Големият въпрос на евроизборите - колко добре ще се представи крайната десница

Големият въпрос на евроизборите - колко добре ще се представи крайната десница

© ReutersИзборите за Европейски парламент никога не са пораждали толкова трепетно очакване, като мнозина предричат, че тазгодишният вот, който започва днес, ще отбележи епохален момент за евроскептичното крайнодясно движение. Залогът на изборите, които продължават до неделя и се произвеждат във всички 28 страни - членки на Европейския съюз, никога не е бил толкова голям.


Традиционните европейски политически семейства - десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и левоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) - вероятно ще загубят част от влиянието си и ще се изправят срещу най-голямото си предизвикателство досега от страна на групата от популистки, националистически и крайнодесни партии, които са решени да изземат властта от ЕС в полза на собствените си правителства. Следва преглед на изборите, които започнаха днес в Холандия и Великобритания:


Сблъсък на ценности


Този сблъсък на основни ценности - между идеите за по-обединена и по-разделена Европа - изправи континента пред исторически кръстопът.
Френският президент Еманюел Макрон, привърженик на лагера за по-тясна интеграция, казва, че предизвикателството на евроизборите тази седмица е да "не се отстъпва пред коалиция, целяща разрушение и дезинтеграция", която ще поиска да наруши единството, върху което се гради ЕС през последните шест десетилетия.


Срещу Макрон и традиционните партии в Европа се изправят италианският вътрешен министър Матео Салвини, унгарският премиер Виктор Орбан, лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен и цял куп други популисти, десни и крайнодесни лидери, които обещават да разтърсят из основи европейския политически пейзаж.


Националистически ръководители от 11 държави от ЕС застанаха един до друг в Милано миналия уикенд - демонстрация на единство, немислима през минали години за група, за която някога бе смятано, че заема европейската политическа периферия. На срещата Салвини обяви, че "екстремистите са в Брюксел", дома на институциите на ЕС, заради това, че искат да запазят статуквото. "Трябва да направим всичко необходимо, за да освободим тази страна, този континент, от незаконната окупация, организирана от Брюксел", каза Салвини.


Заемки от репертоара на Тръмп


Европейските крайнодесни и националистически партии се надяват да повторят това, което направи президентът Доналд Тръмп на изборите в САЩ през 2016 г., и онова, което постигнаха привържениците на Брекзит на референдума за напускане на ЕС. То е да подкопаят сегашните власти, да стоварят критиките си върху онези, които смятат за изолиран елит, и да предупредят за мигрантите, които се струпват по границите на Европа, готови да откраднат работните места и културата на континента.


Застанала до Салвини, Льо Пен обеща, че крайната десница "ще извърши исторически подвиг", като каза, че тя може да стане втората по големина политическа група в Европейския парламент. Прогнозите сочат, че това все още е прекалено амбициозна задача. Проучванията, публикувани от Европарламента този месец, показват, че десноцентристката ЕНП ще загуби 37 от 217-те си места, а местата на левоцентристкия ПАСД ще намалеят от 186 на 149.


Що се отнася да крайната десница и националистите от групата "Европа на нациите и свободите", прогнозите са те да спечелят 62 места при 37 сега. Подобна статистика може да стане неактуална още в понеделник, ако националните партии започнат да се присъединяват към други паневропейски политически групи в 751-местния Европейски парламент, който заседава едновременно в Брюксел и френския град Страсбург.


Националистическата партия "Фидес" на Орбан сега е в редиците на ЕНП, но нейното членство е замразено заради антиевропейските й позиции и яростната антимигрантска риторика. Унгарският премиер обаче може преспокойно да се прехвърли след евроизборите към новата радикално дясна група, която вероятно ще бъде създадена от Салвини, Льо Пен и други националистически лидери.


Война, данъци, безработица


За много от гражданите на ЕС спомените за Втората световна война са избледнели, а ролята му в опазването на мира за период от 75 години - подвиг, за който спечели Нобелова награда, е пренебрегвана.


При това Европа бе разтърсена от финансовата криза преди едно десетилетие и се бори с дългогодишна дългова криза, при която страни като Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър минаха през спасителни планове и преживяха рецесии, орязали доходите на милиони граждани.


Високите данъци, стагниращите заплати и пропастта между богати и бедни в Европа все още са болезнени въпроси, изпъкващи сега с ежеседмичните протести на френските "жълти жилетки", настояващи за по-голямо подпомагане на изпадналите в затруднено положение работници.


Страните от ЕС също така не успяха да изковат общ подход към имиграцията, създаваща напрежение вътре в блока, а неговото безсилие бързо да възпре мигрантския поток през 2015 г. доведе до нарастване на подкрепата за крайнодесни и националистически партии. "Имаме криза на Европейския съюз. Това е факт", призна Макрон.


Според експерти той е прав. "Има много хора, които се страхуват, че нещата вероятно се движат в грешна посока или вече са отишли в грешна посока", каза Янис Емануилидис от мозъчния тръст Център за европейска политика в Брюксел и добави: "Това е смесица от несигурност в множество сфери, която в крайна сметка тласка хората към онези, които предлагат лесни решения."


Превръщане във влиятелна сила


От първите избори за Европейски парламент през 1979 г. законодателният орган бавно се промени от беззъба организация, в която застаряващи политици получават добре платена работа преди пенсионирането си, към влиятелна сила с реална власт за взимане на решения.


В началото ЕС основно регулираше селското стопанство, но сега води международна търговска политика от името на всичките си членове и дори въвежда валутни правила за 19-те страни, които използват единната валута - еврото.


Самият Европейски парламент влияе върху ежедневието на европейците по хиляди начини: чрез намаляване таксите за роуминг на мобилните телефони, чрез налагане на правила в областта на безопасността и човешкото здраве за индустриални сектори, вариращи от химическа промишленост и енергетиката, през автомобилостроенето до хранителна промишленост, чрез подпомагане на земеделието, реформиране на авторското право и опазване на околната среда.


Тази седмица няма да има трансгранични избори, а само национални гласувания в 28 страни. Всяка страна членка има определен брой места в Европейския парламент според броя на населението си. Кипър, Люксембург и Малта получават най-малко места - по шест, а страната - членка на ЕС с най-многобройното население, Германия - 96.


Досега евроизборите протичаха вяло. Избирателната активност падна до 42.6 процента през 2014 г., но е доста вероятно това да се промени тази година.


По кой път да се поеме?


Проевропейският лагер казва, че засилването на интеграцията е от основно значение за оцеляването на ЕС в един глобализиращ се свят. Евроскептиците заявяват, че това отнема от националната идентичност, доколкото все повече решения се взимат от европейските институции в Брюксел.


При това дори някои консерватори от основното течение могат да имат евроскептични тежнения. Чешкият политик Ян Захрадил, водещ кандидат на Алианса на европейските консерватори и реформисти, е сред онези, които искат да бъде върнат по-голям контрол в европейските столици. "(Искаме) ЕС с намален обсег, един съюз, който да е гъвкав, децентрализиран", каза Захрадил и добави: "(ЕС) който уважава националните правителства и сътрудничи с тях, който не воюва с тях, не им заповядва и не ги поучава."


От страна на проевропейския лагер в свят, в който едновременно Китай, САЩ и Русия показват политически и икономически мускули, Макрон призовава избирателите да помислят за силата и единството, които произтичат от 28-те по-малки страни, работещи заедно. "Ако фрагментирате Европа, няма шанс за по-силна Европа. Съединението прави силата", каза Макрон. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Тро-ло-ло :)

  В Холандия май ще спечели крайната десница :)

  https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/dutch-minister-resigns-over-manipulated-report-of-crimes-committed-by-asylum-seekers/

  https://www.dw.com/en/dutch-minister-resigns-over-asylum-seeker-crime-report/a-48822640

  Холандски министър по миграцията подал оставка след като скрил данни за престъпленията извършени от мигранти. :)

  В доклада пред парламента, убийства, изнасилвания, побоища и др. сериозни ги сложил в графа "други". ;)

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8340 Неутрално

  Тези искат да съсипят не само ЕС, а собствените си държави.

 3. 3 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Краткият отговор: Много.
  Дългият отговор: МНООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООГОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 4. 4 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  " мигрантите, които се струпват по границите на Европа, готови да откраднат работните места и културата на континента."А НЕ ЛИ?

 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Големият въпрос на евроизборите е кой направи толкова много глупости и помогна на крайната десница да се възроди.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Едните са център-ляво, а другите са център-дясно. Тоест, повече центристи. А, лявото и дясното пространство, са почти празни. Сега се появяват нови десни партии, които взимат от залъка на лъже десните(до сега) от ЕНП и веднага им лепват печата, че са крайно десни. Страааах, страх, тресе мързеливите представители на уж класическите партии.

 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тро-ло-ло :)В Холандия май ще спечели крайната десница :)https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/dutch-minister-resigns-over-manipulated-report-of-crimes-committed-by-asylum-seekers/ https://www.dw.com/en/dutch-minister-resigns-over-asylum-seeker-crime-report/a-48822640 Холандски министър по миграцията подал оставка след като скрил данни за престъпленията извършени от мигранти. :)В доклада пред парламента, убийства, изнасилвания, побоища и др. сериозни ги сложил в графа "други". ;)
  —цитат от коментар 1 на realguru


  Как ги правите тези връзки, значи.. В Австрия пък Щрахе от крайната десница подава оставка след про-руски скандал. Това означава ли , че крайната левица ще спечеи?

  Трололо...

 8. 8 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Европа трябва да бъде обединена , но на базата на три основни принципа : християнство , консерватизъм , капитализъм . Европа и САЩ трябва да бъдат поселения на бялата раса , създала съвремената цивилизация . Най-голямото предизвикателство и пред двете е имиграцията на на негроиди и ислямоиди в техните предели . Всичко останало е поправимо , но унищожането на бялата раса е пагубно за човечеството . Не по-малко опасни за бъдещето са и т.нар. самомразещи се бели , които плещят някакви глупости за вината на белия човек . Всъщност колониализма е най-хубавато нещо случило се на Света извън Европа . Белите християни разнесоха светлината на познанието по целия Свят и извадиха туземците от дълбините на мрачното невежество . Народите трябва също така да отхвърлят попълзновенията на дегенератите от ЛГБТИ , също затоплистите . феминистки и други изтрещели групи . Тогава и само тогава Европа ще има важно място в съвремената геополитика . С джендъри като Макрон , уроди като Меркел и жени министърки на отбраната само се налива вода в мелниците на враговете на Европа . Чакат ни сурови и жестоки времена изискващи смели и решителни лидери , а не посмешища тип Юнкер и Могерини . Тръмп и Болсонаро показаха на европейците как се прави . Успех на крайната , т.е. на истинската десница .

 9. 9 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  ...европейското политическо ветрило е крайно стеснено де факто, та т.н. европейски "крайно-десни" на мен ми идат център, център-ляво...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3779 Весело

  Божке, вий сте отрязали най-крайно десния (буквално) Марешки от снимката, бе!
  Мадам Льо Пен разчита на него!!!
  Те толкова силно се обичат с нея и с Щрахе и изобщо!

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Божке, вий сте отрязали най-крайно десния (буквално) Марешки от снимката, бе!Мадам Льо Пен разчита на него!!! Те толкова силно се обичат с нея и с Щрахе и изобщо!
  —цитат от коментар 10 на АзКлавдия


  Марешки е толкова десен, колкото Стюпито е интелект.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 12. 12 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#7:"Бай Благой"][/quote]

  ... ервопейското крайно-ляво е като тукашните капиталист-цоциалисти... а ако ти се привиждат разни чегевари, си в грешка .... да си знаеш... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Защо си мислите че като се разпадне евросъюза ще спрем миграцията в Европа . България единствено има бъдеще ,ако евросъюза не се разпадне

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4810 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreee":

  Точно така !! ++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Неутрално


  Крайната десница ще се представи много добре. След това ще се окаже, че нито е толкова крайна, нито толкова десница. И окончателно ще се изясни, че не може да има друга идея освен все по-обединена Европа.

 16. 16 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Големият въпрос на евроизборите е кой направи толкова много глупости и помогна на крайната десница да се възроди.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  .... мултикультурната комсомолчица, състудентката на грустная лошадь... как кой?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Защо си мислите че като се разпадне евросъюза ще спрем миграцията в Европа . България единствено има бъдеще ,ако евросъюза не се разпадне
  —цитат от коментар 13 на fjp58603113


  Първо никой не иска да се разпада Евросъюза.

  Второ ако се разпадне - миграцията ще стане приоритет само на тези страни, които искат мигранти. И няма да има Брюксел да натиска за квоти и задължителен прием на мигранти. Т.е. съвсем спокойно може да се опашеш с телени огради без никой да те критикува и който иска да влиза - да заповяда през КПП-тата.

  Междувременно Дания е предложила граничния контрол в Шенген да стане постоянен. Което на практика си е разпадане на Шенген. А ние аха да влезем. :)

 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Успех!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#8] от "benefikato1":

  Щрахе от тази "истинска" десница ли е? Въпреки руските пари!

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Представянто на тези мекерета зависи от парите на Кремъл...

 21. 21 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Истината е, че много европейски граждани искат традиционните партии да се върнат към предишните ценности на либерална демокрация (а не нео-максистки ЛГБТ, феминистки и проислямски политики) и да затегнат границите срещу инвазията от псевдо-бежанци. Тези националистически партии просто обират протестния вот и са следствие на пълното игнориране на текущия полит елит, а не причина.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  До коментар [#8] от "benefikato1":

  Лю Пен и тя ли е "истински" дясна? Със заеми от руски банки!

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#8] от "benefikato1":

  .... Всичко останало е поправимо , но унищожането на бялата раса е пагубно за човечеството.....
  —цитат от коментар 8 на benefikato1


  Най-голямата заплаха за бялата раса са белите комплексари с малки пишки. Нищо лично, разбира се.


 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  До коментар [#9] от "о сандо":

  Крайно десни и крайно леви са едно и също нещо! Като националсоциалистите на Хитлер и комунистите на Сталин! То и заради това разчитат на руски пари! При Хитлер немската икономика се развива много добре. Как е икономиката на САЩ при Тръмп?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#11] от "puhpuhan4o":

  Марешки е толкова десен, колкото и Щрахе и Лю Пен (разчитащи на руски пари)!

 26. 26 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#4] от "mvu02435512":

  от работните места не се интересуват, свикнали са на социал.

 27. 27 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Големият въпрос на евроизборите е кой направи толкова много глупости и помогна на крайната десница да се възроди.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Ами ако следваме основния постулат в политиката "търсете парите", то този, който помогна на "крайната десница" да се възроди е путин.

  Ако следваме другия основен постулат "кой има полза", то отговорът отново ще е путин.

 28. 28 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3588 Любопитно

  Европа трябва да бъде обединена , но на базата на три основни принципа : християнство , консерватизъм , капитализъм . Европа и САЩ трябва да бъдат поселения на бялата раса , създала съвремената цивилизация .
  —цитат от коментар 8 на benefikato1


  Съгласен съм, ама хайде стига вече с тези религии, м?
  21-ви век е. Може да има капитализъм и консерватизъм без някакви измислени герои и брадати попове.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Как да гласуваш за глобалисти-болшевики, които пишат такива статии? Комунистите пишеха с по-малко лъжи и манипулации. То няма една коректна мисъл в статията,писана е за хора с нивото на циганската махала.

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Големите обединители на Европа,глобалистите, не обединяват европейските народи,а обединяват европейските народи с народите на Африка и Мала Азия на територията на Европа,естествено.

 31. 31 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2352 Весело

  Ще се представи много добре.
  Благодарение на импотентните нацилиберали - днешните интернационалисти, уж милеещи за обединена Европа, но обединена с Африка и Азия.

  И все по-хубаво ще става!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Гласуване за глобалистите и либерастите означава досъсипване на Европа. Европейските градове вече не са европейски,а африкански и малоазиатски. Коренното европейско население е прогонено от градовете,където не може да живее съвместно с огромни нецивилизовани маси пришълци от Третия свят. Но това е целта на глобалистите,да подменят белите хора с други раси. Затова е и гей пропагандата,затова е мъжемразкият феминизъм,за да се вкарат белите народи в демографска катастрофа.

 33. 33 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":


  До коментар [#22] от "vassilun":

  Никъде не е забранено да вземеш пари от руска банка . Ислямолюбката Меркел настоява за СП2 -парите дето са ги взели Щтрахе и льо Пен са капка в морето в сравнение с това , което ще получи Русия от СП2 . А и спрете да демонизирате Русия , защото ефекта е точно обратен . Все пак едва ли бихте предпочели негри пред руснаци . За вас не съм сигурен де , щото май сте в Африка , а там какво ви правят нямама идея .

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#9] от "о сандо":Крайно десни и крайно леви са едно и също нещо! Като националсоциалистите на Хитлер и комунистите на Сталин! То и заради това разчитат на руски пари! При Хитлер немската икономика се развива много добре. Как е икономиката на САЩ при Тръмп?
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  А отново кажи националсоциалистите какви са? Национал-СОЦИАЛИЗЪМ. СОЦИАЛИЗЪМ. Има и интернационален / глобалистки/ социализъм.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Кое е крайно на Салвини?Не иска негри и араби?

 37. 37 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#8] от "benefikato1":
  —цитат от коментар 23 на Един препатил


  Ти ит тях ли си?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 38. 38 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "FourOhFive":Без религия не става . Всяка идея се нуждае от трансцедентен елемент . Когато те напада ислямска религиозна инвазия не можеш да се противопоставиш с приказки за свободно движение на хора , стоки и капитали . Изисква се нещо , което да накара хората да нарушат комфорта си и да направят жертви . Меч срещу меч . Срещу полумесеца с кръст . Иначе имаме аморфна и безволева маса готова да се покори начаса , за да запази зоната си на комфорт . В крайна сметка ще загуби всичко.

 39. 39 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#35] от "benefikato1":

  Като се обичат нека да се вземат младите

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#33] от "benefikato1":

  Ха така-а! Целият зор в защита на бялата раса била за да се защити Путин. Да, но вижте сега - ние, истинските бели хора не признаваме Путин и неговата шайка за част от бялата раса. Дори имаме някои обосновани съмнения дали въобще спадат към някоя от човешките раси.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#33] от "benefikato1":

  Ха така-а! Целият зор в защита на бялата раса била за да се защити Путин. Да, но вижте сега - ние, истинските бели хора не признаваме Путин и неговата шайка за част от бялата раса. Дори имаме някои обосновани съмнения дали въобще спадат към някоя от човешките раси.

 42. 42 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#40] от "Един препатил":
  За теб,да се защити бялата раса е неправилно?Само черни,педали и араби?Е,кой ще движи прогреса?

 43. 43 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Един препатил":Къде пък съм защитил Путин ? Просто питам , ако трябва да избираш -негри или руснаци предпочиташ ? Кои сте вие , дето не признавате руснаците за част от бялата раса ? Путин ли накара Меркел да отвори вратите на крепоста и да пусне милиони унтерменши в Европа ? Путин ли влияе на Зелените , които искат да пращат флотилии в Средиземно море , за да докарват африканците франко Париж и Берлин ? Нека евролидерите вземат мерки против мигрантите и никакъв Путин няма да помогне на крайнодесните . Ама то като мислиш с някои други части , а не с главата си все руснаци ти се привиждат .

 44. 44 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#42] от "anlazar":Не му трябва на препатилия прогрес , той е привърженик на регреса и в политически и във физически смисъл .

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Според мен не е от значение само как ще се представят отделните коалиции от партии, а също така какъв ще е съставът на депутатите вътре във всяка коалиция. Например БСП си остава в ПЕС, но когато на мястото на еврогея Станишев вкарат някой евроскептик и консерватор, то утре този депутат няма да подкрепя ръководството на ПЕС, а ще гласува по определени проекти с популистите и националистите. Коалициите може да се окажат променени, партиите в коалициите може да се окажат променени. И промяната е само в една посока - антиглобализъм, консерватизъм, национализъм, популизъм.

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Весело

  До коментар [#44] от "benefikato1":

  До коментар [#42] от "anlazar":Не му трябва на препатилия прогрес , той е привърженик на регреса и в политически и във физически смисъл .
  —цитат от коментар 44 на benefikato1


  ... Меч срещу меч . Срещу полумесеца с кръст....
  —цитат от коментар 38 на benefikato1


  Това точно ли наричате "прогрес"? Ама тя идеята се провали още с последния кръстоносен поход. Онзи от историята, не от филма.

 47. 47 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Да се разпадне евросъюза и всяка малка страна като Унгария и Словакия да се оградят с телени огради не е решението . Хитлер навремето е дал решението . ч Райх

 48. 48 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":


  До коментар [#46] от "Един препатил":

  Кажи го на Бил Гейтс,Исак Нютон ,Форд...………… и т.н.

 49. 49 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ако такива като Салвини наистина са крайнодесни няма да работят за разпада на евросъюза . А ще изградят силни европейски щати . четвъртия райх

 50. 50 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#27] от "FourOhFive":Без религия не става . Всяка идея се нуждае от трансцедентен елемент . .
  —цитат от коментар 38 на benefikato1


  Глупости.

  Аз не искам Европа да бъде религиозно фанатизирана като Саудитска Арабия.

  Трансцендентния елемент е за простите хора.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2133 Весело

  Такъв радетел за "интеграция" е Макронча, че само се чуди как да елиминира всякаква комкуренция на трудовия пазар. Само да напомня, че "свободното движение на ХОРА, стоки и капитали" между държавите-членки, е основополагащият принцип и ценност на ЕС. Еднополовите бракове, квотите за мигранти и колко литра вода да излива бидето ти - не са.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":Прогрес има там , където властва христовата вяра , а не исляма . Кръстоноснете походи не са провал -доведоха до развитие на търговията , архитектурата- виж "великолепие на кръстоносците" , обмен на идеи и др. Интересно ми е вие отворените отвсякъде какво предлагате по въпроса за миграцията , защото досега поне аз нищо не съм прочел . Само тъпи въпросчета и пишки , а и Путин дето дал на лошите едни пари и те видиш ли разтуряли седянката на традиционните партии .

 53. 53 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#50] от "FourOhFive":Когато ислямистите станат повече никой няма да те пита искаш или не искаш . Европа , колкото и да ти е странно е рожба на християнството . И никога не е била като Саудитска Арабия . Християни фанатици са и основателите на САЩ . Само с огромна вяра и усещане за предопределеност можеш да преодолееш трудностите и да се справиш с предизвикателствата .Кортес и Писаро с по 200-300 души нацепиха империите на ацтеките и инките , защото вярваха , че са оръжие на Бог . Атеистите сте просто сбор от индивиди -стадо .

 54. 54 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Десницата, която нарича българските шофьори на камиони - каторжници? Тази ли, Льо Пен? Или тази, която дърпа руски пачки?

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#52] от "benefikato1":

  ..... Интересно ми е вие отворените отвсякъде какво предлагате по въпроса за миграцията , защото досега поне аз нищо не съм прочел ....
  —цитат от коментар 52 на benefikato1


  Щом не сте повтарям, това което винаги съм предлагам за България - на истинските бежанци, които пристигат легално със семействата си се предоставя убежище, жилища, земя в пустеещите земеделски райони и финансова помощ. Българската православна църква започва да изпълнява апостолската си мисия. Ако не искат - обратно. Нелегалните хашлаци влизат за две години в трудови лагери - да изработят издръжката си и разходите по превозването им със самолети по родните места. Извършва се подбор и на по-читавите и желащи да останат им се дава шанс - временно пребиваване и право на работа до 3 години. Цветът на кожата не ме интересува. Нещо против? И какво точно?

 56. 56 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#55] от "Един препатил":Успех , звучи доста фантастично .

 57. 57 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  Сара след първата брачна нощ
  Абе може чувах да обрязването но не знаех че режат толкова мното

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#27:"FourOhFive"][/quote]

  Ако отговорим на въпроса"Търсете парите" се оказва,че парите в руският бюджет се осигуряват от госпожа Меркел,която купува руски газ,а и строи втори руски газопровод към Германия.

 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#52] от "benefikato1":
  —цитат от коментар 55 на Един препатил


  Истинските бежанци????????По света в момента се водят десетки войни и локални военни конфликти.Основно в Африка и Азия.И бежанци от тези военни конфликти могат да са десетки милиони.Това означава ли,че Европа трябва да приеме всички?Светът е голям,а ЕС малък-откъде накъде гражданите на Европа трябва да ги интересува конфликтът в Кашмир или Южен Судан?

 60. 60 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Борисов отчаяно гребе в посока на най-примитивните нагласи в долните слоеве - селяндурщина, безпардонност, демонстриран примитив, груба лексика, миризма на лук и мръсни, миризливи от потта на краката, калцуни след мачле, в който той по два поти бие дузпите. Това му трябва сега - да се хареса на мъжете, дето бият, дето побийват и жениците си, дето са мръсни и потни, дето са расли до оградата с прасетата и всички тези селски описания са им мили и драги. Точно към тази последна селско-провинциална прослойка се приобщава все по-отривисто, докато неговите хора, "усвоявайки едни пари", разбиха и разкопаха София, Варна, Търново, Пловдив с отвратителни ремонти, построиха долнокачествени пътища и хората гинат като мухи, поквариха населението с безподобните си грабежи, присвоявания, беззакония, алчност и наглост. Но кой от антуража на Борисов не прояви простотията си? Нима Рашидов и Банов си хвърлиха оставките? Неее, те му трябват, за да може той да изглежда някак по-приемлив на техния фон. Но защо Борисов внезапно зае селска патетика, нанасяйки се в стаичката от 137 квадрата, на мястото на кочинката? Защо се представя за простоват селянин? Защото между двата клона в ГЕРБ - на провинциално-селската милиционерска агитка и охранените чиновници в София, Варна и Пловдив вече осезаемо се усеща напрежение. Двамата с Цветанов слепешката се бият буквално за всяко селце, пътче, дуварче. Една оставка на правителството може да даде шанс на Цветанов да избута отмъстително с гласовете на провинциалните делегати Борисов и шайката му в София и да заеме председателския пост, атакувайки следващото още по-високо място. Не случайно Борисов държи да се разбере, че не желае втори мандат, той до дупка ще се държи с групичките обречени депутати до завършването на четирите години.
  И ето го сега разпасан, сияещ, тържествуващ, сипе хвалби, обещания, толкова смешни и жалки на фона на стандарта на живот в Цяла Европа, хвали се с шест километра пътна отсечка, но си мълчи за гафовете с ремонтите в София. Всички агенции са впрегнати срещу много, много пари да вдигат с проценти ежедневно победата му, внушават на населението , а той от телевизионното студио допълва: "ние бием, ето аз набих и братовчедите си, а вас...". А не е ли време хората да понабият наглеците от ГЕРБ, на първо време с гласовете си? И дали Борисов правилно пророкува, че ще умре в къщата си, вместо в затвора? Може, ако се разкае и си посегне, както правят дори и най-големите бандити по филмите.

  Дедо Крум
 61. 61 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Забелязвате ли, че троловете на ГЕРБ тук, медиите на Пеевски и Блъсков, ортодоксалните комунисти като Волгин денонощно бълват мърсотия върху малцината останали десни лидери от някогашната хегемония на демократите. Утре вестник Монитор, на празника24 май излиза с грандиозен компромат, ден след компроматите на Блъсков в Труд. И атаката е мръсна, подла, долна , нечиста, мазна, отромна. Ползвана е чужда корица на книга на издателство, ползван е като гавра труда на художника-оформител, опорочени са усилията на издателите, редакторите. Не се прави така. Не се мачка с тлъст гъз чужда творческа идея, чужд труд, чужда книга , най-сетне, защитена от закона за авторските права. Как ще реагират СЕМ и Министерство на културата, не е трудно да отгатнем. Рекламата за безплатното мръснишко издание на в.Монитор залива медиите от седмица. Би трябвало сами Борисов, Банов, Рашидов, Цацаров да стопират с цялата сила на закона това нечистоплътно и престъпно подигравателно издание, услужливо тиражирано и безплатно разпространявано ден преди изборите. Дали е случайно това съвпадение? Не е. Мерзавец, който не стъпва в Парламента , за да оправдае заплатата си, подлец, който мами избирателите си, сега има наглостта да гази върху чуждо издание. #Кой е този мръсник?

  Дедо Крум
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#60] от "Дедо Крум":

  Ама разбира се,че към хората от провинцията са насочени изпълненията му.Софиянци никога няма да гласуват за Борисов.Явно нещо аз бъркам,ама защо съм останал с впечатление,че беше кмет на София.Избран от гласоподавателите на София.

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Ами мноого е постараха да не се справи добре. Със страхотни средства! Ударите под кръста семки да ядат! В Австрия едно успешно правителство се разтури, министрите на FPÖ напуснаха, в понеделник ще гледат вот на недоверие на Курц. Окабелена вила, тайно снимано видео, сложено в чекмедже, дето отлежава две години и си чака момента да излезе, примамка, уж илиардерска племеница, а забравила да си измие краката. Гадост! Смесица от интриганство в най-примитивния му вид и мафиотски методи! Браво на Шпигел! Браво на SZ! Браво на бюджетно дотирания придворен сатирик, дето всичко му е позволено - да нарича Ердо “ебач на кози” и “педофил”, австрийците - 8М дебили, а канцлера им - “гелосан застрахователен агент”! Страхотна ценностна система!

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на rwq00609431
  rwq00609431
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Загрижените патриоти били ... "крайно десни". Глупости. Комунисти, капиталисти, феодали - дрън, дрън. Всичките дрънканици за комунисти и капиталисти са ала-бала. Който контролира валутните резерви, той дирижира музиката, а това са еврейските банкери начело с барон Ротшилд. Няма комуняги, няма капиталисти. Само отварям скоба за да потвърдя, че аз не подкрепям комунизма. Еврейската мафия контролира и комунизма и капитализма, и за това официалната идеология е без особено значение. Евреите, които ни управляват, тайно се ръководят по Талмуда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK