Европейската политика за търговията - по-зелена след евроизборите

Европейската политика за търговията - по-зелена след евроизборите

© ReutersПодемът на Зелените, ефектът "Грета" - на името на младата шведска природозащитничка, и влизането на партията на френския президент Еманюел Макрон в Европейския парламент вероятно ще доведат до една по-защитаваща и природощадяща търговска политика на ЕС.


Европейските избори в неделя показаха, че традиционните консервативни и социалистически партии, които дълго управляваха Европейския съюз, изгубиха десетки места. Те вече не могат да съставят мнозинство, съюзявайки се помежду си, и ще разчитат повече при приемането на европейски закони на подкрепата на либералите и Зелените, успели да засилят присъствието си.


Либералният блок, който сега е третият по големина в 751-местния Европейски парламент, добави над 40 места, начело с 21 места на партията на Макрон "Република, напред!", която обещава защита на европейския бизнес и изпълнение на споразумението за климата от Париж. Зелените ще увеличат евродепутатите си от 52 на 69.
Ако погледнете резултатите от вота, виждате желание на европейците да бъдат защитени, желание климатичните промени да бъдат отчетени и Франция ще продължи да бъде настоятелна по определени въпроси, за да може нашата търговска политика да отговори на тези желания, каза Жан-Батист Льомоан, френският държавен секретар към министъра по европейските въпроси и външните работи пред репортери в Брюксел преди среща на ЕС за търговията.


Като оставим настрана околната среда, Франция е сред най-големите защитници на мерки, които да накарат Китай да отвори държавните си търгове за чуждестранни компании. Зелените също искат ЕС да бъде твърд с Китай.


Търговските споразумения станаха гореща политическа тема през последния петгодишен мандат на Европейския парламент, включвайки дебати по въпроси от безопасността на храните до климатичните промени.


След като бяха променени разпоредбите през 2009 година, така че Европейският парламент да има правомощия да одобрява търговски споразумения, те включиха повече мерки за насърчаване на устойчивото развитие, както и една реформирана система за уреждане на споровете между инвеститори и държави.


Дори с тези промени Зелените гласуваха срещу споразуменията за свободна търговия с Канада, Япония и Сингапур. Според тях тези споразумения поставят правата на големите компании пред правата на гражданите и работниците и се съсредоточават върху по-разхлабената регулация, включително либерализация на финансовите услуги, излагайки на рискове стандартите за сигурност и качество в областта на околната среда и потребителите.


Зелените срещу търговските преговори със САЩ


Евентуалните бъдещи търговски споразумения включват споразуменията с латиноамериканския блок Меркосур и с Австралия, Нова Зеландия и Индонезия. Сред тези споразумения може да бъде и договор с Великобритания след напускането й на ЕС и едно по-ограничено споразумение със САЩ.


Европейската комисия каза, че преговори с Вашингтон, които обаче не са за цялостно търговско споразумение, няма да гарантират допълнителни ангажименти, като например ангажиментите, свързани с околната среда. Но Зелените не са убедени.


Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен каза в неделя, че може да си представи Зелените да се присъединят към консервативната ЕНП, социалдемократите и либералите от АЛДЕ в една проевропейска коалиция в новия Европейски парламент. Зелените със сигурност биха го направили само срещу определена цена, а посланието за опазването на околната среда оказва влияние и върху другите партии.


Шведският министър по европейските въпроси и търговията Ан Линде посочи, че нейните социалдемократи са обещали, че споразуменията за свободна търговия ще бъдат сключвани само с партньори, които са подписали Парижкото споразумение за климата и подкрепят премахването на вносните мита върху екологичните стоки.


Тя се надява, че усилията в областта на опазването на околната среда, вдъхновени отчасти от 16-годишната шведска природозащитничка Грета Тунберг, ще бъдат "визитната картичка" на новия парламент. Надявам се, че ще стане така. Ефектът "Грета" ще ни помогне в това, допълни тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK