".


Еврокомисията предложи преминаване към гласуване с мнозинство в някои области. Но това предложение ще изисква промяна в учредителните договори, която от своя страна изисква единодушие. Взимането на решения може да стане още по-трудно, ако ЕС приеме още страни членки. В момента те са 28, след Брекзит ще са 27.


Страните от Западните Балкани, включително Босна и Северна Македония имат най-добри шансове един ден да се присъединят към блока. Географски погледнато, те са в средната част на Европа, но политически и икономически често отстоят на огромно разстояние от останалите страни членки.


ЕС не може и не иска да им обърне гръб, особено след като Русия се опитва да разшири влиянието си чрез мощна медийна експанзия и други средства. Еврокомисията им отвори перспективи за членство в ЕС около 2025 г., ако страните кандидатки осъществят необходимите реформи. Преди това през 2024 г. ще има нови евроизбори. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Криза има,но ЕС ще оцелее!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Само на мен ли ми прави впечатление, че "Отбрани и сигурност" не е водещо предизвикателство?!?!?!
  В епохата на агресията на Китай и русия, на безумията на оранжевият палячо, на ескалацията на напрежението с айетоласите.....
  ЕС за съжаление с тези "лидери" май не иска или не е в състояние да е фактор в геополитиката....

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Така като четеш петте приоритета, няма да го бъде този съюз, но след изборите ще има други хора, а съотношението на силите ще продължи да се промена и след това.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Тежки въпроси стоят за разрешение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Има криза в технологичното изоставане спрямо САЩ и Китай.
  Това може да доведе до разпад на съюза.

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  По доста от темите не се чува нашия глас, а за последната-съвсем:-)

 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  ЕС трябва да се превърне във военна суперсила ако иска да оцелее.Вместо това сме свидетели на политика на "меките китки".

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Има криза в технологичното изоставане спрямо САЩ и Китай.Това може да доведе до разпад на съюза.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Китай пък къде го слагаш сред технологично развитите страни? Вярно,Китай изобрети 5G,но то и България е изобретявала туй онуй. Ако щеш и киселото мляко...
  ЕС тръгна да се разпада когато Меркел обяви "Европа на две скорости" и почна да действа в тази посока...

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Мда, има леко технологично изоставане. Не виждам обаче как точно това би могло да доведе до разтурянето на ЕС.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Така е.
  Но много от проблемите ги забъркаха сегашните политици.
  Дано новите са окажат по-решителни и повече мислещи за Европа, а не за арабо-африканския свят.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Сегашното меркелистко ръководство нито може да дефинира проблемите, нито да ги реши!
  След изборите трябва да има нова политическа сила!

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  "Бъдещето на Западните Балкани трябва да бъде приоритет за ЕС, заяви Могерини" - БТА

 13. 13 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Хайде да говорим чрез реалностите- става ли... Заплатата на всеки един депутат започва от около 5500 лева. Те обаче получават и допълнителни пари за участието си в различни групи, да кажем, че нетното им месечно възнаграждение достига до около 7500-8000 лева. Питам- за да се получава тази заплата в частният бизнес и в България, и в останалата част на ЕС, и извън ЕС , има ли изискване човек реално да може да върши специфичната дейност, за която е нает - да решава проблемите, специфични за неговата служба и да приема измененията на законите ни? Защо изисквате от гражданите да мислим, да действаме и на практика- да дублираме ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на депутатите, а не ни предоставите насреща ПРАВОМОЩИЯТА ИМ и ежемесечното им нетно възнаграждение и ако ние- недепутатите- започнем да се “товарим“ с РЕАЛНО разрешаване на проблемите, които решават депутатите и вземаме ПО-ДОБРИ управленски решения от тях, то ЗА ЧИЙ/ с извинение, защото съм жена/ НИ СА ТЕЗИ ДЕПУТАТИ- ЗА КАКВА СВЪРШЕНА РАБОТА ПОЛУЧАВАТ ЕЖЕМЕСЕЧНО ОКОЛО 7500-8000 ЛЕВА НЕТНА ЗАПЛАТА?! НЕ ПРИЕМАМ да върша БЕЗПЛАТНО задълженията на депутат, а самият депутат да си клати краката, ДА НЕ ВЪРШИ НИЩО, и накрая на месеца да му влизат в банковата сметка ей така- за НУЛА свършена работа- 8 К лева- разбирате ли? Освен това- ЗАБЛУДА Е, че стратегическите политически решения в ЕС- като описаните в статията- се вземат от ЕС граждани и данъкоплатци чрез избора им на евродепутати- ако тази заблуда беше истина, до сега всеки път да съм гласувала на всеки избор за евродепутати от България. В ЕП- там, където се приемат или отхвърлят ЕС законите, се гласува по европейски партии, а за да бъдат избрани евродепутатите, те са били първоначално членове на някоя от европейските политически партии и кандидатурите им са издигнати от нея. Така, че- ако някой си въобразява, че в ЕС има такава политическа партия, която може да отговори на 60-70% на неговият икономически интерес, дълбоко се заблуждава....Партиите се самоизолираха от избирателите си от местното население на ЕС държавите и се стремят да привлекат за свой електорат де що има маргинали, девиации и хора, които живеят умишлено извън традиционните норми на класическите европейски общества, а в същото време именно хората от местното население на европейските държави - с изключение на о.,к.- създават над 80% от добавената стойност и повишават реално БВП на държавата си. В същият момент точно те са непредставените в европарламента..

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Има много въпроси без отговор, но те няма да се решат от популисти и крайни.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":Мда, има леко технологично изоставане. Не виждам обаче как точно това би могло да доведе до разтурянето на ЕС.
  —цитат от коментар 9 на tsyrvulan


  Когато стандарта на живот на западно-европейците спадне - виновни ще се окажат новопостъпилите страни, "които са спирачка пред развитието".
  А след това ще започнат да се отделят държави по примера на Брекзит, под мотото "майната му на съюза, нека ние да се спасим".

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Няма проблеми, хора. Както и да завършат довечера мачовете на Арсенал и Челси, финалът Тотнъм-Ливърпул е достатъчен за края на кризата брекзит.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Molossian":

  Съгласен. Важно е да има не само визионери, но и активни водачи. Да видим как ще се изгради консенсуса и дано да е по-бързо

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 738 Неутрално  До коментар [#2] от "selqnin":

  как те агресира китай ? те още не са почнали да агресират както трябва . щото мнозина от сега започват да учат основни лафове на мандарин , да се учат да ядат с клечки и имат скатан в мазата портрет на мао два на три , за да го окачат като ''дойдат китайците''.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Всеки на снимката знае поне още един език , освен майчиния си. Само наш Бойко е едноезичен и не може да обели лаф с никого , ако няма около него преводач. Задължително е днешните държавници на страните от ЕС да знаят поне още един световен западен език.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK