"Безплатна бира за Европа" - Партията на кучето с две опашки очаква пробив на изборите

Кандидат на Партията на кучето с двете опашки на националните избори в Унгария отиде с този костюм на интервю, излъчено по националната телевизия.Трудният въпрос е кога спираш с шегите и кога започваш да си сериозен."


Золтан Ковач изрича тези думи, докато отпива от кафето си на метри от река Тиса в Сегед. Носи името на говорителя на управляващите в Унгария, но приликите свършват тук. Партията, в която членува, твърди, че не е истинска партия, а е извън системата. Миналата година пък неин кандидат за депутат пристигна в телевизионно студио, облечен в пилешки костюм, и отговорът, който даваше на всички въпроси, бе един:


Кудкудякане.
Създадена в Сегед през 2006 г., тя е официално регистрирана едва осем години по-късно. Бялото куче, измислено от финансовия ѝ директор, днес може да се види на много места в града. Партията нарича създаването на графити основна своя активност, но няма активисти, които да я вършат - хората в екипа ѝ се самоопределят като "пасивисти". Рисунките по тротоара също са част от това изкуство - и са напълно забранени до неотдавнашно решение на Конституционния съд, свързано именно с "творба" на партията.


След пет години "пасивна" работа "Кучето с двете опашки" може да каже спокойно - отдавна не става въпрос само за графити.


Все повече "пасивности"


Преди година взе едва 1.71% от гласовете на националните избори. Субсидията, която получи, отиде основно за дейности на местните организации - акции, събития, почистване на градинки и други. В Сегед се събира боклук край река Тиса и в кварталите. В манифеста на сайта на организацията пък се изброяват: обществени събития, проекти за ремонт, вестници, пиеси, компютърни игри, музика и работа с организации, които също толкова ентусиазирано искат да решават проблеми. Сега различни проучвания от последните няколко месеца ѝ дават между три и малко под пет процента от вота и това ѝ дава шанс да прескочи бариерата.


Сред акциите преди вота миналата година бе и контрабандата на сапун и тоалетна хартия в болниците, с която се подчертаваше състоянието на някои лечебни заведения. Преди три години партията набра 100 хил. Евро, за да покрие страната със сатирични плакати срещу кампанията на правителствата за бежанските квоти, за които имаше и референдум. Правителството на "Фидес" тогава опитваше да разпространява послания като: "Знаехте ли? Мигранти са отговорни за атаките в Париж". Отговорът на Партията на кучето с две опашки бяха плакати със следните въпроси: "Знаехте ли? Един милион унгарци искат да се преместят в Западна Европа" или "Знаехте ли? Има война в Сирия."


Тя бе и зад организацията на "мирния протест в полза на правителството, на Русия и срещу всичко останало," на който демонстрантите поискаха "повече Русия" и "още един Орбан".


След националния вот представители на партията не говореха активно за евроизборите. Какво се промени? "Било е много, много отдавна," казва Ковач.


"Нямаме специална програма, но хубавото е, че посланията ни ще достигнат до унгарския парламент," казва Виктория Пал. Тя има предвид възможността да евродепутатите да говорят пред тези в Будапеща. Освен това "ще си говорим с други проевропейски политици. И ще бъде забавно, макар че няма това да е основното в програмата ни."Не е съвсем вярно, че "няма специална програма". Минути по-късно "пасивистката" добавя: "Ще запазим празниците на всички партии. И ще приложим националните искания за цяла Европа - безплатна бира и вечен живот. Както и сиеста за всички." Показва календар, в който почивните дни на 28-те държави са почивни за всички.


Шеговитият отговор изисква шеговит въпрос: "Тогава мислите ли, че трябва да се празнува и Рамазан в Унгария?" Ковач отговаря със смях.


А ще има ли изяви като интервюто на "пилешкия костюм"? "Да," обяснява.


"Пилешкият костюм", "горила" и "Дядо Коледа" бяха сред миналогодишните кандидати. Председателят на партията Гергьо Ковач, който нямаше костюм, пък обеващаше да замени богатите обитатели на Будапеща с бедни. Участието на животните, според Ковач, имаше смисъл, защото партията така или иначе е "кучешка", а Дядо Коледа работи веднъж годишно и има много свободно време.


Кучето с двете опашки в Сегед. "Безсмъртие. Безплатна бира. Намалени данъци" са три основни момента в програмата, с която партията се представя на сайта си. Шеговито се нарича "земен клон на Ганимедовата галактоколониалистка партия, която, изпълнявайки наша молба, НЯМА да унищожава Земята известно време." Всички партии се мразят, но тази не участва в играта - предпочита да се бори за "увеличаване на средната височина на тялото с 35% и да се намалят нивата на холестерола с 20%."

Кучето с двете опашки в Сегед. "Безсмъртие. Безплатна бира. Намалени данъци" са три основни момента в програмата, с която партията се представя на сайта си. Шеговито се нарича "земен клон на Ганимедовата галактоколониалистка партия, която, изпълнявайки наша молба, НЯМА да унищожава Земята известно време." Всички партии се мразят, но тази не участва в играта - предпочита да се бори за "увеличаване на средната височина на тялото с 35% и да се намалят нивата на холестерола с 20%."


Безплатна бира за цяла Европа


Опозиционният пакт за местните избори изглежда за партията като екзотика. Какви отношения с другите опозиционни партии? "Не сме свързани с тях, разделени сме," казва Виктория Пал. Ковач допълва: "Вероятно няма да имаме нищо общо с плана за местните избори. Те са много, много мръсни."


Сериозният въпрос е прекъснат - на екрана на Анна Виктория Пал има снимки от състезание по поставяне на стикери, организирано от партията. "Рекордът беше две секунди. "Моят беше четири," добавя тя. Купчината стикери, която партията обогатява непрекъснато, включва неизменното бяло куче и закачливи надписи. "Няма смисъл да се работи. По-добре човек да има пари. Безплатна бира за цяла Европа," гласи един от тях. На друг обаче кучето отсъства - там е Орбан, качил се на влака от родния град на премиера Фелчут до футболната академия "Пушкаш". Проектът с еврофинансиране, който се оказа силно нерентабилен, доведе до множество въпроси от Европейската комисия. Този стикер вече се е появявал и по стените в унгарски градове.


Пасивистът добавя: "Пролетта е добра за нас, последните избори бяха зима, минус 4 по време на кампанията, сняг и лед. Сега всичко е като лятна мечта. И знаете ли, нямаме много ресурси, много пари, не искаме да бъдем вземани твърде сериозно като политици, като движение.


Кога ставаш сериозен


Отвъд шегите големият въпрос остава без отговор: каква е целта да искаш да си партия, ако не правиш политика и кога се износва посланието ти, ако не поемеш по този път?


"Това е партията на индивида и индивидуалността," отвръща Золтан Ковач. "Не искахме да се характеризираме, да приемаме нищо твърде сериозно. Мисля, че партията ни е антипартията, няма обикновените цели. Искаме да се забавляваме и това е най-важното. Сегед и политиката са много мръсни и сиви, а ние искаме активни граждани по улиците си. Искаме и да се забавляваме, полезни неща и да правим и споделяме."


Сегед не е единственото място, където "пасивистите" са активни - това се случва в още пет окръга. "Кучето с двете опашки" всъщност има присъствие в над две дузини области. Групата от 15 души в Сегед, "родния" за партията и упорито наричан от Анна Виктория Пал "средиземноморски", обаче дори не е организирана официално. "Това е група, базирана на симпатии и приятелство," казва тя. Бързо посочва и други общи интереси. "Искаме безплатен плаж ." Показва стари архивни снимки. "Имаше огромна къща в Сегед преди, с басейни и хора, грижещи се за възрастни." Золтан Ковач добавя: "Сегед забрави собствената си река... Преди беше мръсно заради проблем в Румъния и забраниха къпанео, но сега вече не е и отдавна трябваше да отпадне. Имаме правила за всичко. Забраняват ни това, забраняват ни онова."


Золтан Ковач и Анна Виктория Пал.

Золтан Ковач и Анна Виктория Пал.


Това ли е сериозната страна на Партията на кучето с двете опашки? "Да, в Унгария има твърде много правила. Обичаме само тези, от които има смисъл. А основната цел е да е забавно," казва Золтан Ковач.


Анна Виктория Пал добавя: "Забавно, красиво или полезво. И е най-важното минимум две да се спазват."


Две точки от програмата на сайта на партията звучат още по-сериозно. Първото - "искаме хората да се смеят на проблемите, вместо да се вбесяват" и да не получават инфаркт от безнадеждност. Второто - ако някоя политическа сила все пак предложи решения, тя ще получи подкрепа.


Има и нещо, в което партията може да се сравни с останалите политически играчи - 301 хил. харесвания във "Фейсбук". От традиционните играчи в Унгария само националистите от "Йоббик" имат повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Безполезни шутове. Като критикуваш предложи алтернатива, най-лесно е да се правиш на идиот и да си "против системата".

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  А иначе като ги гледам на снимките явно са от "умнокрасивите", та затова си крият и физиономиите, да не ги гледат колко са убави.

 3. 3 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Веднъж като бях в едно немско градче изведнъж по главната улица се изсипа тълпа със сини фланелки и тъпани които къде на шега къде наистина апелираха за помощи за бира

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Киселяк 😁

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  "Грознотъп" освен това. 🤣

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#4] от "BG Territory":

  Припозна ли се? Ах как обичам да го набивам на тролювците и да квичат и пищят, кеф ...

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 291 Неутрално

  В коя държава от ЕС рамзан е официален празник, че нещо не се сещам?!?
  Можеха да измислят и нещо по-оригинално от "куче с две опашки". Нещо кофти ми звучи това. :-(

 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 289 Весело

  Ептен се сдуха народът.... И аз искам да заформя една партия! Партията на кокошките с две пера!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Нашия Светльо Витков е къде по-голям
  красавец , ама унгарците ако успеят ядът ще е за нас , че не му легитимирахме идеята. Щяхме да сме с десетина години напред.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  Червенокафевите орбанисти най-мразят някой да ги осмива 👏
  —цитат от коментар 8 на aleks ivan


  Сигурно, сигурно, за това всичкото либерална медия по света, цензурира хумористите, които осмиват яко либерастите и техните идиотии. :-) А либералните активисти преследват хумористите и искат закриване на профилите им в социалните медии и прекратяване на участията им по клубовете.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  в такъв случай предвид утрешни избори момента за представяне като нечия самоирония ли да го приемаме:""Аладин" не на вълшебния, а на лилавия килим"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Партията на тези, които дотолкова са оскубани, че единственото, което остава да им се отскубне, е главата. И не си мислете, че има значение, че после нищо не остава за скубане, и излюпване на други пилета няма да има.
  Ако не ви кефи, станете айти-та. Някога ни съветваха да се ориентираме към овчарство, но може да са се попълнили незаетите овчарски места.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Весело

  Тя звучи като нашата Бирена партия (Партия за умерен прогресс в рамките на закона) (обновена) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#4] от "BG Territory":Припозна ли се? Ах как обичам да го набивам на тролювците и да квичат и пищят, кеф ...
  —цитат от коментар 5 на izt21595181


  Драги , не знам що си мислите че ни интересува къде набивате езика си.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1476 Весело

  Унгарските умнокрасивци - досущ като нашинките.
  Боядисване на стени, хепънинги, празни приказки до безкрай и самочувствие, все едно са Творци на Мирозданието.
  А, и грозновати, ама то си е в унисон а умността.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#6] от "xox55541929":

  "В коя държава от ЕС рамзан е официален празник, че нещо не се сещам?!? "

  Така е, и не само в ЕС, а и в мюсулманските страни.
  Рамадан (турците го произнасят "рамазан") не е ден, а месец от ислямския календар, през който мюсулманите постят - между изгрев и залез слънце не могат да ядат, да пият вода, да пушат и да правят секс. След последния му ден имат един ден празник - на арабски Ид ал фитр, на турски - рамазан байрам или шекер байрам. Той е почивен ден в мюсулманските страни.

 17. 17 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 501 Весело

  Когато се изчерпат всички адекватни възможности за гласуване и узурпаторите подтиснат всяка реална алтернатива, единственото което остава, е да се гласува за т@шак алтернатива, защото така или иначе олигархията няма да позволи разместване. Пример за това е Украйна. Интелектът в източна Европа е кът, а тук е по-скоро изключение, така че дори подобни клоуни не могат да виреят. Единственият изход е да се даде право на глас само на завършили висше образование и родени след 70 година. Не може една държава да се измъкне от мизерията, когато стедният българин има възможност да гласува. Той по интелект е по-близък до нисшите маймуни, отколкото до шимпанзе.

 18. 18 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 501 Весело

  Да допълня, че висшисти от ЮЗУ, Варненски свободен и пр. също не следва да гласуват, защото е общоизвестно, че това да развъдници на посредственост и мозъчно оскъдие. Видно от това е, че повечето герберунгели и депесари са завършили тези университети.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Горката Европа, горките ние- европейците с такива "политици и партии+!!!!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Превърнаха политиката в цирк, затова и в цирк живеем.

 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mark":

  Абе направо никой да не гласува, нека от любимото ви УС-посолство и Америка за България си назначат политици без избори. Знаем че много ви пречи пустата демокрация и народът упорито отказва да ви играе по свирката.

 22. 22 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Жалко е, че не си чел "Швейк"

 23. 23 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 509 Неутрално

  На мен, интервюто много ми хареса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK