Следизборно судоку: Започва надпреварата за висшите постове в ЕС

Следизборно судоку: Започва надпреварата за висшите постове в ЕС

© ReutersИзборите за Европейски парламент поставиха началото на голямата реформа по високите етажи на властта в евроинституциите. Лидерите на ЕС се срещат днес, за да подготвят почвата за преговорите с евродепутатите по въпроса кой ще оглави няколко ключови институции на съюза – Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската централна банка, както и кой ще бъде следващият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.


ГЕРБ и Бойко Борисов заявиха няколко пъти, че застават зад Манфред Вебер, водещия кандидат на Европейската народна партия за председател на комисията. Но това беше преди изборите, на които се потвърди, че работещо мнозинство в Европейския парламент е възможно само при компромисно споразумение между 4 групи - на ЕНП, на Социалисти и демократи, на либералите и на Зелените. На теория нито Вебер, нито водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс може да са приемливи за всички и да се наложи търсене на нов кандидат.


Ако има зрънце вероятност в твърденията на източници на "Блумбърг", че е обсъждана Кристалина Георгиева - и това се реализира на практика - Борисов ще трябва да жертва еврокомисар Мария Габриел, защото една държава не може да има двама представители в комисията. Но Габриел трябва скоро да обяви дали ще заеме мястото си в европарламента като избран водач на листата на ГЕРБ и ако остане в комисията, както изглежда най-вероятно към момента, поема известен риск това да е последният ѝ мандат там.
Договореностите трябва да балансират между различни интереси – на 28-те правителства и на европарламента, на ключови страни членки, на по-малки и по-големи държави, на европейския изток, запад, север и юг, на паневропейските леви, десни и центристки политически партии, на популисти и националисти, на баланс между представителите на двата пола...


Сложно става и заради това, че британците имат пълно право да участват в процеса, а там дори не е ясно кой ще наследи Тереза Мей след оставката ѝ на 7 юни. Източници на "Дневник" в евроинституциите коментираха, че по-скоро ще има "джентълменско споразумение" представителите на Лондон доброволно да се дистанцират от процесите в Европейския съвет и формирането на ръководство на Европейския парламент. Но получилите кураж от евроизборите критици на евроинституциите в Италия, Унгария и Полша също няма да пропуснат първата възможност да заявят намеренията си.


А за да е още по-сложно, веднага след изборите в Австрия падна правителството, а в Гърция премиерът Алексис Ципрас насрочи извънредни парламентарни избори. В Белгия предстои да се сглоби федерално правителство, а страната е прочута с това, че това може да отнеме дори години.


Освен това разпиляването на гласовете след евроизборите предвещава трудни взаимоотношения между групите в парламента. "Няколко политически групи, смятащи се за победители, могат да претендират за упражняване на влияние при определянето на председателя и програмите на Европейската комисия", подчертава Себастиан Меяр, директор на института "Жак Делор".


Как?


Процесът с т.нар. водещ кандидат бе използван за пръв път при избирането на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Според поддръжниците му той прави избора на председател на еврокомисията по-демократичен и прозрачен. Преди 2014 г. председателят се назначаваше от лидерите на ЕС. С въвеждане на системата за водещ кандидат (наричан още "шпиценкандидат") европейските политически партии издигат свои претенденти.


Въз основа на резултатите от евроизборите един от тях би трябвало да бъде избран за председател на Европейската комисия от Европейския парламент, след като бъде официално предложен от държавните и правителствените ръководители. Идеята на този подход е, че председател на еврокомисията трябва да стане кандидатът на партията, излязла начело в изборите. Френският президент Еманюел Макрон и други национални лидери обаче са против искането на европарламента за използване на метода.


Кой?


"Ройтерс" представя някои от ключовите имена в надпреварата за висшите постове в ЕС, които ще останат свободни до края на годината.


Манфред Вебер, Германия, ЕНП


Четиридесет и шест годишният Вебер е кандидатът на Европейската народна партия за председател на еврокомисията. В силна позиция е, защото ЕНП спечели изборите, но никога не е заемал правителствен пост и не са малко лидерите, съмняващи се в качествата му за поста. Дясноцентристите освен това, макар и победители, са силно отслабени след изборите.


Франс Тимерманс, Холандия, ПЕС


Петдесет и осем годишният Тимерманс е зам.-председател на Европейската комисия, бивш външен министър, владее пет европейски езика. Има квалификация и е красноречив, което липсва на Вебер, но в негов ущърб е лошото представяне на социалистите на евроизборите.


Мишел Барние, Франция, ЕНП


Шейсет и осем годишният главен преговарящ на ЕС за Брекзит е бил външен министър, евродепутат и еврокомисар. Той не участва в изборите, но дискретно работи, за да използва уважението на лидерите за преговорите му за Брекзит. Като умерен френски консерватор, може да се хареса както на либерала Макрон, така и не консервативния германски канцлер Ангела Меркел.


Маргрете Вестагер, Дания, АЛДЕ


Петдесет и една годишната Вестагер е еврокомисар, отговарящ за конкуренцията, и е един от кандидатите на либералите за председател на еврокомисията. Атаките й срещу американските технологични гиганти й спечелиха популярност. Като либерал и жена, може да се хареса на Макрон, Меркел и на няколко либерални премиери.


Кристалина Георгиева, България, ЕНП


Шейсет и пет годишната Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар. Като идваща от страна от Източна Европа, може да успокои новите държави членки от региона, че отново (след Доналд Туск) ще имат свой представител на единия от трите най-високи поста в ЕС. Това, че е жена, също може да е предимство. Тя е бивш зам.-председател на комисията и знае как работи тази институция. Отговаряше за бюджета на ЕС през 2014-2016 г. и за първото му намаляване.


Кристин Лагард, Франция, ЕНП


Шейсет и три годишната Лагард е управляващ директор на Международния валутен фонд, бивш финансов министър след успехи като корпоративен адвокат. Също голяма неизвестна. Посочвана е като възможен вариант от тези, които смятат, че лидерите са склонни да видят жена начело на евроинституция. Спечели признание за това, че базираният в САЩ МВФ помогна на европейците по време на кризата в еврозоната.


Далия Грибаускайте, Литва, съюзник на ЕНП


Шейсет и три годишната Грибаускайте бе президент от 2009 г. до състоялите се през уикенда избори, бивш еврокомисар и финансов министър. Десетилетие на масата за преговори на ЕС я прави подходящ заместник на Доналд Туск начело на Европейския съвет. Някои обаче я смятат за твърде рязка и прекалено враждебна към Русия, за да може да води лидерите на ЕС към консенсус.


Ги Верхофстад, Белгия, АЛДЕ


Шейсет и шест годишният лидер на либералите в Европейския парламент и координатор за Брекзит в институцията е и бивш премиер. Еврофедералист, претендент за председател на европарламента. Някои виждат вариант за разделяне на петгодишния мандат на две, евентуално с Вебер.


Кои са основните кандидати за президент на Европейската централна банка четете тук.


Спекулациите


Според EurActiv Вебер вече е изключен като реалистична опция. Макар ЕНП да спечели най-голям брой места и въпреки че големите партии все още подкрепят метода с водещия кандидат, единствено най-верните му поддръжници смятат, че той ще бъде реално предложен за председател на еврокомисията.


Една важна група държави членки, сред които Франция, Люксембург, Литва, Словения и Словакия, водени от Еманюел Макрон, е против автоматичното избиране на водещия кандидат, който може да събере мнозинство в европарламента. В съвместно изявление на ALDE и движението на Макрон се казва, че "новият баланс на силите в Европейския парламент изисква кандидат за председател на комисията, който може да изгради солидно мнозинство отвъд партийните линии, поради което нашата група е отворена за обсъждане на всички кандидати, събрали подкрепа от политическите семейства, които ще сформират бъдещото управляващо мнозинство".


Ако Вебер, от Християнсоциалния съюз в Германия, бъде отхвърлен в първоначалните дискусии, друг представител на ЕНП, Мишел Барние, е обсъждан като алтернатива. Въпреки подкрепата на Макрон за него и натоварения му график през последните месеци, включително речи в президентски стил из ЕС, малко са тези, които вярват, че той ще бъде крайният избор за наследник на Жан-Клод Юнкер.


Според дипломат, цитиран от изданието, Кристалина Георгиева може да бъде единственият кандидат на ЕНП, приемлив и за другите партии. Освен това тя се харесва и на западните, и на източните държави членки. Източници от комисията обаче определят шансовете на Георгиева като слух. Вместо това споменават името на Кристин Лагард, която има силни съюзи в Брюксел. Тя е обсъждана и за президентския пост в ЕЦБ. Засега твърди, че се чувства добре на настоящата си позиция.


Какво следва?


Първо трябва да бъде запълнен председателският пост в еврокомисията. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче иска да постигне споразумение за целия пакет, включително и за ключовите постове на Европейския съвет на 20-21 юни.


Целта е да се запази обичайният ритъм на работа на новия Европейски парламент и депутатите да могат да гласуват по избора на лидерите за председател на еврокомисията на пленарното си заседание на 15-18 юли. Ръководителят на европарламента и зам.-председателите на институцията се избират на първата пленарна сесия, която ще започне на 2 юли.


Днес се очаква държавните и правителствени ръководители да започнат да обсъждат потенциалните кандидати за висшите постове и лидерите от ЕНП да подкрепят Вебер. Тъй като обаче едва една трета от тях принадлежат към дясноцентрстката група, неговата кандидатура скоро може да се провали, коментира източник на EurActiv.


Ако все пак ЕНП получи еврокомисията, социалистите и либералите ще се борят за председателския пост в Европейския съвет, макар позициите на върховния представител за външната политика и сигурността и дори председателският пост в европарламента все още да са свободни.


Холандският премиер Марк Рюте е смятан за фаворит да оглави Европейския съвет. Той казва, че не е кандидат, но амбициите му са "публична тайна" в Брюксел. Не е изключено заради резултатите от евроизборите в Холандия Рюте да срещне трудности. Вместо това друг либерал, белгийският премиер Шарл Мишел, който е съюзник на Макрон, може да намери поддръжници и да има някакъв шанс.


Не крие амбициите си и испанският премиер Педро Санчес, чиято партия е най-голямата в групата на социалисти и демократи. Той ще се бори испанец да заеме някои от водещите постове в ЕС, казват правителствени източници на "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Бре, претендентите за короната били цял футболен отбор!
  Нямам нищо против Георгиева /заради произхода/ или Барние, но обикновено не познавам победителя.

  Еретик
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нали вчера обявихте победа за "проевропейските" сили? Хайде, сега победителят да избере европейските бюрократи!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  То и за премиерския пост в ОК има седем кандидати.
  Наистина да им се чуди човек.

  Аз продължавам да съм за Вебер.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тук нахвърляха един отбор сороски комисари. С изключение на Далия, може би, но нея пък не я харесват. Остра била с Русия. Тръмп не го харесват, защото бил мек с Русия.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Пъзелът ще се нареди, въпросът е дали европейският елит "чу" и разбра какво му "казаха" европейските граждани?!

 6. 6 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Те, Сталинка я уволниха, ако не помните, а кандидат за шеф на ЕК може да е само в жълтия "Дневник"...

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Убава надпредвара,баницата е сладка!Дано и некой демократичен българин да се намърда на трапезата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":То и за премиерския пост в ОК има седем кандидати.Наистина да им се чуди човек.Аз продължавам да съм за Вебер.
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Кой е Вебер?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":То и за премиерския пост в ОК има седем кандидати.Наистина да им се чуди човек.Аз продължавам да съм за Вебер.
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Вебер е естествения избор . ЕНП са и с най-много депутати.Разбира се другите формации ще извиват ръце.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  [quote#8:"Милост за живите"][/quote]

  Той е този , който ти никога няма да бъдеш.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Дано да се избият един друг.

 12. 12 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нещо за петте милиона, въздържали се от гласуване, българи - години наред изборите не им носиха и не носят удовлетворение заради упоритите еднозначни резултати на баятите екскомунистически партийни електорати - ГЕРБ, БСП, ДПС, години наред изборите разочароваха българските граждани. Получи се нещо като тричане на кучета. Хората се отдръпнаха, открито не желаят да служат за фикуси в постановъчните сюжети на милиционер-партийните хидри. Има нещо идиотско в садо-мазо гласуването в полза на Борисов и покварената му от корупция му шайка, в полза на мръсната комунистическа партия, в полза на турското алчно ДС ченге Доган и противния до болка Пеевски. Как да живееш в едно общество, понасяйки примитива на упоритите техни избиратели?
  И пет милиона омерзени до дъното на душите си сънародници просто направиха това, което това отвратително управление на гнусния милиционер-комунистически триумвират - ГЕРБ, БСП, ДПС ги принуди най-сетне: отказа ги. Явлението се подминава, но то грозно стои, държава, чието население поединично се е затворило, което бяга в мизерното си себесъхранение, отказващо да поеме отговорност за себе си и бъдещето на децата си. Срамно е наистина, но е факт, пет милиона български граждани избраха да бъдат стригани като безропотни овце. Рудимент от комунистическата диктатура ли е това, резултат от геноцидната война на ГЕРБ към сънародниците ли е, други да кажат. Дори и най-безпристрастно съзерцаване на явлението води до страшна констатация, а именно - от силата на духа на българите от времето на Балканската война нищо не е останало. Те се върнаха към яловото си живуркане на роби от турското робство, към смазаното си АЗ от времето на червената диктатура.

  Дедо Крум
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Пак да попитам - защо чак сега започва надпреварата за постовете в ЕС?! Това демокрация ли е когато една шайка се събира и тайно решава кого да избере за лидер на ЕС,без в този избор да участват европейските народи?!
  Защо преди евроизборите всяка партия не обяви кого ще избере да води ЕС?!

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Любопитно

  тъжния прескок на минимален праг(заради 26% активност) ли спира отразяването на позицията Орбан? единия процент/депутат още ли ще го гони от ЕНП

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Пъзелът ще се нареди, въпросът е дали европейският елит "чу" и разбра какво му "казаха" европейските граждани?!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Обясни какво му казаха, за да видим ти какво си разбрал!

 16. 16 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Старата лисица Юнкер беше обявил Вебер едва ли не за сигурен заместник. Много се надявам да е Барние. Ферховстаад е либерал, но играе също много твърдо и ще е добър избор. Показа го в преговорите с бритките, но факта че е еврофедералист в момента не е предимство за него, а точно обратното. Кристалина Георгиева при тази жестока конкуренция няма шанс. В Монд имаше коментар, че на ЕС е необходим визионер, а това е ??

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#8:"Милост за живите"][/quote]" Кой е Вебер?"


  Вебер е онзи германски консерватор, който не иска да се обединява с консерватори, а с либерали, комунисти и екоталибани.

 18. 18
  gianni
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Кой е Вебер?
  —цитат от коментар 8 на Милост за живите


  Гледайте си матушката, бре дрогарьо! Там ви е силата. Кеф ти Путин, кеф ти Куроедов, Куропаткин и тям подобни.

 19. 19 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  https://results.cik.bg/ep2019/protokoli/03/030600383.html

  12 ПП ГЕРБ 51
  20 Движение за права и свободи - ДПС 37
  18 БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 27
  23 ВОЛЯ – Българските Родолюбци 20
  3 ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 12

  https://results.cik.bg/ep2019/pdf/23/030600383.pdf

  Vernam Cipher
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Влияние, влияние...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  у Лехчево има ли много цигане ве?

  Vernam Cipher
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  ЕС ми е много странна организация. Когато казваха на базата на какво се обединяват, не можаха в крайна сметка да формулират.
  Не е на национален признак, не е на религиозен признак. Даже не знаят защо са заедно.
  Сега с Брекзита, се поставят вече много въпроси. На тези избори кой каквото ще да говори, но реално победиха партиите, които са против ЕС. Защото те доскоро бяха много слаби, а сега вече направо правят фурор. При следващите избори, те ще са победителите. Не е нужно много да се мисли, за да се стигне до това заключение. Разбира се за ЕС е най-лесно да си зарови главата в пясъка и да се прави, че нищо не вижда. ЕС си отива, и то по желание на хората. Тук не визирма България, където политиката е просто една гнойна рана и не може да се декомунизира още, а какво остава за нещо друго. Визирам свободните европейски страни. Свободните европейци явно не искат ЕС и все по-смело и директно го заявяват.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 23. 23 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Област код : 03
  Област текст : ВАРНА
  Община код : 06
  Община : ВАРНА
  Район код :
  Район :
  Секция : 383
  Населено място код : 35701
  Населено място : С.КАМЕНАР
  Адрес : Народно читалище "Пробуда", ул."Цар Симеон I"№8

  Vernam Cipher
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":

  Европейските народи НЕ искат федерален ЕС,а конфедерален. Блестящ пример за конфедерация е Швейцария. Виж в нета какви са разликите между федерация и конфедерация.

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Защото демокрация реално няма.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 26. 26 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  СИК-аджиите у отпуска ли излезнафти? га мислити да на удостоите с аканчатилнити резилтати?

  Сумарни данни
  Данни към 12:00 на 27.05.2019 г. при обработени 95.20% СИК протоколи в РИК

  Vernam Cipher
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#25] от "anonim440":

  Не е това. Дори и да имаше демокрация,в смисъл да се избираше демократично лидера на ЕС,то и тогава европейците нямаше да искат този федерален ЕС. Европейците искат всяка европейска страна да е суверенна и независима,(както са кантоните в Швейцария),и обединени в съюз. Тоест,искат Европа на отечествата,(по де Гол).

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Защо въобще беше нужен ЕС? Нас ни лъгаха, че за да пътуваме свободно трябва да сме в ЕС. Т. е. ни задължиха заради нещо, което е било исконно право в България преди 1944 г.
  Гърция е в криза, Италия, Испания, Португалия...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Ами супер, да си се върне тогава положението от преди ЕС.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#26] от "Дедо Лойко":

  Ти що не се лекуваш?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  хубаво де, поради что циганите гласуват масово за ГЕРБ? биете даже и ДПС?

  Vernam Cipher
 32. 32 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 451 Весело

  Да ви питам всички десни( пишман десни :) ), след призива на Вебер " да сме заедно със социалисти,либерали и зелени в следващите години", как се чувствате, добре ли сте в едно с депутатите от БСП и Дилянчо?! Що така, ви позиционират при социалистите?! :) :) :)

 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":

  Манфред Вебер, водещ кандидат на енп.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дедо Лойко":

  И от шест милиона гласоподаватели реши да питаш мен що циганите гласували? В някакво село, дето не съм го чувала?

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  у Лехчево има ли много цигане ве?
  —цитат от коментар 21 на Дедо Лойко


  12 ПП ГЕРБ 56
  18 БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 34
  3 ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 20

  Парняка е гласувал:

  27 ПП „Възраждане“ 1

  Vernam Cipher
 36. 36 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#30] от "АзКлавдия":

  хм, мерси за инфуту. що са издади?

  Vernam Cipher
 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "btc18521004":

  и защо се надявате да е барние? един френски мандарин, който гледа на източна европа с невероятно презрение

 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":

  вие със сигурност не мислите много. има много страни извън ес, живейте си там. мисленето ви е напълно откъснато от европейската реалност

 39. 39 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#34] от "АзКлавдия":

  да ти са намирга некво обеснений оти циганите са гласували масово за ГЕРБ?

  Vernam Cipher
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Манфред Вебер, Германия, ЕНП.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 765 Неутрално

  „Започва надпреварата за висшите постове в ЕС“

  Един вид започва надпреварата за до ликвидирана на ЕС...

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#38] от "owen":

  Малко на комунизъм ми прилича разсъждението ви.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 43. 43 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  Път на младите , стига с тия памперси от Студената война която Русия загуби.
  Манфред Вебер от Бавария, Той е !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 44. 44 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Всичко е борба на интереси ,няма да допуснат български кандидат за шеф на к омисията .

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Така или иначе про-европейските партии трябва да намерят общ език, за да може новия ЕП да заработи

 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Според мен европейските граждани "казаха" на елитите :
  -Не харесваме възможността руски пари да правят зависими европейски политици;
  -Не харесваме крайните залитания в национал-социоализъм и популизъм;
  -Не харесваме свръхрегулациите и свръхбюрокрацията;
  -Очакваме да уважавате всяка европейска държава с нейната идентичност в рамките на общата европейска идентичност;
  -Очакваме да си плащате данъците и да спазвате общите правила, като нас....
  и подобни неща!!!

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  ЕС рано или късно ще се разпадне като всеки синкретичен съюз в историята.
  Сега тези дето възторжено се възхищават, по инерция, на този съюз даже не знаят на какво точно се възхущават. Разбира се ЕС е хвален навсякъде по медии, от партии от организации. Лесно е да ръкопляскаш на нещо, когато всички ръкопляскат. Но вече се вижда началото на края. Не казвам, че ЕС няма да се бори до последно за да не умре, но...
  всичко се унифицира, хората стават едни и същи, скука. Всички култури се омешват в едно и стават една обща омешана култура на нищото. Защото това омешване е изкуствено, то няма своите исторически корени, няма своето естествено развитие. Това е дърво без корен. Всичко се смесва в едно (разбира се Леонтиев го е предсказъл още преди 150 г.)

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 48. 48 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това си бяха избори на държавни служители на държавна издръжка чрез ГЕРБ. Пропаганда на Бойко за герб през работно време, на държавна заплата, с държавни служители около него, с държавни автомобили, държавни горива и масла, държавно платена охрана и ... Това не са избори , а Държавно Мероприятие с нашите пари от данъците ни . Непозволена държавна помощ

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 49. 49 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Пълна геронтокрация.....Къде са младите лидери и защо вече не въведат американската система...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  Надявам се следващия председател на ЕК да се казва Франс Тимерманс. Успех за ПЕС на предстоящите преговори. Дано успеят да наложат своя кандидат. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Без първите двама - Вебер и Тимерманс - останалите са мюрета.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "Изборите за Европейски парламент поставиха началото на голямата реформа по високите етажи на властта в евроинституциите"

  Поставиха началото на големи пазарлъци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Много кандидати за готината мръвка, но дано не е литовката с кривото име, щото ще обяви война на Русия.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най-забавната кандидатка е Сталинка! Никой не я е предлагал, вероятно тя също не се е предлагала, Боко не знае, но според Дневник била обсъждана? От кого? Пак е тайна.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":

  И Мишел Барние ли?

 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Всички от големите държави ще дърпат чергата към себе си.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пълна геронтокрация.....Къде са младите лидери и защо вече не въведат американската система...
  —цитат от коментар 49 на angevins


  Има и млади, които ще работят за по-тясна интеграция. Е. Макрон вече няма да е сам, към него се присъединява П. Санчес (47 год), ще видим какво ще стане в Германия?

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До 57:"Peni Nikol"...Всички от големите държави ще дърпат чергата към себе си...."

  Ти да не се надяваш Сталинка да я предложат?

 60. 60 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#49] от "angevins":

  Казва се "Брежневски синдром".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK