Защо Полша получава най-много пари от ЕС

Защо Полша получава най-много пари от ЕС

© ReutersEС дава една пета от бюджета си за "регионално развитие": 200 млрд. евро отиват за университети, улици, фирми или банки в по-слабо развитите региони. Защо Полша получава най-много пари по тази линия? И как ги усвоява? Статия по темата на Кира Шахт за "Дойче веле".


Ако над кварталната библиотека се вее европейският флаг, значи и тя получава средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). В него се съдържат 200 млрд. евро, т.е. една пета от бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 година.


С отпусканите средства ЕС си поставя за цел да засили икономическото и социалното сближаване между отделните европейски региони, подкрепяйки редица проекти: 50 милиона са заделени например за навлизането на широколентов интернет в гръцките селски райони, близо 60 милиона евро са предвидени за производството на самолетни части в португалския регион Алентежо или за нови трамвайни трасета в латвийската столица Рига.
Наличието на този европейски фонд е "израз на солидарността между европейците", казват от ЕК. И наистина - много от страните в Източна и Югоизточна Европа получават от фонда за регионално развитие значително повече средства, отколкото сами внасят, докато тенденцията при държавите с по-силна икономика е тъкмо обратната. Такъв е и случаят с Германия, която разполага с близо 11 млрд. евро по линия на ЕФРР, предназначени главно за научни проекти и подкрепа на бизнеса. В същото време страната внася около 30 млрд. евро в европейския бюджет.
Европейските средства не бива да заместват националното финансиране, а само да го допълват. ЕС по правило отпуска около половината от средствата по даден проект. А отпуснатите до момента пари трябва да бъдат усвоени до 2023 година, в противен случай се губи правото върху останалите средства от фонда.


40 милиарда евро за Полша


Полша вече е раздала близо 82% от отпуснатите ѝ 40 милиарда евро. Това е страната, която получава най-много европейски средства от държавите в общността. Това се дължи предимно на факта, че повечето полски региони спадат към "по-слабо развитите" в ЕС - техният БВП е по-нисък от 75% от средното ниво за общността. Подобни региони се финансират с предимство от ЕС - те получават близо 70% от средствата, необходими за даден проект.


Ползи от това извличат особено източноевропейските държави, в които има голям брой по-слабо развити региони. Тъй като Полша е най-голямата по територия, а и по население източноевропейска страна, тя получава и най-много пари. Европейските средства всъщност са предназначени не за цели държави, а за отделни региони. За Сицилия например, в по-бедния италиански Юг, са заделени 3 млрд. евро, също както и за Андалусия в Испания.


Средствата от ЕФРР са предназначени за финансиране на иновативни проекти, за стимулиране на малки и средни предприятия и за форсиране на отказа от фосилни енергии. ЕС особено подчертава последния аспект, за който са заделени общо една четвърт от всички средства, т.е. около 55 млрд. евро. Те отиват за финансирането на различни проекти - например за строежа на планираното метро в Солун (407 млн. евро за периода 2014 - 2020), което трябва да намали движението на автомобили по улиците на града, за подобряване на водоснабдяването в Румъния, България или Хърватия, както и за почистването на вулканичните езера край Неапол (39 млн. евро).


Ползите за Полша са огромни


Полша, която иначе не е сред страните, провеждащи устойчива политика в защита на околната среда, инвестира 5.7 млрд. евро в проекти за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата на големите градове. По този показател страната се нарежда малко под средното ниво за ЕС.


Благодарение на отпусканите европейски средства Полша отбелязва сериозен икономически разцвет от 2004 година насам - годината, в която страната се присъедини към ЕС. Този разцвет е стабилен и поради факта, че Полша извлича големи ползи от участието си в европейското пространство за свободна търговия, казва политоложката Ана Чепил от полския Форум за гражданско развитие.


В един доклад от края на 2017 Брюксел стига до извода, че благодарение на средствата от ЕФРР през 2023 година БВП на Полша ще е с 3.4% по-висок, отколкото би бил без европейските инвестиции. Подобен ефект би бил изключително забележителен, имайки предвид, че в периода 2005 - 2011 цялото европейско финансиране за Полша е създавало едва около половин процент прираст на БВП годишно, става ясно от данни на полското Министерство за регионално развитие.


Една четвърт от предвидените за Полша средства по линия на ЕФРР се вливат в транспортни и инфраструктурни проекти: за ремонт на жп гари, строеж на релсов път, шосета и разширяване на обществения транспорт. "Това са областите, в които средният полски гражданин най-силно усеща ефекта от европейското финансиране", казва Ана Чепил. Чрез усъвършенстването на инфраструктурата в по-слабо развитите източни части на страната ефективно се намаляват регионалните различия.


Колко струва управлението на европейските пари?


Интересно е да се знае и какъв дял от парите по европейските структурни фондове отива за самите проекти и колко от тях се "изяждат" от административни разходи. Ново изследване на ЕС показва, че на един милион отпуснати средства се падат по около 22.600 евро за административни разходи, т.е. около 2% от цялата сума, а това не е много. Други институции, които управляват сериозни финансови средства - например Европейската банка за възстановяване и развитие - имат сходни административни разходи


В бюджетната рамка на ЕС за времето след 2021 ЕК планира 226 млрд. евро за ЕФРР, т.е. близо 10% повече, отколкото през настоящия бюджетен период. В кои сфери ще бъдат инвестирани тези средства ще зависи и от новия Европейски парламент, който гражданите на ЕС ще изберат в края на май 2019.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  За да може да бъде силно "скептична" и да плюе в к"кладенеца, от който пие"...!!!

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Поляците видяха гръцкия номер и "приеизчислиха" Вредите си от ВСВ.
  О руснаците не се надяват да вземат нищо, но пробват да направят политиката на Германия по-мека към себе си.
  Така "спорът" на Полша и ДВ лесно няма да отшуми.
  Въздържам се да вземам позиция тук, мисля, че нито едната страна не е права.

  Еретик
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Успехите на Полша не се дължат на европейските пари, а на национално отговорната политика на полските управляващи. То и България получава европейски средства, но файда никаква. Никъде не пише колко Полша дава в европейския бюджет. нормално е да получава повече от другите, защото е най-голямата страна от Източна и Централна Европа.
  Няма да могат глобалистите да наказват повече Полша, защото след европейските избори съотношението на силите ще е друго.

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Щото Туск е поляк, затова.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  "България с най-много пари от ЕС като процент от БВП "


  Всеки си пише каквото иска.


  България с най-много пари от ЕС като процент от БВП

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Поляците видяха гръцкия номер и "приеизчислиха" Вредите си от ВСВ. О руснаците не се надяват да вземат нищо, но пробват да направят политиката на Германия по-мека към себе си. Така "спорът" на Полша и ДВ лесно няма да отшуми. Въздържам се да вземам позиция тук, мисля, че нито едната страна не е права.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Германците трябва да си платят за поразиите, които са направили в Полша през Втората световна война. Не може да плащат само на евреите.
  Дали ще платят или няма да платят е друг въпрос, но главното е, че Полша има с какво да притиска Германия. Германците по глобалистка линия натиснаха да наказват Полша, а Полша ги цака с неизплатените репарации.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Финансова ревизия на ВСВ НЯМА ДА ИМА!!!!
  ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ КАТО РАЗУМЕН ЧОВЕК РАЗБИРАТЕ ТОВА!
  Това са просто процедурни хватки и опит за имиджово изнудване.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Щото Полша е откровено и отчетливо антируска. Некои другаре затуй напират да направят и България антируска. Ма не успяват и няма да успеят. Ние не сме като поляците. те предизвикаха ВСВ, може да предизвикат и ТСВ, голяма работа са. Затуй ги ценят.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Що ли!?
  Защото такава е волята на Големия брат!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 359 Неутрално

  ""В един доклад от края на 2017 Брюксел стига до извода, че благодарение на средствата от ЕФРР през 2023 година БВП на Полша ще е с 3.4% по-висок, отколкото би бил без европейските инвестиции.

  --Добре, "инвестиции" или "еврофондове"? Това е малко като едни и същи хора ту са "бежанци", ту "мигранти", ту въобще "шведи" в зависимост от обсъждането.
  Думите имат значение.
  В случая става дума за ползите за Полша от участието в пространството за свободно търговия, нали така? Тоес тези цитирани 3.4% БВП се дължат не на еврофондове, а на липса на тарифи.
  Несъмнено и самите еврофондове допринасят, че и повече, но нека се опитваме да разграничаваме понятията.
  Да "получаваш пари от ЕС" си е баш "еврофондове".
  А да "получаваш икономическа изгода от членство в ЕС" е друга бира.
  Полша е в икономически разцвет поради двете причини + адекватно управление на тези две възможности. Колкото по-малко размиваме тези два феномена:
  1) еврофондове
  2) пазарни плюсове
  ...толкова по-адекватен ще може да е разговора по тези теми.

 11. 11 Профил на bulgarian umbrella - Be Water
  bulgarian umbrella - Be Water
  Рейтинг: 272 Весело

  "Защо Полша получава най-много пари от ЕС"

  Защото има най малко ислямисти, едва 0.2%, като тенденцията за следващите 20 години е този процент остава непроменен. Интересна държава, интересни хора...

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2021 Весело

  Разберете, че разпределението на финансовите средства, по различни програми е "по братски, а не по равно"!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Много ясно е казано в статията - най-голямо население и територия.
  остава другия, не по-малко важен въорос - как ги употребяват. Има един много важен коефициент - КПД. Най-важното е в какво ще бъдат вложени ( римерно ние наблегнахме на стадиони са бабите и дядовците по селата) и второти колко от тези пари ще се открадне.
  Не съм посещавал Полша, но по думите на доста хора, като че ли те се справят доста добре с използването на тези средства.
  Друг е въпроса са техния национализъм, който си има исторически корени от векове и вместо да бъдат полезни на съюза, те непрекъснато пикаят срещу вятъра.

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Браво-днес иманмразилска стаъия за лошат Полша,вчера за лошата Румъния.Утре е ред н Унгария.И после пак..

 15. 15 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Щото Полша е страна, която и по времето на съветската хегемония успяваше да съхрани европейския си облик, в която населението посещава в неделя катедралите, страна, в която поляците вдигнаха Варшава в блестящ вид от разрушенията, изравнили я до кота нула. Поляците и днес ни хранят - картофи, лук, домати дори, млеко, млечни продукти, докато ГЕРБ с отвратителната си политика съсипват фермерите. В Полша и по времето на социализма имаше частно земеделие. Комунистическата власт се опита да срине с глад в началото на осемдесетте поляците по заповед на Кремъл. Поляците имаха по времето на комунизма огромна диаспора в Щатите, емигрантите никога не изоставяха сънародниците си, и пращаха храни и лекарства по времето на Ярузелски. Католическите свещеници в Полша устояваха морала и ценностите на човеколюбието, вярата, въпреки репресиите по поръчка на КГБ. Полските кръстоносци оставиха костите си тук, в опит да ни избавят от зверските турски поробители..

  Дедо Крум
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Знам защо ги получават, но не знам как ги харчат. Нека да се развиват, за да дърпат напред и останалите социта. Сега ЕС трябва да реши въпроса с бежанците, защото всички раздори са заради тях. Същото важи и за емигрантите, но няма да коментирам, да не ми се разсърди някой.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  "Германците по глобалистка линия натиснаха да наказват Полша, а Полша ги цака с неизплатените репарации."
  =============
  За глобалистката линия съм съгласен. За репарациите не съм съвсем сигурен. Гръцката мода е да се иска още и още.
  Ако са изплатени - добре, ако не са, има международен съд......
  Къде пише, че не са изплатени?
  Затова написах, че не заемам страна.

  Еретик
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Според Вас кога алкашките ще си платят не просто за поразиите, а за КОЛОСАЛНИЯТ ОБИР И РАЗГРАБВАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО след 1944г. ?!?!?!

 19. 19 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 286 Любопитно

  "България с най-много пари от ЕС като процент от БВП "Всеки си пише каквото иска.България с най-много пари от ЕС като процент от БВП
  —цитат от коментар 5 на hope


  700 млн. Евро ни е нетното финансиране. Не е чак толкова много. А ни налагат такива тъпотии от Брюксел.

 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 286 Любопитно

  Що ли ми се струва, че след Брекзит от Еврокранчето ще текат доста по-малко благини. И тия статии ни подготвят за това време.

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Нещо като предупреждение е тая статия Ще има преразглеждане на делбата

  гошо
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Защото при преговорите за присъединяване, знаеха как да преговарят и извиваха ръце, за да получат повече, особено в областта на земеделието.

 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 265 Любопитно

  За ЕС се знае. На мен ми е по интересно друго. Колко $$$ погълна Полша ПРЕДИ да влезе в ЕС ? Или, КОЛКО общо средства вложи Западът досега(от 1989 насам), в сравнение с останалите страни от СИВ, за да стане Полша това, което е сега?

  Тия приказки, как те били по- по- най- от другите Соц страни, може и да минават на Пазара(или на чашка), ама не фащат дикиш! Още помня като ученик как им изпращахме колети с храна.

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Да. Ако икономиките на страните са, да кажем едни спринтьори, европарите са за спортни обувки, облекло и писта за бягане, но самото бягане си го прави съответният атлет.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1668 Весело

  Каква Полша? Гърците с десетилетия ядоха и пиха за сметка на ЕС и пак продължават...

 26. 26 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Абе доста църкви се построиха в Полша с европари ...

  Да, българите сме велик народ !!!
 27. 27 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  А Русия кога ще си плати за поразиите???

  Морски
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  Ще бъде интересно да се прочете това изследване за всяка страна. Добре е да не е журналистическо. Добре е да се преразгледат "административните разходи" защото към тези "немного 2%" трябва да се добавят глобите, кражбите и процентът ефективност на разходване на средствата. Накрая да се направи класиране за "качествата на администрацията", има ли изкривяване на пазара, и да се сравни влиянието на регулациите към икономическите резултати, сравнени с фондовете.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#27] от "Морски":

  На кои да плати по точно

  гошо
 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Даа ,ама сега ще се наложи да се по свият , френския селянин му пусна да дели с полския

  гошо
 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Като ЕС мине на скорости/ядра, Полша ще е лидер на бившите соц..... настоящи новоевропейци !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дедо Крум":
  И пазят границата между Цивилизацията и Азиатщината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK