Водещите кандидати за поста на Юнкер за пръв път ще се изправят един срещу друг

Водещите кандидати за поста на Юнкер за пръв път ще се изправят един срещу друг

© ReutersВодещите кандидати за председателския пост в Европейската комисия днес ще се срещнат в дебат, за да защитят визиите си за Европа. Седмица преди евроизборите Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица) ще имат възможност да убедят избирателите защо смятат, че са най-подходящи за поста на Жан-Клод Юнкер. Ще се обсъждат теми като заетостта, миграцията, сигурността, популизма, климатичните изменения и ролята на ЕС в глобален мащаб.


Спорните въпроси


Това ще бъде единственият дебат, който ще събере на едно място водещите кандидати за позицията. Преди него се проведоха няколко дебата, но в тях не участваха всички номинирани. Засега за фаворит е смятан Манфред Вебер, защото според прогнозите ЕНП ще спечели най-много места на евроизборите.


В един от състоялите се дебати, в който участваха Вебер, Тимерманс, Келер и Ги Верхофстад (АЛДЕ), кандидатите представиха контрастиращи възгледи за бъдещето на ЕС, особено за социалните и икономическите политики, коментира "Политико". Някои от най-острите сблъсъци бяха за политиката за сигурност и дали блокът трябва да опита да изгради своя армия. Кандидатите намериха допирна точка, изразявайки недоволство, че държавите членки възпират интеграцията в много области.
В дебата, който се проведе в началото на май, Верхофстад обяви, че АЛДЕ планира да се разпусне след изборите и да сформира ново политическо семейство в партньорство с френския президент Еманюел Макрон и кандидатите от неговата листа, наречена "Възраждане".


Франс Тимерманс

© Reuters

Франс Тимерманс


Опонентите на германеца Вебер използваха темата за миграцията, за да го обвинят, че е близък до унгарския премиер Виктор Орган, и въпроса за икономическата политика, за да го обрисуват като поддръжник на мерките за икономии.


Макар да говори за някои ключови предложения от кампанията си, включително "ФБР на европейско ниво", Вебер често прибягваше до клишета. Тимерманс, който е бивш холандски външен министър и е зам.-председател на Еврокомисията, също не предложи много що се отнася до конкретика, но звучеше като ветеран с опит по трудните въпроси.


Маргрете Вестегер

© Reuters

Маргрете Вестегер


Едни от най-острите сблъсъци бяха по въпроса дали ЕС трябва да опитва да развие своя армия, като Верхофстад и Вебер бяха "за", а Тимерманс и Келер изразиха скептицизъм.


Заключителните им изявления помогнаха да се разбере колко различно гледат на ЕС и бъдещето му. Верхофстад настоя Европа да се обедини допълнително, за да се съревновава с Китай, Индия и САЩ. Вебер се фокусира върху общата тема на кампанията – за необходимостта ЕС да се доближи до гражданите като най-добрият начин да се отговори на популистката и националистка реторика. Тимерманс предупреди, че съюзът се бори за оцеляване, а Келер призова избирателите да мислят повече за бъдещето на планетата и за по-младите поколения, които протестират срещу бездействието за климатичните промени.


Посланията


В кратки видеа, публикувани на сайта на Европейския парламент (тук), могат да се видят основните послания на кандидатите в техните кампании.


Манфред Вебер заявява, че иска Европа да бъде "стабилна, демократична и амбициозна с оглед на своето бъдеще". Вебер е твърд поддръжник на европейската интеграция, а също така критикува предлагания проект за тръбопровод "Северен поток 2" от Русия за Германия. Наскоро той беше въвлечен в битката на ЕНП за бъдещите й отношения с национално-консервативната партия "Фидес" на унгарския министър-председател Виктор Орбан.


Манфред Вебер

© Reuters

Манфред Вебер


Във видеото за Франс Тимерманс се посочва, че "кампанията му е насочена към това ЕС да бъде приобщаващ, устойчив и горд с основните си ценности". По-рано този месец той защити идеята за въвеждането на минимална заплата във всички страни членки. Тимерманс призова и за облагане с около 18 процента на големите компании в зависимост от печалбите им в ЕС, както и за социална европейска политика, за да се намали разликата в жизненото равнище между богатите и не толкова богатите страни.


Маргрете Вестегер смята, че "първата задача на новата Комисия ще е да покаже осезаема промяна като стане по-разнородна". Тя показа характер спрямо технологичните гиганти като наложи сериозни глоби на "Гугъл", "Фейсбук" и "Епъл" за злоупотреба с пазарна мощ.


Ян Захрадил от Чехия казва в своето видео, че иска "Европейският съюз да бъде съюз на много скорости, на много валути и на много полюси". Той иска да намери средния път между напълно федерализиран ЕС и Европа без ЕС.


Ска Келер заявява, че иска ЕС да "бъде по-екологичен, социален и демократичен". Според нея кризата по отношение на климата е най-голямото предизвикателство не само за Европа, но и за цялата планета. Тя смята, че точно сега ЕС е на кръстопът и твърде много сили искат да обърнат посоката на бъдещето.


Нико Куе

© European Parliament - Audiovisual Unit

Нико Куе


Нико Куе казва, че равното заплащане и правата на работниците са близко до сърцето му каузи. "Мисля си за нашите приятели от Източна Европа след присъединяването им. Единственото нещо, което на практика въобще не се промени за тях са техните заплати. А това е неприемливо. Неравенството в Европа няма да работи в дългосрочен план". Той също така желае да защити промишлеността.


Под въпрос


Процесът с т.нар. водещ кандидат бе за пръв път използван при избирането на Юнкер през 2014 г. Според поддръжниците му той прави избора на председател на Комисията по-демократичен и прозрачен. Преди 2014 г. председателят на Комисията се назначаваше от лидерите на ЕС. С въвеждане на системата за водещ кандидат (наричан още "шпиценкандидат") европейските политически партии издигат кандидати за председател на Комисията преди изборите. Организират се дебати, за да могат номинираните да представят и обсъдят своите приоритети и програми преди европейските избори.


Ска Келер

© ]

Ска Келер


Въз основа на резултатите от европейските избори един от водещите кандидати ще бъде избран за председател на Европейската комисия от Европейския парламент, след като бъде официално предложен от държавните и правителствените ръководители, които ще вземат предвид резултатите от европейските избори. Идеята на този подход е, че председател на Еврокомисията трябва да стане кандидатът на партията, излязла начело в изборите.


По време на срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу по-рано този месец председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че иска лидерите да постигнат споразумение за номиниациите за висшите постове в ЕС през юни, като поясни, че решенията може да се вземат с квалифицирано мнозинство, ако няма единодушие. "Нямам никакви илюзии, че консенсусът ще бъде лесен или възможен. И няма да чакам три месеца", подчерта той. На 28 май, почти веднага след евроизборите, лидерите на ЕС ще могат да изразят мнението си на специална среща.


Ян Захрадил

© European Parliament - Audiovisual Unit

Ян Захрадил


Не всички държави членки са съгласни с процеса на "водещия кандидат". Френският президент Еманюел Макрон е един от най-големите му опоненти. При пристигането си на срещата в Сибиу премиерът на Люксембург Ксавие Бетел каза, че процесът "бе грешка от самото начало" и че не може да функционира правилно без подходящи транснационални листи, възглед, споделян от Макрон. Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира, че тази схема е "малко извън демократичните процедури и договори".


Подобни коментари обаче може да не се харесат в Европарламента. Той гласува предложение да отхвърли всеки кандидат за наследник на Юнкер, който няма официалната подкрепа на партийна политическа формация. Групата на либералите в Европарламента смята, че системата облагодетелства ЕНП и отказа да номинира един единствен кандидат, като вместо това предложи няколко, сред които е датският еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестегер.


Дебатът ще бъде предаван на 23 езика (включително онлайн на жестомимичен език) чрез European Broadcasting Union, (Евровизия) и EbS (Европа по сателит). Началото е в 22 часа българско време.


Повече за възгледите на смятания за фаворит Манфред Вебер четете тук.


Още за вижданията на останалите кандидати можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK