На живо

Очаквани победи за евроскептиците, зелена вълна изненадващо заля части от ЕС (хронология)

Матео Салвини

© Reuters

Матео СалвиниИзбирателите в 28-те държави - членки на ЕС, гласуваха от четвъртък до неделя за 751 депутати в Европейския парламент, единствената пряко избрана евроинституция. Резултатът ще окаже влияние върху оформянето на политическия дневен ред на Брюксел за следващите пет години и ще отвори пътя за смяна по висшите постове в ЕС. Изходът от вота освен това може да има важни политически последици в някои страни.


Избирателната активност бе най-високата от 20 години насам - 51% в сравнение с 43% през 2014 г. Националистите в Италия и Унгария очаквано получиха силни резултати. Както се и прогнозираше, във Великобритания начело засега е Партията на Брекзит на Найджъл Фараж.


Президентът Еманюел Макрон загуби битката във Франция, където победител е крайнодесният Национален сбор на Марин Льо Пен.
Изненадващо силно се представиха Зелените партии в няколко страни, сред които и Германия, където те станаха втора сила.


Победител в изборите е Европейската народна партия, която обаче е сериозно отслабена. Европейският парламент е изключително пъстър и формирането на коалиции ще е от ключово значение. Партиите, ангажирани с подсилването на ЕС, заемат две трети от местата в Европарламента, но крайнодесните и националистките политически сили отбелязаха добри резултати. Двупартийнта коалиция между ЕНП и соцалисти и демократи вече няма мнозинство, което значи, че либералите и Зелените ще искат да имат повече глас.


"Дневник" проследи на живо обявяването на резултатите и коментарите за бъдещия Европарламент.

Пъстър Европарламент

Според предварителните резултати, ЕНП получава 180 от досегашни 216 места, Прогресивният алианс на социалистите и демократите – 152 от 185 места. На трето място са либералите АЛДЕ със сериозен пробив - 105 от 69 места. Така те изместват от третата позиция групата на консерваторите и реформистите – досега те имаха 77 места, но падат на 61 и остават на пето място по брой евродепутати. Четвърти са Група на Зелените/Европейски свободен алианс със 67 места от досегашните 52. Европа на нациите и свободата получава 57 места – увеличение от 36-те, с които разполагаше до момента. Следва Група "Европа на свободата и пряката демокрация" с 54 от 42 места.


Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица получава 38 места спрямо 52 досега. Независимите членове ще са 7 - значителен спад в сравнение с досегашните 20. В категорията други членове, включваща новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат, има 30 евродепутата.


Източник: Европейски парламент

Източник: Европейски парламент

Демократичната партия в Люксембург, която е член на АЛДЕ, ще измести дясноцентристката Християнска социална народна партия на Жан-Клод Юнкер с разлика в порядъка на десетки от процента. Данните от Естония също сочат победа на партии, обвързани с европейските либерали.

Възход за Салвини

Резултати от екзитпол в Италия сочат за победител крайнодясната "Лига" на вицепремиера Матео Салвини. Макар разликата между отделните проучвания да е голяма - подкрепата за партията е между 26 и 31% - който и да било резултат би означавал възход за Салвини, тъй като формацията му получи едва 17% от гласуването с партийни листи на националните избори миналата година (и общо 37% с гласуването в мажоритарни райони).


Коалиционният му партньор, Движението "Пет звезди", обаче губи подкрепа с между 18.5 и 23 на сто от бюлетините. Движението дори може да се превърне в трета сила, ако се потвърдят очакванията за Демократическата партия - между 20.5 и 25%.


Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо. Неговата партия губи подкрепа и дори може да падне на трето място.

Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо. Неговата партия губи подкрепа и дори може да падне на трето място.

Фараж очаквано побеждава във Великобритания

Партията на Брекзит на Найджъл Фараж очаквано е победител в изборите във Великобритания, сочат първите резултати. Вотът в Лийдс ѝ дава 29%, следват я лейбъристите с 20%, либералмодекратите с 18%, Зелените със 16%, а управляващите консерватори пропадат до 7%, пише "Ройтерс".

Победа на Орбан в Унгария

Управляващата партия "Фидес" печели изборите в Унгария с 52% от гласовете, сочат данни от избирателната комисия на страната. Лявата Демократична коалиция е втора с 16.26%. Партията "Моментум" е трета с 9.92%. Социалистите получават 6.68 на сто, а националистката "Йобик" - 6.44%. Последните две са значително отслабени, отбелязва "Ройтерс". Така "Фидес" ще получи 13 места в ЕО, Демократична коалиция – 4, "Моментум" – 2, социалистите – 1 и "Йобик" – 1.

Предсрочни избори в Гърция

В Гърция ще има предсрочни избори заради днешния резултат на управляващите, обяви премиерът Алексис Ципрас. Повече четете тук.

В Кипър според приблизителните оценки на Европарламента дясноцентристката DISY, член на Европейската народна партия, печели с 31.8%, следва я Прогресивна партия на работещите хора (26%), член на Европейска обединена левица-Северна зелена левица в Европарламента. Демократическата партия (в групата на социалистите и демократите) е трета с 11.9%.

"Зелената лига" взе второто място на изборите във Финландия, показват окончателните резултати, надминавайки крайнодесните и социалдемократите.

В Австрия партията на премиера Себастиан Курц побеждава с 34.5%, следвана от опозиционните социалдемократи (23.5%), Австрийската партия на свободата (17.5%), Зелените (13.5%). Въпреки победата, Курц може да бъде принуден да подаде оставка утре заради разразилия се в последните седмици скандал в правителството.


Подобно на ситуацията в Германия, Зелените отбелязват значителен ръст. Макар според статистиката те да получават с 1% по-малко, отколкото на евроизборите през 2014 г., те печелят 10% в сравнение с последните национални избори през 2017 г.

В Словакия приблизителните оценки на Европарламента сочат за победа на опозиционната партия. Съюзът на "Прогресивна Словакия" (от която е президентът Зузана Чапутова) и проевропейската "Заедно" печели 20.1%, управляващата лява SМЕR взима 15.7%. Крайнодясната партия Народна партия - Наша Словакия е трета с 12.1%

В Португалия Социалистическата партия печели най-много гласове - 32.45%, следвана от Социалдемократическата партия (22.90%), Ляв блок (10.25%), показват приблизителните оценки на Европейския парламент.

Неочакван пробив на британските либералдемократи

Събиращият данни от социологически проучвания британски сайт Britain elects дава на либералдемократите 14 места – повече от очакваните. Без изненада, торите и лейбърститите губят места. На първо място е Партията на Брекзит на Найджъл Фараж с 24 евродепутата, следвана от либералдемократите с 15 (тоест с 14 повече от досега). Трети са лейбъристите с 14 (тоест с шест по-малко евродепутатски места). Следват консерваторите с 10 (-9 еврдепутатски места).


Найджъл Фараж

© Reuters

Найджъл Фараж


За партията на Фараж, според тези прогнози, са гласували 31.6% от британците, за либералдемократите – 19.1%, за лейбъристите – 18.9%, за консерваторите – 12.4%, за Зелените – 9.8% (те получават четири, или с едно повече, евродепутатски места).

В Холандия възмутени румънци прескочиха оградата на посолството и се наложи да бъдат разпръснати с полиция, след като им бе казано, че въпреки продължилото с часове чакане няма да могат да гласуват.

Преобразена Испания

В Испания гласуването, осигурило места на крайнодясната "Вокс" и в Европарламента, завършва изборен маратон, който преобрази политическия пейзаж в страната за по-малко от половин година.


"Вокс" влезе в регионалния парламент на най-голямата провинция Андалусия на извънредни избори в края на миналата година, както и в националния на 18 април с близо 10% от вота. Сходни резултати може де получат на местните и регионалните избори, състояли се днес заедно с европейските. Някои прогнозни резултати обаче им дават по-слаба подкрепа в Европарламента (6-8%).


Всички тези избори утвърдиха възхода на управляващата Испанска социалистическа работническа партия и влизането на крайнодясна партия в управлението за пръв път от времето на Франсиско Франко.

"Зелена вълна" в Европа

Зелените вече празнуват резултатите си и почти двойно по-големия брой места, с които ще разполагат в Европарламента. "Зелената вълна се разпространи в цяла Европа", каза водещият им кандидат Ска Келер.


Ска Келер

© Reuters

Ска Келер


"Получихме мандата за промяна в ЕС, мандата за реална защита на климата и социална Европа, върховенство на закона и граждански свободи за всички европейски граждани", подчерта тя.

Гръцката опозиция призова за оставка на Ципрас

Лидерът на гръцката опозиция Кириакос Мицотакис призова за оставка на премиера Алексис Ципрас след победата на партията на Мицотакис "Нова демокрация". По принцип изборите в страната са планирани за октомври. Според приблизителни данни, огласени от Европарламента, "Нова демокрация" печели 34%, а СИРИЗА – 27% от гласовете.


Алексис Ципрас

© Reuters

Алексис Ципрас

Льо Пен призова Макрон да разпусне парламента

"Той (Макрон) няма друг избор, освен да разпусне националното събрание, за да го направи представителен инструмент на страната", каза Марин Льо Пен, след като нейната крайнодяна партия Национален сбор спечели 23.73% от гласовете. Партията на Макрон е втора с 22.47%. Трети са Зелените с 12.60%. Данните са по приблизителни оценки на Европарламента.

Големите победители в Швеция за социалнодемократите, Умерената партия (която е част от ЕНП) и Партията на центъра (която членува в АЛДЕ). Тежка загуба понесе Феминистка инициатива, която се срина и ще загуби единствения си евродепутат.

Победа за управляващите в Полша

Управляващите в Полша печелят с около 42.2% от гласовете, показа екзитпол. Опозиционната Европейска коалиция, включваща водената преди от председателя на Европейския съвет Доналд Туск Гражданска платформа и още няколко партии, е втора с 39.1%, показват данни на Ipsos. На изборите днес се гледаше като на тест за популярността на управляващите преди националните избори през есента.


Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

Крайнолявата партия на Жан-Люк Меланшон "Непокорна Франция" е една от силите, понесли най-лоша загуба на изборите, посочва "Политико". На президентските избори през 2017 г., Меланшон взе почти 20% от вота и се надяваше да успее да привлече "жълтите жилетки". Той нарече резултатите "много разочароващи" и "победа за крайнодесните".

Социалдемократите побеждават на изборите в Дания с около 22%, сочат предварителните данни на Европейския парламент. Следват ги либералите от "Венстре" с 20%, Датската народна партия с около 13% и Социалистическата народна партия с 12%.

Ето как ще изглежда новият Европарламент според проекцията на местата, която се основава на обобщение от Kantar на наличните резултати от избори, оценки или данни от проучвания, публикувани в държавите членки след завършване на гласуването:


Очаквани победи за евроскептиците, зелена вълна изненадващо заля части от ЕС (хронология)


ЕНП - Група на Европейската народна партия (Християндемократи) - 23.04%
S&D - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - 19.57%
ALDE&R - Група на Алианса на либералите и демократите за Европа листата на Макрон - 13.58%
Зелените/ECA - Група на Зелените/Европейски свободен алианс - 9.45%
ЕКР - Европейски консерватори и реформисти - 7.72%
ЕНС - Група "Европа на нациите и свободите" - 7.59%
ЕСПД - Група "Европа на свободата и пряката демокрация" - 7.46%
ЕОЛ/СЗЛ - Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица - 5.59%
NI - Независими членове - 1.07%
Други членове - Новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат - 4.93%

Либералите стават трета сила в Европарламента

Според проекция на местата, изготвена от Европейския парламент според наличните до момента резултати, ЕНП получава 173 от досегашни 216 места, Прогресивният алианс на социалистите и демократите – 147 от 185 места. На трето място са либералите АЛДЕ със сериозен пробив - 102 от 69 места. Така те изместват от третата позиция групата на консерваторите и реформистите – досега те имаха 77 места, но падат на 58 и остават на пето място по брой евродепутати. Четвърти са Група на Зелените/Европейски свободен алианс със 71 места от досегашните 52. Европа на нациите и свободите получава 57 места – увеличение от 36-те, с които разполагаше до момента. Следва Група "Европа на свободата и пряката демокрация" с 56 от 42 места.


Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица получава 42 места спрямо 52 досега. Независимите членове ще са осем - значителен спад в сравнение с досегашните 20.

От повишената активност печелят и проевропейските и евроскептичните кандидати - засега прогнозите показват, че Европейският парламент вероятно ще бъде най-раздробеният на партии и фракции в историята.

Рекордна активност за последните 20 години

Активността в ЕС е най-високата от 20 години насам и доближава 51%, обяви Европейският парламент. Това е най-добрият резултат от 1994 г. досега. Очакват се резултатите от Великобритания, с които активността може да е 49-52%. В Дания рекордните 63% са гласували, а във Франция активността се очаква да е 54%, най-високата за последните 35 години.

Социалистите водят в Испания, "Вокс" с първи евродепутати

В Испания според проучване водят социалистите. Очертава се те да спечелят 18 места в сравнение със сегашните си 14. Крайнодясната "Вокс" ще получи първите си евродепутати. Очаква се да има 4-5 места. Местата на консервативната Народна партия намаляват от 16 до 11-12. Каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон и Ориол Жункерас се очаква да спечелят места. "Сиудаданос" получава осем от досегашните си две места. Подкрепата за Народната партия е рекордно ниска - 17.3%.

Националната либерална партия (която е част от ЕНП) излиза на първо място в Румъния заедно със социалистите, според екзитпол на CURS-Avangarde, цитиран от europeelects.eu. Следва ги А2020, която е част от АЛДЕ.


Силно е представянето на либералния блок в Румъния - трите партии A2020, ALDE и PRO събират заедно 37.5% от гласовете. Новата A2020 дори е втората по популярност, която малко отстъпва на водещите партии на десницата и социалдемократите.


Очаквани победи за евроскептиците, зелена вълна изненадващо заля части от ЕС (хронология)

Манфред Вебер

© Reuters

Манфред Вебер


"Тези резултати не са това, на което се надявахме", каза водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер.

Макрон губи във Франция

Марин Льо Пен

© Reuters

Марин Льо Пен


Според два екзитпола от Франция крайнодесният Национален сбор на Марин Льо Пен печели и получава 24 места. Партията на Макрон получава 23 места. Данните сочат, че "Република, напред" на Макрон е спечелила 22.5%, а партията на Льо Пен – 24.2%. Трети са Зелените с 13%.

Ето как ще изглежда структурата на новия Европейски парламент според най-новата прогноза на Europe Elects - група, обобщаваща резултати от различни екзитпол и официални данни. Схемата отразява силното представяне на Зелените в Германия, довело групата им в ЕП до почти 70 депутати.


Очаквани победи за евроскептиците, зелена вълна изненадващо заля части от ЕС (хронология)

По-ниска активност в Италия

Активността в Италия, за разлика от много други държави, бе по-ниска от 2014 г. - 37% към 19:00 местно време в сравнение с 39% на предишните избори.


Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини гласува

© Reuters

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини гласува


Времето днес бе необичайно лошо, а по традиция прекалено горещото или прекалено студеното време намалява активността, защото хората или се отправят към плажа, или си остават у дома, отбелязва "Политико". Избирателните секции в Италия работят до 23:00 часа.

В новия парламент Германия ще бъде представлявана и от много малки партии. Според проучванията сатиричната организация "Партията", с двама кандидат-председатели на Еврокомисията (Мартин Зоненборн и Нико Земщрот) ще има трима депутати, Свободните избиратели - двама, по един изпращат Партията за защита на животните, Партията на семейството, "Пиратите" и "Волт", съобщава "Шпигел".


Тежки времена за Андреа Налес, лидер на социал-демократите в Германия.

© Reuters

Тежки времена за Андреа Налес, лидер на социал-демократите в Германия.

Според екзитполове в Словения основната опозиционна партия, Словенската демократическа партия на Янез Янша, води. Тя е към групата на ЕНП.

Към 17:30 централноевропейско време избирателната активност в Полша е 32.51% - двойно по-висока отколкото през 2014 (16.91%).


Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, гласува

© Reuters

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, гласува

Възможен е удар за големите опозиционни партии в Унгария

В Унгария управляващата партия "Фидес" е подобрила резултата си на изборите в сравнение с 51.48 на сто (и 12 евродепутати) на евровота от 2014 г. Това сочи проучване на института "Незьопонт", който обаче е смятан за близък до партията. Ако данните се потвърдят, вотът ще е удар за големите опозиционни партии - националистите от "Йоббик" губят 5 пункта (9% при над 14 преди 5 години), социалистите запазват резултата от около 10 на сто. С един пункт, до 10%, увеличава резултата си другата лява партия, Демократическата коалиция на бившия премиер Ференц Дюрчан. Пробив отбелязва "Моментум" - либералната формация на младежи активисти, разубедили Будапеща да е кандидат за олимпийски игри преди две години, получават 7 на сто.


Сайтът "Индекс" пише, че активността към 18:30 ч. местно време е рекорд в унгарската история - 41.7%. За сравнение общата активност на следващите по дял участвали избиратели евроизбори, през 2004 г., е 38.5%.

Според EurActiv дяснцентристката партия HDZ е най-големият губещ на изборите в Хърватия. Всички досегашни проучвания й даваха пет или шест места. Сега се очертава партията, която е част от ЕНП, да има четири места. Социалдемократите се очаква да получат три места, Коалиция Амстердам (към АЛДЕ) – едно, "Жива стена" (към италианското Движение "Пет звезди") – едно, крайнодясната "Независимост за Хърватия" – едно, независима листа – едно, Хърватски суверанисти (към Европейски консерватори и реформисти) – едно.

Дясноцентристката "Национална коалиция" печели изборите във Финландия с 20% подкрепа, показаха официалните данни, публикувани от правосъдното министерство преди минути. Следват я социалдемократите с 16.7%. И двете партии ще изпратят по трима свои представители в Брюксел и Страсбург.


По 13% и двама евродепутати ще имат Финландската центристка партия и Партия "Финландци", чието предишно име бе "Истински финландци". 14% има "Зелената лига", която също спечели две места. Подкрепата за нея е рекордно висока.

Хиляди румънци на опашки пред консулствата в Лондон, Берлин и Париж

В Румъния избирателната активност на евроизборите ще надхвърли тази на националните избори през 2012 и 2016 г. В значителна степен това се дължи на провежданият едновременно с това референдум за това как да продължи борбата с корупцията. Хиляди румънци извиха опашки пред консулствата в Лондон, Берлин и Париж.


Опашка пред консулството в Лондон.

Опашка пред консулството в Лондон.

Най-лошият резултат на евроизбори в историята на ХСС

Според екзитпол на агенция Infratest в Германия "Зелените" са увеличили подкрепата си с 11.3 процентни пункта, а на другия полюс са социалдемократите със спад от 11.8. "Алтернатива за Германия" добавят 3.4 пункта, но християн-демократите и Християн-социалният съюз отстъпват със 7.3. По данни от екзитпол на FGW резкият възход на "Зелените" се дължи в значителна степен на младите германци - в групата 18-29 години зад тях са застанали 33%. В същата група за управляващите са гласували много по-малко - 13% за ХДС/ХСС, 10% - за ГСДП, 8% - за либералните Свободни демоkрати и по 6-7 процента са дали гласовете си за крайната левица и крайната десница.


Това е и най-лошият резултат на европейски избори в историята на ХСС, отбелязва сп. "Шпигел" (т.е. освен за Зелените това не е много добра вечер за всички останали.)

Според германския институт Infratest dimap еврофедералистката партия "Волт" влиза в парламента за пръв път с едно място.

Лейбъристката партия на премиера Джоузеф Мускат печели 55% от гласовете в Малта, показват предварителните прогнози на Европейския парламент. С 37% я следват националистите.

Партията на премиера Виктор Орбан "Фидес" взима 56% от вота, според проучване на Nézőpont, цитирано от europeelects.eu.

В Испания към 18 часа централноевропейско време се потвърждава огромно увеличение на активността:


2019: 48.54%
2014: 34.07%


Испанският премиер Педро Санчес

© Reuters

Испанският премиер Педро Санчес

Зелените са втори в Германия, крайнодесните - четвърти

"Зелените" изненадващо са втора политическа сила в Германия, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е на четвърто място с 10.5%, показват два екзит пола, цитирани от europeelects.eu. Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е на първо място с около 28%, а социалдемократите падат до около 15%. Резултатите значат, че Зелените (с малко над 20%) ще имат 14 места повече в Европарламента или общо 66.


Поражението за социалдемократите е особено тежко в Бремен - град, в който те доминираха през последните 70 години, където днес имаше и провинциални избори.

Гръцката опозиционна "Нова демокрация" води пред управляващата "Сириза", показва общ екзитпол на пет телевизии, цитиран от агенция "Ройтерс". Според тях "Нова демокрация" ще вземе между 32 и 36% от гласовете, а партията на премиера Алексис Ципрас – 25 – 29%. По-късно тази година ще има и парламентарни избори.

Макрон се присъединява към либералите

Еманюел Макрон и съпругата му

© Reuters

Еманюел Макрон и съпругата му


Според EurActiv Европейският парламент официално е съобщил, че листата на френския президент Еманюел Макрон ще се присъедини към групата на либералите в институцията.


Партията на Макрон се очаква да играе решаваща роля на балансьор в бъдещия Европейски парламент. През седмицата той изрази предпочитание за центристка коалиция, която да е достатъчно широка, за да работи със Зелените и да привлече някои консервативни партии. Защо групата Алианс на либералите и демократите за Европа може да смени името си – тук.

В Румъния спред неофициално проучване към 16 часа централноевропейско време засега води управляващата Социалдемократическа партия (26.7%; към групата на социалистите и демократите в Европарламента), но плътно следвана от Националната либерална партия (25.9%; към ЕНП) и Съюза "Спасете Румъния" (23.1%; все още не е част от никоя група в ЕП, но преговаря с либералите и в по-малка степен с ЕНП и Зелените).


Президентът на Румъния Клаус Йоханис след гласуването на референдума.

© Reuters

Президентът на Румъния Клаус Йоханис след гласуването на референдума.

В Кипър екзитпол данните прогнозират дясноцентристката DISY, член на Европейската народна партия, да запази водещата си позиция като увеличи популярността от 30% на 38%. Това е тенденция в еврозиборите от 2004 година насам. Но този път агенция Prime дава утрояване на подкрепата за десните наицоналисти ELAM - от 2.7% през 2014 г. на 9% през 2019 г. Според дъргавната агенция CNA в кипърската ЦИК прогнозират активност около и под 50% (при 44% през 2014 г.)

Срив за ЕНП и социалистите

Според предварителните изчисления към този час на сайта europeelects.eu, Европейската народна партия (ЕНП, част от която е и ГЕРБ) ще загуби 61 места в парламента. Броят на депутатите ѝ ще се срине от 221 на 160.


С 41 по-малко депутати ще изпрати в Брюксел и Страсбург и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С§Д, с български представител БСП). Техните членове падат от 191 на 150 според моментните данни.


Увеличават се групите на крайнодесните – Европейският алианс на хората и нациите, воден от италианеца Матео Салвини, който обединява "Алтернатива за Германия", "Партията на финландците" и Датската народна партия, вероятно ще има 77 представители. В него вероятно ще се включат и досегашните членове на крайнодясната политическа група, водена от "Националния фронт" (сега "Национален сбор") на Марин льо Пен, и испанската ВОКС.


Ако "Република, напред!" на френския президент Еманюел Макрон се присъедини групата на либералите АЛДЕ, тяхната тежест също ще се увеличи – евродепутатите им ще скочат с 36 до 103 души.

Във Франция активността към 17 часа централноевропейско време е 43.29% спрямо 35.07% през 2014.


Активността в Германия е 29.4% до 14 часа - с 4 процента по-висока от 2014 г. Ранното гласуване в Швеция също е рекордно високо - 20.3% в сравнение със 17.2% на предишния вот.


Много по-висока е и активността в Дания - 46.6% към 16 часа централноевропейско време спрямо 37.2% през 2014 г. В Хърватия – към 16:30 централноевропейско време активността е 21.31% в сравнение с 16.45% преди пет години. Във Великобритания, която гласува в четвъртък, 37-38% спрямо 35.6% през 2014 г.

Партията на Курц води в прогнозите

Управляващата десница на канцлера Себастиан Курц води в първите прогнози. Според екзитпол данните на SORA/ARGE/Hajek Австрийската народна партия добавя 2 места и ще има 7 евродепутати. Опозиционните социалдемократи запазват своите 5. Напусналите след скандал крайнодесни от Партията на свободата губят едно и ще са представени с трима. С един депутат по-малко ще са Зеленитe - двама. Либералите от NEOS ще имат един.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че на тези европейски избори ще бъдат укрепени центристките партии, а не крайната левица и десница. Вотът в Австрия е и първи тест за подкрепа преди националните избори през септември след разпадането на управляващата коалиция на Курц преди седмица в скандал с вече подалия оставка лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, която участваше в кабинета.


Независимо от резултата на европейските избори, утре парламентът ще гласува по внесен от опозицията вот на недоверие на правителството. Повече за значението на евроизборите в светлината на скандала в правителтвтото четете тук.


Партията на Себастиян Курц е водища по подкрепа, но ѝ предстоят извънредни национални избори в средата на септември.

© Reuters

Партията на Себастиян Курц е водища по подкрепа, но ѝ предстоят извънредни национални избори в средата на септември.

Германският десноцентристки кандидат за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер изрази надежда, че на завършващите днес избори за Европейски парламент гласоподавателите ще подкрепят "Европа на стабилността" на един обединен и амбициозен континент. "Не искам да виждам една дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за заедност, а също съм против Европа в ръцете на левицата", каза Вебер.

Виктор Орбан и съпругата му

© Reuters

Виктор Орбан и съпругата му


По-рано днес унгарският премиер Виктор Орбан изрази надежда, че антиимигрантските партии в Европа ще се представят силно на изборите за Европейски парламент. "Надявам се да настъпи промяна на европейската политическа сцена в полза на политическите партии, които искат да спрат миграцията", каза Орбан, след като пусна гласа си на днешния европейски вот.


Той отказа да отговори на въпрос дали ще се присъедини към новия партиен съюз на италианския вицепремиер Матео Салвини след изборите. Това е "големият въпрос на бъдещето", отвърна той, цитиран от "Ройтерс".

От 2004 г. досега общата активност в ЕС спадаше непрекъснато - от 45.47% тогава през 42.97% през 2009 г. до 42.61% на предишните избори. Сега обаче данни от няколко държави показват повишена избирателна активност спрямо предходните избори.


Активността във Франция по обяд бе 19.26%, съобщи вътрешното министерство, цитирано от "Ройтерс". Това е значително по-високо от евроизборите през 2014 г., когато в средата на деня бяха гласували 15.7% от французите.


В Унгария към 8 часа по Гринуич (10 ч. местно време) бяха гласували 17.2 на сто от избирателите, в сравнение с 11.5 преди пет години. Наблюдателите в Словакия предричат избирателна активност от около 20 на сто. Макар и ниска, тя е по-висока от 13-те на сто през 2014 година. Към 9.30 ч. по Гринуич избирателната активност сред 3.8-те милиона хърватски избиратели беше 9.9 на сто. Това е с около 2 на сто повече от активността по същото време през 2014 г.


В Словения избирателната активност леко се повишава - към 11 часа е регистрирана активност от 8.9 на сто. През 2014 г. тя беше 8.3 на сто.


Към 13 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) избирателната активност в Румъния беше 19.7 на сто, сравнени с едва 12.4 на сто през 2014 година. В страната се произвежда и референдум за реформи на съдебната система.
Над една трета от регистрираните избиратели са гласували в Литва към 15 ч. местно време (12 ч. по Гринуич). Едновременно с изборите за Европейски парламент днес се произвежда и втори кръг на президентските избори.

Няколко държави членки гласуваха в предишните дни. Според екзитполове в Холандия Партията на труда на Франс Тимерманс изненадващо печели най-много места. Първите коментари бяха, че резулатите говорят за очевидно удържане на популистката вълна в страната. Повече можете да научите тук.


Проевропейските сили водят и в Ирландия, където Зелените постигнаха исторически пробив. Подробности четете тук.


В Малта управляващата Лейбъристка партия печели най-голямата изборна победа в историята на страната. Какво още каза премиерът Джоузеф Мускат вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Левите отрепки отичат в канала.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Скандала в Австрия не е променил почти нищо. :)

  Добре е че зелените губят там.

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Целта на всеки разумен и отговорен европеец е да държи левите и либералите далеч от властта…

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Дано това да е парламентът на здравия разум.

 5. 5 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Чудя се Барека как ли я кара...

 6. 6 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Край на меркелистката коалиция ЕНП - ПЕС ! 😷😷😷

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  ниската активност показва, че ЕС все още е на нациите.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  а ние за гробарската мафия на тлъстото червеногъзо мутре Борисов

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  До коментар [#5] от "Колобър":

  като млад невинен пенсионер

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че на тези европейски избори ще бъдат укрепени центристките партии, а не крайната левица и десница..."
  Дали говори искрено ?

  "По-рано днес унгарският премиер Виктор Орбан изрази надежда, че антиимигрантските партии в Европа ще се представят силно на изборите за Европейски парламент..."
  А този не си криви душата...

  "Не искам да виждам една дясна популистка Европа, която иска да унищожи идеята за заедност, а също съм против Европа в ръцете на левицата", каза Вебер.
  Все едно е взел думите от устата ми, пустият му Манфред!

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Либерал-популистите от ЕНП и ПЕС отиват в кофата за боклук. И Орбан да им бие шута, нема место там.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Лойко":

  путин е в Азия, бе крепостник....
  Хахаха...

  Скоростен индекс "Y"
 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Ква повишена активност кви пет лева към 17,30 гласували 22,1 процента от имащите възможност да гласуват в България

  За къв да давам довери на някви мишки дето когато най-много трябваха полетите им "закъсняха"аре у лево обрекоха хиляди семейства на мизерия и глад ;/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  ми гробарската мафия що разигравате номерата на Путин тогаз ве комуне?

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 15. 15
  SS
  Рейтинг: 2756 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#14] от "Дедо Лойко":

  Крепостни селяндури в Европа нямат място!

  Скоростен индекс "Y"
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Курц мачка!

  Скоростен индекс "Y"
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  У нас разликата скочи на 8%. Леките "социолози" май пак ще се изложат.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  И като по грешка съм писал леките съм имал предвид левите.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 20. 20 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  6% по-ниска избирателна активност, или намаление от грубо 20%... Гарантирано от мафията на тлъстото червеногъзо мутре Борисов

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1426 Весело

  Какво разбирате вие, бе? Популисти, ксенофоби, хомофоби, расисти, фашисти... Пропуснах ли нещо?... Аха, агенти на Путин и Тръмп дето си бият жените и децата....

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Лойко":

  Катастрофа, комунде, истинка катастрофа преживявате в момента!

  Скоростен индекс "Y"
 23. 23 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 550 Неутрално

  За нас някакви препирни, а за отбора на спечелилите другари от БКП- бухалки, нови апартаменти, къщи, басейни и милиони по незнайни сметки. И четиридесет тона суджук за мезе!

 24. 24 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  хахаха, мандраджия, комунде мое викаш на анусчето си

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Какъв унизителен провал за руските подлоги. Навсякъде!

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Бедни ми Вова, милиони долари наля в тия избори. Получилос как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Значи Банън прави кампанията на Льо Пен както се разбра. Но Путин ли го е пратил или Тръмп не казаха.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#24] от "Дедо Лойко":

  Да му лапаш на путинцев бюлетината, комунде...

  Скоростен индекс "Y"
 29. 29 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Пич не ти ли омръзна да пишеш глупости

 30. 30 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#6] от "faeton.":

  Новите може да се окажат и по лоши. Тъй или иначе ЕНП и ПЕС след като имат 310 дупетати не могат да бъдат прескочени. Ще видиш колко бързо ще се преориентират доста "центристи". Само един път да влязат.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 31. 31 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#31] от "Дедо Лойко":

  До-ви-жда-не, и обратно в землянките!!!

  Скоростен индекс "Y"
 33. 33 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дедо Лойко":

  До-ви-жда-не, и обратно в землянките!!!

  Скоростен индекс "Y"
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Да гласуват, ние пазим.

 37. 37 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Зелените втори в Германия?Явно е вярна поговорката,че преди да погуби някого,Господ му отнема разсъдъкът.

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#37] от "Дедо Лойко":


  До-ви-жда-не, и обратно в землянките, крепостни азиатски селяни!!!

  Скоростен индекс "Y"
 40. 40 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "hamiltonf":

  селтак, ти със скриптчето ли си хортуваш ве комунар малоумен?

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дедо Лойко":

  До-ви-жда-не, и обратно в землянките, крепостни азиатски селяни!!!

  Скоростен индекс "Y"
 42. 42 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дедо Лойко":

  До-ви-жда-не, и обратно в землянките, крепостни азиатски селяни!!!

  Скоростен индекс "Y"
 44. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Мда. Малко по рано излъчиха репортаж. Стив Банън е бил две седмици в Париж да прави кампанията на Льо Пен. По-рано демонстрира близки отношения с Орбан.
  Поне мъничко се информирате, преди да правите глупави и лъжливи коментари.
  И какво се оказва, че зад т.нар. популисти стои Тръмп. Е това не е повод за европейска радост.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#43] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Весело

  До-ви-жда-не, и обратно в землянките, крепостни азиатски селяни!!!

  Скоростен индекс "Y"
 47. 47 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  Vernam Cipher
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  “Срив за ЕНП и социалистите
  Според предварителните изчисления към този час на сайта europeelects.eu, Европейската народна партия (ЕНП, част от която е и ГЕРБ) ще загуби 61 места в парламента. Броят на депутатите ѝ ще се срине от 221 на 160.”


  ЕНП доведе ЕС до сериозни проблеми!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Крушовишкия пустиняк и оцъкленото Еленче ше квичът из Посирано като наритани за пореден път кучки от ПЕС, че са моралните победителки ...
  —цитат от коментар 15 на SS


  :))))))))))))))))

 50. 50 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Оле мале... немците са откачили. Зелена партия втора. Явно ги гони някакъв фетиш към сепукото. Уж десните пълнят страната с Аладини, онези пък дават път и на левите терористи в лицето на зелените престъпници, които искат да скапят живота на белия човек. Не е истина просто.

 51. 51 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И все пак зад суисидната безучастност на негласувалите се крие една единствена даденост - всеобща омраза.

  Дедо Крум
 52. 52 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1877 Весело

  Резултатите в Германия са много добри, почти идеални, като се изключи огромния скок на зелените. Но донякъде е разбираемо, отлива от СПД няма да отиде при дясно цетриски партии, а очаквано при зелените левандури.
  ЦДУ имат спад от 0коло 7%, СПД 11.5%, зелените са +10%, АзГ+4%, ФДП +2%!

  Честито на АзГ!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 53 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1877 Весело

  Упс! Забравих най-хубавото - Льо Пен води пред Макрон!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 54. 54 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И така , двете клонирани комунистически партии, стегнато подкрепени от : 700 000 българи, гласували за ГЕРБ - точният брой на чиновниците и семействата им в администрацията, шапкарите, силовите ведомства, партийните членове + 600 000 баяти комунисти, русофили, номенклатурчици и техните семейства, правят общо онзи милион и триста хиляди редови членове на старата БКП плюс семействата им, които останаха като тумор в обществото ни в историята на ДС-"прехода", като прибавим и гласовете на 340 000 етнически турци, 220 000 фашизирани четници на дс-шкембелията Каракачанов, виждаме, че по-малко от една пета от българите ще продължават да обяздват с мръсната си антинародна политика България, ще определят бъдещето на затъпялото от омерзение и обхванато от апатична агония, самоубиващо се с безучастност население от 5 000 000 лумпенизирани окончателно сънародници. Честито. На върха ще стои отвратителната каста от милиардери и милионери, до един бивши комунисти и членове на ДС. Душегубката и геноцидната власт срещу българите, инвалидите , възрастните ще продължи, но...ще продължи емиграцията на младежите. ГРОБ е бъдещето.

  Дедо Крум
 55. 55 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трагична е решимостта на българското население да спре всякаква гражданска съпротива, дори елементарна - чрез гласуване, срещу разрастващия се тумор на екскомунистическата мафия. Престъпници във всевъзможните властови институции бяха показвани, разобличавани, но вместо цялото общество да се вдигне и, разярено, днес да извоюва промяна, отхвърляйки с вота си парламентарните партии, видяхме онази бедствена гибелна овчедушна пасивност, позната и по време на априлското въстание, и по време на кървавия комунистически преврат през 1944 г, и по време на Лукановата зима, и по време на Виденовата национална катастрофа. Население от смазани души, опростачени, глухи и слепи, население от паднали ничком глупаци. Пет милиона български граждани не участваха в изборите, наведоха доброволно глави. Още днес бензинът скочи с осем стотинки, а тепърва Борисов ще увеличи цените на тока, парното, данъците, интернета, таксите за административни услуги, застраховките. Ще вдигне с три лева минималните пенсии. Ще съкрати с още една трета броя на инвалидите. Ще доубива с глад българите с ниски доходи и пенсионерите. Ще дава мило и драго на силовите структури, за да му осигуряват феодалното господство. Ще подчини обществените медии, така че и Ердоган да му завиди. Накрая ще измисли някакви вътрешни врагове и ще започне с арести. Пътят на диктаторите е прожектиран много пъти, а той се насочва към еднолична пожизнена диктатура

  Дедо Крум
 56. 56 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Зад всички лица на партиите-победителки в днешния вот се крие една и съща майка - Българската комунистическа партия. Обогатената биография на тримата лидери крие добавка - сътрудници на мръсната Държавна сигурност. Представяте ли си в Германия партийни лидери, осветени като бивши агенти от мракобесната ЩАЗИ? Но тук Борисов, Доган, Каракачанов са точно такива. Тук, в България комунистическата власт сама захвърли ненужната си марксистко ленинска коруба, маските на демагогията паднаха още по времето на правешката диктатура. Но погледнете отново, кои партии държат изборите - лидерите им се крият и отказват коментари за спечелената си победа в условия на пълна апатия, на безверяването и апатията на робското население, най-бедно, най-ощетено от трийсетгодишната агония и мизерия, сами се крият от убийственото статукво, което сами създадоха. Отново и отново проекцията на измамния "преход", осигурил метаморфозата на комунистическата глутница, очертава перманентното й господство. И удобната мутра, чиято показна акция от институцията на министър председател бе тиражирана денонощно три ударни седмици от медиите, ще продължи да се държи назидателно, да се пъчи и да говори лукави обещания, докато хората загиват, пътищата се срутват, болни умират като мухи, а пенсионерите поминуват с метални левчета , кътани в носни кърпички. Това е горчивата истина за днешната победа на ГЕРБ, БСП и ДПС , франкенщайновите мутанти на комунистическите дс-лаборатории.

  Дедо Крум
 57. 57 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво разбирате вие, бе? Популисти, ксенофоби, хомофоби, расисти, фашисти... Пропуснах ли нещо?... Аха, агенти на Путин и Тръмп дето си бият жените и децата....
  —цитат от коментар 21 на puknatastotinka


  Либерастите малоумни, леви и десни - в канала..

  Кеф!

 58. 58 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Упс! Забравих най-хубавото - Льо Пен води пред Макрон!
  —цитат от коментар 53 на dgd


  Хахахаха...
  Бой по кухите каски!

  Кеф, кеф!

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  Къде е Марешката мутра?

  Скоростен индекс "Y"
 60. 60 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "bobo59":Ядеш ли си гъза от яд, руска свиньо?
  —цитат от коментар 35 на EU defender


  Навряха ви европейците , червените знаменца в дупетата , а душко червендалеста?

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  Много добри резултати: ЕНП първа, следвана от Либералите, Зелените трети.

  Путинджиите - на кучето в ****.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  европейците гласуват 50 -60 %
  ... а България ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  Крепостни селяндури в Европа нямат място!
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf

  Защо не, теб са те пуснали.

 64. 64 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  Добре, че не чета само Дневник.
  Иначе щях да се изненадам, че вместо да накажат Орбан, унгарците с потресаващо мнозинство са гласували за неговата партия.

 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  И си представете какво щеше да е Франция ако там избирателната система беше като нашата( пропорционална). Генерал де Гол е бил много прозорлив човек.

 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Т.е. дотук излиза, че всички крайнодесни отрепки, популисти, националисти, патриоти и прочее и.мет събират не повече от 23 процента!

  А това е изключително радващо! :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Най-забавното е, че зелените се сринаха в страната, която ни дари с малката Грета. Но опасността дедо Шори да ни ощастливи с червено-червено-зелена коалиция, както обеща през февруари, си остава съвсем реална

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Само за протокола. С едно изключение във Франция управляващите винаги губят евроизборите. И процентът на наша маринка е по-малък от този на миналите. Крах за традиционните левица и десница. Голяма победа за зелените. Оттук-нататък Макрон може да движи само нагоре.

 69. 69 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Това е голямата разлика между Европа и Тиквостан. В Европа гласуват за идеи и бъдеще, в България за Тикви и СтабиУност.

 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Както виждаш Льо Пен печели

  гошо
 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#70] от "гошо":

  Какво тук означава "печели"?
  Едва един процент разлика, което не знам дали значи дори 1-2 ма депутата в повече от тези на Макрон.
  Но тук говорим за Европарламента, не за този на Франция.

  Май очаквахте доста повече от тези избори, предвид лютите закани че след изборите всичко щяло да се промени... Ха-ха-ха :)))

  да, ама НЕ!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  " Той (Макрон) няма друг избор, освен да разпусне националното събрание, за да го направи представителен инструмент на страната", каза Марин Льо Пен, след като нейната крайнодяна партия Национален сбор спечели 23.73% от гласовете. Партията на Макрон е втора с 22.47%"

  Тежко и горко на Франция , пък и Европа, с Льо Пен като първа политическа сила !

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  " Лидерът на гръцката опозиция Кириакос Мицотакис призова за оставка на премиера Алексис Ципрас след победата на партията на Мицотакис "Нова демокрация". По принцип изборите в страната са планирани за октомври. Според приблизителни данни, огласени от Европарламента, "Нова демокрация" печели 34%, а СИРИЗА – 27% от гласовете."

  Сънародниците ни оттатък Вардар само могат да се радват, че подписаха Преспанското споразумение с Ципрас, докато все още е на власт ! С Нова демокрация нещата нямаше да имат този резултат ! В Гърция назрява промяна !

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Много добри резултати: ЕНП първа, следвана от Либералите, Зелените трети. Путинджиите - на кучето в ****.
  —цитат от коментар 61 на Norman Granz


  След ЕНП са социалистите, големото червено петно у лево, не го ли виждаш?

  Чак след това са либералите и зелените.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  И не забравяйте, че в ЕНП са Поляците и Орбан. И още разни други не толкова крайни, но които се обявяват против миграцията. :)

  Така, че парламентът ще е още по-фрагментиран, отколкото изглежда на картинката.

 76. 76 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Положението е страшно. Дано Дони успее да упражни натиск и спре зелените дивотии, че тези ще ни върнат в каменната ера и ще ни съсипят живота!
  Главен виновник за този цирк е Меркел. Успя да разсипе къде що има консервативно десни партии и да прати хората или в крайните десници/левици или в зелени партии. Честито на губещите, ние всички!

 77. 77 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Льо Пен печели, но нищо от нейната предишна антиевропейска програма не е останало.

 78. 78 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Зелените имат повече в Европарламента от националистите :-))))

 79. 79 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1877 Весело

  Много добри резултати: ЕНП първа, следвана от Либералите, Зелените трети. Путинджиите - на кучето в ****.
  —цитат от коментар 61 на Norman Granz


  Ма как няма да са ви добри на вас пребоядисаните цоциалисти! Червените са втори - радост за всеки бг либераст.
  Я кажи, отвори ли (пак) едно скъпо шампанско на терасата с изглед към Витоша ли беше(забравих, че много истории вече си разказал тук)?
  А на твоя приятел Раданчо дрънна ли една жица да го поздравиш ß ти и цалото семейство или по-скоро дрънна на Станишката?

  Трябва да ти се признае, че измислиците ти са по-достоверни от тези на онова дърво дифендъра, ама и ти яко издишаш вече :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 80. 80 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#76] от "Th Henry":

  Зелените са все още под 10% от цялата брюкселска сволоч, но са доста гръмогласни.

  Проблемът е друг, че левите, зелените, либералите и прочие прогресивна сволоч има близо 50% и с някои прогресивен идиот от ЕНП ще могат да прокарват решенията си лесно. А там като става въпрос за контрол над съдбата на хората - просто тея другари нямат никакви противоречия - винаги се обединяват.

 81. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Льо Пен печели, но нищо от нейната предишна антиевропейска програма не е останало.
  —цитат от коментар 77 на palav_nik


  Тя затова печели :)

  Хората си искат ЕС и някои от положителните страни, които носи.

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Зелените имат повече в Европарламента от националистите :-))))
  —цитат от коментар 78 на uje32596582


  Я кажи кой броиш за националист? ;)

  Щото само Льо Пен и Салвини ще имат повече от зелените, примерно.

  Орбан и поляците къде ги слагаш? В ЕНП ли или при националистите - щото в графиката горе са си в ЕНП. Обаче според Дневник те са си националисти, популисти. :)

 83. 83 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Резултатите в България, съотнесени къмто ЕП.
  От 17 депутати - 1 национал-популист.
  Това е положението.

 84. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Резултатите в България, съотнесени къмто ЕП.От 17 депутати - 1 национал-популист.Това е положението.
  —цитат от коментар 83 на palav_nik


  Абе според съседната статия и на БСП са там - сещаш се оня дето казва, че БСП станала дясна, консервативна, религиозна партия. :)

 85. 85 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ха ха, "Европа на нациите" е най-малката група в Европарламента.

  Пълен провал.

 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#76] от "Th Henry":

  Майната му на оранжевия шут.
  Европа е либерална и дони да го духа!

  :PPP

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 87. 87 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  БСП са сичко друго, само не и партия.
  Това е сбирщина на клубове по интереси. Такава е и листата им.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#76] от "Th Henry":Майната му на оранжевия шут.Европа е либерална и дони да го духа!:PPP
  —цитат от коментар 86 на Боян Таксиров


  Споко и САЩ и Европа ще го издухат с тея политики дето водят. :)

  Някъв шанс за цивилизацията има в Япония, Южна Корея и евентуално Източна Европа. Другите до 50 години белите ще са малцинства - съответно там няма да има цивилизация.

 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":

  Според нацистката ти и расистка гледна точка вероятно е така.
  Науката обаче отдавна е доказала, че расата не е фактор, влияещ върху характера на цивилизацията. Генетичните разлики между расите са минимални.

  Пък и след 20-30-40 години расата няма да има значение. Ще можеш да си поръчваш какъвто си искаш цвят на кожата за отрочето си(както и всякакви други белеза), ако изобщо децата се създават по същия начин, както досега.

  Расата, като биологична детерминанта няма как да е ценност.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 90. 90 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  Я виж пак!

  Ти и картинки ли не можеш да проумееш?

 91. 91 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нещо не излязоха читави социологическите проучвания. Уж национал-популистите щяха да са голямата работа а те с най-малката група и Марешки - вън. Колегите национал-популисти във форума, като че ли са леко изненадани и объркани. Няма лошо, през 2024 национал-популистите ще имат още по-малко гласове. Демографията не прощава.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 92. 92 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#36] от "''zms15783''":

  Какво пазите, ма? :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 93. 93 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Науката обаче отдавна е доказала, че расата не е фактор, влияещ върху характера на цивилизацията. Генетичните разлики между расите са минимални
  —цитат от коментар 89 на Боян Таксиров


  Това че съвременната генетика е тотално политкоректна не помага, само пречи.

  Но чат пак се появяват и много брутални изследвания, които даже учените провели експериментите не смеят да коментират, щото ще ги изхвърлят завинаги от всякакви университети. :)

  https://aeon.co/essays/science-in-flux-is-a-revolution-brewing-in-evolutionary-theory

  В линка е експеримент, при който информацията между поколенията се предава чрез гените. И не само децата, ми и до внуците стигала. Звучи брутално, но и аз така си мислех доста преди да прочета новината. :)

 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":

  Някъв шанс за цивилизацията има в Япония, Южна Корея и евентуално Източна Европа. Другите до 50 години белите ще са малцинства - съответно там няма да има цивилизация.
  —цитат от коментар 88 на realguru


  Сори, но в Япония и Южна Корея бели ли живеят?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 95. 95 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#89] от "Боян Таксиров":Хапчетата, Бояне ! Расата е всичко и е основа на величието и успеха на една нация . Защо ли пък няма една успешна африканска държава ?. Та негрите за толкова хилядолетия не успяха да създадат писменост , тъкани дрехи , пътища , каледар , колелото , да не говорим пък къщи от камък . Хеле пък децата как ще ги правим по друг начин освен чрез секс не знам . Иначе националистите и в Европа запазват позиции . В Унгария , Полша , Италия , Австрия , България , Прибалтика , Британия и т.н.

 96. 96 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#93] от "realguru":

  Брутална е единствено глупостта ти и жалките ти напъни :)
  А също и смехотворни :))

  Тэй като не ми се занимава с някакви сайтове за "алтернативна наука" от типа на теорията за плоската земя, просто ще обърна внимание на твоя по горен пост.


  Другите до 50 години белите ще са малцинства - съответно там няма да има цивилизация.
  —цитат от коментар 88 на realguru


  Значи където белите са малцинства, там нямало цивилизация. Поне според теб, де.

  Но, WTF:

  Някъв шанс за цивилизацията има в Япония, Южна Корея и евентуално Източна Европа.
  —цитат от коментар 88 на realguru


  Т.е. тук ти групираш цветнокожи с бели според признак за цивилизованост...?

  Странно. Ако южнокорейците могат да имат цивилизация, то севернокорейците не могат ли? Нали са съвсем една раса? Следователно не е ли културата по важен фактор от биологията?

  И също, за каква "цивилизация" можеш да говориш сред източноевропейците? Базирана на култура, или раса?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 97. 97 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  "Иначе националистите и в Европа запазват позиции . В Унгария , Полша , Италия , Австрия , България , Прибалтика , Британия и т.н."

  Специално в България националистите са пълна скръб и никакви позиции не запазват.

 98. 98 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2398 Весело

  Я къде бил Горянина. А аз се чудя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 99. 99 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#95] от "benefikato1":

  Когато цивилизацията се е зародила в Месопотамия, бялата раса е била стадо полуживотни някъде в днешен Сибир и Казахстан.
  Африканците също са имали цивилизация на територията на сегашно Зимбабве.
  Египтяни, Ацтеки, Инки, Маи, Араби, Китайци, Японци, Индийци и т.н. са изградили значителни цивилизации и то повечето по време, когато белия човек е живял в землянки и пещери...

  От тази точка може да започнеш своето ограмотяване.


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 100. 100 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#93] от "realguru":

  В главата ти е голема мешавица.
  Патриотизъм, расизъм, национализъм, пълен тюрлю-гювеч.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK