Все по-ниска активност на евроизбори: може ли да се обърне тенденцията

Все по-ниска активност на евроизбори: може ли да се обърне тенденцията

© Анелия НиколоваТози месец милиони гласоподаватели в Европа могат да изберат нов състав на Европейския парламент, но на последните избори по-малко от половината от тях упражниха това право. През 1979 г. Европейската икономическа общност - предшественикът на Европейския съюз - регистрира избирателна активност от 62 на сто. Тогава блокът се състоеше от девет членове - Белгия, Великобритания, Дания, Западна Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Франция. Преди пет години активността в 28-членния ЕС бе 43 на сто - най-ниската в историята. През 2009 г. нивото не бе много по-високо.


Едно от възможните обяснения за тази тенденция на спад е фактът, че избирателите имат слаби познания за многодържавното законодателно събрание на ЕС и затова има по-малък интерес към европарламента, отколкото към националните избори и националните въпроси. Например имената на кандидатите невинаги са познати на гласоподавателите. Неотдавнашно проучване в Германия показва, че месец преди тазгодишните избори за Европейски парламент само всеки втори германски граждани може да назове кандидат от водеща партия.


Сред другите обяснения са късното начало на предизборната кампания и разширяването на блока. "Ниската избирателна активност се дължи, накратко казано, на добавянето на повече страни, в които по принцип има по-ниска активност за национални и европейски избори", казва пред ДПА Линда Берг, директор на Центъра за европейски проучвания към Университета в Гьотеборг, Швеция.
През 2014 г. в 28-членния блок избирателната активност по страни силно варира. В Белгия тя е била 90 на сто, а в съседния Люксембург - 85 процента, но това не е израз на голям ентусиазъм за гласуване, а защото в тези страни то е задължително. На другия край на класацията са Унгария (29 на сто), Полша (24), Чехия (18) и Словакия (13) - всичките присъединили се през 2004 г.


В Швеция се наблюдава увеличаване на избирателната активност през последните три избора за европарламент, което е в разрез с общата тенденция. Месец преди изборите няколко потенциални избиратели на "Дротнинггатан", главната пешеходна улица в Стокхолм, казаха, че се колебаят, но не само за кого да гласуват, а дали изобщо да го правят. "Мисля да гласувам, но още не съм решил напълно", каза Микаел Хейденберг, 21-годишен студент по политология, като се позова на това, че


"европейският вот не е толкова важен като националните избори"


Неговият приятел Ерик Ларнмарк, който работи като компютърен програмист, се съгласи, но подчерта, че "има много достъпна информация" за изборите за европарламент и различните партии.


Други посочиха, че е важно да упражнят демократичните си права. Роденият в Мавритания Мохамед Седина, служител в сувенирен магазин, "е сигурен", че ще гласува. Получил шведско поданство през 2015 г., той чувства, че "за Швеция е важно да има глас в ЕС", а оттам и пред света. Родената в Турция Севда Саманджъ, която работи в стокхолмска болница, каза, че почти със сигурност ще гласува. Като носител на шведски паспорт тя иска да подкрепи свободното движение в шенгенската зона, която включва 22 държави от ЕС и четири други.


Според Берг ниската избирателна активност е парадоксална предвид факта, че през годините правомощията на Европейския парламент са се увеличавали. В опит да повиши активността парламентът организира кампания, която да насърчи избирателите да упражнят правото си на глас. В добавка към информации в социални медии като "Туитър" и "Фейсбук" на различни места из Европа се провеждат срещи. Берг отбеляза, че такива кампании понякога водят до повишаване на активността в национални избори, но предстои да се види дали тази "проактивна" мярка ще се отрази на избирателната активност.


Проучване на Европейския център за външни отношения и на "ЮГъв" установява, че едва 43 на сто от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват през май. "Това е важен въпрос, защото е свързан с легитимността на Европейския парламент", каза Натали Брак, гост професор в Европейския колеж. По думите й участие под 40 на сто ще прати "силен сигнал", че усилията за повишаване на интереса към изборите са били безуспешни. Според Брак и други изследователи


надигането на популистки партии може да породи интерес


към изборите. "Те мобилизират хората и те принуждават другите партии също да говорят за Европа в изборите вместо по национални въпроси", каза тя.


Във Финландия евродепутатът Юси Хала-ахо - лидер на евроскептичната партия "Финландците", класирала се втора на общите избори миналия месец - каза наскоро: "Да не се гласува на изборите за Европейски парламент е също толкова глупаво, колкото да се гласува за партии, които настояват за по-интегриран Европейски съюз." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Целта на основните играчи- изборите да се превърнат в сблъсък на "твърди електорални тела" очевидно ще бъде постигната, за сметка на европейските граждани!!!

 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  е като насрочиш изборите за последния ден на 3 дневен уикенд, колко да е активността?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Ниската активност обслужва статуквото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Вие друго кажете. Защо за референдум има долна граница на валидност, а за избори няма? Изборите са легитимиране на статуквото. Защо то е легитимно, когато по-малко от половината участват в избори? Ако пет човека отидат да гласуват, изборите пак ли ще са валидни?

  Мърфи е оптимист!
 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  Естествено, че НЕ трябва да има праг на валидност нито за референдум, нито за избори.

  /неучастието в гласуване с аргумент "не харесвам никой от предложените кандидати" може да служи само за вътрешно успокоение, че те е домързяло да гласуваш - вота дори на един гласуващ е много по - важен от 100 000 човека който приемат статуквото и не отиват на избори за да гласуват позицията си/

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Тенденцията няма и не може да се обърне, защото хората не усещат резултата от евроизборите по-джоба си!

 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Няма как да има активност на евроизборите, след като по въпросите за Имиграцията в ЕС има много голяма пропаст между онова, което ЕС гражданите разбират под “затягане на режима“ и онова, което ЕС органи влагат в това понятие.

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "DS": “..../неучастието в гласуване с аргумент "не харесвам никой от предложените кандидати" може да служи само за вътрешно успокоение, че те е домързяло да гласуваш...“ Поредната лъжа, която стигматизира негласуването като несвободен избор при упражняване на политическите права на гражданите. Един избирател гласува, когато ПОЛИТИЧЕСКАТА ПЛАТФОРМА на една ЕВРОПЕЙСКА политическа партия му предлага поне 50% защита на неговият конкретен икономически интерес. Аз например имам икономически интерес да се затегне режима на прием на нелегални икономически имигранти от цял свят в ЕС. Коя партия ми предлага точно това? Коя партия издига платформата, че ще отстоява такива изменения в ЕС законодателство, които ще бъдат приети от ЕП с квалифицирано мнозинство и които ще предоставят на България правото да откаже релокация на имигранти от други ЕС държави и ще позволи на България да НЕ приема нелегални икономически имигранти по свое желание, въпреки, че и в момента- съгласно нашето и ЕС законодателство- би следвало да им се отказва предоставянето на какъвто и да е международен статут?

 9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  единствените които активно водат агитация са руските тролове. те предпочитат всичко да е в л-на

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 10. 10 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 595 Неутрално  До коментар [#5] от "DS": “..../неучастието в гласуване с аргумент "не харесвам никой от предложените кандидати" може да служи само за вътрешно успокоение, че те е домързяло да гласуваш...“ Поредната лъжа, която стигматизира негласуването като несвободен избор при упражняване на политическите права на гражданите. Един избирател гласува, когато ПОЛИТИЧЕСКАТА ПЛАТФОРМА на една ЕВРОПЕЙСКА политическа партия му предлага поне 50% защита на неговият конкретен икономически интерес. Аз например имам икономически интерес да се затегне режима на прием на нелегални икономически имигранти от цял свят в ЕС. Коя партия ми предлага точно това? Коя партия издига платформата, че ще отстоява такива изменения в ЕС законодателство, които ще бъдат приети от ЕП с квалифицирано мнозинство и които ще предоставят на България правото да откаже релокация на имигранти от други ЕС държави и ще позволи на България да НЕ приема нелегални икономически имигранти по свое желание, въпреки, че и в момента- съгласно нашето и ЕС законодателство- би следвало да им се отказва предоставянето на какъвто и да е международен статут?
  —цитат от коментар 8 на cmy12603507


  А неглауването е 100% гаранция че твоя "конкретен икономически интерес" няма да бъде защитен.
  Вие сте отявлен "патриот" имате избор с цели три партии......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Ниската активност е в полза на големите партии. Затова техните тролове са активирани по форумите да агитират да не се гласува.

 12. 12 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#10] от "DS": “...Вие сте отявлен "патриот" имате избор с цели три партии......“ НЕ- НЕ ЖЕЛАЯ да ме слагате в клишета! Искам да имам ВЪЗМОЖНОСТТА да избера ДРУГА политическа партия, която може да ме представлява поне на 60% и в нея да няма лица, заради чието айкю аз самата ги определям като де*или. Нали се сещате, че няма да позволя де*ил да ми защитава правният интерес- той не знае как, защо , кога и по какъв начин! Не може по- глупави от мен хора да ме представляват- тоав е абсурд!

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Ако оставим настрана политическите си пристрастията трябва да признаем, че избирателната активност намалява защото има нещо сбъркано в начина, по който се провеждат европейските избори понастоящем. Сбърканото, поне според мен - не ангажирам никого - е в това, че не е ясно какво точно избираме. Депутати, които представляват всички граждани в Европа или депутати, които представляват своите страни? Ако избираме депутати, които представляват всички граждани в Европа защо тогава ги избираме по страни? А ако избираме депутати, които представляват своите страни защо ги избираме с всеощо гласуване в отделните страни? Предполагам, че темата не е нова и аз не съм първият, който я повдига. Моето мнение е, че ако избираме представители на всички европейски граждани трябва да гласуваме на общоевропейски избори за листите на различните политически течения, в които има кандидати от различни страни. А ако избираме представители на отделните страни то това няма защо да става с толкова дандания и може да бъде свършено от националните парламенти.

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Мисля също, че много хора абсолютно не разбират важността на решенията, жзимани от парламента.
  Аз поне ходя редовно на евроизбори и като ч ешки, и като български гражданин. тази година ще ида само като ч ешки, защото ще съм дежурен и няма да мога да стигна до посолството.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС ДА Я ПРЕОБЪРНЕМЕ ТЕНДЕНЦИЯТА Е МУТРООЛИГАРСИТЕ НИ ДА ГИ ЕЛИМИНИРАМЕ

 17. 17 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нормално да е ниска активността - на хората не им пука за тези избори, защото кой ще ходи в Европа в общи линии е все тая - няма нищо общо с живота тук. А и го има момента, който важи за всички избори - чудиш се за кого да гласуваш, защото всички са маскари. А вече ни е писнало да гласуваме за по-малкото зло.

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 793 Весело

  За Територията прогнозни резултати: 1 - д(п)с, 2 - гер(п) (и чук!) , 3 - бс(к)п, 4 - джам баз.

 19. 19 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 272 Неутрално

  С такива кандидати като сегашните едва ли ще се обърне тенденцията, хората са отчаяни.

  TanitaS
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  Датата не е подходяща за избори за много хора, които при три почивни дни ще ги използват за пътуване.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  Датата не е подходяща за избори за много хора, които при три почивни дни ще ги използват за пътуване.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  До коментар [#20] от "Peni Nikol":

  Ами няма да пътуват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#5] от "DS":
  Така ли? Домързяло ме? А ако ми дадат за избор пет развалени яйца и аз не искам да избера нито едно от тях, тогава какво? Ами пазя си фасона, капито?

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Ако някой иска да гласува - ще го направи. Който не иска - ще си намери оправдание.

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  Принципно имат право да гласувате или само за чешки или само за български кандидати.
  Двойното гласуване е подсъдно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK