Румъния опита да получи от ЕС освобождаване на домашния алкохол от данъци

Румъния опита да получи от ЕС освобождаване на домашния алкохол от данъци

© Георги Кожухаров



Румъния, която е ротационен председател на Европейския съюз, беше обвинена днес, че се опитва да използва среща на финансовите министри на ЕС, за да прокара данъчни облекчения за домашно произведените спиртни напитки, заявиха европейски дипломати, цитирани от ДПА, предаде БТА.


Румъния се опитва да освободи данъкоплатците от такси за около 100 литра домашно произведени плодови спиртни напитки годишно. Въпросът беше поставен в дневния ред в рамките на текуща дискусия за реформи на акцизните задължения, след като Европейската комисия предложи миналата година малките и занаятчийски производители на алкохолни продукти да се възползват от намалени ставки.


Преди срещата румънският финансов министър Еуджен Теодорович изрази надежда за постигане на общо съгласие между колегите му от ЕС по този "важен" въпрос. Румънското предложение обаче беше отхвърлено от другите страни членки.


Дискусията, която отне съществена част от времето на днешните разговори, предизвика негодувание сред министрите, посочват дипломати. Страната, която председателства ЕС, се очаква да остави настрана националните си приоритети и да се фокусира върху посредничеството за постигане на съгласие между 28-те страни членки, отбелязва агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 2884 Неутрално

    Всъщност е безумие да не ти дават сам да си произвеждаш.

  2. 2 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 1382 Неутрално

    Всяко нещо с времето си. Това е като гледането на прасета. Или магаретата. Преди 30 години всяко семейство или гледаше или имаше роднини, които гледаха прасе. Всеки мъж имаше участие в клане на прасе , а жените можеха да готвят прясно заклано прасе, а едновременно и да поставят в буркани останалото. Във всяко село имаше магарета масово. Вареше се ракия също масово. Сега това е минало. Разни грязни лица обясняват, че правели страхотна домашна ракия. Пробваш по малко и не повтаряш. Или не знаят или не могат, а най- вероятно ......... времето е минало. Всяко нещо с времето си. По добре да се появи промишлен производител на добра ракия. За бира и вино има вече, дано се появи поне един мощен производител на качествена масова , чиста, непарфюмирана и добра ракия.... Междувременно, при младите бирата , и донякъде водката са на мода. Няма лошо.

  3. 3 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3792 Весело

    ми то това ЕС да не е комунизъм та да си затваря очите пред домашно

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  4. 4 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3053 Неутрално

    Данъците са най-малкия проблем на домсшните ракии, човек може да се убие, ослепее, затъпее от некачествена ракия. Вино и бира може, но не рискувайте живота си и здравето си със съмнителни ракии!

  5. 5 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 927 Неутрално

    До коментар [#2] от "grayeagle":

    Отиваш в аптеката и си купуваш 1 литър спирт 95%.
    Разреждаш го 1/1 с дестилирана вода и най-важното е да го поставиш в в хубаво буре.
    Под хубаво буре разбирай да е ново или прясно престъргано. По възможност от дъбов материал.
    Може да опитваш съставката през 3-6-9 месеца!
    Гарантирам ти много добър резултат.
    От отлежала ракия през уиски до коняк!/в зависимост от престоя/
    Ще ме споменаваш с добро!

  6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    Всяко нещо с времето си. Това е като гледането на прасета. Или магаретата. Преди 30 години всяко семейство или гледаше или имаше роднини, които гледаха прасе. Всеки мъж имаше участие в клане на прасе , а жените можеха да готвят прясно заклано прасе, а едновременно и да поставят в буркани останалото. Във всяко село имаше магарета масово. Вареше се ракия също масово. Сега това е минало. Разни грязни лица обясняват, че правели страхотна домашна ракия. Пробваш по малко и не повтаряш. Или не знаят или не могат, а най- вероятно ......... времето е минало. Всяко нещо с времето си. По добре да се появи промишлен производител на добра ракия. За бира и вино има вече, дано се появи поне един мощен производител на качествена масова , чиста, непарфюмирана и добра ракия.... Междувременно, при младите бирата , и донякъде водката са на мода. Няма лошо.
    —цитат от коментар 2 на grayeagle


    Промишлени производители на ракии има ПРЕдостатъчно. Нещата вървят в два потока:

    1. Ракии до 10 лв/700 мл (+/-) магазински цени. Свестен ВНОСЕН етилов спирт, есенции, омекотители и маааааалко "гроздов продукт". И с гордост пишат на етикета че "съдържа гроздов продукт". Това е 90%.

    2. Ракии над 15-20 лв (по свестните-над 30 лв) за 500 (ПЕТСТОТИН) мл. От грозде! Или от джибри след виното (не е зле, ако се прави както трябва).

    По малките производители правят МАЛКО свестни ракии, щото имат проблем с пазара за тях. А и печелят повече от виното, и с право-тяхните вина са доста добри.

    Какво правят малките СВЕСТНИ "ракиджии" които не разполагат с масиви лозя, а купуват грозде? Ами всеки се старае да произведе нещо качествено за да спечели малко пари и да снабди постоянните си клиенти със що годе качествен продукт. При тях проблемът е че веднъж излиза нещо добро, друг път...не толкоз добро, според суровината. ВСЕКИ знае как да не допуска метил'алкохол в крайния продукт, не всеки му се занимава с това.

    Всички тези "малки ракиджии" СТРАШНО пречат на карнобат'пещерските..."симпатяги" и затуй "симпатягите" плащат на "държавата" да гони до дупка малките конкуренти.

    А в Ромъния опитват да направят нещо друго-да поощрят малките производители на домашна ракия, чрез освобождаване от данъци/акцизи. Нещо похвално, според мен. Щото те така или иначе ще си варят ракия, нелегално. А сега щего правят легално.
    До коментар [#2] от "grayeagle":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  7. 7 Профил на Петър Костов
    Петър Костов
    Рейтинг: 1065 Неутрално

    жито - захар - вода в съотношение 1/1/4/ , половин калъп мая за хляб.
    В дестилатора добавям тревата "див пелин" (изсушен).
    Получава се Кайлъшка гроздова. Преварявам я повторно.
    От един килограм захар се получава 0.8 литра много качествена ракия. Правя я да е 45 градуса. Пълня едно черниково буре 32 литра и я оставям за седмица.
    С едно и също жито зареждам 4 пъти дестилатора. През лятото материала узрява за 10 дни.
    Невероятна ракия!

    Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3792 Неутрално

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    пропускаш фактора Нане тръгнал да броди като един призрак из Европа...

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3792 Весело

    До коментар [#7] от "Петър Костов":

    трябва да добавиш "рецептата не е препоръка за нарушаване на закна"

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  10. 10 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2995 Неутрално

    "Румънското предложение обаче беше отхвърлено от другите страни членки."

    Това значи и от България. Защо? Защо българският финансов министър не е гласувал в подкрепа на това предложение? Поне да не се оставя Румъния сама и да се чуе, че това не е само неин национален проблем. Той така или иначе си стои и тук. Това ли е европейското поведение според Бойко Борисов: пред ЕС - йес сър, конграчулейшън, всички сме парле ву франсе, а вкъщи всеки да си прави каквото си знае? А между другото отново да попитам: Защо България беше единствената страна, която гласува въздържал се при приемането на директивата за газопроводите за доставка на газ от страни извън ЕС?

  11. 11 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    До коментар [#2] от "grayeagle":

    Абе в Румъния нещата са малко по-други. Селата им са живи, има много млади хора дето се занимават със земеделие а същевременно и много хора имат градини с овошки, които си се поддържат. Лично съм виждал чисто новия "казан" (по-скоро инсталация) на един местен мераклия дето гонеше €8000 - с програматор, с датчици навсякъде - ракията му като за неотлежала беше страхотна.

  12. 12 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 819 Весело

    До коментар [#5] от "ПАСТОРА":

    Забрави да запариш(превариш) дъбовото буре! После ще се чудиш що те хапе гъзтритъ.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Весело

    До коментар [#2] от "grayeagle":Отиваш в аптеката и си купуваш 1 литър спирт 95%.Разреждаш го 1/1 с дестилирана вода и най-важното е да го поставиш в в хубаво буре.Под хубаво буре разбирай да е ново или прясно престъргано. По възможност от дъбов материал.Може да опитваш съставката през 3-6-9 месеца!Гарантирам ти много добър резултат.От отлежала ракия през уиски до коняк!/в зависимост от престоя/Ще ме споменаваш с добро!
    —цитат от коментар 5 на ПАСТОРА


    Да споделя по бърза рецепта:

    1. Купуваш КАЧЕСТВЕН етилов спирт, такъв който е "за директна консумация", не такъв за разтривки след разреждане и смесване с етерни масла за масажи.

    2. Разреждаш го до получаване на 38-40% алкохол/обем напитка, СЪС СВЕСТНА МИНЕРАЛНА ВОДА.

    3. "Омекотяваш" продукта. Най лесният начин е 3-4 чаени лъжички захарна на 1.25 л' краен продукт (базиран на 1/2 л' спирт и 750 мл' мин'вода)

    4. ОВКУСЯВАШ ГО! С готови есенции, като тези които шашкъните от Пещера/Карнобат овкусяват своите "гроздови ракии". Шашкъните ги купуват еФтинджос от Холанд в промишлени количества. В София в Женския пазар има 4-5 магазина (за подправки и др) където продават същите "овкусители" в малки развасоФки за к'ото искаш: Мускат или Сливенска перла за ракии, и куп "винени овкусители" за вина. На шишенцата (30-50 мл) пише колко капки да се слагат на литър, слагаш 50% повече и получаваш СТРАХОТНА РАКИЯ С ДЪХ НА МУСКАТ?ПЕРЛА/ДРУГИ (признавам си без бой че обичам парфюмирани ракии)/

    -Как научих това? Като бях в София се запознах с чичка (20+ г' по млад от мен де) от Петричко...Мелнишко, който продаваше ЧУДЕСНИ вина от семейните лозя, и ракия от тяхните джибри. Мойте сътрапезници тогава леко се мусеха на "джибрите". Та чичката ми каза-ами купи овкусител (за НУЛЕВИ пари, 2.8 лв/30 мл, стига за 10 +++ л ракия) да отстраниш вкуса на джибрите. А "джибрите" са индикация че ракията е правена от гроздови джибри,м не от етилов спирт.

    Послушах го и ВСИЧКИТЕ и сътрапезници бяха във възторг от "подобрената ракия"

    За протокола!
    До коментар [#5] от "ПАСТОРА":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  14. 14 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 911 Неутрално

    До коментар [#7] от "Петър Костов":

    А на сутринта?

  15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":пропускаш фактора Нане тръгнал да броди като един призрак из Европа...
    —цитат от коментар 8 на дерибеев


    Дерибейски, от 50 (ПЕТДЕСЕТ) години не ми пука от маркс'ленинистки постулати !!! Не че не се съобразявам с тяхните приложения в соц' и пост'соц' режими (не съм мазохист и не се набутвам съзнателно под шамарите), ама не ми пука! Виж ми "кратката биография" в профила!
    До коментар [#8] от "дерибеев":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  16. 16 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1386 Весело

    До коментар [#2] от "grayeagle":


    Всяко нещо с времето си. Това е като гледането на прасета. Или магаретата. Преди 30 години всяко семейство или гледаше или имаше роднини, които гледаха прасе. Всеки мъж имаше участие в клане на прасе , а жените можеха да готвят прясно заклано прасе, а едновременно и да поставят в буркани останалото. Във всяко село имаше магарета масово. Вареше се ракия също масово. Сега това е минало. Разни грязни лица обясняват, че правели страхотна домашна ракия. Пробваш по малко и не повтаряш. Или не знаят или не могат, а най- вероятно ......... времето е минало. Всяко нещо с времето си. По добре да се появи промишлен производител на добра ракия. За бира и вино има вече, дано се появи поне един мощен производител на качествена масова , чиста, непарфюмирана и добра ракия.... Междувременно, при младите бирата , и донякъде водката са на мода. Няма лошо.
    —цитат от коментар 2 на grayeagle


    По принцип имаме много "сериозни" производители!
    Те се отличават с голяма наглост и производство на незнайно какви неща.
    На времето, преди 10-15 или 20 години, излезе статия по радио "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ".
    Няма да забравя как известната българска фирма "Домен Бояр" , беше изнесла продукция да Германия!
    А Германия е известна, като най-силната химическа световна сила,
    с химичните си постижения в тази област поне от 200 години до сега!
    Та германците изследвали виното на въпросната фирма и не можаха да разберат , какви химикали имало във виното?!?
    Толкова за промишлените производители!
    Ако обичате вино,
    опитайте домашно произведено вино и може да разберете каква е разликата да пиете "купешко" и какво е да пиете вино, произведено от грозде?!?

  17. 17 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    И правилно. Алкохолизмът е болест !

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  18. 18 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3251 Неутрално

    До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Страхотни форумни рецепти за эприготвяне на високоалкохолни домашни напитки!!
    Явно разработки на много изпедепцани технолози.
    Това спирт, зърно, джибри..... бъчви и дамаджани.
    Пийване да има там. Виж, Бг. производителите са друга бира; и те тарикати.
    Пък най-добре триединството:
    Хапка, пийка и бичкийка.
    😂😂😂

  19. 19 Профил на korc
    korc
    Рейтинг: 2740 Неутрално

    Цар Киро си беше извоювал да не плаща данъци и акциз, а произвеждаше с етикети на всички световни марки.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  20. 20 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 602 Весело

    Лично съм виждал чисто новия "казан" (по-скоро инсталация) на един местен мераклия дето гонеше €8000 - с програматор, с датчици навсякъде - ракията му като за неотлежала беше страхотна.
    —цитат от коментар 11 на lustmord


    И кво? На мен толкова ми струва ЕДИНИЯ велосипед, ЕДИНИЯ фотоапарат... На всеки един мераклия му е все тая колко му струва хобито - или може да си го позволи, или не може. Това е...

  21. 21 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3177 Неутрално

    Аз много обичам европейските депутати, но въпросът има и обратна страна -- как отхвърлянето ще бъде възприето от румънското население.

  22. 22 Профил на Иосиф Давыдович
    Иосиф Давыдович
    Рейтинг: 133 Неутрално

    Станах на 80 години- от как се помня като човек, всяка година, с изключение на годините , през които съм живял в чужбина съм варил поне по тон ракия, която съм продавал- не пия повече от3-4 литра ракия на година, и не помня да съм платил една стотинка акциз, и после някой да ми е направил проблем за продажбите....

    Я еще допою, допою комсомольскую песню свою, только кто мне придумает новый Тайшет и другую найдет Ангару
  23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Страхотни форумни рецепти за эприготвяне на високоалкохолни домашни напитки!!Явно разработки на много изпедепцани технолози.Това спирт, зърно, джибри..... бъчви и дамаджани.Пийване да има там. Виж, Бг. производителите са друга бира; и те тарикати.Пък най-добре триединството:Хапка, пийка и бичкийка.😂😂😂
    —цитат от коментар 18 на gmbh


    Виж, ако си в София пробай да направиш за 2 часа време (10 мин' работа) Мускатова ракия не по лоша от тази на пещерно/карнобатските шашкъни.

    1. Купи си 1 л' КАЧЕСТВЕН ЕТИЛОВ спирт 95-96% . Такъв за директна консумация. За в София не знам къде се продава, не съм го правил там.

    2. На Женския пазар има "овкусители" за всичко. Овкусяваш продукта според описаното по горе. На Женския пазар продават и "овкусители" съдържащи и глицерин+ "дъб", крайният продукт е с 1-2 идеи над този само с обикновенните овкусители.

    3. Останалото съм описал по горе: Разреждаш спирта с мин' вода, и го "омекотяваш" със захар (разтворена в кипящща мин'вода според пропорциите описани по горе)

    4. Изчакваш час да се охлади "крайния продукт" (смес на спирт и вода му повишава температутата леко), "овкусяваш" го с 25/30 капки, разтърсваш леко бутолката да се смеси добре, и я слагаш в хладолника/камерата.

    5. След час имаш карнобатски/пещерняшки продукт на пол'вин'минус цена.
    До коментар [#18] от "gmbh":

    С'я съфорумника с коментар 7 има друга рецепта, наглед по мераклийска от мойта, ама и бая по сложна и взима МНОГО повече време.




    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  24. 24 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    И кво? На мен толкова ми струва ЕДИНИЯ велосипед, ЕДИНИЯ фотоапарат...
    —цитат от коментар 20 на Даниел Панев


    Пука му на някой колко ти струвал велосипеда или фотоапарата - личи ти, че не си нито фотограф нито колоездач а просто поредния комплексар.

  25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    Станах на 80 години- от как се помня като човек, всяка година, с изключение на годините , през които съм живял в чужбина съм варил поне по тон ракия, която съм продавал- не пия повече от3-4 литра ракия на година, и не помня да съм платил една стотинка акциз, и после някой да ми е направил проблем за продажбите....
    —цитат от коментар 22 на СССР


    Не ми се вързва твоя коментар:

    1. Регистриран си от 2015, и сега (ОК, преди 2 дена) "пропяваш"?!?

    2. Ник...мамата си джаса!

    3. "Вариш" тон (ТОН?!? Или 1200 л?) ракия всяка година, ама пиеш 3-4 л'ракия годишно?!?

    Нейсе, карай да е весело-анонимен форум, всеки се изживява както му се иска!
    До коментар [#22] от "СССР":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3251 Неутрално

    До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Благодаря за рецептата!
    Нали знаеш, че не съм "ептен пешеходец по темата".
    Вчера и днес пробвам 1/800 бутилки(имам само една), single sherry cask и с 47.8% съдържание.
    Консумирам съвсем малко, дегустационни количества.
    Та, такива рецепти са ми космически отдалечени.
    Технологично нещата са ми пределно ясни, много над средното ниво за непрофесионалист.

  27. 27 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1019 Неутрално

    Добре дошли в ЕССР! Сами си влязохте!
    Добрата новина е: това няма да е завинаги.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK