Еврокомисията с остър доклад срещу Турция, за Анкара оценката не е точна

Еврокомисията с остър доклад срещу Турция, за Анкара оценката не е точна

© Associated PressТурция е продължила да се отдалечава от ЕС, заяви Европейската комисия в годишната си оценка на реформите, необходими за еврочленство. "Преговорите на практика стигнаха до застой." Наблюдава се "допълнително сериозно отстъпление" в областта на човешките права, съдебната независимост и стабилната икономическа политика. Според еврокомисията свободата на изразяване е ограничена, а правителството е засегнало негативно финансовите пазари.


"Продължи сериозното отстъпление в турската икономика, задълбочавайки опасенията за функционирането на пазарната икономика на страната", се казва в доклада.


Отбелязва се, че макар въведеното през юли 2016 г. извънредно положение да е било отменено през юли 2018 г., то е било последвано от приемането на закон, запазващ много елементи от извънредното положение за още три години. Законът ограничава основните свободи и позволява да бъдат отстранявани държавни служители, включително съдии, да се ограничава свободата на движение и на събиране.
Продължават да бъдат задържани редица защитници на човешките права, активисти на гражданското общество, журналисти, учени, политици, лекари, адвокати, съдии, ЛГБТИ хора, които освен това са подложени на кампании на очерняне от страна на медии и високопоставени политици. Допълнително е ограничено пространството за организации на гражданското общество, работещи в областта на човешките права и свободи.


Новата президентска система централизира властта в ръцете на изпълнителната власт и значително ограничи законодателната и надзорната функции на парламента. Министрите вече не се явяват пред депутатите, които могат да задават само писмени въпроси.


Растящата политическа поляризация продължава да пречи на конструктивния парламентарен диалог. Маргинализирането на опозицията, особено на Демократичната партия на народите, продължава. Много нейни членове са задържани.


Според еврокомисията сериозни опасения буди фактът, че кметските избори в Истанбул, спечелени от опозицията след 25 години управление на партията на Реджеп Тайип Ердоган и нейните предшественици, са били анулирани, което противоречи на ядрото на демократичния изборен процес – да се гарантира, че волята на хората надделява.


Ситуацията на югоизток продължава да е проблемна въпреки подобрената среда за сигурност. Макар правителството да има законно право да се бори с тероризма, то е и отговорно да гарантира, че това се прави в съответствие с върховенството на закона, човешките права и основните свободи.


В съдебната система се наблюдава сериозно отстъпление и препоръките в предишните доклади не са били приети или приложени. Продължава политическият натиск върху съдии и прокурори. Отстъпление има и по отношение на борбата срещу корупцията. Напредъкът в борбата срещу организираната престъпност е ограничен.


Отбелязва се, че Турция е постигнала добър напредък в областта на миграцията и политиката за убежище и е останала ангажирана с ефективното прилагане на споразумението с ЕС от март 2016 г. Няма обаче напредък в хармонизирането на турската визова политика с тази на ЕС. Сериозно отстъпление има и при човешките права, свободата на изразяване и на събиране, имотните права. Няма напредък в нормализирането на двустранните отношения с Кипър.


През 2018 г. влошаването на външните условия за финансиране изкара наяве уязвимостта, натрупвана с години. В отговор турските власти предприеха серия от политически действия, които оказаха негативно влияние върху функционирането на пазарите. Задълбочиха се опасенията за независимостта на ключови икономически институции.


Продължават проблемите с качеството на образованието и баланса между половете.


Реакцията


Докладът за Турция не оценява точно сегашната ситуация в страната и не е възможно да се приемат нечестните критики, които предлага, каза зам.-външният министър Фарук Каймакчъ, цитиран от "Ройтерс".


Турция внимателно ще отбележи конструктивните критики в доклада, посочи той, като добави, че Анкара очаква европейските й партньори да подкрепят борбата й срещу заплахите за сигурността.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Турция е време да оттегли молбата си за членство в ЕС и да се задоволи със сегашната си роля. Това е най-доброто за ЕС и за тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  От "Фолксваген" да четат внимателно.

  Скоростен индекс "Y"
 3. 3 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Нормално!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Султанът ще си го премести.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  "Турция внимателно ще отбележи конструктивните критики в доклада, посочи той, като добави, че Анкара очаква европейските й партньори да подкрепят борбата й срещу заплахите за сигурността."

  В смисъл ЕС да подкрепи турската окупация на територии на съседни държави!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  Турция е време да оттегли молбата си за членство в ЕС и да се задоволи със сегашната си роля. Това е най-доброто за ЕС и за тях.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Това няма да стане никога! Затова ЕС трябва да прекрати всакакви преговори но той не го прави и насърчава турската арогантност!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Започнала е да се отдалечава...
  Ми тя кога се е приближавала бре...

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Иска ми се всички граници на България да са с членки на ЕС. Човек не може да е добре ако комшиите му са зле. Но за съжаление Ердоган прави всичко възможно това да не се случи...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  "Това няма да стане никога! Затова ЕС трябва да прекрати всакакви преговори но той не го прави и насърчава турската арогантност!"
  Е как да го направи, като вместо да вземе мерки да си оправи мигрантската политика ЕС си губи времето с глупости! Като разчитат на доганя да ни пази ще мълчат, защото иначе за два дни ордите мигранти ще са във Виена. До там сме я докарали!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 10. 10 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Крайно време е Европа да прекъсне всякакви разговори със султана Ердоган първи-шашевия, а най добре изобщо да не се занимава с Турция.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Отхвърлете молбата им за членство! Ако ЕС иска да е световен фактор, не бива да се поддава на шантаж и изнудване, че Реджеб ще "пусне вълната мигранти".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Местиш го, ако е мек.

 13. 13 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Жалко, България няма интерес от ставащото. Винаги е по хубаво да имаш за съсед просперираща държава.
  Когато идеологията започне да става водеща във всички сфери на обществения живот - икономика, право, образование, закони държавата тръгва надолу. Справка- нашето близко минало.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4997 Неутрално

  За каквото и да критикуват правителството на Ердоган, все е правилно. Икономиката на Турция е в незавидно положение.

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  За Анкара оценката не е добра, но това всъщност е добре, защото държава като Турция, където се погазват правата и свободите на гражданите не може и не трябва да стане член на ЕС.Турция и без това има много привилегии в ЕС.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  ''Дневник'' защо пропускате много важни части от доклада ??!!!!!!

  Turkey welcomed the UN's renewed efforts to consult stakeholders as to a possible resumption of negotiations regarding Cyprus. Tensions in the region around the prospect of hydrocarbon exploration off the coast of Cyprus increased, due to Turkey's actions and statements challenging the right of the Republic of Cyprus to exploit hydrocarbon resources in the Cyprus Exclusive Economic Zone. In May 2019, Turkey sent a drilling platform accompanied by military vessels to the Republic of Cyprus' Exclusive Economic Zone, escalating tensions further. The European Commission recalls the European Council statement of March 2018 strongly condemning Turkey's continued illegal actions in the Eastern Mediterranean and the Aegean Sea. It also recalled Turkey's obligation to respect international law and good neighbourly relations and called on Turkey to respect the sovereign rights of Cyprus to explore and exploit its natural resources in accordance with EU and International Law. In March 2019, the EU called on Turkey to refrain from any such illegal acts, to which it would respond appropriately and in full solidarity with Cyprus.

  Целия доклад !!!

  http://europa.eu/rapid/press-release_COUNTRY-19-2781_en.htm

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1819 Весело

  “очаква европейските й партньори да подкрепят борбата й срещу заплахите за сигурността.”
  —————

  Не щат да депортират гюленисти и симпатизанти на ПКК. Даже гонят имами...

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Те са го чели на верев

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#6:"Julian Mall"][/quote]
  Ердоган нали "уж" се канеше?! Т.е. плашеше.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8138 Неутрално

  Турция не е в Европа и няма работа там.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  https://youtu.be/PL8B_x9xgFo

  Дневник пропуска и топ новината , засягаща Бг в турските медии......

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Ти да не си мислим, че всички знаем турски, бе.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Българската мафия организира обири и на турска територия? 😏 И турската полиция успяла да ги разкрие и докладва на българската още преди да успеят да влязът в България. Че и българската полиция веднага реагирали и ги върнала директно от границата? 😜 Много съмнително.
  Или турският вътрешен министър си приписва заслуги??

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  ЕС трябва да прекрати всакакви преговори но той не го прави и насърчава турската арогантност!
  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Нали не си мислите, че ЕС го прави ей така за нищо ? Защо го прави?

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  До коментар [#23] от "half truth":

  Или турският вътрешен министър си приписва заслуги??
  ==========
  Но Cemaleddin SARAR ,със сигурност не си е самоорганизирал домашния обир......

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  До коментар [#24] от "half truth":

  Защо го прави?
  =======
  Поне от три години насам .....и аз го задавам същия въпрос......

  Bukalemun
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Може и да е вярно. Четаче, 8 души са арестували в България и са ги предали на турската полиция. Сега полицията търсела откраднатите пари и бижута. Тях няма да ги намери. В България има сериозна мафия. Машаллах. И както винаги, работата е тръгнала от чистачката .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK