Антиевропейските партии вече не са антиевропейски

Матео Салвини и Виктор Орбан

© Reuters

Матео Салвини и Виктор Орбан



Като всяка друга страна членка на Европейския съюз, и Великобритания се подготвя да участва в предстоящите избори за Европейски парламент в края на месеца, а на целия континент популизмът изглежда се представя много добре. Но Великобритания е встрани по отношение на един важен момент. Само в Обединеното кралство популизмът все още в голяма степен приема формата на антиевропейска идеология. Навсякъде другаде партиите, които преди настояваха за излизане от ЕС, през последните две години промениха фундаментално централното си послание, пише в статия за сп. "Форин Полиси" Сузи Денисън.


През 2016 г. Европейският съвет за външна политика преброи най-малко 15 партии в Европа, водещи кампании за референдум за членството на страната им в ЕС. Днес такова послание на практика не съществува. Вместо това националистките партии си подават ръка в ЕС, обединени около посланието на италианския вицепремиер Матео Салвини за "Европа на здравия разум" –


не за края на Европейския съюз, а за един променен Европейски съюз,




който се фокусира върху сигурността и възприема подхода "нацията на първо място" в икономиката. От една страна, тази еволюция в посланията е последица от Брекзит. Дълбокият политически хаос в Обединеното кралство далеч не е завидна дестинация, която да бъде обещана на избирателите. Разбира се, това предполага и че ако британското излизане от ЕС в крайна сметка не завърши катастрофално, останалите антиевропейски партии бързо ще се върнат към първоначалната си реторика.


Има обаче една по-дълбока мотивация за тяхната трансформация, мотивация която би било мъдро проевропейските партии да анализират. Популистките партии разбраха две важни неща за европейския електорат през 2019 г. Те знаят, че тези избори не са битка между две съперничещи си визии за отворена интернационалистка Европа срещу затворена националистка Европа. Европейската идентичност остава силна и европейците чувстват нива на защита в ЕС, което не искат да загубят. Това не значи, че са съгласни със статуквото. Всъщност, за да се свържат успешно с избирателите, партиите трябва да се представят като защитници на промяната.


Скорошно проучване на Евробарометър показа рекордно висок от над 30 години брой респонденти, смятащи, че еврочленството е добро за страната им – 68% през февруари и март. Мащабно изследване за Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено през изминалите четири месеца от YouGov, също показа, че европейската идентичност остава много важна за гражданите на ЕС. Това, което европейците ценят в ЕС, стана ясно от отговорите на въпроса


каква би била най-голямата загуба, ако ЕС спре да съществува.


Най-честите отговори са съсредоточени около ползите от членството в единния пазар – възможностите за живот, работа и пътувания в другите държави членки. Също популярна е и идеята за ЕС като глобален актьор. Третият най-голям дял отговори е свързан с ангажимента към европейските ценности – защита на демокрацията и върховенството на закона.


По въпроса дали членството в съюза защитава гражданите от произволите или провалите на правителствата или пречи на тези правителства да действат в техен интерес, повечето респонденти подкрепят защитната роля на ЕС.


Във всяка държава членка, включена в изследването, с изключение на Унгария, миграцията не е идентифицирана като една от основните две заплахи за Европа. Най-популярният отговор е ислямската радикализация, което подсказва, че хората са по-обезпокоени за интеграцията и единството в обществото, а не за граничния контрол. В Унгария и Италия, както и в Гърция, Испания и Полша, емиграцията буди също толкова голяма тревога, колкото имиграцията. Това, което става ясно от анкетите, е че има една Европа, която иска подкрепа за интеграцията на мигрантите, а не затягане на граничния контрол или дори лимит на миграцията.


В проучването на ЕСВП/ YouGov от февруари 2019 г. три четвърти от европейците казват, че според тях или национална им политическа система, или европейската система, или и двете са разрушени. are broken Две трети са на мнение, че бъдещето на децата им ще е по-лошо от тяхното. Простото обещаване на повече от същото няма да реши проблема с това ниво на откъснатост между гласоподавателите и политическата система. В това е силата на идеята на Салвини за различна, разумна Европа. Той успешно тласка партиите от основното течение към това да защитават статуквото.


Време е и проевропейските партии да използват умна тактика. Те трябва да покажат, че признават дълбокото ниво на откъснатост между избирателите и партиите и да предложат визия за европейско бъдеще, която да накара мълчаливото мнозинство да усети, че си заслужава да гласува на изборите в края на май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK