Какво казаха кандидатите за поста на Юнкер в първия си телевизионен дебат

Какво казаха кандидатите за поста на Юнкер в първия си телевизионен дебат

© ReutersКандидатите за председателския пост в Европейската комисия снощи проведоха дебат по въпросите за миграцията, икономиката, опазването на околната среда, данъците и международните отношения. Той бе част от процеса с т.нар. водещ кандидат, в който претендентите за поста се предлагат от групите в Европейския парламент. Този метод бе изпробван за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. и целта му е назначаването на председателя да бъде по-демократично. Не всички държави членки обаче са съгласни с процеса на "водещия кандидат".


Манфред Вебер, Европейска народна партия


Германецът Вебер ръководи групата на ЕНП в европарламента и е смятан за фаворит за поста. По време на дебата той обеща да назначи комисар, който да съблюдава отношенията с Африка, като по този начин помогне за контрола на миграцията към Европа. Вебер отбеляза, че бъдещите търговски сделки с други страни ще включват клаузи, забраняващи детския труд. Трябваше обаче да се защитава от обвинения, че неговите колеги от дясноцентристката му група са гласували против мерки срещу климатичните промени, предаде Би Би Си.


Вебер настоя, че въпросите с миграцията имат само общо решение, посочва БТА. Той предложи данъчните въпроси и външнополитическите решения на ЕС да бъдат приемани не с единодушие, а с мнозинство. Вебер защити предложението гражданските полети да бъдат включени в издаването на разрешителни за квоти на замърсяване. Той защити воденето на търговски преговори със САЩ, но без изнудване.
След дебата той отказа да отговори на въпрос, свързан с твърдението на унгарския премиер Виктор Орбан, че не е способен да оглави еврокомисията. Липсата на отговор също е отговор, поясни Вебер. "ЕС трябва да решава, а не да създава проблеми. Трябва да обсъдим как можем да създадем икономически растеж и хората да не напускат страната си, за да печелят по-добре. Не трябва да се борим помежду си, а да си сътрудничим", добави той.


По повод разширяването на ЕС Вебер заяви, че има място за още европейски народи, но преди да бъдат приети, те трябва да решат напълно откритите въпроси, особено граничните си спорове. Турция не може да бъде част от ЕС, защото не е изцяло европейски народ, допълни той.


Франс Тимерманс, Партия на европейските социалисти


В момента той е зам.-председател на еврокомисията.


Подкрепи предложението големите дружества да плащат повече данъци, въвеждането навсякъде в ЕС на минимална работна заплата, върховенство на закона във всяка страна, защита на жените. По неговите думи опазването на природата следва да бъде сред водещите задачи пред еврокомисията.


Тимерманс определи като неприемливи действията на италианското правителство срещу мигрантите в Средиземно море. След Вебер Тимерманс също предложи специален план за развитието на Африка. Тимерманс се обърна по повод скандалите за разселването на мигрантите към държавите от Централна и Източна Европа и заяви, че съпричастността не е само за неща, които им харесват. По неговите думи без справедливо поделяне на тежестта от мигрантите границите в ЕС ще се върнат.


Тимерманс предложи минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 65 на сто от средната. Друго негово предложение е да се добиват права за участие в изборите от 16-годишна възраст. Той подкрепи предложението за облагането на самолетното гориво, минималното корпоративно облагане (18%), повишаване на данъчния принос на дружествата за електронна търговия.


Заедно сме по-силни от Русия и Китай. В ЕС има приятели на руския президент Владимир Путин като евродепутата Найджъл Фараж, италианския вицепремиер Матео Салвини, австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. За пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Трябва да бъдем твърди срещу Путин, призова Тимерманс.


Маргрете Вестагер, Алианс на либералите и демократите за Европа


Вестагер от Дания в момента е еврокомисар за конкуренцията. Тя е част от екипа водещи кандидати на АЛДЕ, сред които е и координаторът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад. По време на дебата тя призна, че Комисията е отчуждила избирателите.


Вестагер отбеляза, че ЕС е най-доброто място за живеене на света, особено за жените. Тя призова европейските общества да бъдат основани на върховенството на закона. По нейните думи са спешно необходими дългосрочно решение за миграцията, както и законни пътища за мигрантите.


Вестагер подкрепи предложението бизнесът да бъде насърчаван за разкриването на работни места за младите срещу достойно заплащане. По нейните думи милиони работни места могат да бъдат разкрити в усилията за опазването на околната среда, например със строежа на високоскоростни железопътни линии. Имаме почти всички необходими технологии. Трябва ни електронно облагане и общ минимум на корпоративното облагане. Данъчен рай е там, където всеки си плаща данъците, коментира тя. Вестагер призова ЕС да защитава европейския бизнес по света.


Тя изрази очакване занапред процесът на разширяване на ЕС да бъде по-бавен. "ЕС ще се разширява, но с повече усилия. Никога не съм срещала избирател, който да иска промяна в договорите за ЕС. Трябва да се движим в съществуващите рамки, да приложим приетите правила. Въвеждането на нови правила невинаги е отговор. Трябва да обмислим защо понякога се предпочита взимането на решения без единодушие", допълни тя.


Ска Келер, Европейска зелена партия


За втори път тя се кандидатира за поста. В дебата Келер поиска бъдещите споразумения да включват по-добра защита за човешките права. Зелените имат и още един кандидат за поста – холандеца Бас Ейкхаут.


Келер защити честно разпределение на отговорността за мигрантите. Според нея е необходимо изпращането на европейски морски спасителни сили за мигрантите в Средиземноморието. Келер отчете, че политиките на бюджетни ограничения са нанесли големи щети за младите хора в Европа. Тя призова за инвестиции в "зелена" икономика и за европейски мерки за енергийния преход. Хубаво е, че знаем какво да направим за защита на природата. Лошото е, че засега не го правим, посочи Келер.


Тя призова за данъчна справедливост и повишено облагане на дружества за електронна търговия. Келер настоя за европейско единство и ЕС да бъде сила на мира и човешките права. "Продаваме оръжия на диктатори. Това трябва да престане, не трябва да приемаме парите на диктаторите в нашите банки. Търговията не е самоцел", заяви Келер.


Определи разширяването на ЕС досега като голям успех. "Трябва да продължим да работим със страните, които се стремят към присъединяване. Трябва да останем внимателни и след приемането на страните по въпроса с върховенството на закона", призова тя.


Нико Куе, Европейска левица


Куе от Испания заяви, че единството на ЕС е в риск заради политиките за икономии, налагани в Южна Европа. Друг кандидат на левицата за високопоставената позиция е Виолета Томич, член на словенския парламент.


Куе определи миграцията като огромна човешка трагедия, но и възможност за хора без перспективи у дома. Той призова всички европейски политики за връщане на незаконни мигранти да бъдат преразгледани. Куе поиска назначаване на младите хора на работа с постоянни трудови договори. По неговите думи международните дружества са отговорни за 70 на сто от замърсяването на околната среда по света и настоя тежестта от енергийния преход да не се прехвърля на най-бедните граждани.


Той отбеляза, че все още ЕС не е постигнал уеднаквена данъчна основа. Според него договорите за свободна търговия ощетяват европейците.


Ян Захрадил, Европейски консерватори и реформисти


Захрадил, който е евродепутат от Чехия, цитира социологически проучвания от страната си, според които 90% от гражданите искат да останат в ЕС, но 70% не искат да се присъединят към еврозоната. "Това е ясен пример, че хората харесват ЕС, но не харесват всичко, което идва от него", подчерта Захрадил.


Той посочи, че еврокомисията следва да уважава всяка държава от ЕС независимо от размера и местоположението й, както и да не поучава правителствата. Добави, че не би повторил грешката със задължителни квоти за разселването на мигранти. По неговите думи са необходими бежански лагери извън ЕС.


Захрадил посочи, че работата на еврокомисията е да създава подходящата законодателна основа за бизнеса, за да има работа за младежите. По неговите думи не е нужно ЕС да си поставя неизпълними цели за защита на околната среда, но трябва да изпълни поетите обещания. Според него ЕС би трябвало да преразгледа помощите за земеделците и да насочи средства и към по-малките производители. Той се обяви против европейски данъци, както и за водене на търговски преговори със САЩ.


Според него е необходим друг баланс между европейските и националните решения. Има нужда от решения, съобразени с всяка отделна държава от ЕС. Трябва еврокомисията да бъде по-малко политическа и да не се бори за власт с Европейския съвет. Все по-тясното сближаване на страните от ЕС е неприложимо занапред, коментира той. Захрадил настоя европейската данъчна и външна политика политика да не бъдат очертавани на основата на решения с мнозинство, а с единодушие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK