Жените евродепутати - повече, но все още малцинство

През 2010 г. Личия Ронзули <a href="https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2010/09/23/964591_evrodeputatka_se_poiavi_na_plenarno_zasedanie_s/" target="_blank">стана център на вниманието</a>, когато се появи в пленарната зала в Страсбург, гласува и дори говори пред евродепутатите заедно с едномесечната си дъщеря.

© Reuters

През 2010 г. Личия Ронзули стана център на вниманието, когато се появи в пленарната зала в Страсбург, гласува и дори говори пред евродепутатите заедно с едномесечната си дъщеря.Броят на евродепутатите жени се е удвоил от провеждането на първите преки избори за Европейски парламент през 1979 г. Те обаче остават малцинство, особено на високи позиции, пише агенция "Франс прес".


През 1979 г. жените в европарламента са били едва 16%. В днешния, вече отиващ си парламент, те представляват около 36% от всички 751 евродепутати. Този процент е по-висок в сравнение с националните парламенти на държавите членки, където през 2018 г. женското представителство е било под 28 на сто, по данни на Службата на ЕП за парламентарни изследвания. В световен план жените заемат средно 24% от парламентарните места според Интерпарламентарния съюз на националните парламенти.


Най-голям брой са представителите жени в националните делегации на европарламента от Финландия (77%), Ирландия (54.5%) и Хърватия (54.5%). Малта и Швеция имат равен брой мъже и жени. На противоположния край - в България, Кипър, Естония, Унгария, Литва и Румъния, делът жени евродепутати е под 20 на сто.
На предстоящите евроизбори 11 държави членки ще наложат в различна степен квоти по полов признак в листите с кандидати. Сред тях за пръв път са Италия, Гърция и Люксембург. На евроизборите през 2014 г. две страни от тези с полови квоти поискаха пълно равенство, макар изискването да не бе спазено. Франция завърши с 43.2% жени евродепутати, а Белгия – с 33.3%.


Европарламентът досега е имал само две жени председатели от общо 18 от 1979 г. Малко са жените на високи позиции в институцията. В същото време в отиващия си парламент те са почти 60% от административния персонал.


Първият председател на европарламента бе символът на европейския феминизъм и антисемитизма Симон Вейл (от 1979 до 1982). Друга французойка, бившият адвокат и представител на десноцентристите Никол Фонтен, бе председател между 1999 и 2002 г.


Женското представителство в европарламента е по-силно от това в Европейската комисия, Европейската централна банка и Съвета на министрите. Нито една жена не е оглавявала тези институции.


През 2014 г. група евродепутати заплашиха да отхвърлят състава на предложената еврокомисия, защото в нея имаше само четири жени от общо 28 членове. В крайна сметка те бяха увеличени до девет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  В германската политика вулвокрацията е тотална -- жена канцлер, жена начело на ХДС, жена начело на ГСДП, жена военен министър, и т.н. и т.н., и не забелязвам огромното предимство. Двете партии се сринаха, Меркел така префасонира ЕС, че се чудят какво да правят, а за ежедневните скандали на Урсула фон Лайен не зна ят сигурно само в Дневник.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1576 Весело

  Предлагам да има полови квоти и про докерите и по строежите.
  Не се търпи тая мъка, никакви жени не пускат там...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  А тея жени имат ли семейства ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Същият въпрос може да се зададе и за мъжете... те имат ли семейства, като са в парламента?

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аман...не виждам защо трябва да се натрапва темата. Която жена не си е поставила за цел да се издигне тази не го е направила.
  Вероятно жените имат по различни приоритети и заради това не са се натиснали толкова за подобни позиции.
  Предполагам че ревовете по темата са на изперкали феминистки и силно комплексирани господа.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  А аз си мислех, че има значение как се справят с ролята си да обслужват общественият договор и общите ползи, а не от кой пол са....

 7. 7 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Логично е да са повече, жените вече навлязоха масово във всички сфери.. Но явно все пак не е много близо времето, когато ще има пълно равенство, мъжете все ще имат превез. Но все пак е похвално, че има напредък за дамите, да продължават все така и да не се отказват да вървят напред и нагоре.

 8. 8 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Жената биологически не е създадена за такива дейности. Какво става ако започне да ражда едно след едно през целия мандат, кога ще работи? Ами ако всички евродепутатки заченат по едно и също време? Ще им забранят да раждат ли? Да си гледат домакинството и да не се занимават с глупости.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Какви са тези квоти, вие нормални ли сте? Нали има листи и избирателите решават кого да изпратят в ЕП?
  Xайде няма нужда да си водят и бебетата в ЕП, така демонстрират само глупостта си да ги излагат в нехигиенична среда с вируси и др. зарази.

 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какви са тези квоти, вие нормални ли сте? Нали има листи и избирателите решават кого да изпратят в ЕП? Xайде няма нужда да си водят и бебетата в ЕП, така демонстрират само глупостта си да ги излагат в нехигиенична среда с вируси и др. зарази.
  —цитат от коментар 9 на pamela


  Ляво-толерасти, милейди !

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Квотите винаги работят - просто няма грешка. Слагаш квоти и ставаш виден демократ. :)

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  И защо все гледате на края на фунията а не в началото? Никой не е спрял жените в Европа да правят политическа кариера - въпроса е доколко им допада това като професия и като лайфстайл.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  За мене квотите за жени са обидни. Една жена трябва да бъде избирана/назначавана защото е показала необходимата квалификация и качества, а не поради някакви си квоти.
  Аз съм против всякакви квоти по принцип. Нито по полов, нито по етнически, религиозен и какъвто и да е друг принцип.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  То това е само началото.

  После ще се почне с квоти за малцинствата - черни, араби, за от други полове. :)

 15. 15 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Става дума за квоти в листите с кандидати. Никой не пречи да я изберат, защото е показала необходимата квалификация и качества.

 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  По принцип е така, в едно идеално общество не трябва да има квоти. Назначенията трябва да са на базата на квалификация и качества, а не поради някакви си квоти.

  За съжаление, днешното общество не е стигнало до това ниво. Само до преди 70-80 години на жените не е било разрешено да гласуват например... На кандидатите жени се гледа различно. Понякога в позитивен смисъл, но в повечето случаи дискриминационно... при назначение за работа се взема впредвид и това, че една жена ще отсъства повече заради децата, че може да забременее. А дори и в някои случаи се стига още по-далеч - една жена не може да е твърда, безпристрастна, неемоционална...

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#16] от "ilinko":

  Ми , което не може - не може ...Дай да променим природните закони!

  [email protected]
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#16] от "ilinko":

  Интересно що не напират за квоти в строителството или миньорството или па при тираджиите? ;)

  А все напират за квоти там където става въпрос за контрол - я депутати, я в бордове.

 19. 19 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 419 Неутрално

  В мините за въглища също жените са далече от 50 %

  ДО КОГА ?

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#16] от "ilinko":

  Съгласна съм, но пълното равенство не се постига чрез квоти, а постепенно с промяната на нагласите в обществото. Жените с амбиции и възможности и сега могат да се издигнат в кариерата си и политиката.
  Издигането на жени не трябва да е самоцел, защото трябва да се има предвид, че много жени имат други нагласи и кариерата не им е от първостепенна важност.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#8] от "izt21595181":

  Пеевски не ражда, но и не ходи на работа!

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Малко са жените, съчетали успешно кариера и брак. В повечето случаи, едното се жертва. Иначе, няма проблем - кандидатират се за даден пост и избирателите решават.

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Какъв Пеевски бе тролска тикво. Като не ходи на работа го уволни. Жената ще я уволниш ли задето ражда? Ще ѝ поставиш ли лимит колко често да ражда? А квоти на целия женски колектив колко да родят едновременно?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#19] от "rdb41527334":

  И сред докерите нежтият пол са малцинство! Квоти да се въведат веднага! Поне 50% жени - докери, миньори, зидари! И поне 50% мъже - чистачи, шивачи, детски учители, акушери, медицински братя (тъй май се казва на мъж - медицинска сестра)!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Весело

  До коментар [#23] от "izt21595181":

  Нервен сте нещо! Пийте си хаповете редовно! 🤣

 26. 26 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  И лудите ли почнахте да предписвате хапове бе, накъде върви тоя свят ...

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Как пък не ви омръзна да пишете едни и същи глупости всеки път!
  При социализЪма жените като караха трактори, управляваха кранове и работеха като заварчици та какво? Mного ли прокопса онова общество?
  А доколкото ми е известно професията на миньор едва ли е от най-предпочитаните и сред мъжете.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2014 Весело

  Изнесената статистика не е достоверна защото не отчита третия пол и трансджендърите
  както е модерно да се казва сега
  пола не е между краката а в главата

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  Не сте разбрала сарказма на коментара ми! Никакви квоти не са необходими за нищо!

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Насила хубост не става. Кандидатираш се - влизаш в парламента. Малко влезли - ами малко са се кандидатирали!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Като гледам нашите и тези са много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK