Полският президент за късметлиите на Запад и ползите от ЕС

Анджей Дуда

© Reuters

Анджей ДудаПреди 15 години Полша и още девет страни, повечето от тях в Централна Европа, станаха членки на ЕС. Разширението се случи пет години след като се присъединихме към НАТО. С тези процеси блокът най-накрая проби през разделението от времето на студената война, подходящо наречено от Уинстън Чърчил "желязна завеса", което създаде изкуствени граници на континента. Това посочва в статия за "Файненшъл таймс" президентът на Полша Анджей Дуда.


Следвоенното разделение на Европа на западни и източни части бе разделение, наложено със сила в нарушение на правата на всички нации и държави на свобода и самоопределение, продължава Дуда. "Късметлиите на Запад започнаха своя път на европейска интеграция през 50-те години на миналия век. Тези от нас под съветски натиск нямаха шанса. Нашето приемане в ЕС бе връщане към естественото състояние на нещата. Европа винаги е била наш дом."


Дуда отбелязва, че Полша в голяма степен е извлякла ползи от еврочленството си. Това важи и за нейните партньори от Западна Европа. "Ние прегърнахме свободните пазари и поканихме чуждестранни инвеститори, създавайки изключително благоприятна бизнес среда. Очевидно Полша стана по-богата благодарение на инвестициите от ЕС. Въпреки това германските производители, френските банки, испанските производители на дрехи, италианските износители на храна също увеличиха печалбите си благодарение на възможностите и привилегиите, на които се радват в Полша."
Дуда призовава да се поддържат тези позитивни тенденции и да се използва напълно потенциалът на Централна Европа на фона на новите предизвикателства, сред които е и британският вот за напускане на ЕС.


Затова, пояснява Дуда, Полша и Хърватия положиха усилия за инициативата "Три морета" – регионален форум на 12 страни от ЕС, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. "Нашият регион може да подкрепи националните икономики чрез инвестиции в инфраструктура, като в същото време хармонизираме нашите транспортни и енергийни мрежи, които все още са недостатъчно развити в сравнение със Западна Европа."


Дуда отбелязва, че комбинираният брутен вътрешен продукт на страните от инициативата "Три морета" е 1.8 трилиона евро и се очаква да расте годишно с 2.4% до 2030 г. БВП на Полша е нараснал с повече от 800% от 1989 г. – най-много в ЕС. "Инициативата "Три морета", с фокус върху трансграничните инфраструктурни, енергийни и дигитални процеси, има потенциала да запали нова вълна от инвестиции и да затвърди тази тенденция. Тя е нашият голям принос към европейския проект."


"Ние сме част от групата на девет стани от източния фланг на НАТО, позната като "Букурещ 9", която започна да координира нашите отбранителни политики по пътя към срещата на алианса през 2016 г. във Варшава. Оттогава се срещаме в този формат", допълва Дуда.


Според него фактът, че тези два проекта са получили повсеместно политическо съгласие от участващите страни, е доказателство за три явления. "Първо, ставаме свидетели на възхода на едно ново поколение европейски политици, които си спомнят разделението на нашия континент преди 1989 г., но не са опетнени от него. Второ, навлязохме в нова глава на нашата обща европейска история, в която политическите елити от централноевропейските страни са силно проевропейски и протрансатлантически настроени. И доказахме, че когато се съберем в група, можем да предложим сериозни идеи, които искаме да приложим."


"Преди 15 години европейският континент започна истинско завръщане към естественото състояние на нещата. Този процес още не е завършил. Части от континента – в Западните Балкани и Източна Европа чукат, на вратите ни. След като влезе в ЕС през 2004 г., Полша не затвори вратата след себе си. Моето желание е всяка европейска нация един ден, рано или късно, да има същите възможности, която ние имахме на референдума през 2003 г. – демократично да каже "да" на Европа", завършва статията си Дуда.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Блазе им на поляциците, че си имат президент.

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Беше много долно и гнусно да притискат страните от Източна Европа за членство в НАТО като условие за членство в ЕС. След това да им наложат и дискриминационни условия с цел да защитят западноевропейските фирми. Всичко това показва и истинските мотиви за разширяването на ЕС ...

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3305 Весело

  "Дуда отбелязва, че Полша в голяма степен е извлякла пози от еврочленството си."

  Така е.
  По времето на Войчех Ярозелски поляците рупаха български консерви.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До голяма степен е прав. Но запада много намаза от кръстоносните походи. Ако някой се беше усетил, че от Азия се задава инвазия 14 в. и да насочи усилия за спирането и, както се организираха походите към Ерусалим, може би Европа щеше да е друга, ама знае ли човек.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5030 Весело

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  А по времето на Отоманската империя българите са хранели цялата империя !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":А по времето на Отоманската империя българите са хранели цялата империя !!!!!
  —цитат от коментар 5 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Е, хранехме и савецката империя.
  Още по времето на Стамболийски сме пращали жито на гладуващите в Поволжието.
  Ей, така. Доброволно. Въпреки, че по това време цяла Добруджа е била дадена на румънците.

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5030 Весело

  До коментар [#6] от "palav_nik":

  Все храните другите и все сте гладни !!!
  Странно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#6] от "palav_nik":Все храните другите и все сте гладни !!!Странно !
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  В България никой, никога не е умрел от глад.
  Запомни го това много добре.
  Но в Гърция през 41/42 година има масов глад, довел до смъртта на стотици хиляди.
  Поради голямата алчност на гръцките търговци и спекуланти.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3980 Весело

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Не е особено умно, но карай. Поляците винаги са били по-добре снабдени по една много проста причина - 83% от селското им стопанство беше в ръцете на частни собственици, а не на ТКЗС и АПК. Смеехме се с приятели, че от икономии са надебеляли защото е трябвало да изядат всичко в хладилника от донесенето и купеното от директни доставки от село.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3980 Весело

  Дневник, как да разбирам този текст:
  "Полша в голяма степен е извлякла пози от еврочленството си. "
  Само ПОЗИ ли е извлякла Полша?

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3980 Весело

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Е, рабирам че се майтапиш, но чак пък "гладни"! Да, има и недояждащи сред бедните, както има и изхвърляне на храни от доста хора. По тази логика човек може да си помисли че гърците са гладни като купуват пити кашкавал от България :-)

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5030 Весело

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Гърция по времето което споменаваш е окупирана от три страни и страда и от морската блокада на британците.

  До коментар [#11] от "daskal1":
  Взаимно е.Ела събота в Серес и ще видиш хиляди българи на пазар.Просто този мит, че България е хранила империи ме кефи яко !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Весело

  "Това посочва в статия за "Файненшъл таймс" президентът на Полша Анджей Дуда"

  Нищо особено. И Румен Радев, и Бойко Борисов могат да го напишат за "Файненшъл таймс" и по-добре. А след това за "Ведомости" могат да напишат и обратното.

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Весело

  "Това посочва в статия за "Файненшъл таймс" президентът на Полша Анджей Дуда"

  Нищо особено. И Румен Радев, и Бойко Борисов могат да го напишат за "Файненшъл таймс" и по-добре. А след това за "Ведомости" могат да напишат и обратното.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  По темата. Полския президент популистки следва тезата наложила се в Източна/Нова Европа, че Стара Европа и дължи просперитет !!! За това ЕС ще се трансформира в ЕС на скорости/ядра !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Интересното беше, че на практика в Полша нямаше села, каквито имаме в България!
  В Полша си бяха чифлици!

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#16] от "gak37608125":

  Хм, имаше си и села, и църкви. Имаше си и ферми, но истински чифлици не бяха останали след аграрните реформи от 1930-те и по-късно. Родителите на мой състудент, с когото им ходехме на гости за да си донесем хубави колбаси и други благини имаха 150 хектара, на друг приятел след реформите бяха останали само 500 хектара обработвани от семейството на бивш горски надядо ми и баща му - традиция. Имаха и нещо като ДЗС-та, но частниците им се смееха на мързела и неповратливостта.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дуда се готви за посещението си в Белия Дом на 12 юни и леко провокира, вероятно след критиките от Дойче Веле и други леви източници че Полша получавала прекалено много от ЕС.
  Истина е обаче, че и да пооткрадват, не е почече от 15%, а за останалите 85% наистина строят ЖП линии, пътища, университетски сгради, обновяват исторически паметници. Май в България пропорцията е обратната...?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4966 Любопитно

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Евразия под руски ботуш е къде, къде по-добре викаш, а? Чемадан, вакзал, мАсква! Ако ти дадат виза, де! Защото с български паспорт виза за Хонг Конг не ти трябва, но за Мурманск - да!

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4966 Любопитно

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Аз ходих на "студентска бригада" в Полша през 1988. Скръб и глад. На нас ни дадоха купони за месо.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Е като казахте "да", сега защо разигравате тези циркове.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4966 Любопитно

  До коментар [#9] от "daskal1":

  През 1988 в Полша имаше купони за месо!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4966 Любопитно

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Да! Не само ползи, но най-вече ползи! И България извлича най-вече ползи от членството в ЕС! Недостатъците (като прави краставици и свободни кокошки) са пренебрежими!

 24. 24 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Лекувай си болната тиква, шизоид вманиачен. Глупостите, които ражда увредения ти мозък немат никаква връзка с моя коментар, защо тогава отговаряш на мен, психотроле?

 25. 25 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Добре са поляците. Добре са централноевропейските страни. Но начина по който е устроен съюза увеличава разликата между богатите и бедните членове. Центробежните сили изхвърлят бедните членове по периферията. Гърция беше първа, сега ще видим какво ще се случи с Италия.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#6] от "palav_nik":Все храните другите и все сте гладни !!!Странно !
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Българите НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ГЛАДНИ В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ! За разлика от гърците, които без чужди пари копаят мръсни канали в Пловдив за да не умрат от глад!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3186 Весело

  "Дуда отбелязва, че Полша в голяма степен е извлякла пози от еврочленството си."Така е. По времето на Войчех Ярозелски поляците рупаха български консерви.
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  Рупаа, зарад техния си Майдан. Същото предстои и в Укропия. Разликата обаче е, че Дружината се оказа на правилното място, в точното време. Не е лошо да си пръв, когато започва да се надува балон, или да се строи пирамида, нали? 🎈

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK