Жените евродепутати - повече, но все още малцинство

През 2010 г. Личия Ронзули <a href="https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2010/09/23/964591_evrodeputatka_se_poiavi_na_plenarno_zasedanie_s/" target="_blank">стана център на вниманието</a>, когато се появи в пленарната зала в Страсбург, гласува и дори говори пред евродепутатите заедно с едномесечната си дъщеря.

© Reuters

През 2010 г. Личия Ронзули стана център на вниманието, когато се появи в пленарната зала в Страсбург, гласува и дори говори пред евродепутатите заедно с едномесечната си дъщеря.Броят на евродепутатите жени се е удвоил от провеждането на първите преки избори за Европейски парламент през 1979 г. Те обаче остават малцинство, особено на високи позиции, пише агенция "Франс прес".


През 1979 г. жените в европарламента са били едва 16%. В днешния, вече отиващ си парламент, те представляват около 36% от всички 751 евродепутати. Този процент е по-висок в сравнение с националните парламенти на държавите членки, където през 2018 г. женското представителство е било под 28 на сто, по данни на Службата на ЕП за парламентарни изследвания. В световен план жените заемат средно 24% от парламентарните места според Интерпарламентарния съюз на националните парламенти.


Най-голям брой са представителите жени в националните делегации на европарламента от Финландия (77%), Ирландия (54.5%) и Хърватия (54.5%). Малта и Швеция имат равен брой мъже и жени. На противоположния край - в България, Кипър, Естония, Унгария, Литва и Румъния, делът жени евродепутати е под 20 на сто.
На предстоящите евроизбори 11 държави членки ще наложат в различна степен квоти по полов признак в листите с кандидати. Сред тях за пръв път са Италия, Гърция и Люксембург. На евроизборите през 2014 г. две страни от тези с полови квоти поискаха пълно равенство, макар изискването да не бе спазено. Франция завърши с 43.2% жени евродепутати, а Белгия – с 33.3%.


Европарламентът досега е имал само две жени председатели от общо 18 от 1979 г. Малко са жените на високи позиции в институцията. В същото време в отиващия си парламент те са почти 60% от административния персонал.


Първият председател на европарламента бе символът на европейския феминизъм и антисемитизма Симон Вейл (от 1979 до 1982). Друга французойка, бившият адвокат и представител на десноцентристите Никол Фонтен, бе председател между 1999 и 2002 г.


Женското представителство в европарламента е по-силно от това в Европейската комисия, Европейската централна банка и Съвета на министрите. Нито една жена не е оглавявала тези институции.


През 2014 г. група евродепутати заплашиха да отхвърлят състава на предложената еврокомисия, защото в нея имаше само четири жени от общо 28 членове. В крайна сметка те бяха увеличени до девет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK