Брюксел отхвърли молбата на Босна да е кандидат за членство в ЕС

На тази снимка от 20 ноември миналата година са: дотогавашният президент от бошняците Бакир Изетбегович, колегата му сърбин Младен Иванич, новият член на сръбското президентство Милорад Додик и новият му колега от бошняците Шафик Джаферович. Изетбегович и Иванич бяха в тричленното президентство, когато Босна подаде молбата си.

© Associated Press

На тази снимка от 20 ноември миналата година са: дотогавашният президент от бошняците Бакир Изетбегович, колегата му сърбин Младен Иванич, новият член на сръбското президентство Милорад Додик и новият му колега от бошняците Шафик Джаферович. Изетбегович и Иванич бяха в тричленното президентство, когато Босна подаде молбата си.Босна и Херцеговина все още не може да бъде член на Европейския съюз, тъй като не изпълнява критериите от Копенхаген. Това смята Европейската комисия в становище и доклад, оценяващ нивото ѝ на напредък, с който на практика се отхвърля молбата ѝ да има статут на кандидат за членство в блока.


Оценката на комисията следва решение на Съвета на Европейския съюз отпреди няколко години. С него институцията, събираща европейските правителства формално одобри молбата на Босна и Херцеговина да бъде член на Европейския съюз.


Не ѝ бе даден обаче статут на страна, кандидатстваща за членство. Част от процедурата, която последва, бе попълването на дълъг въпросник от босненското правителство, за чиито отговори имаше разногласия между членовете на предишния кабинет.
С последните два документа обаче - становище и аналитичен доклад - еврокомисията разглежда ситуацията в страната като противоположна на "всички стандарти, приложими за страни - членки на ЕС". Преговорите за членство още не могат да се отворят по тази причина.


Какви са проблемите


Според комисията едва когато политическите критерии, изискващи "стабилност на институциите, осигуряващи демокрация и върховенство на закона", и законодателната и институционална рамка бъдат изпълнени, може да се говори за такъв статут. Нужни са подобрения в изборното законодателство и работата на съдебната система, в борбата с корупцията и организираната престъпност (включително прането на пари и тероризма), по-добро управление на границата, миграцията и системата за предоставяне на убежище. Според комисията са нужни и повече усилия в "защитата на основните права на гражданите" и на уязвимите групи в обществото. Спънки има и в конституцията на Република Сръбска - едната, населена основно от босненски сърби съставна част на Босна и Херцеговина - чиято конституция все още споменава смъртното наказание, се казва в текста.


Съгласно критериите, установени от Европейския съвет през 2000 г., страните от Западните Балкани, участващи в Процеса за стабилизиране и асоцииране, са "потенциални кандидати". Говори се за "европейска перспектива" на страните, потвърдена в Солун през 2003 г. и заявена 15 години по-късно - през февруари в стратегията си за Западните Балкани (публикувана по време на българското европредседателство) Брюксел заяви, че "с устойчиви усилия и ангажимент Босна и Херцеговина може да стане кандидат за присъединяване".


Сараево според Брюксел е на "ранен етап в подготвеността си да поеме задълженията на страна членка". Въпреки това комисията настоява, че "становището - пътна карта за всеобхватни реформи в тези основни области - е крайъгълен камък в отношенията на ЕС и Босна и Херцеговина" и "дава нов тласък на интеграционния процес в страната".

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Където има сърби всичко е бербат.

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Весело

  Какво членство за тая измислена държава, тя утре може и да се разпадне, те членство ...

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Много е вероятно в идните 10-15 години БиХ да се дезинтегрира окончателно. Опитът там да се създаде държава против волята на сърби, бошняци и хървати, които не искат да живеят заедно, явно не доведе до нищо смислено.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Мюсюлмански държави не искаме.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хм...

  "ЕК препоръчва начало на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания" - http://www.bta.bg/bg/c/BA/id/2019545

  " Северна Македония и Албания се възползваха от възможността по най-добрия начин. Албания предприе задълбочена промяна на правосъдната система. Трябва да признаем напредъка, макар да остава още работа, посочи Хан.
  Северна Македония постигна историческо споразумение с Гърция, промени конституцията. Страната се превърна в пример за помирение и добросъседски отношения, включително с договора с България, и е единствената държава в региона, която днес няма спор със съседите. Предприеха се действия срещу корупцията, произведени бяха честни избори, допълни еврокомисарят."
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2019600

  И да, пак в тази новина:
  "Хан призова Босна и Херцеговина да излъчи управление, за да има ЕС събеседник. Той отчете, че остават известни проблеми в Черна гора и Сърбия. По неговите думи Сърбия има нужда от създаването на възможности за правно обвързващо споразумение с Косово. Необходимо е Косово да премахне въведените такси, за да възстанови диалога с Белград."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK