Партиите рискуват докато се надиграват на терена избирателите да напуснат стадиона

Партиите рискуват докато се надиграват на терена избирателите да напуснат стадиона

© ReutersАко европейската политика продължава по този начин - с партии, които са се фокусирали само върху твърдото ядро от симпатизантите си - ще стигнем до ситуацията на пустия стадион, на който водещите партии продължават да си играят на терена, сякаш нищо не се е променило, но избирателите вече са си тръгнали от трибуните.


Това предупреждение отправи Европейският съвет за външна политика, като използва метафората на британския политически консултант Филип Гулд, за да обобщи резултатите от свое голямо допитване до хиляди европейци. То е проведено от YouGov в няколко от страните от ЕС, които ще излъчат над 80% от евродепутатите.


Установихме, че кризата е станала толкова дълбока, че на много места политическите партии трябва да си подновят "разрешителното за дейност", казват още авторите. Осъзнаването на този феномен е централен момент в опита да бъдат върнати обратно в политическата система отчаяни революционери и националисти евроскептици.
Европейският съюз е създаден от общества, които се страхуваха от миналото си. Днес европейците се страхуват от бъдещето. И не става дума само за разочарование от европейските институции в Брюксел, а за това, че мнозина смятат, че националната им политика страда от една вече нарушена сделка, посочват от ЕСВП.


Партиите рискуват докато се надиграват на терена избирателите да напуснат стадиона

© Reuters


Това усещане е особено видимо в 5 сфери:


ИКОНОМИКАТА
Вече не е вярно, че ако играеш според правилата, животът ти непрекъснато ще се подобрява.


ЧЕСТНОСТТА
Хората вече не вярват, че правителството защитава такива като тях и често смятат, че нуждите на чужденци се поставят пред техните; те също сащо така са убедени, че прекалено много са възползващите се от помощта на социалната държава.


ГЛАСОВЕТЕ
Гражданите вече не вярват, че можеш да повлияеш на бъдещето си чрез политическа система, в която се гласува за партии, които представляват хора като теб.


ИНФОРМАЦИЯТА
Европейците вече нямат доверие на медиите и политиците да им казват истината и да ги представляват.


СИСТЕМАТА
Хората са загрижени, че корупцията е много голяма в Европейския съюз.


Проевропейските среди, за да спечелят на изборите, трябва да разберат две неща. Първо, как да повишат активността на онези, които все още вярват в системата или на онези, които вярват в Европа, но са огорчени, че са ги забравили. Второ, по някакъв начин националистите евроскептици и протестиращи като "жълтите жилетки" трябва по някакъв начин да бъдат върнати в системата.


Във всички избори в Европа партиите се занимават изключително с това да организират симпатизантите си да гласуват, вместо да се опитат да променят мисленето на хората. Но в ЕС има пичто 150 милиона избиратели (вкл. още нерешилите за кого да пуснат бюлетина), които не са изкушени от антиевропейските лозунги, но и не са сигурни дали си струва да участват в евровота. Най-голямото предизвикателство за спечелването им е да бъдат убедени, че залозите наистина са толкова високи, че този път си струва да се гласува.


Партийните стратези трябва да са разбрали, че е приключено с традиционното бракосъчетание между партията и симпатизантите ѝ - хората все повече предпочитат "отворения брак" и най-вече заради загрижеността си от корупцията много повече ценят почтеността у политиците. При проевропейските партии лоялност декларират 24% от избирателите им, докато 63% биха обмислили гласуване на друга партия; при симпатизантите на антиевропейските партии това съотношение е 35 към 58 процента. Общо 70% от избирателите с ясни предпочитания - а това са цели 97 милиона души - всъщност казват, че още не са направили окончателно решение и може да се спрат на друга партия в деня на гласуването.


Хората искат промяна, но не виждат тя да идва от крайно левите или крайно десните партии. Ако проевропейските партии искат да ги спечелят на своя страна, трябваше да се представят като партии на реформата, изправили се срещу статуквото и готови да направят нужните промени за едно по-добро и по-сигурно бъдеще за Европа.


"Колко сте уверен, че днешните деца ще живеят по-добре от родителите си?" - в жълто са отговорилите с "не съм сигурен", а в червено - с "изобщо не вярвам в това".

"Колко сте уверен, че днешните деца ще живеят по-добре от родителите си?" - в жълто са отговорилите с "не съм сигурен", а в червено - с "изобщо не вярвам в това".


Конкуренцията не е между проевропейски и националистически партии - в ход е продължителен и много по-дълбок конфликт за начина, по който европейците оценяват демократичната система. И тук емоциите на хората са по-силни от готовността им да се вслушват във фактите.


Става дума за европесимизъм, който стига до парадокс - мнозинството от европейците казват, че членството в ЕС е от полза за страната им и в същото време почти половината смяат, че е възможно само след едно поколение (10-20 години) съюзът да се разпадне. Още по-шокиращо е, че 28% от анкетираните не изключват война между страни от ЕС, а този дял надхвърля 50% сред младите.


Тази несигурност си личи и в начина, по който те виждат промяната - мнозина биха гласували за такава, която би върнала предпочитаното от тях минало. Само че партиите имат различна представа за това какво е било миналото, избирателите се объркват още повече, готови да гласуват емоционално и събития в последните дни преди вота се превръщат в силен фактор за окончателното им предпочитание.


Партиите рискуват докато се надиграват на терена избирателите да напуснат стадиона

© Reuters


Спечелването на емоционалните избиратели не изисква задължително някаква грандиозна визия, а предлагане на промени за неща, от които се боят - климатичните промени, почти безконтролната сила на дигиталните гиганти, нуждата да сме заедно срещу сили като Китай, Русия и все по-консервативните САЩ. На националистически лозунги като "Европа, която защитава" може да се отговаря с "добре защитената граница е ваксина срещу епидемия от стени". Същото важи за теми, по които мнозина са уплашени - че се променят досегашните бариери между развития и развиващия се свят, както и че се разпадат граници между обществени структури, морални принципи и дори представите за отношенията между мъжете и жените.


В този смисъл проевропейските партии се нуждаят не от убеждаване на избирателите, а от добри истории, с които хората да се свързват емоционално. Разбира се, преди това те трябва да научат какво чувстват европейците.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  "Да променят мисленето на хората" и "да се представят за партии на реформата" - два израза над които да помислим. И сега има опити за промяна на мисленето : милтикултурализма, 32пола,премахване ролята на семейството и т. н. Носителите на либералния глобализъм работят активно. Ако говориш за реформи, трябва и да ги вършиш. Иначе отпадаш, като некадърен. Сегашните представители на традиционните партии и водещи политици в ЕС, са се взрели в пъпа си и карат по течението. Самодоволни и немислещи, нали са на хранилката. А хората в Европа, искат промяна. В дейността на ЕП и бюрокрацията. Затова се появиха новите партии и движения, които плашат настоящите мързеливци.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  В България обединени патреоти нЕма!!!
  Единият отидЕ в Русия и от там ще гласува.

 3. 3 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Единствената автентична партия в България е БСП. Но тя пък за нищо не става.

 4. 4 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 360 Неутрално
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  Когато посланията са насочени към членовете на партията, публиката скучае...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 205 Любопитно

  Избирателите мое се задържат с турбо агитки,протестъри и друга подобна платена паплач!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 205 Весело

  В България обединени патреоти нЕма!!!Единият отидЕ в Русия и от там ще гласува.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Има Обеднели патриоти!Той затова Сидер отиде да измъкне некоя копейка!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1342 Весело

  Избирателите ще напуснат ТОЗИ стадион и ще отидат на друг, където играят по-интересно.
  Впрочем това го наблюдавахме на живо у нас преди двайсетина години, когато една партия, водена от Светиня Му Костов, така се увлече в дриблиране и (финансови) пасове с (уж) противниковата столетница напук на публиката, която чакаше поне хеттрик, че 95% от зрителите отидоха да гледат друг мач.
  Тъй че - нищо ново, като не ставате, публиката си намира други любимци, какъв е проблема на публиката? Е, вашият е ясен, ама оправяйте се.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1805 Весело

  ЕС е мъртъв, да живее (новия) ЕС.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 10. 10 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  тва е така но до голяма степен самите избиратели са си виновни - ако не се увличаха по абсурдни популистки идеи или да се подават на измислените си страхове като напаста от мистични емигранти - то нямаше партиите да се увличат по тях

  това важи особенно за източна европа - в България смениха успешно правителство на Костов с лъжливия цар и неговите 800 дни - и до какво доведе това? да не продължавам с по-пресни примери че нали без пропаганда

  като цяло и самите избиратели не са наясно какво искат и почват да вършат глупости или да не гласуват. познавам хора които никога не са гласували и се гордеят с това - какво да кажеш на такъв човек, после обаче имат мнение за всичко

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Гласували, негласували, гласовете пак ще се разпределят, най вече на големите партии.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1442 Весело

  "В този смисъл проевропейските партии се нуждаят не от убеждаване на избирателите, а от добри истории, с които хората да се свързват емоционално."

  - Глупости на търкалета. Партиите се нуждаят от читави и аргументирани ПРОГРАМИ за действия. Които партии имат такива програми, ще получат подкрепа.

  Партиите, при които всичката пара отва в свирката на пропагандата, ще бъдат освирени. :)

  "80% дебили", "десни хора, подкрепили Радев"...???

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  ЕС, отворен към предложенията и идеите на собствените си граждани и затворен към пълчищата атакуващи го ислямски нашественици, винаги ще има бъдеще. Рано или късно дори чиновниците в Брюксел, единица мярка за неадекватност, ще разберат това послание !

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "Когато си тръгнат отвратените остават ОТВРАТИТЕЛНИТЕ"!!!

 15. 15 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Избирателите ще напуснат ТОЗИ стадион и ще отидат на друг, където играят по-интересно.Впрочем това го наблюдавахме на живо у нас преди двайсетина години, когато една партия, водена от Светиня Му Костов, така се увлече в дриблиране и (финансови) пасове с (уж) противниковата столетница напук на публиката, която чакаше поне хеттрик, че 95% от зрителите отидоха да гледат друг мач.
  —цитат от коментар 8 на pag


  Да не забравяме и това, че твоите приятели, кафевите медии, които в безумната ти, кекава аналогия можем да оприличим на коментаторите на мача, се постараха да хвърлят колкото си може повече помия по Костов. За разлика от любимият ти Боку, който е по-прост, по-корумпиран, по-некадърен и по-свързан с Русия, но се радва на забележителен медиен комфорт. Реално, в БГ това е играта - хората си правят изводите по някакви други фактори, не и обективната реалност.

  Много е важно дали имаш медиен комфорт или не, и любимия ти Боко е единственият, който се е радвал на такъв. Като сега те оставям да потропваш недоволно и да се самозалъгваш, че това е случайно.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Глупости на търкалета. Партиите се нуждаят от читави и аргументирани ПРОГРАМИ за действия.
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Глупости. Любимите ти ГЕРБ и единствената им реална конкуренция са партии без програми и идеи (в смисъл, може да ги има някъде записани, но никой не знае за какво се борят, освен един срещу друг), но въпреки това печелят най-много гласове.

  Нещо друго движи българския избирател, това е ясно. Особено като се има предвид интелектуалното му ниво.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Всички партии са креатури на ДС в ,България ,а на европейски терен ,всяка група играе различни интереси ,много рядко в полза на европейския данъкоплатец!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Цитат:
  "Във всички избори в Европа партиите се занимават изключително с това да организират симпатизантите си да гласуват, вместо да се опитат да променят мисленето на хората."
  *
  Ама че наглост! Хората не могат ли да оценяват обстановката и да мислят самостоятелно, та трябва партиите да ги манипулират в желаната от тях насока?
  *
  Цитат:
  "При проевропейските партии лоялност декларират 24% от избирателите им, докато 63% биха обмислили гласуване на друга партия; при симпатизантите на антиевропейските партии това съотношение е 35 към 58 процента."
  *
  Партиите наистина ли разчитат на лоялност? Ох, милите! Правят си сметка и събират механично гласовете като правят безпринципни коалиции? Е, да не разчитат на моя глас.

 20. 20 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Е, да не разчитат на моя глас.
  —цитат от коментар 19 на pamela


  Те партии като ГЕРБ и БСП разчитат именно да не гласувате. И вие, разбира се, изпълнявате точно планът на кафевите. Честито!

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 22. 22 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#16] от "КретенКилър":

  докато продължаваш да обиждат избирателите никой няма да гласува за ДеБъ.

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1378 Неутрално


  Установихме, че кризата е станала толкова дълбока, че на много места политическите партии трябва да си подновят "разрешителното за дейност", казват още авторите

  Това важи за Европа, но не и за България. Тук политическите партии са се окопали и нямат никакво намерение да се легитимират в очите на избирателите. Политиците не се интересуват от мнението на мнозинството, тях ги интересуват инези верни адепти, които така или иначе винаги ще гласуват за тях. Капсулирането на партиите в рамките на твърдите ядра никога не води до прогрес, това е деградация на демокрацията.

 24. 24 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#16] от "КретенКилър":докато продължаваш да обиждат избирателите никой няма да гласува за ДеБъ.
  —цитат от коментар 22 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Тва е някаква опорна точка, която напоследък всичките тролове си умирате да утилизирате. Все едно, ако не бях аз, щяхте да се втурнете да гласувате за ДБ, нали? Айде стига лъжи. Пределно ми е ясно, че това е просто част от безсилието ви да дискутирате по същество.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#20] от "КретенКилър":

  Как се сетихте за кои става дума?
  А вие не играете ли в услуга точно на БСП? Да свалим ГЕРБ, та да дойде на власт БСП...
  Съжалявам, мене това не ме устройва. БСП за мене е основен политически противник, който трябва да бъде държан далече от властта.

 26. 26 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Гебаджиите няма да напуснат стадиона. Те от това преживяват. Синекурни службици, еврофондове, обществени поръчки и т.н. Заедно с родата.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 27. 27 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  ... Хората не могат ли да оценяват обстановката и да мислят самостоятелно, та трябва партиите да ги манипулират в желаната от тях насока? ...
  —цитат от коментар 19 на pamela

  Хората не могат да мислят самостоятелно. Даже изобщо не могат да мислят. Потопени в чалга, заливани с мантри, в плен на контролираната мизерия, зависещи от гербажийския си началник - дерибей.
  Никакъв шанс.


  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 28. 28 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#25] от "pamela":

  Между БСП и ДеБъ няма разлика. От едно комунистическо котило са и от семейства на ДС ченгета и доносници. Йончева, Бойкикиев, Кънев, Гечев и тн

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#28] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  И ГЕРБ са пълни с бивши комунисти и откровени корумпета и некадърници. Но БСП биха променили външнополитическата ориентация на България, а това не ме устройва. Плюс желанието им да отменят плоския данък, което би довело емиграция на висококвалифицирани специалисти, които вероятно ще бъдат натоварени с много по-високи данъци за да се върже бюджетът.
  БСП не са доказали, че могат да управляват по-добре, нито че са по-малко корумпирани.

 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#20] от "КретенКилър":Как се сетихте за кои става дума? А вие не играете ли в услуга точно на БСП? Да свалим ГЕРБ, та да дойде на власт БСП...Съжалявам, мене това не ме устройва. БСП за мене е основен политически противник, който трябва да бъде държан далече от властта.
  —цитат от коментар 25 на pamela


  Е да де, те герберунгелите именно това внушават - че има някаква разлика между ГЕРБ и БСП.

  Всъщност, каква е реалистичната разлика? От няколко дикусии тук единственото реалистично нещо е евентуално премахване на плоския данък. Но ... първо, нека да не забравяме, че хората със сравнително високи заплати от порядъка на 3000+ току що загубиха по около минимум 300 лв от данъчните политики на ГЕРБ. Второ, трябва да видим реалистично кой е за премахване на плоския данък. Ако ДПС не са, то тогава прикзазките на комунистите си остават само един популизъм. И трето, трябва да видим реално каква е аргументацията за премахване на плоския данък и кого ще засегне.

  Отвъд това, действително не виждам реално нещо, което да се промени към по-лошо. Даже напротив - все пак, БСП са се оборудвали с млади хора, които евентуално са по-надеждни да променят олигархично-клиентелистката система на ГЕРБ. Освен чисто идеологическо-историческите аргументи, няма силни практически аргументи, които да гарантират, че БСП ще е по-зле от ГЕРБ. А да не забравяме, че при тях бе спрян ЮП.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 31. 31 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":

  БСП и ДеБъ са едно и също - мафия наследница на ДС ченгетата и доносниците.

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":

  Защо не гласувате тогава направо за БСП щом като ги смятате за по-добра опция, ами залъгвате хората с приказки за демокрация и законност? За външнополитическата ориентация има ли да кажете нещо? Имало млади хора в БСП, дрън-дрън... Там важи в пълна сила клановата структура и тези, които евентуално биха влезли в управлението са деца и внуци на видни партийци.

 33. 33 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":Защо не гласувате тогава направо за БСП щом като ги смятате за по-добра опция, ами залъгвате хората с приказки за демокрация и законност? За външнополитическата ориентация има ли да кажете нещо?
  —цитат от коментар 32 на pamela


  Не ги смятам за по-добра опция, а еднакво лоша. Имам за кого да гласувам - за разлика от вас, няма да оставя гласът ми да отиде в една от двете корупционни машини.

  А иначе ... обяснете ми как точно ще се изрази външнополитическата ориентация точно. Ама в конкретни неща, които БСП биха направили. Едно, две, три и т.н. и защо смятате, че ще стане така, освен 6то чувство.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":

  А, освен това с подобни разсъждения някои могат да останат с впечатлението, че подкрепяната от Вас коалиция не би имала нищо против да се коалира или поне подкрепи БСП в един бъдещ парламент. Което няма да е кой знае каква изненада за мене, още повече че (уж) десни избиратели декларираха, че са подкрепили Радев(?!), което за мене е недопустимо за един десен избирател.

 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2414 Любопитно

  Хората вече не вярват, че правителството защитава такива като тях и често смятат, че нуждите на чужденци се поставят пред техните; те също сащо така са убедени, че прекалено много са възползващите се от помощта на социалната държава.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Дубрютру!
  И кога ще спрем с тая простотия: - "Социална Държава"?

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#33] от "КретенКилър":

  А, така ли? Защото по-горе писахте съвсем друго:
  "Отвъд това, действително не виждам реално нещо, което да се промени към по-лошо. Даже напротив - все пак, БСП са се оборудвали с млади хора, които евентуално са по-надеждни да променят олигархично-клиентелистката система на ГЕРБ."

  За външнополитическата ориентация си отговорете сам вместо да се правите на неразбрал. Визирам силното проруско лоби в партията.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":

  Ако визирате осигуровките те биха се върнали някога под формата на пенсии, въпреки че пенсионната система е крайно несправедлива, но това е друг въпрос.

 38. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Дневник вече има сериозен конкурент на гранто-пазара! Свободна Европа!
  Ей сега Прокопи-добрият олигарх ще трябва да се изпоти за всеки грант!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 39. 39 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  За външнополитическата ориентация си отговорете сам
  —цитат от коментар 36 на pamela


  A ха ха ха. Дотук сте, г-жа. Като ви препита човек и се почват локумите.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":А, освен това с подобни разсъждения някои могат да останат с впечатлението, че подкрепяната от Вас коалиция не би имала нищо против да се коалира или поне подкрепи БСП в един бъдещ парламент.
  —цитат от коментар 34 на pamela


  Само малоумник или злонамерен трол би си помислил такова нещо. Щото в това допускане няма нищо от обективната реалност.

  Вие от кои сте?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  "......водещите партии продължават да си играят на терена, сякаш нищо не се е променило, но избирателите вече са си тръгнали от трибуните."

  ........ и цялата компания отиваме за гъби.

 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Ще гласуваме с бюлетина номер
  —цитат от коментар 21 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Герберунгел, днес агитацията е забранена!
  За вас обаче знаем, че законите не важат! За вас са важни апартаментите, къщите за тъщи, далаверите с обществените поръчки, АЕЦ БелЯне и Турски паток!
  Същото важи и за вашите побратими от Позитано 20, макар да го играете конкуренти!
  Един е изворът ви кален.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Избирателите се вълнуват от съвсем други неща

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#39] от "КретенКилър":

  Аз Ви дадох жокер, пък Вие си мислете каквото искате.


  До коментар [#40] от "КретенКилър":

  Малоумник или трол, казвате? Хм, виждала съм какви ли не метаморфози, прескачане от една партия в друга, промяна на политическата ориентация от СДС в БСП, тотална промяна на политическите възгледи, безпринципни коалиции, цепене на партии и т.н. Едни уж дружки, след това непримирими врагове и обратното. Имаше Александър Каракачанов, Стефан Гайтанджиев и др. прелетни птички. Не мога да се сетя за всичките.
  Няма да съм изненадана, ако Хр. Иванов се върне към корените си. Той е с голямо его и след като разбере, че не може да си гарантира политическата кариера без да се залепи за някоя по-голяма партия... Просто предположения. На този човек му нямам никакво доверие.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#40] от "КретенКилър":

  Епитетите и персоналните квалификации изразяват единствено безсилие и липса на аргументи.
  Освен това Ви заявявах нееднократно, че съм мно-о-о-го дебелокожа за да ме засегнете.

 46. 46 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ей затва, "Демократична България" с преференция за Радан Кънев. Ако и Тафров спечели, също ще е хубаво

 47. 47 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#40] от "КретенКилър":Епитетите и персоналните квалификации изразяват единствено безсилие и липса на аргументи.
  —цитат от коментар 45 на pamela


   Не е задължително. Има и трети вариант - умора от общуване с кретени. Дадох ви възможност да се аргументирате защо точно смятате, че ДБ биха могли да се коалират с БСП. По принцип, такова твърдение е пълен абсурд така или иначе, а сега разбрахме от вас, че е заради съществуването в миналото на Александър Каракачанов и Стефан Гайтанджиев. Това са безотговорни приказки, така че смятам въпроса си "малоумник или трол" за напълно фактологически издържан в случая.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 48. 48 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Не мога да се сетя за всичките. Няма да съм изненадана, ако Хр. Иванов се върне към корените си. Той е с голямо его и след като разбере, че не може да си гарантира политическата кариера без да се залепи за някоя по-голяма партия... Просто предположения. На този човек му нямам никакво доверие.
  —цитат от коментар 44 на pamela


  По принцип е редно предположенията да се основават на някакви факти. Дали е с голямо его вие нито има как да знаете, нито да прецените.

  Но... за да изчислим колко струват предположенията ви, кажете моля в какъв срок да очакваме Христо да се коалира с БСП. И ако това не стане, може би е редно да спрете с "предположенията" си, защото те не струват нищо, но за сметка на това, когато нямат нищо общо с истинат, са подли и долни.

  Та ... какъв е реалния срок който давате. Да сме живи и здрави, пак ще сме тук и пак ще говорим.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#48] от "КретенКилър":

  Аз изразих само предположение и няма да съм изненадана ако това стане. Правите ли разлика между предположение и сигурно твърдение?
  Освен това с поведението си на парламентарните избори на практика игра за БСП и ГЕРБ, нали така? Или не? Като го питаха защо се измъкна без никакво логично обяснение.
  А за това кой е кретен и кой не аз поне не съм се самоопределила като такъв...

 50. 50 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#8] от "pag":

  Никак не е весело.Проблема на публиката е, че знае че всики мачове на всички стадиони са уговорени,парите разпределени и т.н. Точно затова публиката си тръгва от стадионите,но не към други стадиони, а изобщо. Кризата на съвременната политика е сериозна.След толкова дълго лъжене и замазване, няма как да е друго.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 51. 51 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Дневник, свалете тази агитационна статия - днес е Ден на размисъл

 52. 52 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Нама да им гласувам без пари! Откъде накъде на цветнокожите ще им плащат за да гласуват, а аз да им гласувам без пари?! Който ми даде пари, за него ще гласувам - въпросът е принципен!

 53. 53 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално


  До коментар [#40] от "КретенКилър":Епитетите и персоналните квалификации изразяват единствено безсилие и липса на аргументи.

  —цитат от коментар 45 на pamela


  Не е задължително. Има и трети вариант - умора от общуване с кретени.
  —цитат от коментар 47 на КретенКилър


  @PlamenTachev
  15 hours ago

  Искам да ви кажа, че член от семейството ми ще гласува за Радан, само защото е гледал 2 минути дебат с някви дебили и си е казал Тоз поне говори нормално.

 54. 54 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "80% дебили", "десни хора, подкрепили Радев"...???
  —цитат от коментар 12 на plebs


  ГЕРБ не са десни, а комунар-популисти. как иначе Радев получи два милиона гласа, ако не с основна подкрепа на избирателете на ГЕРБ?

 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#15:"КретенКилър"][/quote]

  Аналогията, патенце, не е моя, а (според статията) "на Европейският съвет за външна политика, като използва метафората на британския политически консултант Филип Гулд".
  Ама била кекава-мекава - претенциите си можеш да отправиш към тях.

  Останалите ти писанки даже не съм ги чел, няма смисъл да си губя времето с лозунги.

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#24] от "КретенКилър":

  Нямаша да гласуват и без тебе за ДеБъ?Но,как д ти кажа-ти непрекъснато им напомняш,че са били прави

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  Е, че нали за това говори Раданката-с номер Восемнадцать, "за да ги махнем тия от властта" .За Радев пак така гласуваха.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#46] от "Шихан Йордечка":

  За ДеБъ с номер Восемнадцать,кактонказа Радан,че ще гласувате,неговите приятели!

 59. 59 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#58] от "yanne":

  селтак, пита ли алта си сидер изучи ли quantum field theory? частици ли са, вълни ли са? QED и QCD(quantum chromodynamics)? ...не че ще забочне да ви пресветка у сенилните гробаро-мафиотски кухари дрънчащи на петолъчки, ма

 60. 60 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Този път БСП са развързали кесията. Имам познат който винаги си продава гласа, на тези избори, казва, че са комунягите. Преди са били ДПС, ДСБ и т.н. Не разбирам с какви очи Корнелия ми пери свинската си физиономия и говори за честност, свобода на словото, а плаща за вот. Иво Христов хо каза в прав текст, че е отвратен като е видял кухнята демагозите, мисля че е имал предвид точно това, плащането обръчите от фирми организиране на платени протести и акции и т.н.

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Искрено се надявам , че традиционните партии , които са про-европейски ще получат достатъчно гласове, за да неутрализират популистичната вълна в Европа

 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Имаше де Гол. Имаше Геншер, Щраус и Шмидт. Сега има Тимерманс и Вебер. Жалки, по-жалки, най-жалки. Всеки народ си заслужава правителството. В случая всекиу континент! Да са ви честити, чувайте си ги и им се радвайте! И най-вече си берете срама!

  Мърфи е оптимист!
 63. 63 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  [quote#15:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 55 на pag
  Аналогията, патенце, не е моя, а (според статията) "на Европейският съвет за външна политика, като използва метафората на британския политически консултант Филип Гулд".Ама била кекава-мекава - претенциите си можеш да отправиш към тях.Останалите ти писанки даже не съм ги чел, няма смисъл да си губя времето с лозунги.[/quote]

  Аналогията за Костов е твоя, патенце ;-)

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 64. 64 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#48] от "КретенКилър":Аз изразих само предположение и няма да съм изненадана ако това стане. Правите ли разлика между предположение и сигурно твърдение?
  —цитат от коментар 49 на pamela


  Вие явно не осъзнавате, че подобни "предположения", които не почиват на нищо, се наричат още клевета. Ма нищо де - то това се осъзнава в първите 7 години.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1729 Весело

  [quote#35:"gak37608125"][/quote]
  ,И кога ще спрем с тая простотия: - "Социална Държава"?''

  -Ам'чи, когато Германия загуби следващата война.

 66. 66 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Искрено се надявам , че традиционните партии , които са про-европейски ще получат достатъчно гласове, за да неутрализират популистичната вълна в Европа
  —цитат от коментар 61 на bat_plamen


  все пак да не забравяме дет Юнкер има значим принос за Брекзит. ше си позволя за пореден път да цитирам един брекзитър за него "a tax evading twat"

 67. 67 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#61] от "bat_plamen":

  ами дето Вебер *лично* поткрепи нашенската мафия с комунарски генезис ГЕРБ?

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Партиите рискуват докато се надиграват на терена избирателите да напуснат стадиона

  И какво им дреме на партиите , че стадиона ще се изпразни и зрителите напуснат ? Ами приходите са осигурени - билетите са продадени и реализирани . Още по- добре - на празен стадион договорките няма да лъснат пред блеещите запалянковци . Пък до другия мач - Аллах керим .

 69. 69 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#40] от "КретенКилър":

  Кретен К., госпожа Памела те разсипа бе!
  Хах!
  Колкото повече спориш с нея, толкова повече става ясно, че си ниска топка!

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2130 Неутрално


  Това предупреждение отправи Европейският съвет за външна политика, като използва метафората на британския политически консултант Филип Гулд, за да обобщи резултатите от свое голямо допитване до хиляди европейци.

  Е , така ще е ,докато ЕК работи с футболни метафори , а не се занимава с политически анализи , решения и инструменти за преодоляване на негативтите и разрушителни за Съюза жълти и червени картони . Когато разясняваш политически явления с футболни примери , получават се и футболни резултати , нагласени от брокери . Но за политическите брокери явно са по- важни печалбите , придобити по лекия начин - договаряните мачове . Важното е Лигата да съществува . Опасно е ако се разтури .

 71. 71 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Абсолютно безсилна и безсмислена статия!
  Установява, че ЕС бил в криза???
  Добър ден!
  И че причината са пустите националисти, които пречат на либерастките да съсипят всичко.

  Такива бози всъщност помагат на истинските европейци да се отвратят още повече.

 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#54] от "Шихан Йордечка":

  Тайпи,ти сигурно си убедил десетки да гласуват за тези,които плюеш,и си разужедил доста да Не гласуват за тези,които.реклмираш!

 73. 73 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  ше си позволя за пореден път да цитирам един брекзитър за него "a tax evading twat"
  —цитат от коментар 66 на Шихан Йордечка


  е тоа сенилен дъртак

  http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/user/bulldog-drummond-521546257/


  До коментар [#72] от "yanne":

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Установихме, че кризата е станала толкова дълбока, че на много места политическите партии трябва да си подновят "разрешителното за дейност", казват още авторите. Осъзнаването на този феномен е централен момент в опита да бъдат върнати обратно в политическата система отчаяни революционери и националисти евроскептици.

  Опита е избран точно и евроскептиците са го усетили много точно .. За да се стигне и до твърдения , че след около двайсетина години ЕС ще стане история .

 75. 75 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  госпожа Памела
  —цитат от коментар 69 на faeton.


  ти отдека найж дет ней дрогарчица?

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Европейският съюз е създаден от общества, които се страхуваха от миналото си. Днес европейците се страхуват от бъдещето. И не става дума само за разочарование от европейските институции в Брюксел, а за това, че мнозина смятат, че националната им политика страда от една вече нарушена сделка, посочват от ЕСВП

  Но през времето , когато се създаде ЕС, страхумащите се от миналото си , успяха да си извоюват условия , които им гарантираха бъдещето . И това бъдеще до този момент им беше достатъчно , за да бъдат на върха на пирамидата . Но както твърди самият Есъвет по външна политика , сега същите тези успели да се преборят с миналото си и успели в най- голяма степен да използват следвоенната конюктура , сега вече осъзнават , че бъдещето им енесигурно и застрашено , заедно с това на Съюза , който са основали и ползвали . През цялото това време Съюза се променя , приема нови членове , променят се условията , договорите за реда и начина на съществуване и промените ,,изглежда , деистват толкова негативно , че внасят страх в "старите европейци , за бъдещето си . Което няма как да не се отрази и внесе смут в новопостъпилите и новопостъпващи членове на съюза . Е , всичката тази променена конюктура , дава сила на евроскептицизма , засилва то и води до това скептимно по резултати проучване . А това подронване на авторитет и престиж на Съюза , ще трябва да се неутрализира . Иначе - бъдещето наистина си е за страх

 77. 77 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#72] от "yanne":  View PostSuperJimbo, on 26 February 2017 - 12:31 AM, said:


  Similar to the WoT forum they enjoy indulging in virtual bukake. But we're obviously better at it than the filthy reddit plebs...:B


  I hesitate to ask what bukake might be.

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Това усещане е особено видимо в 5 сфери:

  ИКОНОМИКАТА
  Вече не е вярно, че ако играеш според правилата, животът ти непрекъснато ще се подобрява.

  ЧЕСТНОСТТА
  Хората вече не вярват, че правителството защитава такива като тях и често смятат, че нуждите на чужденци се поставят пред техните; те също сащо така са убедени, че прекалено много са възползващите се от помощта на социалната държава.

  ГЛАСОВЕТЕ
  Гражданите вече не вярват, че можеш да повлияеш на бъдещето си чрез политическа система, в която се гласува за партии, които представляват хора като теб.


  ИНФОРМАЦИЯТА
  Европейците вече нямат доверие на медиите и политиците да им казват истината и да ги представляват.

  СИСТЕМАТА
  Хората са загрижени, че корупцията е много голяма в Европейския съюз

  Е , след всичко това , българино , интересно , защо страниш от цяла Европа и не се страхуваш за бъдещето си и това на децата си
  Единственото оправдание би трябвало , вярата в Простия , който непрекъснато ви набива в главите - добре сте , деня и нощя сте на път за гръцките плажоне и таверни . Вярвайте му . Докато ЕС изчезне от политическата карта .

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9802 Неутрално

  Нека всички утре да гласуваме за промяна и по добър живот.

 80. 80 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Нека всички утре да гласуваме за промяна и по добър живот.
  —цитат от коментар 79 на Peni Nikol


  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  гаща тананикаме

  Такого как Баце!

  ве селтак?

 81. 81 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#40] от "КретенКилър":

  Бая акъл струи от теб, трол! 2 + 2 = 4, само в математиката. В живота обикновено не е 4. Та с такива мантри - 2% и 0 (нула) евродепутата. А СДС ще имат 1 :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK