София трябва да отговаря на 5 критерия, за да приеме Европейската служба по труда

София трябва да отговаря на 5 критерия, за да приеме Европейската служба по труда

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия представи вчера оценката си за четирите кандидатури за домакинство на Европейската служба по труда. В надпреварата участват София, Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия). Оценката на еврокомисията бе поискана от Съвета на ЕС, който ще вземе последното решение.


Европейската комисия оценява дали кандидатите отговарят на предварително зададените условия, без да прави класация или препоръка. В документа за България се отчита, че досега тя не е домакин на нито една от агенциите на ЕС, предаде БТА.


Отбелязва се, че София е готова да предостави три сгради, които са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура, предвидено за януари догодина. Комисията добавя, че намира съответствие между предложението и поставените изисквания.


Допълва се, че София е готова да покрие наема за 18 месеца, ако бъде избрана една от трите предложени сгради. Разгледани са битовите условия за служителите и техните семейства, възможностите за пътуване от, до и в София, за образование, за достъп до здравни грижи и до трудовия пазар.
Решението изисква общо съгласие между държавите членки. Критериите за оценка са географски баланс, своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира, достъпност на мястото, наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


Във видеото (тук) за кандидатурата на София (на специалния уебсайт) се посочва, че тя има хилядолетна история и население от 1.3 милиона души. Градът е представен през погледа на малко момиче, наречено София. Отбелязва се, че столицата става все по-желано място за работа и живот. Изтъква се, че до града се стига лесно - има директни полети от 21 столици на държави членки, а летището е на само 20 минути от центъра на града и може да се стигне директно с метро.


Образованието в училище е задължително за децата между пет и 18 години. В София има много международни училища, предоставящи висококачествено образование. Секторът на информационните и комуникационните технологии и аутсорсингът са едни от най-бързорастящите сектори в българската икономика, които генерират 3% от брутния вътрешен продукт. Има много възможности да се намери добра работа в страната. България е сред водещите страни в ЕС по отношение на високоскоростен интернет и безплатен безжичен интернет на обществени места.


София има изключително добре развита здравна мрежа, продължава видеото. В града има 57 държавни и частни болници и клиники. Общественият транспорт включва 90 автобусни, 14 трамвайни и девет тролейбусни линии, има и нощен транспорт, както и три линии на метрото. София е един от най-зелените градове в ЕС. София предоставя много модерни сгради на изключително конкурентни цени, както и привлекателни жилищни условия.


"Ние, българите, сме търпеливи хора, които винаги търсят консенсус. Ние сме показали, че можем да водим преговори и да превръщаме инициативите в резултати", се казва още във видеото, което е най-дълго в сравнение с останалите три.


Видеото на Кипър:В него се отбелязва, че Кипър днес е процъфтяваща международна общност, динамичен регионален бизнес център, разширяващ се пазар с привлекателни възможности за работа, качествени образователни институции, първокласно здравеопазване и разнообразни жилищни възможности на достъпни цени.


Като видеоматериал за Рига на сайта на Съвета на ЕС е представено следното видео:Решението изисква общо съгласие между държавите членки. Критериите за оценка са географски баланс, своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира, достъпност на мястото, наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


Видеото от Братислава:Атрактивно и стратегическо разположение, бърз достъп, Братислава редовно е домакин на конференции и конгреси на ЕС, се изтъква във видео материала, според който Братислава осигурява идеалния баланс между качество и разходи за живот.


Очаква се социалните министри от ЕС да приемат последното решение. Предвижда се те да гласуват предложенията на четирите държави на 13 юни на заседание в Люксембург.


Целта на Европейския орган по труда (ELA) е да се подобри трансграничното сътрудничество, да се допринесе за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и да се подпомогне координацията на системите за социална сигурност. Очаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.


Преди време България опита да привлече централата на Европейската агенция по лекарствата, която след решението за Брекзит трябваше да напусне Лондон, но в тази процедура беше предпочетен Амстердам.


В прикачените файлове можете да видите предложението на България и оценката на еврокомисията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK