Финландия се превръща в европейската Япония

Финландия се превръща в европейската Япония

© ReutersАнти Рине спечели изборите с обещание да поправи финландската социална система. Голямото предизвикателство, пред което сега е изправен новият премиер, е как да обезвреди демографската бомба, която тиктака под нея, пише "Политико". Финландия има една от най-всеобхватните социални системи в Европа. Както в съседна Швеция, финансираните с пари от данъци здравни и социални грижи и образование са нещо обичайно.


Населението й обаче застарява по-бързо, отколкото това в останалата част от Европа. Според официалните прогнози спадът в раждаемостта означава, че делът на хората в трудоспособна възраст, между 15 и 64 години, ще намалее от сегашните 62 до 60 процента до 2030 г. и до 58% до 2050. До 2050 населението в трудоспособна възраст ще е намаляло с 200 хил. души в сравнение със сегашното в страната с общо население около 5.5 милиона. Това ще доведе до сериозни последици за държавните финанси, твърдят официални лица. По-малко хора ще внасят пари в публичните финанси, докато все по-нарастващото възрастно население ще взима повече.


Централната банка предупреди, че макар държавният дълг, съотнесен към брутния вътрешен продукт, в последно време да отбелязва спад, "увеличаването на публичните разходи, произтичащо от застаряването на населението през следващите десетилетия, заплашва да обърне тази тенденция".
Въпреки че населението на Финландия застарява по-бързо в сравнение с това е съседните й страни, някои от тях не са много далеч. Много държави в Европа, от Германия до Италия и Португалия, също предстои да преминат през увеличаване на дела на възрастните граждани. "Финландия със сигурност служи за индикатор за Европа по отношение на демографията", коментира Берт Колейн, икономист в холандската банка ING.


Според официалната статистика раждаемостта във Финландия е намалявала през всяка от последните осем години. В региона Южна Карелия, в източната част на страната близо до границата с Русия, спадът е бил 11% миналата година.


В местния съвет служителите следят този процес с растяща тревога. "Общинските финанси са вече под натиск. Неща като болниците и настаняването за възрастните хора са голям товар за общините, този вид услуги са много скъпи", коментира Йоханес Мойзио, който е член на регионалния съвет.


Анти Рине

© Reuters

Анти Рине


По думите му училища в по-малките градове биват затваряни, а услугите се концентрират в регионални градски центрове като Лаппенранта в опит да се намалят разходите. В същото време в страната се появяват истории за проблеми с грижите за възрастните хора.


Опасението на Финландия и на останалата част от Европа е, че тяхното бъдеще ще е като това на най-застаряващото общество в света – Япония. Там икономическият растеж се забави, стигайки до застой, а фискалните и валутните усилия на лидерите на страната все още предстои да вдъхнат енергия на икономиката.


"Финландия сега е изправена пред проблеми, подобни на тези, с които Япония вече повече от десетилетие се бори", се посочва в доклад на финландската централна банка от 2016 г. "Населението застарява, а бавният икономически растеж не генерира достатъчно средства, които да покрият растящите публични разходи." Според доклада опитът на Япония показва, че отлагането на решенията за реформиране на структурата на икономиката в твърде далечно бъдеще може да доведе до намалени растеж и заетост и последващи високи разходи.


Отиващият си премиер Юха Сипиля бе привърженик на строгата икономическа политика. Той намали публичните разходи, като в същото време започна реформа на администрацията в обществените услуги, опитвайки да създаде по-малък брой регионални центрове, които да следят разпоредбите за здравеопазването и социалните грижи. Макар да успя да върне икономиката към растеж, реформите в публичните услуги не събраха парламентарна подкрепа и неговото правителство бе принудено да подаде оставка през март.


Социалдемократите казват, че искат да вдигнат данъците, за да финансират обществените услуги, но предстои да обяснят как това ще бъде направено по устойчив начин. В Южна Карелия Мойзио коментира: "Социалдемократите традиционно са партията, която се грижи за здравните и социалните въпроси, така че ще видим какво ще предложат."

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Ледена демографска зима,това е проблем номер едно в ЕС!Но мигрантите ще решат този проблем,а ЕС ще е малко по-мургав,по-шарен и по-мръсен!Лошо нема.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Икономиката не е всичко, глупако! (с)
  Социалната сигурност е много по-важна.

  По-добре стари отколкото пълни с нагли мангали.
  Пък и нали ерата на роботите чука на вратата. Миналата седмица журналята се чудеха какво ще ги правят толкова много безработни, когато роботите превземат фабриките.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за финландците!
  Те са пример за това как малък народ и малка държава с ясна стратегия,

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  Четейки заглавието, си помислих, че са решили да си имат император...
  А то какво било...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Икономиката не е всичко, глупако! (с) Социалната сигурност е много по-важна.По-добре стари отколкото пълни с нагли мангали. Пък и нали ерата на роботите чука на вратата. Миналата седмица журналята се чудеха какво ще ги правят толкова много безработни, когато роботите превземат фабриките.
  —цитат от коментар 2 на БМЗ


  Напомняш за бунта на файтонджиите при нахлуването на автомобила!
  Или чупенето на машините, заменящи ръчния труд в Англия. 🤣🤣🤣
  Роботите отдавна се трудят във всяка една област на високата точност.
  А икономиката е тази, която осигурява социалното благоденствие в
  северна Европа! Тези европейци са разбрали добре американския президент:
  -"ИКОНОМИКАТА, глупако!"
  Затова нямат работещи бедни и бедстващи пенсионери, както у нас е правило!!!!
  Хвала на финландците, че отдалеко търсят изхода на лошата тенденция, която идва от намаляващата раждаемост.
  Това с расизъм не се преодолява!

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ледена демографска зима,това е проблем номер едно в ЕС!Но мигрантите ще решат този проблем,а ЕС ще е малко по-мургав,по-шарен и по-мръсен!Лошо нема.
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  И каква е ползата от неквалифицирани престъпници,които точат социалната система?Ако има имиграция тя трябва да е на квалифицирани кадри,които спазват законите и правилата за поведение.Всичко,което азиатските и африканските орди не са.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Да де, ама младите, облъчвани от рекламите на корпорациите и либерал-простак-икономистите, не искат да отглеждат деца /както те са отглеждани/, не искат да плащат данъци. Искат само да папкат, екскурзийки и соц. мрежички...

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Финландия има пари. Засега. Има и лек потенциал за имиграция от Карелия - които са техните македонци. Но просто трябва да излязат от либералната зима и да кажат (простичко) на населението: раждайте деца. За разлика от нас те не са мрънкачи и изнудвачи и ще са дисциплинирани. Те това не го правят като скандинавските си съседи, а се чудят как да вкарат маймунки.

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  Финландия не е Русия. Как живеят руснаците на границата☝️ с Финландия🤦🏻‍♂️

  https://stolicaonego.ru/news/video-zhiteli-karelii-snjali-rolik-pro-uzhasy-zhizni-v-glubinke/

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Голям комплекс за вина гони европейците, и им е насадено чувство на отговорност за Папуа Нова Гвинея, но не и за собствените държави. ВЕрвайте ми, дори държави - колонии като Финландия, имат чувство за вина и дълг към целия свят, затова че сами са направили живота си добър....
  Добре че в България тия неща са пишман работа, та поне нямаме чувство за вина и отговорност.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Голям комплекс за вина гони европейците, и им е насадено чувство на отговорност за Папуа Нова Гвинея, но не и за собствените държави. ВЕрвайте ми, дори държави - колонии като Финландия, имат чувство за вина и дълг към целия свят, затова че сами са направили живота си добър.... Добре че в България тия неща са пишман работа, та поне нямаме чувство за вина и отговорност.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Политиците и медиите им промиват мозъците с пропаганда.В Източна Европа след 45 години комунизъм хората са наясно,че и политици,и медии лъжат.И тук такива лъжи не минават.

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  У нас и НПОтата взели парите, и населението не им вярва :)
  Да ама тая работа няма да минава вечно, след издънките миналата година ще им спрат финансирането, и току виж си размърдали мозъците - като истински комунисти.... Алтернативата каква им е? Да работят ли? АААООООЕЕЕЕ !!!

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Голям комплекс за вина гони европейците, и им е насадено чувство на отговорност за Папуа Нова Гвинея, но не и за собствените държави. ВЕрвайте ми, дори държави - колонии като Финландия, имат чувство за вина и дълг към целия свят, затова че сами са направили живота си добър.... Добре че в България тия неща са пишман работа, та поне нямаме чувство за вина и отговорност.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Как да ги има като сме били колония на Османската империя 500 години - та ние сме туземците на Европа...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Между другото, Япония НЕ ДОПУСКА имиграция не само от третия свят, но и от Америка. Ако си специалист - домо, аригато, и чау.
  Не си ли японец - няма място за тебе при тях.
  Сегашната криза виждат като начин за справяне с ужасното пренаселване, а стратегията им за справяне с демографията е: роботизация.

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  [quote#6:"Мусаши"][/quote]

  Ползата е съмнителна!НО не се раждат деца,а надеждата на ЕС е мигрантите на раждат деца,и тези деца да бъдат интегрирани!
  Дали ще стане точно така,не знам!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Финландия не е Русия. Как живеят руснаците на границата☝️ с Финландия🤦🏻‍♂️https://stolicaonego.ru/news/video-zhiteli-karelii-snjali-rolik-pro-uzhasy-zhizni-v-glubinke/
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Не виждам видеото...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 15 на Милост за живите
  Ползата е съмнителна!НО не се раждат деца,а надеждата на ЕС е мигрантите на раждат деца,и тези деца да бъдат интегрирани!Дали ще стане точно така,не знам![/quote]

  В България като се раждат много цигани,да не би да се интегрират?Какво би предпочел-да живееш в населено място без цигани,или в такова с много цигани?

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Мислиш като политик - откъде да взема бачкатори/данъкоплатци да ми пълнят бюджета.

  А не ти ли идва на акъла, че циганоидите ще смучат повече социал отколкото ще плащат данъци? И се получава така, че в крайна сметка белите християни ще им плащат и храната, и отглеждането на чаветата. Казват му "рак". Лека полека тумора се разраства докато не умре целия оргнизъм.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#16] от "owm32552406":

  Не виждам видеото.
  ================
  Виждам. В края на статията.

  "Чуждестранен агент"
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Това да се грижиш за ВЪЗРАСТНИТЕ си е КОМУНИЗЪМ ..., според нашите ГЕРБ политици :)

 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#14] от "Славейко":

  И още нещо - ако им се каже, японците ще имат деца. Само им се казва.
  https://www.youtube.com/watch?v=4p0DsVPkyZg
  https://www.youtube.com/watch?v=tqUDfvhpHQA

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Ето как словачките успешно интегрират мигрантите
  https://youtu.be/9smf3T51Esw
  Поздрав и лек ден!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Това не е добре прието в България. Знам за случай на изгонена кандидат-снаха от интернет, дошла от зад океаните, само защото не е бяла. Случаят е в Бургас. Следващата снаха - от Украйна, била приета с най-висши почести.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Необходимо е решение за стимулиране на раждаемостта. Всичко останало е нестабилно (външно) и доста рисково решение.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Чехите вече почти го намериха — децата да внасят към пенсията на родителите. Вноските ще се приспадат от данъците —така се стига до едновремешният модел —децата са пенсионната осигуровка и тежестта за гледане на родител се разпределя върху повече хора. (и сега три и повече деца не е нещо чудо невиждано тсм)'

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":Ето как словачките успешно интегрират мигрантитеhttps://youtu.be/9smf3T51Esw Поздрав и лек ден!
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Това ви е мечтата на всички либерасти-да изчезнат расите и нациите.Е няма да стане . Колкото цигани са женени за българки,толкова и азиатци и африканци ще се оженят.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":Това не е добре прието в България. Знам за случай на изгонена кандидат-снаха от интернет, дошла от зад океаните, само защото не е бяла. Случаят е в Бургас. Следващата снаха - от Украйна, била приета с най-висши почести.
  —цитат от коментар 23 на Славейко


  И кое му е лошото на това? Естествено дядовците и бабите искат внуците да приличат на тях,а не на Бонго от Конго.Освен това черните имат по-нисък Ай Кю,така че никой не иска внуците му да са тъпаци.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Надявам се, че не си толкова прост да напишеш някой идиотски коментар под видео, което е хит в Словакия, гледано е над милион пъти (демек от всеки пети словак) и има няколко хиляди харесвания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":Надявам се, че не си толкова прост да напишеш някой идиотски коментар под видео, което е хит в Словакия, гледано е над милион пъти (демек от всеки пети словак) и има няколко хиляди харесвания.
  —цитат от коментар 28 на DDR


  Това видео вълнува теб,не мен.Не за пръв път го публикуваш.Изобщо не ме бъркат либерастките ти мечти.

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  И във Финландия се появиха тарамбуки, не толкова колкото в Швеция и Норвегия, но ги има,. За малка и не толкова богата страна това си е бреме. Отделно са силно социална държава, а това наистина е много скъпо.

  Японците му намират цаката роботизация, дано и в Европа стане така. По-добре по-малко, но качествено население отколкото тумба неинтегрируеми тунеядци.

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е, и? Стълбата винаги има две посоки.

  До много скоро (1994), Финландия беше политически зависима от СССР/ОНД, и по западните критерии, си беше направо бедна страна.

  После много нещо си повярваха и стана тя каквато стана- заиграха се с тежък социализъм, соц експерименти (ББД) и кво ли не.

  После години наред ни подхранваха с лява пропаганда- как образованието им било най-дорото в света и пр.

  Сега нещата си дойдоха на мястото и демографската криза е най-малкия им проблем (щото сериозен процент от най-младите, между 16-30 години са тежки алкохолици и зависими от тежките наркотици. Лично, покрай една финландска група за пръв път се сблъсках с понятието "функционален наркоман"- гледаш, красиво младо момиче (!?), с хубава фигура, живи очи, разностранни интереси и...тайно помпи хероин. Всъщност не чак толкова тайно, цялата компания знаеше. А баща и бачкаше нещоситам в Нокия, та булята от 10-годишна била отгледана като принцеска).

  Е, нищо де. Ще обеднеят, ще им дойде акълът. Класика в жанра. Все пак, Финландия не е Франция, нито дори Италия, та на някой на общностно ниво да му дреме.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Разстроено

  Ако Финландия страда заради застаряващото си население какво да кажем ние българите!? Та, нашата страна е много по-зле в това отношение.... за съжаление :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ако Финландия страда заради застаряващото си население какво да кажем ние българите!? Та, нашата страна е много по-зле в това отношение.... за съжаление :-/
  —цитат от коментар 32 на Иво


  В България има най-високата смъртност в цял свят,така че заради това няма голямо застаряване на населението .Нашите управници са му намерили цаката-мизерни пенсии и висока смъртност,така че нямат проблеми.

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 912 Весело

  Икономиката не е всичко, глупако! (с) Социалната сигурност е много по-важна.По-добре стари отколкото пълни с нагли мангали. Пък и нали ерата на роботите чука на вратата. Миналата седмица журналята се чудеха какво ще ги правят толкова много безработни, когато роботите превземат фабриките.
  —цитат от коментар 2 на БМЗ


  Те роботите фабриките отдавна са ги превзели,ама ти откъде да знаеш...или си мислиш,че "Фолксваген" си боядисват колите на ръка?
  Тия глупости ги дрънкат откакто Джеймс Уат изобрети парната машина,и кво?

 35. 35 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Европа и светът се промениха много след падането на стената.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#30] от "olimpipanov":

  Кои са тези тарамбуки? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Разстроено

  До коментар [#33] от "Мусаши":

  За съжаление често българите умират преди да стигнат до пенсия. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мусаши":За съжаление често българите умират преди да стигнат до пенсия. :-(
  —цитат от коментар 37 на Иво


  То затова и населението над 65 годишна възраст е "само"22 процента от населението.Ако имахме продължителност на живота като в Япония,щяха да са над 30 процента.Но до 20-30 години и това ще стане .Особено като почнат да се връщат и пенсионерите от Западна Европа.

 39. 39 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До там води либерастията, феминизма и залитането по субкултури.

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Социалдемократите казват, че искат да вдигнат данъците, за да финансират обществените услуги, но предстои да обяснят как това ще бъде направено по устойчив начин.
  *
  Това едва ли е толкова добро решение след като младите, които плащат данъци трябва да отглеждат децата си. Не зная какви са условията във финландските старчески домове, но би могло да се помисли за вдигане на таксите и заплащане на екстрите, които са над базовите грижи. Погрешно е да се смята, че грижата за възрастните трябва да се заплаща от обществото, след като тези възрастни имат пенсии и имущество, с които могат да финансират тези грижи.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Разстроено

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Точно така. И все по трудно ще бъде всички тези възрастни българи да получават пенсии. Нищо чудно някой ден да почнат да намаляват стойността на пенсиите вместо да ги увелучават.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ама разбира се, решението е имигранти - те ще работят и ще плащат пенсии. :)

 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Внесете си младежи от България, с удоволствие ще дойдат, само и само да не са в Бълхарията на Борисов. Тук демокрация не заслужаваме, само бой и комунизъм

 44. 44 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1209 Весело

  [quote#33:"Мусаши"][/quote]

  що мангалете не спазват никакви здравни норми затва не са и дълголетни
  и генчето..

 45. 45 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милост за живите":


  Ледена демографска зима,това е проблем номер едно в ЕС!Но мигрантите ще решат този проблем,а ЕС ще е малко по-мургав,по-шарен и по-мръсен!Лошо нема.
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  Абсолютно измислен "проблем", с който либералболшевиките се "борят" много успешно. Обичат да намират "проблеми", които да решават, особено с чужди пари и за чужда сметка!!

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#33:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 44 на bruno__dante
  що мангалете не спазват никакви здравни норми затва не са и дълголетнии генчето..[/quote]

  Какви здравни норми при циганите? Миналата година лежах в една болница с един циганин.Тъпакът имаше кучешка тения,която лекарите искали да оперират,ама той все отказвал.И го спасили в последния възможен момент.Каза че брат му имал тумор в единият тестис и лекарите му казали,че трябва да му махнат тестиса.Оня отказал,щото нямало да може да прави секс .След това се получили разсейки и циганинът умрял.А всичко е щяло да приключи ако навреме са го оперирали.За такива примитиви става въпрос.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  "Социалдемократите казват, че искат да вдигнат данъците, за да финансират обществените услуги, но предстои да обяснят как това ще бъде направено по устойчив начин."

  Под устойчив имат предвид устойчиво да продължат да намаляват ли? ;)

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  [quote#16:"owm32552406"][/quote]


  Финландия не е Русия. Как живеят руснаците на границата☝️ с Финландия🤦🏻‍♂️https://stolicaonego.ru/news/video-zhiteli-karelii-snjali-rolik-pro-uzhasy-zhizni-v-glubinke/
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Не виждам видеото...

  По-добре не го гледай!
  Мизерия, подобна на нашата.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Суоми е родната ми страна))) Фините са брутални алкохолици, мъже и жени - с нетьрпение чакат уикенда - да отидат до СПетерсбург и да се напият)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Опасението на Финландия и на останалата част от Европа е, че тяхното бъдеще ще е като това на най-застаряващото общество в света – Япония. Там икономическият растеж се забави, стигайки до застой, а фискалните и валутните усилия на лидерите на страната все още предстои да вдъхнат енергия на икономиката."

  Стигаме до простичката истина, че без хората, най - голямото богатство за една държава, всичко губи смисъл......Няма икономика, няма земеделие, няма къщи за гости.....А ние от 30 години сме в спиралата наолу ! Дано се обърне тенденцията - това трябва да е цел номер едно на всяко управление, което мисли за обществото си, а не за обръчите от фирми....

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  " Опасението на Финландия и на останалата част от Европа е, че тяхното бъдеще ще е като това на най-застаряващото общество в света – Япония. Там икономическият растеж се забави, стигайки до застой, а фискалните и валутните усилия на лидерите на страната все още предстои да вдъхнат енергия на икономиката." Стигаме до простичката истина, че без хората, най - голямото богатство за една държава, всичко губи смисъл......Няма икономика, няма земеделие, няма къщи за гости.....А ние от 30 години сме в спиралата наолу ! Дано се обърне тенденцията - това трябва да е цел номер едно на всяко управление, което мисли за обществото си, а не за обръчите от фирми....
  —цитат от коментар 51 на samoedin


  Да бе.Ние нямаме политици като Орбан,който дава безлихвен заем на млади семейства от 31 хиляди евро, който при три деца се опрощава .Тук политиците наистина се грижат за децата,ама само за своите си деца .

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Това са два различни проблема. Единия е, че дори богат, ако няма кой да те обгрижва на старини (когато не можеш сам) все едно си беден и захвърлен. В Япония точно това осъзнават и познай каква им е статистиката около самоубийствата.
  Другия проблем е с липсата на адекватен обществено-естествен подбор, който да принуждава всеки жвиеещ в територята да се включва в обществото като нормален член, а не като авантаджия. Вместо присъствието в територията автоматично да води до папо и топло, трябва да се гледа приноса към обществото и чак тогава обществото да дава папо и топло ако си го закъсал. Може да се направи още утре, ама папкащите безплатно са доста и вота им плаши политиците. Отделно, че е по-лесно да се купуват с парите на данъкоплатците и да се спестяват главоболия на полицията...
  А да, и крайно време думата "пенсия" да се смени със "държавна помощ за възрастни". Ако държавата дотира нещо, то си е "дотация" или "държавна помощ". Така истината ще помогне да се схване разликата в математиката (как се натрупват парите и от къде идват) зад думите "пенсия" и "държавна помощ за възрастни".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alexander97":

  По-добре не го гледай!
  Мизерия, подобна на нашата.
  ===============/=/
  Путинист?😄
  Разлика като небето и земята🤠

  "Чуждестранен агент"
 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  [quote#27:"Мусаши"][/quote]
  И кое му е лошото на това? Естествено дядовците и бабите искат внуците да приличат на тях,а не на Бонго от Конго.Освен това черните имат по-нисък Ай Кю,така че никой не иска внуците му да са тъпаци.

  Стопроцентов расист!
  Кондолиза Райс – магистър по международна политика, но и бакалавър по пиано!
  Съмнявам се за твоето Айкю да е наполовина на нейното!
  С тези писания....
  Горната ЛИЧНОСТ беше държавен секретар на САЩ!
  Афро-американка – първата като държавен секретар от това, което ти смяташ за по-ниско качество!
  Това е резултат от "там бият негрите"!
  Пишеш атакаджийски глупости и простотии една след друга!
  За ПРЕЗИДЕНТА им няма да споменавам!

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#53] от "gost22":

  Изобщо не са толкова лесни за решаване нещата, колкото ги представяте.В България социалните помощи не са като в Западна Европа,дори и циганите вземат някакви мизерни помощи.Така че и да им ги спрат това няма да се отрази по никакъв начин на раждаемостта им.При много хора битува мнението,че едва ли не ако утре държавните органи се задействат срещу циганите и всичко ще е наред.А лично премиерът каза,че 90 процента от затворниците са цигани .Явно съответните органи си работят,но циганският манталитет е такъв . Така че няма лесен начин за интеграцията им.Единственото решение е масова емиграция както и да не се приемат имигранти с подобен манталитет.
  И в България все още има здрави семейни връзки и хората на пращат масово родителите си в старчески домове . Както е във Финландия.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  А иначе сериозно по темата.

  Тези проблеми ги има в Япония и Южна Корея отдавна. В Европа Финландия е начело, щото не приема мигранти. Иначе положението в Швеция, Германия, Франция, УК може да е подобно или по-зле даже, но там имат прием на мигранти, които замаскира проблема.

  Според мен проблемът се крие в централните правителства и социалните държави. Досега в историята никога не е имало такава власт концентрирана в Столицата и такава богата и щедра социална държава раздаваща помощи според единни критерии.

  С хилядолетия хората са се самоуправлявали. Преди никой не е пращал вестоносец до Столицата да заминава Царя с проблемите на провинцията/селото си. Обаче след измислянето на телеграфа, телефона, ТВ, етц - все повече власт почва да се концентрира в центъра. Отделно решенията стават универсални под формата на закони валидни за всички села/провинции без да се отчитат местните особености.

  Това води до изземването на все повече и повече функции от хората и трансферирането им към държавата. Обаче има един проблем - държавата не може да прави деца. Някои се опитват да вкарват мигранти - да тези от Източна Европа могат да отложат проблема. Тези от Африка и Близкия изток, ще създадат много повече проблеми, отколкото да решат.

  Тука има и един друг парадокс, който е много видим у нас и по-малко видим в Западна Европа. След като сме делегирали на държавата една камара функции и тя не се справя с тях. Парадоксът е защо продължаваме да и делегираме нови функции.

  Примерно, образование, пенсии, здравеопазване - държавни са и не работят. Не знам някой да е доволен от тях. Сега обаче искаме да и делегираме и функциите да се грижи и възпитава деца ни. Което мисля, че ще е с предизвестен резултат имайки предвид как точно държавата си изпълнява останалите функции. :)

  Та според мен опитите държавата да реши демографския проблем с повече държава е все едно да гасиш огъня с бензин. Проблемът се задълбочава и задълбочава.

  За мен решението е връщане към обществения строй преди 100 години. Държавата да има там 2-3 функции - външни работи и охрана на границата. Всичко останало да се решава на местно ниво - общинско или областно.

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#27:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 55 на Alexander97
  И кое му е лошото на това? Естествено дядовците и бабите искат внуците да приличат на тях,а не на Бонго от Конго.Освен това черните имат по-нисък Ай Кю,така че никой не иска внуците му да са тъпаци.Стопроцентов расист!Кондолиза Райс – магистър по международна политика, но и бакалавър по пиано! Съмнявам се за твоето Айкю да е наполовина на нейното!С тези писания....Горната ЛИЧНОСТ беше държавен секретар на САЩ!Афро-американка – първата като държавен секретар от това, което ти смяташ за по-ниско качество!Това е резултат от "там бият негрите"!Пишеш атакаджийски глупости и простотии една след друга!За ПРЕЗИДЕНТА им няма да споменавам![/quote]

  Гледа се средното ниво на интелигентност.Не на определени хора.Средното Ай Кю на негрите в Африка е 70.Има държави и с под 70.А ти си простак,който обижда хората,без да ги познава .Нямам нищо против да измеря интелигентността си с тази на Кондолиса Райс.Може и да проведем тест по обща култура.Дали ще покаже по-високи резултати?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  "Да бе.Ние нямаме политици като Орбан,който дава безлихвен заем на млади семейства от 31 хиляди евро, който при три деца се опрощава .Тук политиците наистина се грижат за децата,ама само за своите си деца ."

  Чети по - внимателно какво съм писал и тогава коментирай ! Най - важното са хората ! Корупцията, за която пишеш обезлюдява държавата ! Хората напускат заради корупцията ! Затова пиша постоянно срещу нея без значение срещу коя партия, човек или нещо друго става въпрос - защото нацията обезлюдява заради една корумпирана клика, която иска да притежава милиони, да има палати, да тъне в охолство, а който не му харесва - да хваща терминал 2 ! Това е превзетата държава !

 61. 61 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Голям комплекс за вина гони европейците, и им е насадено чувство на отговорност за Папуа Нова Гвинея, но не и за собствените държави. ВЕрвайте ми, дори държави - колонии като Финландия, имат чувство за вина и дълг към целия свят, затова че сами са направили живота си добър.... Добре че в България тия неща са пишман работа, та поне нямаме чувство за вина и отговорност.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Благодарение на това чувство за вина Западна Европа взе под крилото си нас, голтаците от Източна Европа, които сега искаме да им даваме акъл.

 62. 62 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Демографските бомби заложени в първите 20 години след ВСВ започват една по една да избухват. Детонациите ще стават все по-чести и шумни. Решението не е по вкуса на повечето от нас - белите хора. Но "каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи."
  Какво си пишем ние във форума няма никакво значение...

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":"Да бе.Ние нямаме политици като Орбан,който дава безлихвен заем на млади семейства от 31 хиляди евро, който при три деца се опрощава .Тук политиците наистина се грижат за децата,ама само за своите си деца ."Чети по - внимателно какво съм писал и тогава коментирай ! Най - важното са хората ! Корупцията, за която пишеш обезлюдява държавата ! Хората напускат заради корупцията ! Затова пиша постоянно срещу нея без значение срещу коя партия, човек или нещо друго става въпрос - защото нацията обезлюдява заради една корумпирана клика, която иска да притежава милиони, да има палати, да тъне в охолство, а който не му харесва - да хваща терминал 2 ! Това е превзетата държава !
  —цитат от коментар 60 на samoedin


  Лесни отговори на трудни въпроси.Естествено,че срещу корупцията трябва да има най-строги мерки,ама това само по себе си няма да реши демографската криза .Нямат ли достатъчно доходи, достъпни жилища,дълъг отпуск по майчинство хората няма да имат по много деца .

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Демографските бомби заложени в първите 20 години след ВСВ започват една по една да избухват. Детонациите ще стават все по-чести и шумни. Решението не е по вкуса на повечето от нас - белите хора. Но "каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи."Какво си пишем ние във форума няма никакво значение...
  —цитат от коментар 62 на waj29610503


  Не става само с писане по форумите,а с тежък физически труд в кревата.Истината е,че деца се гледат трудно-изискват време, ангажименти,ресурси .И не всеки иска да се ангажира с подобни неща.

 65. 65 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":
  Така е. Това имах предвид. ;-)

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Защо в САЩ не намалява, а в Европа намалява.

 67. 67 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Голям комплекс за вина гони европейците, и им е насадено чувство на отговорност за Папуа Нова Гвинея, но не и за собствените държави. ВЕрвайте ми, дори държави - колонии като Финландия, имат чувство за вина и дълг към целия свят, затова че сами са направили живота си добър.... Добре че в България тия неща са пишман работа, та поне нямаме чувство за вина и отговорност.
  —цитат от коментар 10 на Славейко


  Всъщност в България масовия манталитет на мнозинството е като на бивша колония:като на жертви на вечната несправедливост на съдбата и на историята и всичко и всички са ни виновни и длъжни, защото сме такива велики пичове, но историята ни е** майките така несправедливо.
  Не че е съвсем грешно де: България наистина има много лош исторически късмет, но истината е не само че ние сами сме си отговорни да си оправиме кочинката, но и като част от ЕС имаме глобално погледнато невероятни възможности да бъдеме едно прекрасно място. Но за това трябва сами да се вземеме в ръце, и да спре постоянното мрънкане как сме били по-зле и от Африка (това го твърдят само хора които никога не са били в Африка де)...

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Аз го правих с моите родители през 2000-та. Данъчната ми тежест беше 5% върху вноските. Държавата отряза тази възможност след 4 години ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  До коментар [#53] от "gost22":...При много хора битува мнението,че едва ли не ако утре държавните органи се задействат срещу циганите и всичко ще е наред.А лично премиерът каза,че 90 процента от затворниците са цигани .Явно съответните органи си работят,но циганският манталитет е такъв . ...
  —цитат от коментар 56 на Мусаши

  Напротив. АКо съответните органи си работеха както трябва, в затвора щяха да са 90% от престъпниците, а не 90% от затворниците да са цигани. Това е огромната разлика, не кой етнос е най-често окаушван, а какъв е риска за престъпника, независимо от кой етнос е. Това обяснява чувството за безнаказаност на престъпниците и нарушителите в България — системата хваща малко и наказва още по-малко престъпници, а не че един от етносите у нас бил вършел най-много престъпления.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK