След две години като президент Макрон преориентира икономическата си реформа

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронКогато Еманюел Макрон стана френски президент преди две години, той обеща да скъса напълно с миналото. Месеци след като пое поста, той намали данъците за компаниите и инвеститорите и направи по-лесно наемането и уволнението, като промени трудовия кодекс.


След две години на поста и след шест месеца улични протести на "жълтите жилетки" срещу неговите пробизнес реформи 41-годишният бивш инвестиционен банкер управлява икономиката, като поставя нов акцент върху домакинствата и увеличаването на доходите им. Жонглирането му, с което поддържа реформата жива и същевременно прави отстъпки на протестиращите, засили растежа, казват икономисти, като инвестициите са устойчиви, а безработицата намалява.


Макрон промени посоката, след като се сблъска с обвиненията на протестиращите, че пренебрегва трудещите се и пенсионерите, и на фона на понякога придружените с насилие демонстрации, които всяка седмица нарушават нормалния ритъм на градовете във Франция.
След пакет отстъпки през декември на стойност над 10 милиарда евро (11.23 милиарда долара) Макрон обяви намаляване на подоходните данъци миналия месец за още пет милиарда евро. За да намери пари за тези мерки, той цели да забави данъчните облекчения за някои компании и да затвори вратичките при корпоративните данъци. Освен това са поети обещания за намаляване на разходите, макар че не са дадени подробности.


"Държавната политика отново подкрепя търсенето и домакинствата за сметка на конкурентоспособността, тъй като нямаме допълнителна възможност и за двете едновременно", каза икономистът Еманюел Жесюа от мозъчния тръст Rexecode.


Международните партньори на Франция казват, че това е справедлива цена, която трябва да се плати, ако помага да се запази мирът и позволява на Макрон да продължи с реформите.


"Като цяло Франция трябва да се консолидира, тъй като дефицитът и дългът са прекалено високи", каза високопоставен представител на Международния валутен фонд в Париж миналата седмица, като допълни: "Може да има известна гъвкавост, за да се отговори на социалните притеснения и да се намери отново консенсус за продължаване на процеса на реформите."


Постигане на баланс


Отстъпките на Макрон, които представляват предимно данъчни облекчения, насочени към работниците с ниски доходи и пенсионерите, могат да тласнат растежа до 1.5% тази година според икономическия мозъчен тръст OFCE. Без държавни пари растежът ще бъде близо до 1%, посочи икономистът от OFCE Матийо План.


Данъчните стимули обаче може да повишат бюджетния дефицит повече от планираното над лимита от 3%, който правителството очаква временно да прехвърли тази година заради отдавна планирана данъчна промяна.


За сравнение, Германия, която винаги с неохота развързва кесията, дори когато забавянето в международната търговия се отразява на икономиката й, очаква растеж от едва половин процент тази година.


"Ако Еманюел Макрон е в състояние да се измъкне от вътрешната социална криза, има някои източници на растеж", каза План. Смесването на политиката за стимулиране на производството и пазарите с мерки, насочени към повишаване на търсенето и покупателната способност, може да помогне да се постигне правилният баланс, допълни той.


Започвайки третата година от петгодишния си мандат, Макрон може да твърди, че мерките, които взима, дават резултат, макар че икономистите предупреждават, че ще минат години, преди успехът или провалът им да бъдат напълно ясни.


Пазарът на труда изглежда в най-добрата си форма от години. Безработицата е на близо 10-годишен минимум, а заетостта е на най-високото си равнище от 1980 година. Младежката безработица рязко се понижи. Делът на новонаетите с постоянен трудов договор, нещо, което работодателите избягваха, докато Макрон не направи по-лесни уволненията, се е повишил до рекордните близо 50%.


Пак рекорден брой хора започват бизнес, а бизнес климатът се промени достатъчно през последните две години, за да се превърне Франция във водеща дестинация за чуждестранни инвестиции, според американската консултантска компания ATKearney.


Тя поставя Франция на пето място в света като място за чуждестранни инвестиции или с две места по-нагоре спрямо миналата година, въпреки че картини на вандализъм и уличните сблъсъци на "жълтите жилетки" обиколиха света.


Със значимите промени на системите за безработица и пенсиониране, които се очакват тази година, големите компании като фирмата за набиране на персонал ManpowerGroup, чийто най-голям пазар е Франция, са убедени, че Макрон ще се придържа към програмата си за реформа.


"Като цяло френското правителство е решено да направи Франция по-конкурентна като място за инвестиране и като място за растеж. Не виждам това да се променя", каза неотдавна главният изпълнителен директор на ManpowerGroup Йонес Прайсинг. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Така се прави.Доброто място за инвестиции е добро и за гражданите.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Не, това не е популизъм, нали?
  Просто отстъпление за благото на народа?!
  Социално инвестиционно банкерство: "Месеци след като пое поста, той намали данъците за компаниите и инвеститорите и направи по-лесно наемането и уволнението, като промени трудовия кодекс."

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3001 Весело

  Аз предлагам управлението да се поеме от хунта на професори-уманитари, подпомагана от конвент на НПО-тата.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Както беше казал класикът : "Икономиката, глупако"!!!

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Дефицит над допустимото, дълг над домустимото, растеж 1/3 от нашия, протести от 6 месеца - обаче мосю Микрон е зинал да управлява Европа и да раздава съвети кое как на суверенни държави.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Весело

  Всеки популист (а Макрон е такъв позитивен евроориентиран популист) е обречен да направи завой на ляво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  "Отстъпките на Макрон, които представляват предимно данъчни облекчения, насочени към работниците с ниски доходи и пенсионерите,..."

  Почна, бидейки банкер, като агент на богатите, сега, яхнат от жилетките, зави яко налЕво и взе да хвърля монети от балкона на простолюдието.
  Защо, вместо тези двете, не стана застъпник на средната класа- тя, както знаем, ако добрува, изхранва и бедните, и богатите ?!

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  Издънката Макрон, сменя курса. Защо трябваше шест месеца да има протести, та да му уври тиквата дебела? Но, така е. Човека е назначен от банкстерите, а за тях, хората са дойно стадо. А и идат евро избори. Не е добре, Льо Пен да спечели. Та, за това има промяна, за сега на думи.

 9. 9 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  умните и красивите като чуят реформа и се подмокрят ...
  И каквото и да се направи, все ще питат, кога реформа, когааа...
  Дори и не са санували някой да има хора да се заеме с такива като Банев, Арабаджиеви и сие , които имат стотици милиони , а всеки знае, че когато си спечелиш за врагове тези с парите, ти се усложнява управлението.
  Тези хора имат пари да ти докрават всекидневни скандали, имат пари да те почернят в медии , някои от които и техни ...
  Не случайно последните месеци е лов на вещици и единствено се говори кой каква тераса имал, дали е купил апартамента си на реална цена или на държавна оценка .
  Десет дни преди изборитие другарите не съм ги чул нещо да кажат , защо да изберат тях да отидат в Европа , а само слушам как искали да седнат на местата на сегашните.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Т'ва, че е бил инвест. банкер, въобще не означава, че е запознат с целата икономика. Затова ще има завои надесно, след туй налево, докато центр. сили го изкарат от политиката...

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Нормално -- нали е повече звезда, отколкото лидер. Тъй обясни професорът.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Изобщо не харесвам Макрон заради издънките му във външнополитически план, но ако написаното за икономическите реформи е вярно, заслужава поздравления. Рецептата за икономически растеж е много проста: по-малко социализъм, повече пазар. Франция, а и половин Европа, има много път да извърви, ако иска сериозни икономически резултати. От години повечето социални държави имат анемичен ръст, да не говорим за дълговете.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Изобщо не харесвам Макрон заради издънките му във външнополитически план, но ако написаното за икономическите реформи е вярно, заслужава поздравления. Рецептата за икономически растеж е много проста: по-малко социализъм, повече пазар. Франция, а и половин Европа, има много път да извърви, ако иска сериозни икономически резултати. От години повечето социални държави имат анемичен ръст, да не говорим за дълговете.
  —цитат от коментар 12 на Black Hawk


  Лъжат, не се съмнявай.

 14. 14 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 587 Неутрално

  В написаното няма нищо конкретно. Това е само един планинг, който предвижда Мосю Макрон, никакви мерки не са взети и няма да бъдат взети. 100% рекламна статия.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на МИЛАН МОМЧИЛОВ
  МИЛАН МОМЧИЛОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки ,че съм българин харесвам тактиката на Макрон. В България такъв политик няма!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK