София трябва да отговаря на 5 критерия, за да приеме Европейската служба по труда

София трябва да отговаря на 5 критерия, за да приеме Европейската служба по труда

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия представи вчера оценката си за четирите кандидатури за домакинство на Европейската служба по труда. В надпреварата участват София, Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия). Оценката на еврокомисията бе поискана от Съвета на ЕС, който ще вземе последното решение.


Европейската комисия оценява дали кандидатите отговарят на предварително зададените условия, без да прави класация или препоръка. В документа за България се отчита, че досега тя не е домакин на нито една от агенциите на ЕС, предаде БТА.


Отбелязва се, че София е готова да предостави три сгради, които са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура, предвидено за януари догодина. Комисията добавя, че намира съответствие между предложението и поставените изисквания.


Допълва се, че София е готова да покрие наема за 18 месеца, ако бъде избрана една от трите предложени сгради. Разгледани са битовите условия за служителите и техните семейства, възможностите за пътуване от, до и в София, за образование, за достъп до здравни грижи и до трудовия пазар.
Решението изисква общо съгласие между държавите членки. Критериите за оценка са географски баланс, своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира, достъпност на мястото, наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


Във видеото (тук) за кандидатурата на София (на специалния уебсайт) се посочва, че тя има хилядолетна история и население от 1.3 милиона души. Градът е представен през погледа на малко момиче, наречено София. Отбелязва се, че столицата става все по-желано място за работа и живот. Изтъква се, че до града се стига лесно - има директни полети от 21 столици на държави членки, а летището е на само 20 минути от центъра на града и може да се стигне директно с метро.


Образованието в училище е задължително за децата между пет и 18 години. В София има много международни училища, предоставящи висококачествено образование. Секторът на информационните и комуникационните технологии и аутсорсингът са едни от най-бързорастящите сектори в българската икономика, които генерират 3% от брутния вътрешен продукт. Има много възможности да се намери добра работа в страната. България е сред водещите страни в ЕС по отношение на високоскоростен интернет и безплатен безжичен интернет на обществени места.


София има изключително добре развита здравна мрежа, продължава видеото. В града има 57 държавни и частни болници и клиники. Общественият транспорт включва 90 автобусни, 14 трамвайни и девет тролейбусни линии, има и нощен транспорт, както и три линии на метрото. София е един от най-зелените градове в ЕС. София предоставя много модерни сгради на изключително конкурентни цени, както и привлекателни жилищни условия.


"Ние, българите, сме търпеливи хора, които винаги търсят консенсус. Ние сме показали, че можем да водим преговори и да превръщаме инициативите в резултати", се казва още във видеото, което е най-дълго в сравнение с останалите три.


Видеото на Кипър:В него се отбелязва, че Кипър днес е процъфтяваща международна общност, динамичен регионален бизнес център, разширяващ се пазар с привлекателни възможности за работа, качествени образователни институции, първокласно здравеопазване и разнообразни жилищни възможности на достъпни цени.


Като видеоматериал за Рига на сайта на Съвета на ЕС е представено следното видео:Решението изисква общо съгласие между държавите членки. Критериите за оценка са географски баланс, своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира, достъпност на мястото, наличие на училища за децата на служителите на агенцията, достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


Видеото от Братислава:Атрактивно и стратегическо разположение, бърз достъп, Братислава редовно е домакин на конференции и конгреси на ЕС, се изтъква във видео материала, според който Братислава осигурява идеалния баланс между качество и разходи за живот.


Очаква се социалните министри от ЕС да приемат последното решение. Предвижда се те да гласуват предложенията на четирите държави на 13 юни на заседание в Люксембург.


Целта на Европейския орган по труда (ELA) е да се подобри трансграничното сътрудничество, да се допринесе за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и да се подпомогне координацията на системите за социална сигурност. Очаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.


Преди време България опита да привлече централата на Европейската агенция по лекарствата, която след решението за Брекзит трябваше да напусне Лондон, но в тази процедура беше предпочетен Амстердам.


В прикачените файлове можете да видите предложението на България и оценката на еврокомисията.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  Като видят немитите улици и мръсния въздух през зимата веднага ще "кандисат" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Поне една служба тук да има, дано!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11396 Неутрално

  Има нещо много сбърканов избора на такива места. След като харчат моите пари, те не трябва да избират най-скъпите места за живеене. Ерго, София трябва да е най-предпочитаната дестинация. Всъщност е точно обратното - нах-предпочитана е най-богатата - Люксембург. Затова и въпреки, че е най-богат, Люксембург е нетен получател на евростредства, взети от всички нас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  "София трябва да отговаря на 5 критерия, за да приеме Европейската..."

  По мое мнение, София за да приеме нормална европейска институция е достатъчно да отговаря на само един критерий, а именно:
  Мутро-рашистката мафиотско- комунистическата номенклатура трябва да бъде изметена от управлението на държавата.
  И едно предположение- Европейската служба по труда ще бъде в Братислава.

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  София има изключително добре развита здравна мрежа, продължава видеото.
  ===========
  🙁👈 🙄

 6. 6 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Толкова е зелена, че направо виждаш въздуха

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Ха сега, да го видим големият международник Борисов...! Нали, много го ценят и му вярват в Европа? Не би трябвало да му е проблем, да привлече тази Европейска структура.
  Или ще го потупат по рамото и ще го пратят, първо да си оправи държавата, че после да се прави на велик...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#4] от "1_april":

  "И едно предположение- Европейската служба по труда ще бъде в Братислава."

  От гледна точка на локация - да.
  Залагам на Рига.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":

  Или Братислава или Рига... Кой нормален европеец, ще се набие в град, в който миенето на улиците е грандиозно събитие?!?

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Кой ще си играе с миене на улици.
  Вместо миене, направо - ремонт. Миенето е палиативна дейност.

 11. 11 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2720 Весело

  Нека ги поставят на място удобно, та профсъюзите да ги обсаждат през ден.

  подпис
 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Има нещо много сбърканов избора на такива места. След като харчат моите пари, те не трябва да избират най-скъпите места за живеене. Ерго, София трябва да е най-предпочитаната дестинация. Всъщност е точно обратното - нах-предпочитана е най-богатата - Люксембург.
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Всъщност не е. Най-предпочитани са Франция, Испания и Германия. В Люксембург е само преводаческият център, което е удачно заради географското си разположение. Останалите 30 общо взето са разхвърляни из цяла Европа.
  https://i.ibb.co/qgdBZWn/Euro-agencies-location-map.jpg
  То не е само до условия за живот, а най-вече до условия за работа, транспортни връзки и т.н.

  Ха сега, да го видим големият международник Борисов...! Нали, много го ценят и му вярват в Европа? Не би трябвало да му е проблем, да привлече тази Европейска структура.
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  Вече го видяхме при избора на място за агенцията по лекарствата. То и медиите видяхме - големи хвалби за тогавашния клип, който си беше най-обикновен туристически клип с природни гледки. Изключително слаб като рекламно послание в сравнение с клиповете на останалите държави.

 13. 13 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Никозия, Рига, Братислава.
  В Никозия и Рига не съм бил, но София е по-добре спрямо Братислава. Словаци, били в София, са ми го казвали, а и сам имам впечатления.
  БА е скъпа, много скъпа като за това, което предлага.

 14. 14 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Аз спокойно бих заложил срещу кандидатурата на София ако имаше залагания. Никакъв шанс нямаме. По ред причини - не само лошата градска среда, но и социалната атмосфера и защитата на правата на гражданите са на аборигенско ниво в очите на всеки нормален европеец.

 15. 15 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Нуждата ни от подобна служба по труда е крещяща. Поне нашите работодатели ако можеха да се научат на законност това ще да е добро начало.

 16. 16 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":Или Братислава или Рига... Кой нормален европеец, ще се набие в град, в който миенето на улиците е грандиозно събитие?!?
  —цитат от коментар 9 на tww09306483


  Когато трамвай № 5 мине по бул. Македония се вдига прах, все едно си в Дивия Запад, 19-и век. Изпитвам неистов срам в този момент от управлението на града ми, като гледам хората, обгърнати от прашното торнадо, и се чудя дали мога да видя такава гледка другаде в ЕС.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Не видях Витоша в клипа за София.
  Сериозен пропуск.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Силно се съмнява София да спечели!Всички други кандидатури на "първо четене" са много по-солидни!

 19. 19 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Мача е свирен - немаме шанс да биеме Братислава, защото е в центъра на Европа, близо е до Виена и има безпроблемед достъп до цяла Европа, града е чист, подреден и модерен, има много големи компании там и нямат Тиква и Фатмак за първи хора в държавата :)

 20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1197 Весело

  Ако се избира видеоклип Избирам Никозия.
  Иначе останалото е доста политика ,където сме възможно насмотания играч!
  Т.е. и по двата мой критерия София отива на трето и пето място.
  Само не разбрах за кулинарна столица ли се избира... та на всякъде се лее вино и тетри, римски останки ,което е гордостта ни щото по-новото почти не се смила от нормален човек.

 21. 21 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Евроапаратчиците трябва да са луди, за да дойдат със семействата си в Сфия (особено ако имат деца).
  При този безумно мръсен въздух по-добре ще е да отидат да живеят в Шанхай или Пекин.

  "Да, България"
 22. 22 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В едно нещо видеото не лъже - София е наистина най-зелената столица в ЕС. Никъде в останалите столици на ЕС не съм виждала толкова тучна (около метър вече) трева между блоковете, трева, която по екологични на ГЕРБ съображения не се коси повече от веднъж години, което дава възможност в нея да се завъдят не само всякакви билки, бурени и бодили, но и интересни популации от насекоми, влечуги, гризачи, а дори и крави ( впо-крйните квартали). Гласувайте за най-зелената столица, не се мотайте!

 23. 23 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  В едно нещо видеото не лъже - София е наистина най-зелената столица в ЕС. Никъде в останалите столици на ЕС не съм виждала толкова тучна (около метър вече) трева между блоковете, трева, която по екологични на ГЕРБ съображения не се коси повече от веднъж години, което дава възможност в нея да се завъдят не само всякакви билки, бурени и бодили, но и интересни популации от насекоми, влечуги, гризачи, а дори и крави ( впо-крйните квартали). Гласувайте за най-зелената столица, не се мотайте!
  —цитат от коментар 22 на Citizen


  От какво значение е тучността, ако трябва да ходиш с противогаз през половината време. София е столицата с най-мръсен въздух из целия ЕС. Не вярвам еврочиновниците да са толкова тъпи.

  "Да, България"
 24. 24 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":

  Според мен няма да е Рига - Латвия е малка страна, а вече е домакин на друга агенция на ЕС (BEREC). Въс всяка от трите балтийските републики има седалище на европейска агенция, така че регионът е достатъчно добре представен.

  Кипърското видео без съмнение е най-професионално направено от четирите, доколкото това е от значение. Главното предимство на Братислава е нейното разположение в центъра на Европа. Това би следвало да бъде и главната слабост на Никозия, но би могло да надделее и противното виждане, че географската периферия не бива да се изключва от управленския процес... Та кой знае, може пък София да се окаже компромисният кандидат?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 25. 25 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  В предварителните оценки на ЕК се отбелязва, че Кипър предлага да предостави на ЕЛА подходяща сграда безплатно, както и да покрие разходи за изменения, ако възникне нужда от такива. България предлага да плати наема на ЕЛА за 18 месеца, но "офертата не предоставя публична информация за финансовите условия за използването на трите предложени сгради след периода на безплатен наем."

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 26. 26 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  Защо не са посочили някой град край морето а София. Тук е пренаселено. Какво ще ни правят? Малко са надутите административни трудови непукисти,че ще има още.
  Сигурно не могат да си намерят работа, та идват да изследват нашата фауна.

  mihala
 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  И агенция по труда ще си имаме в България и автомобилен завод на Фолксваген, колкото и да не им се иска на хейтърите тук

 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1197 Весело

  И агенция по труда ще си имаме в България и автомобилен завод на Фолксваген, колкото и да не им се иска на хейтърите тук
  —цитат от коментар 27 на 001


  Да така е!- и ще бъдат тпочно до агенцията по лекарства и завода на Ровър.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8681 Неутрално

  Забравили да напишат, че София е един от най-мръсните градове на ЕС.

 30. 30 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 627 Неутрално

  - Как се казваш?
  - София.
  - Щото си задръстена ли?

 31. 31 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1284 Неутрално  Едно време цяло министерство се занимаваше с трудовите въпроси,а сега към всяка община има такива.
  До коментар [#28] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  mihala
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Мутрокомунистите тук са тези които в гетото си плащат най-ниски заплати на висшистите в целия Европейски съюз използвайки държавно-правителствено-административен произвол и държавни монополисти (като НЗОК) , но се напинят видиш ли да стават център с агенция като Европейската служба по Труда Нагли комунистически к опелета ,сър, Ела,ела (ELA,ELA)….

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Не можах да си избера, но може би все пак Братислава.
  1. Никозия - на края на Европа, трудно транспортно достъпна (относително дълги полети) от другите страни, страната е разделена от замразен от 1974 конфликт.
  2. Рига - на края на Европа, малко по-лесно достъпна, но пак не особено кратки полети от западните и южните страни, не е чак толкова инфраструктурно развита.
  3. Братислава - в центъра на Европа, достъпна от практически 2 летища - Швехат (Виена) - голямо международно летище и собственото малко международно летище.
  Но градът има отвратителна транспортна инфраструктура и хаотично застрояване - пътувам до там 10-тина пъти годишно, та им сърбам попарите. И е скъпа за това, което предлага.
  4. София - ами изказали сте се по-горе. Но май е по-добре от Братислава.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поздравления за Дневник и специално за автора Гергана Станчева за съдържателно представената информация. Единствената ми забележка е относно липсата на сравнителен анализ на оценките на отделните кандидатури. Независимо от въведено уточнението, че ЕК не прави класация или препоръка, няма как да не отбележим, че оценката за България е най-висока/благосклонна, последвана от Кипър, а фаворизираната Словакия е направо срината, за Латвия да не говорим, пълен аутсайдър. За тези които не вярват прилагам линк към останалите оценки https://www.consilium.europa.eu/en/policies/seat-selection-ela/. Ясно е, че решението от тук нататък е чисто политическо (пазарлък по Борисов), но все пак поздравление за правителството, научило си е урока от предишния провал.

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1876 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK